شفاآنلاین>سلامت>قبل از اینکه راهکارهای موثر برای درمان یبوست شدید را بررسی کنیم، به معرفی علائم این مشکل میپردازیم.
به گزارش شفاآنلاین:برای درمان یبوست داروهای گیاهی و خوراکی های طبیعی بسیار موثر واقع شدهاند. گیاهان ملین به حرکت رودهها و خروج راحتتر مدفوع از بدن کمک میکنند. وجود فیبر و مایعات فراوان در برنامهی غذایی باعث کاهش یبوست میشود.
در ادامه لیستی از گیاهان مفید برای یبوست را خواهید خواند و سپس در مورد خواص هر یک به صورت جداگانه توضیح میدهیم.
در ادامه به توضیح و کاربرد هرکدام می پردازیم:
ارجنگ از عصارهی پوست درختی به همین نام گرفته میشود و از گیاهان دارویی مفید با خاصیت ملینی است و باعث تحریک و تحرک رودهها میشود. باید توجه داشت که مصرف این گیاه به صورت بلندمدت برای کبد خطرناک است.
اسفرزه دارای فیبر و ملین است. این داروی گیاهی را میتوان با سایر ملینها ترکیب کرد. همچنین مصرف این گیاه عوارضی همچون آلرژی، حالت تهوع و درد معده نیز ممکن است داشته باشد.
تاثیر ریواس در از بین بردن یبوست تایید شده است. این گیاه را به صورت خام و پخته میتوان مصرف کرد اما نباید در خوردن آن زیادهروی کرد.
گیاه سنا برای خالی کردن رودهها و درمان یبوست شدید مورد تایید پزشکان است. اما این گیاه باید با تجویز پزشک و به مدت کوتاه و در اندازه و دوز مشخص مصرف بشود وگرنه به کبد آسیب خواهد زد.
نارون آمریکایی با تحریک اعصاب دستگاه گوارش برای رفع یبوست کارساز است. اما میتواند با برخی داروها تداخل داشته باشد و در جذب آنها اختلال ایجاد کند.
این برگهای صاف و زبانشکل به رنگ سبز تیره هستند و عطر آنها نزدیک به چای سبز است. دمکردهی این گیاه به سهولت دفع و پاکسازی رودهها کمک میکند.
میوه و سبزیجات بهتر است به صورت ارگانیک مصرف شود و به خصوص پوست میوه به خاطر وجود فیبر برای سلامتی و یبوست مفید است. میوههای مانند کیوی، آب سیب، طالبی، انجیر و آلو خشک خاصیت ملینی دارند.
در بین سبزیجات اسفناج برای یبوست بسیار مفید است و تنبلی روده را از بین میبرد. در ادامه لیستی از میوه و سبزیجات و همینطور نوشیدنیهای مفید برای یبوست را میخوانید و سپس دربارهی هر یک جداگانه توضیح خواهیم داد.
هر فنجان تمشک 8 گرم فیبر دارد. فیبر باعث افزایش حجم مدفوع و حرکت بهتر غذا در مسیر گوارش خواهد شد. تمشک برای هضم غذا و کاهش التهابات گوارشی بسیار مفید است.
پرتقال منبع ویتامین C است. ویتامین و فیبر موجود در پرتقال به حجیم شدن مدفوع کمک میکند و فلاونوئیدی به نام نارینجنین باعث ملین بودن این میوهی پرخاصیت شده است.
هیچ نوشیدنی پرخاصیتتر از آب نیست. بدن ما برای ادامهی حیات به آب نیاز دارد. کمآب شدن بدن یکی از دلایل اصلی یبوست است پس تا میتوانید آب بنوشید تا گوارش شما دچار اختلال نشود و سالم بماند.
روغن کرچک یک ملین قوی و تاثیرگذار است. خوردن دو قاشق چایخوری از این روغن با معدهی خالی برای عملکرد بهتر رودهها مفید است. اما از این مادهی چرب زیاد استفاده نکنید!
لیموی تازه دوست گوارش شماست. چند قطره لیموی تازه در آب بریزید و با شکم خالی بنوشید. این نوشیدنی کاملا بی ضرر است و میتوانید یک هفته این دستورالعمل را تکرار کنید تا به کل از شر یبوست خلاص شوید.
پروبیوتیکها جزو مواد بسیار مفید برای روده و باکتریهای این اندام شناخته شدهاند. لبنیات تخمیر شده سرشار از پروبیوتیک هستند. این مواد غذایی نظیر ماست و کفیر به بهبود یبوست کمک زیادی میکنند. کفیر 10 برابر بیشتر از ماست پروبیوتیک دارد. کفیر و ماستهای پروبیوتیک را در وعدههای اصلی و میانوعدههای خود بگنجانید.
لایهی بیرونی دانهی گندم که در تصفیههای چندباره دور ریخته میشود سرشار از فیبر است. این سبوس با ارزش، به درمان یبوست کمک میکند و برای گوارش مفید است.
بادام منبع با ارزشی از چربیهای مفید، پروتئین و فیبر است. منیزیم این مغز ارزشمند، روده را هیجانزده و سرحال میکند. ماموریتِ منیزیم این است که اسید معده را خنثی کرده و مدفوع را در روده به حرکت دربیاورد.
آلوسیاه از دیرباز برای التیام یبوست کاربرد داشته است. ترکیبات این میوه اثر ملین بر روی روده دارد و پتاسیم آن حتی از موز بیشتر است. پتاسیم تاثیر زیادی در رفع یبوست و خستگی دارد.
اسفناج، برگ چغندر و کلم سرشار از مواد مغذی هستند و فیبر، منیزیم و پتاسیم زیادی دارند. این ترکیبات به تعادل مایعات و انقباض رودههای کمک میکند. مصرف این سبزیجات به همراه روغن زیتون را فراموش نکنید و تهیه و خوردن آنها را در برنامهی روزانهی خود بگنجانید.
انجیر خیس خورده را به همراه آب آن صبح به صورت ناشتا مصرف کنید. فیبر انجیر و همینطور بافت منحصر به فرد آن کمک زیادی به تحریک روده و دفع بهتر خواهد کرد.
درمان قطعی یبوست با پیروی کردن از یک رژیم غذایی مشخص و سالم ممکن خواهد بود. رژیمهای مختلفی جهت درمان یبوست از مراحل اولیه و خفیف تا شدید و مزمن آن وجود دارد که وجه مشترک همهی آنها مصرف میوه، سبزی و مایعات است.
با این حال با توجه به شرایط فردی هر کس، تفاوتهایی در انواع رژیم غذایی جهت درمان یبوست شدید لحاظ میشود. لازم است این رژیم را زیر نظر متخصص تغذیه بگیرید و با توجه به بیماری، سن و جنسیت خود اقدام به دریافت این رژیم بکنید.
اگر تغییر در برنامهی غذایی، اصلاح سبک زندگی، مصرف مایعات و فیبر فراوان و سایر روشهای طبیعی و گیاهان دارویی کمکی به بهتر شدن وضعیت خشکی مزاج یا یبوست شدید نکردند، زمان آن است که مداخلهی پزشکی صورت بگیرد. داروهای ضد یبوست به شکل قرص، شربت، پودر و شیاف تولید میشوند و نیاز به تجویز پزشک دارند.
یبوست از عارضههای شایع در دوران بارداریست و بسیاری از مادران از این عارضه شکایت میکنند. با توجه به محدودیت دارویی در زمان بارداری، توصیه میشود تا حد ممکن از روشهای طبیعی و میوهها و سبزیجات برای رفع این مشکل استفاده کنند.
یکی از گلایههای افرادی که در حال کاهش وزن هستند، مشکل یبوست است. یبوست در این دوران اغلب به علت کمآبی بدن رخ میدهد؛ چون زمانی که شما وزن کم میکنید مقدار زیادی از آب بدنتان را از دست میدهید. پس لازم است که در نوشیدن آب همت بیشتری داشته باشید و نیز بدنتان را از مواد مغذی محروم نکنید و میوه و سبزیجات بیشتر و روغن سالم مصرف کنید.