شفاآنلاین>سلامت>چرا تفحص از شستا مهم است و این هلدینگ شامل چه شرکت هایی است؟
به گزارش شفاآنلاین:ششماه پیش رو، برای کارگران و بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، بسیار حیاتی و کلیدی خواهد بود؛ چراکه هیئت تحقیق و تفحص مجلس، عملکرد شرکت سرمایه گذاری این سازمان (شستا) در یک دهه (1399-1390) را زیر ذرهبین خواهد برد.
اموال یک خانواده 45 میلیون نفری
سازمان تامین اجتماعی طی دوران حیات خود، با سرمایهای که عمده آن توسط کارگران و بازنشستگان تحت پوشش این سازمان تامین شده است، فعالیت های اقتصادی گستردهای را شکل داده تا بتواند خودکفا باشد و منابع مالی مورد نیاز برای حمایت از جامعه هدف خود را تامین کند؛ جامعهای که به گفته مدیر عامل فعلی این سازمان، 45 میلیون بیمه شده مستقیم و غیرمستقیم را شامل می شود، یعنی 53 درصد جمعیت تحت پوشش بیمه اجتماعی در کشور.
166 شرکت در حوزه های مختلف
شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی از فروردین سال 1365 به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرده و طی حدود 36 سال فعالیت خود، در حوزه های متعددی اقدام سرمایه گذاری داشته است. آنطور که در سایت شستا درج شده، این مجموعه شامل 166 شرکت است که در هلدینگ های مختلف فعالیت دارند:
- هلدینگ نفت و گاز، پتروشیمی
- هلدینگ دارویی
- هلدینگ سیمان
- هلدینگ صدر (حوزه کانیهای فلزی و غیرفلزی)
- هلدینگ مالی صبا (ارائه خدمات در بازارهای مالی در سطح ملی و بینالمللی)
- هلدینگ صنایع عمومی (شیر خام، گوشت و لوازم خانگی)
- شرکت خدمات ارتباطی رایتل
- هلدینگ توسعه انرژی (آب شیرین کن ، تصفیه خانه ها ، نیروگاه های حرارتی بزرگ ، مولدهای مقیاس کوچک ، نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر، طرح های بهینه سازی ESCO)
- شرکت کشتیرانی (واگذاری سهام شرکت کشتی سازی اروندان در شهریور 1401)
چرا تحقیق و تفحص؟
سرمایه گذاری شستا در حوزه های مختلف اتفاقی مثبت بوده که به تامین منابع مالی اجرای طرح های حمایتی افراد تحت پوشش تامین اجتماعی کمک کرده است؛ اما این فعالیت های اقتصادی بی حاشیه هم نبوده است. طی سالهای گذشته اظهارنظرهای متعددی درباره عملکرد شستا مطرح شده و اگرچه جنجالی ترین ماجرا، مربوط به پرداخت مطالبات ویلموتس از دارایی های شستا بود، اما این بنگاه سرمایه گذاری با سوالات و ابهامات دیگری هم مواجه بوده است. به همین دلیل مجلس در جلسه علنی هفتم تیر امسال، دو درخواست تحقیق و تفحص از این سازمان را تصویب کرد؛ یکی در کمیسیون اجتماعی و دیگری در کمیسیون اقتصادی.
خبرگزاری ایلنا موضوعات و دلایل مطرح شده برای انجام این تحقیق و تفحص را فهرست کرده است:
۱. عملکرد غیرشفاف شرکت شستا به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای کشور از لحاظ مالی
۲. انتصابات با صلاحیتهای غیرحرفهای و بیشتر با نگاه سیاسی و رفاقتی
۳. عدم اطلاع رسانی صحیح و به موقع در خصوص ورود شرکت شستا به بورس
۴. بیعدالتی در توزیع اعتبارات درمانی به نحوی که برخی مناطق با 5 هزار بیمهگر فاقد درمانگاه است.
۵. ضعف در خدماترسانی بیمارستانی و تمرکز خدمات فوق تخصصی و ویژه صرفا در بیمارستان میلاد تهران که باعث سرگردانی بیماران شهرستانی شده است.
6. عدم عدالت در پرداختیها در داخل سازمان و فاصله فاحش در پرداختها
7. ضعف در استفاده از امکانات مشارکتی نظیر مهمانسراها و مراکز اقامتی و فرسوده شدن آنها
8. ضعف در استفاده از اداره بدون کاغذ (paperless) و تاخیر در حذف دفترچههای کاغذی
9. اعمال نظر در میزان درصد ازکارافتادگی و غیرعلمی بودن درصد تعریف شده برای اشخاص
10. عدم حمایت از کارگران ساختمانی در بیمه کارگران ساختمانی و مدنظر قرار دادن درآمد و منفعت به جای حمایت از کارگران و قالیبافان
11. فاصله زیاد بین حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی با بازنشستگان سایر دستگاهها
آغاز ماراتن 6 ماهه
مرداد ماه امسال، کمیسیون اجتماعی مجلس هیئت رئیسه خود برای انجام این تحقیق و تفحص را تعیین و علی بابایی کارنامی را به عنوان رئیس آن معرفی کرد و هفته گذشته نیز کمیسیون اقتصادی مجلس، هیئت رئیسه مدنظر خود را به ریاست علی خضریان معرفی کرد. طبق گزارش خانه ملت، این هیئت تحقیق و تفحص از تاریخ صدور احکام (19 مهرماه) به مدت ششماه فرصت دارد تا محورهای مورد تقاضای خود را بررسی و گزارش آن را به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه کند.
از حقوق کارگران، بازنشستگان و سهامداران صیانت خواهیم کرد
«غلامحسین رضوانی» نایب رئیس هیئت تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی می گوید: بر اساس مسئولیتی که صحن علنی مجلس و کمیسیون اقتصادی تعیین کرده است، ما در هیئت تحقیق و تفحص از شستا تمام توان خود را برای بررسی دقیق مدیریت ها و عملکردهای این مجموعه در بازه سال های 90 تا 99 به کار خواهیم گرفت. رضوانی می افزاید: در اجرای این مصوبه و انجام تحقیقات، اگر با مستنداتی مبنی بر ضعف در عملکرد مواجه شویم، قطعا از حق و حقوق همه سهامداران این شرکت ها و کارگران و بازنشستگان به عنوان ذینفعان اصلی سازمان تامین اجتماعی صیانت خواهیم کرد. او درباره تشکیل هیئتی مشابه در کمیسیون اجتماعی مجلس برای تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی نیز می گوید: عملکرد این دو هیئت می تواند همافزایی داشته باشد تا در مجموع خروجی بهتری داشته باشیم. خراسان