چغندر، گیاهی است با برگهای پهن و درشت یا برگهای مخروطی شکل که از آن به همراه دیگر سبزیجات در آش یا خورشت استفاده می کنند، گاهی هم آن را به همراه ماست مصرف می کنند.
شفاآنلاین>سلامت>چغندر یا لبو، خوردنی خوشمزه ای است که بسیاری فقط در فصل سرما آن را می خورند. اما این ماده غذایی خواصی جادویی برای بدن دارد.
به گزارش شفاآنلاین:چغندر دارای پروتئین، چربی، ویتامین های A، B1، B2، B3 و C، مواد قندی و املاح معدنی چون فسفر، کلسیم و آهن است.
چغندر را از قدیم می شناختند و حتی در حدود چهار قرن قبل از میلاد با خواص درمانی آن آشنا بوده و از آن استفاده می کردند.
چغندر دو نوع است: یک نوع آن چغندر معمولی است به رنگ بنفش تیره و یا قرمز (لبو) و نوع دیگر آن چغندر قند است و به رنگ زرد روشن که این چغندر به مقدار بسیار زیاد در نقاط مختلف دنیا برای استفاده از شکر آن، کشت می شود.
چغندر، گیاهی است با برگهای پهن و درشت یا برگهای مخروطی شکل که از آن به همراه دیگر سبزیجات در آش یا خورشت استفاده می کنند، گاهی هم آن را به همراه ماست مصرف می کنند.
چغندر پیر معمولاً گردنی باریک دارد و شیارهایی روی آن به وجود می آید. چغندر خام، عسل گیاهی است و خداوند بعد از عسل، شفا را در چغندر قرار داده است، بر همین اساس می توان به ارزش چغندر پی برد.
برای آنکه پوست
چغندر پخته به آسانی کنده شد، باید وقتی گرم است از آب گرم بیرون آورده و درون آب سرد قرار دهید تا به راحتی پوست آن جدا گردد.
در اینجا لیستی از خواص مهم چغندر برای شما آماده شده است:
چغندر می تواند فشار خون بالا را کاهش دهد
چغندر حاوی نیترات است، به این معنی که سطح اکسید نیتریک بدن ما را افزایش می دهد. اکسید نیتریک(گازی که به طور طبیعی در بدن وجود دارد) به رگ های خونی ما می گوید که منبسط شوند، جریان خون را افزایش داده و فشار خون را کاهش می دهند.
یک مطالعه نشان داد که نوشیدن فقط یک لیوان آب چغندر (یا خوردن مقدار معادل آن) میتواند فشار خون سیستولیک را به میزان قابل توجه 4-5 میلیمتر جیوه کاهش دهد. این باعث می شود چغندر یک مکمل موثر برای پیشگیری و درمان برخی از بیماری های قلبی عروقی باشد.
چغندر می تواند به افراد مبتلا به نارسایی قلبی و بیماری قلبی کمک کند
یکی دیگر از مزایای سلامتی چغندر سطوح نیترات آن است که با افزایش قدرت در عضلات ما (از جمله قلب)مرتبط است. یک مطالعه گزارش شده در Circulation: نارسایی قلبی گزارش داد که نوشیدن یک لیوان آب چغندر قدرت عضلانی را در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بهبود می بخشد.
چغندر می تواند به شما کمک کند برای مدت طولانی تری ورزش کنید
وقتی صحبت از بهبود عملکرد ورزشی می شود، ما باید از این نیترات ها تشکر کنیم. این بدان معناست که به لطف افزایش اکسیژنی که در ماهیچههای ما گردش میکند، میتوانیم برای مدت طولانیتری در یک سطح مشخص ورزش کرده و فعالت داشته باشیم.یک مطالعه نشان داد که خواص افزایش استقامت نوشیدن آب چغندر می تواند به شما کمک کند تا 16 درصد بیشتر ورزش کنید.
چغندر می تواند به مبارزه با سلول های سرطانی کمک کند
در حالی که شواهد محدودی برای حمایت کامل از این موضوع وجود دارد، مطالعات اولیه نشان دادهاند که یکی از فواید سلامتی چغندر میتواند بر سلولهای سرطانی باشد.
هنوز مطالعات زیادی در مورد این مزیت انجام نشده است؛ برخی از مطالعات حیوانی نشان داد که سلولهای تومور به لطف رنگدانههای بتالاین چغندر کاهش مییابند و مطالعه دیگری روی سلولهای انسانی نشان میدهد که این ماده در هنگام استفاده علیه سلولهای سرطان سینه و پروستات همین اثر را نشان میدهد.
چغندر می تواند به علائم بیماری های طولانی مدت کمک کند
از آنجایی که چغندر سرشار از نیترات است، مزایای سلامتی آن به برخی از بیماری های مزمن نیز گسترش می یابد:
دیابت
مشخص شده است که آنتی اکسیدان آلفا لیپوئیک اسید با کاهش سطح گلوکز و همچنین افزایش حساسیت به انسولین در بیماران دیابتی ارتباط دارد. همچنین مشخص شده است که علائم نوروپاتی دیابتی (آسیب عصبی) را کاهش می دهد.
زوال عقل
یک مطالعه نشان داد که رژیم غذایی با نیترات بالا می تواند جریان اکسیژن را به مناطقی از مغز افراد مسن بهبود بخشد؛ مشکلی که در بزرگسالان مبتلا به زوال عقل یافت می شود.
چغندر به شما کمک می کند وزن خود را کنترل کنید
محتوای غذایی چغندر به قدری است که آن را برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند بسیار مفید می کند:
کالری موجود در چغندر: 44 کیلوکالری در هر 100 گرم چغندر پخته
2 گرم فیبر (8٪ از RDA)
1.7 گرم پروتئین (3٪ از RDA)
عملا بدون چربی
به دلیل سطوح بالای فیبر موجود در چغندر، خوردن چغندر می تواند احساس سیری بیشتری نسبت به سایر غذاها داشته باشد و به دلیل کالری کم، این غذا را به یک رژیم غذایی سالم و موثر برای کاهش وزن تبدیل می کند.
خوردن چغندر سطح پتاسیم را سالم نگه می دارد
کمبود پتاسیم می تواند باعث خستگی، مشکلات گوارشی و ضعف شود.هر چند 100 گرم چغندر حاوی 9 درصد از RDA پتاسیم است، بنابراین با افزودن آن به رژیم غذایی خود می توانید شاهد بهبود در همه این زمینه ها باشید.
با التهاب در سراسر بدن مبارزه کنید
چغندر حاوی رنگدانه های مهمی به نام بتالین است. مشخص شده است که این رنگدانه ها خواص ضد التهابی مختلفی دارند.
چغندر استخوان های شما را تقویت می کند
چغندر 6 درصد از منیزیم روزانه ما را تامین می کند. این مواد معدنی همراه با مس و فولات موجود در مواد غذایی به رشد استخوان های ما کمک می کنند.
چغندر باعث حفظ سلامت کبد می شود
مشخص شده است که نوشیدن منظم آب چغندر یا اضافه کردن آن به رژیم غذایی، میزان برخی از آنزیم های سم زدایی کبد را افزایش می دهد. این موارد به محافظت از کبد پرداخته و به آن اجازه می دهند کارآمدتر کار کند.
چغندر می تواند یک بارداری سالم را تقویت کند
چغندر حاوی 20٪ از RDA فولات (نسخه طبیعی اسید فولیک) در هر 100 گرم است؛مطالعات نشان داده اند که حفظ سطح سالم مصرف فولات در دوران بارداری می تواند خطر نقایص مادرزادی را در نوزاد کاهش دهد.
سبزی چغندر و ریشه چغندر منبع عالی فیبر هستند
اگر به دنبال راهی برای بهبود سلامت روده خود هستید،از مصرف چغندر غافل نشوید. فیبر بالای چغندر به هضم کمک می کند و روده ما را با باکتری های خوب سالم نگه می دارد. این افزایش فیبر غذایی می تواند به شرایط مرتبط با سیستم گوارش شما نیز کمک کند، مانند بیماری التهابی روده (IBD) و جلوگیری از یبوست.
خواص دیگر چغندر
طبیعت چغندر گرم و تر است.
مصرف چغندر بیماری جذام را از بین می برد.
چغندر، عقل را زیاد می کند.
شیره چغندر یکی از بهترین شیره های سبزی است که به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک می کند، خون را تصفیه کرده و جریان خون را بهبود می بخشد. از این رو مصرف چغندر به خانمها بسیار توصیه می شود.
چغندر قرمز یا لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسید فولیک، بهتر است در سبد غذایی بیماران قلبی و زنان باردار قرار بگیرد.
لبو دارای مقادیر فراوان آهن در کنار ویتامین ((ث)) و اسید فولیک است که از بروز کم خونی در افراد بویژه دختران جوان ممانعت می کند.
املاحی که در شیره چغندر وجود دارد، یک پاک کننده بسیار عالی برای کبد، کلیه و کیسه صفرا است.
چغندر ملین، نرم کننده و ادرارآور است و در رفع یبوست نقش عمده ای را ایفا می کند. همچنین اهمیت به سزایی در دستگاه گوارش دارد.
درمان کننده التهاب مجاری ادرار است.
چغندر برای درمان التهاب مثانه، بواسیر و بیماری های پوستی بسیار مفید است. اشتها را نیز زیاد می کند.
چغندر مانند هویج دارای کاروتن است که در معده تبدیل به ویتامین A
می شود.
خوردن چغندر پخته، برای رعشه مفید است خصوصاً اگر برگ آن سرخ رنگ باشد.
برگ چغندر خام ورم طحال را بهبود می بخشد.
چغندر مخلوط با آب هویج دفع کننده سنگ کیسه صفراست.
خوردن چغندر، در هوای خشک خصوصاً در فصل زمستان مؤثر تر است و به همه، خصوصاً پیران بسیار توصیه می شود.
شستشوی سر با جوشانده برگ چغندر، شوره و چربی مو را از بین می برد و ضد شپش است.
قرار دادن دست و پای ترک خورده در آب گرم شده برگ چغندر، موجب بر طرف شدن عارضه می شود.
ضماد برگ چغندر با عسل جهت رفع طاسی و زگیل مؤثر می باشد و چنانچه با حنا مصرف شود برای رویاندن مجدد مو و نکویی آن تأثیربه سزایی خواهد داشت.
مصرف چغندر برای درد مفاصل و نقرس مفید است چون مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد.
در استعمال خارجی برای پانسمان زخم و درمان تاول استفاده می شود.
شربت چغندر بهترین نوشابه و تقویت کننده بدن و دافع سموم بدن است (برای تهیه شربت چغندر، با آبمیوه گیری آب سه تا چهار عدد چغندر خام را بگیرید و آن را با یک لیوان آب معدنی مخلوط کنید).