کد خبر: ۳۱۱۷۸۳
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۰ - ۲۳ شهريور ۱۴۰۱ - 2022September 14
متخصص طب‌سنتی با بیان اینکه حفظ سلامتی و ارتقاء کیفیت زندگی در سالمندی یکی از مهم‌ترین اهداف مد نظر در طب‌ایرانی است، توصیه‌هایی را برای حفظ سلامتی در این سن ارائه کرد.
شفاآنلاین>سلامت>زهره مرتجی،عضو هیأت مدیره انجمن علمی طب‌سنتی ایران با بیان اینکه طب‌ ایرانی یک مکتب طبی است که تمام اوقات و حالات زندگی انسان اعم از سلامت و بیماری را مورد بررسی و مداقه قرار داده و برای آنها برنامه و دستورالعمل ارائه می‌کند،گفت: سالمندان در جریان ورود به این سن، دچار غلبه سردی و خشکی بر اعضای اصلی خود می‌شوند.

به گزارش شفاآنلاین:وی ادامه داد: اما نباید فراموش کنیم که این به معنای مزاج سرد و خشک در تمام سالمندان نیست، زیرا هر فردی، مزاج پایه و اصلی داشته و این سردی و خشکی در تعامل با مزاج پایه‌ فرد، اثر‌گذار خواهد بود. بنابراین پزشک برای تعیین مزاج سالمند، به علائم تک تک افراد دقت می‌کند و توصیه‌هایی متناسب با نوع علائم به هر فرد خواهد کرد. 

این متخصص طب سنتی با اشاره به اهمیت تغذیه در این دوران، تأکید کرد: حجم غذای سالمندان در مقایسه با دوره سنی میانسالی، باید حجم کمتر اما کیفیت بالایی داشته باشد؛ یعنی مواد مغذی مورد نیاز را تأمین کند و متناسب با کاهش حجم هر وعده غذایی، باید تعداد دفعات غذا خوردن بیشتر شود.
 
مرتجی ادامه داد: سالمندان بهتر است از خوردن غذا‌ها و میان وعده‌های ترش مزه اجتناب کنند؛ از جمله غذا‌های مناسب برای سالمندان می‌توان به این موارد اشاره کرد: آبگوشت، انواع آش‌ها، حلیم گندم، شیرو عسل، زرده تخم مرغ نیم برشت، گوشت جوجه خروس، نان خوب پخته شده با میزان نمک متوسط.
 
وی اضافه کرد: همچنین در خصوص سبزی‌ها و میوه‌های مناسب برای سالمندان می‌توان به این موارد مانند کاهو، برگ چغندر، کرفس، تره، انجیرتازه و خشک، انگور، مویز، مغز گردو و بادام اشاره کرد.
 
وی در خصوص استفاده از  لبنیات  با اشاره به اینکه آشامیدن شیر مفید است به شرط آنکه بعد از آشامیدن شیر احساس نفخ نکنند، گفت: شیر جوشیده برای‌ سالمندان بهتر از شیر خام است و بهترین شیوه مصرف شیر، این است که سه قسمت شیر را با یک قسمت آب مخلوط کرده، با حرارت ملایم بجوشانند تا یک چهارم آن بخار شود؛ سپس با مقداری نبات و یا عسل شیرین کنند و آرام بنوشند. اگر در حین جوشیدن شیر، مقداری زنجبیل برای کم کردن نفخ در آن بیندازند بهتر است.
 
عضو هیأت مدیره انجمن علمی طب‌سنتی ایران افزود: سالمندان باید به خاطر بسپارند که به هیچ عنوان شب‌ها، گرسنه به خواب نروند؛ زیرا گرسنه به خواب رفتن سبب از دست رفتن نیرو و توان بدنی آنها می‌شود.
 
 مرتجی یبوست را یکی از مشکلات شایع این سنین دانست و توصیه کرد: سالمندان با خوردن غذا‌هایی مانند خورشت مرغ همراه با کلم، برگ چغندر، برگ اسفناج و سوپ جو می‌توانند به پیشگیری و رفع این مشکل کمک کنند.

وی گفت: اگر با این روش برطرف نشد از انجیر خشک جوشانده در آب و عسل و مسهل‌های خفیف استفاده شود. خوردن انجیر تازه در فصل آن و انجیر خیسانیده در زمستان از بهترین چیز‌ها برای راحتی دفع است.
 
عضو هیات مدیره انجمن علمی طب سنتی ایران ابراز کرد: ماساژ معتدل برای سالمندان مناسب است و سبب تقویت آنها می‌شود؛ بطور کلی ماساژ، ورزش، روغن مالی مناسب و حمام معتدل برای این گروه مناسب است.

مرتجی اضافه کرد: قبل از ماساژ مناسب است که بدن سالمندان را با روغن بنفشه بادام و بابونه چرب کنند. همچنین سالمندان باید از فصد و حجامت پرهیز کنند؛ مگر در ضرورت بسیار شدید و فقط با تجویز پزشک اقدام به این کار کنند.
 
وی گفت: سالمندان بهتر است از چیزهایی که مزاج سرد و خشک دارند دوری کنند؛مانند، اندوه و ترس، عطر‌های سرد، چون کافور و نیلوفر، ترشی‌ها.

مرتجی افزود: باید دانست‏ که هوای بد، بو‌های ناخوش، دود و غبار، در سالمندان نسبت به دیگران اثرات منفی بیشتری دارد و باید در این موارد دقت داشته باشند.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: