به گزارش شفاآنلاین: غده تیروئید اندام کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد و در اطراف نای پیچیده شده است. شکل آن شبیه پروانه است، در وسط کوچکتر با دو بال پهن که در اطراف گلوی شما امتداد دارند. تیروئید یک غده است. شما در سرتاسر بدن خود غدد متعددی دارید، که موادی را ایجاد و آزاد می کنند که به بدن شما کمک می کند تا کار خاصی را انجام دهد. تیروئید هورمون هایی می سازد که به کنترل بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن کمک می کند.
وقتی تیروئید شما به درستی کار نمی کند، می تواند کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر بدن شما بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند، می توانید به بیماری به نام پرکاری تیروئید مبتلا شوید . اگر بدن شما هورمون تیروئید کمی تولید کند، کم کاری تیروئید نامیده می شود . هر دو بیماری جدی هستند و باید توسط ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی درمان شوند.
تیروئید وظیفه مهم ترشح و کنترل هورمون های تیروئیدی که متابولیسم را در بدن شما کنترل می کنند، دارد. تیروئید متابولیسم را با چند هورمون خاص کنترل می کند T4 (تیروکسین،) و T3 (تری یدوتیرونین،). این دو هورمون توسط تیروئید ایجاد می شوند و به سلول های بدن می گویند که چقدر انرژی مصرف کنند. وقتی تیروئید به درستی کار کند، مقدار مناسبی از هورمون ها را حفظ می کند تا متابولیسم شما با سرعت مناسب کار کند.
همه این فعالیت ها توسط غده هیپوفیز نظارت می شود . غده هیپوفیز که در مرکز جمجمه، زیر مغز شما قرار دارد، میزان هورمون های تیروئید را در جریان خون شما کنترل می کند. هنگامی که غده هیپوفیز کمبود هورمون های تیروئید یا سطح بالایی از هورمون ها را در بدن شما احساس می کند، مقدار آن را با هورمون خود تنظیم می کند. این هورمون، هورمون محرک تیروئید (TSH) نامیده می شود. TSH به تیروئید فرستاده می شود و تیروئید را وادار به انجام کاری که برای بازگرداندن بدن به حالت عادی لازم است، می کند.
بیماری تیروئید یک اصطلاح کلی برای شرایط پزشکی است که تیروئید شما را از تولید مقدار مناسب هورمون باز می دارد. تیروئید معمولاً هورمون هایی تولید می کند که عملکرد طبیعی بدن را حفظ می کند. وقتی هورمون بیش از حد تولید می شود بدن شما خیلی سریع انرژی مصرف می کند. به این حالت پرکاری تیروئید می گویند. استفاده سریع از انرژی می تواند ضربان قلب شما را افزایش دهد، بدون تلاش باعث کاهش وزن شود و حتی باعث ایجاد احساس برافروختگی و تحریک پذیری ( زود از کوره در رفتن) در شما شود. از طرف دیگر، تیروئید می تواند هورمون تیروئید بسیار کمی تولید کند. به این کم کاری تیروئید می گویند. زمانی که هورمون تیروئید در بدن شما بسیار کم باشد، باعث ایجاد احساس خستگی، اضافه وزن و حتی عدم تحمل دمای سرد در شما شود.
این دو اختلال اصلی می توانند ناشی از عوامل مختلفی باشند. یکی از این عوامل ژنتیک است.
بیماری تیروئید می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. مردان، زنان، نوزادان، نوجوانان و افراد مسن. ممکن است در بدو تولد (معمولا کم کاری تیروئید) وجود داشته باشد و یا با افزایش سن (اغلب بعد از یائسگی در زنان) ایجاد شود. بیماری تیروئید بسیار شایع است، به طوری که حدود 20 میلیون نفر در ایالات متحده به نوعی اختلال تیروئید مبتلا هستند. احتمال ابتلای یک زن به بیماری تیروئید تقریباً پنج تا هشت برابر بیشتر از یک مرد است.
احتمال ابتلا در افراد زیر بیشتر است:
چه چیزی باعث بیماری تیروئید می شود؟
دو نوع اصلی بیماری تیروئید کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید هستند. هر دو بیماری می توانند ناشی از بیماری های دیگری باشند که بر نحوه ی عملکرد غده تیروئید تأثیر می گذارد.
شرایطی که می تواند باعث کم کاری تیروئید شود عبارتند از:
اگر دیابت دارید، نسبت به افراد بدون دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری تیروئید هستید. دیابت نوع 1 یک اختلال خود ایمنی است. اگر قبلاً یک اختلال خودایمنی دارید، احتمال ابتلا به یک اختلال خود ایمنی دیگر در شما بیشتر است.
برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، خطر کمتر است، اما همچنان وجود دارد. اگر دیابت نوع 2 دارید، احتمال ابتلای شما به بیماری تیروئید در مراحل بعدی زندگی بیشتر است.
آزمایش منظم برای بررسی مشکلات تیروئید توصیه می شود. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ممکن است بیشتر از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 - بلافاصله پس از تشخیص و سپس هر سال یا بیشتر مورد آزمایش قرار گیرند. در صورت ابتلا به دیابت نوع 2، برنامه منظمی برای آزمایش وجود ندارد، با این حال پزشک برنامه ای را برای آزمایش در طول زمان پیشنهادخواهد کرد.
ریزش مو یکی از علائم بیماری تیروئید، به ویژه کم کاری تیروئید است. اگر ریزش مو دارید و در مورد آن نگران هستید، با پزشک صحبت کنید.
در بیشتر موارد، مشکلات تیروئید باعث تشنج نمی شود. با این حال، اگر موارد بسیار شدید کم کاری تیروئید دارید که تشخیص داده نشده یا درمان نشده است، خطر ابتلا به سدیم پایین، افزایش می یابد. این می تواند منجر به تشنج شود.
گاهی اوقات، تشخیص بیماری تیروئید ممکن است دشوار باشد زیرا علائم به راحتی با علائم سایر بیماری ها اشتباه گرفته می شود. شما ممکن است علائم مشابهی را در دوران بارداری یا پیری و در هنگام ابتلا به بیماری تیروئید تجربه کنید. خوشبختانه، آزمایشاتی وجود دارد که می تواند به تعیین اینکه آیا علائم شما ناشی از مشکل تیروئید است یا خیر، کمک می کند. این تست ها عبارتند از:
هدف پزشک این است که سطح هورمون تیروئید شما را به حالت عادی برگرداند. این را می توان به روش های مختلفی انجام داد و هر درمان خاص به علت بیماری تیروئید شما بستگی دارد.
اگر پزشک شما تشخیص دهد که تیروئید شما باید برداشته شود، چند راه وجود دارد که می توان انجام داد. ممکن است لازم باشد تیروئید شما به طور کامل یا جزئی برداشته شود. این به شدت وضعیت شما بستگی دارد. همچنین، اگر تیروئید شما بسیار بزرگ است (بزرگ شده) یا رشد زیادی دارد، بسیاری از تکنیک های جراحی برای شما انجام نمی شود.
جراحی برای برداشتن تیروئید، تیروئیدکتومی نامیده می شود. دو روش اصلی برای انجام این جراحی وجود دارد:
برش در جلوی گردن شما بیشتر نمونه سنتی تیروئیدکتومی است. این به جراح شما اجازه می دهد تا مستقیما وارد شود و تیروئید را خارج کند. در بسیاری از موارد، این ممکن است بهترین گزینه شما باشد. اگر تیروئید شما بزرگ است یا گره های بزرگتری دارد، ممکن است به این روش نیاز داشته باشید.
روش دیگری از جراحی برداشتن تیروئید وجود دارد که در آن جراح شما برشی را در زیر بغل شما ایجاد می کند و سپس یک تونل به تیروئید شما ایجاد می کند. این تونل با ابزار خاصی ساخته شده است. دریچه ای ایجاد می کند که برش زیر بغل را به گردن شما متصل می کند. جراح از یک بازوی رباتیک استفاده می کند که از طریق تونل حرکت می کند تا به تیروئید برسد. پس از آن، می تواند تیروئید را از طریق تونل و از برش زیر بغل شما خارج کند.
این روش اغلب بدون اسکار (جای زخم) نامیده می شود زیرا برش زیر بغل شما و خارج از دید قرار دارد. با این حال، این برای جراح پیچیده تر است و ایجاد این تونل برای شما تهاجمی تر است. ممکن است کاندیدای این نوع برداشتن تیروئید نباشید اگر:
پس از برداشتن تیروئید با جراحی (تیروئیدکتومی) چند هفته طول می کشد تا بدن شما بهبود یابد. در این مدت باید از چند چیز اجتناب کنید، از جمله:
این مراقبت ها به طور کلی حدود دو هفته طول می کشد. پس از آن می توانید به فعالیت های عادی خود بازگردید.
می توانید خودآزمایی سریع و آسان تیروئید خود را در خانه انجام دهید. تنها ابزاری که برای انجام این خودآزمایی نیاز دارید یک آینه و یک لیوان آب است.
با شناسایی محل قرارگیری تیروئید شروع کنید. به طور کلی، تیروئید را در جلوی گردن خود خواهید یافت.
در حالی که در آینه نگاه می کنید، سر خود را به عقب خم کنید. به گردن خود نگاه کنید . در حالی که سرتان به عقب خم شده است، آب بنوشید. هنگام بلعیدن محل تیروئید خود را نگاه کنید. در طول این آزمایش، به دنبال توده یا برآمدگی باشید. هنگام قورت دادن آب می توانید آنها را ببینید. این آزمایش را چند بار تکرار کنید تا تیروئید خود را به خوبی ببینید. در صورت مشاهده هرگونه توده یا برآمدگی، به پزشک مراجعه کنید.
ورزش منظم بخش مهمی از یک سبک زندگی سالم است. اگر به بیماری تیروئید مبتلا هستید، نیازی به تغییر برنامه ورزشی خود ندارید. ورزش باعث ترشح هورمون های تیروئید نمی شود و به شما آسیبی نمی رساند. مهم است که قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید با پزشک صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب است.
بیماری تیروئید اغلب یک وضعیت پزشکی مادام العمر است که باید دائما آن را مدیریت کرده و روزانه داروی خود را مصرف نمایید. درمانهای شما را کنترل میکند.. با این حال، معمولاً با بیماری تیروئید می توانید یک زندگی عادی داشته باشید. پیدا کردن گزینه درمانی مناسب برای شما و کنترل سطوح هورمونی ممکن است کمی طول بکشد، اما در این صورت افراد مبتلا به این نوع شرایط معمولاً می توانند بدون محدودیت های زیادی زندگی کنند.