شفاآنلاین>سلامت>افراد مبتلا به دیابت ممکن است برای درمان نیاز به دریافت انسولین به صورت دارو برای تنظیم قند خونشان پیدا کنند. افراد مبتلا به دیابت نوع یک معمولا از همان ابتدای تشخیص بیماری و افراد مبتلا به دیابت نوع دو در طی روند بیماری نیاز به تزریق انسولینه پیدا میکنند.
به گزارش شفاآنلاین:انسولین معمولا به درون بافت چربی (مثلا زیر پوست شکم) تزریق میشود که چرا که در این حالت جذب آن به تدریج و به آهستگی انجام میشود.
انواع گوناگونی از انسولین در بازار موجود هستند که تاثیر برخی از آنها بر قند خون در مدت زمان کوتاهتر و به سرعت آشکار میشود، اما دوام این اثر هم کوتاهتر است و انواع دیگری که اثرشان بر قند خون به تدریج ظاهر میشود و برای مدت طولانیتری هم ادامه پیدا میکند.
افراد مبتلا به دیابت ممکن است برای درمان نیاز به دریافت انسولین به صو رت دارو برای تنظیم قند خونشان پیدا کنند. افراد مبتلا به دیابت نوع یک معمولا از همان ابتدای تشخیص بیماری و افراد مبتلا به دیابت نوع دو در طی روند بیماری نیاز به تزریق انسولینه پیدا میکنند.
انسولین معمولا به درون بافت چربی (مثلا زیر پوست شکم) تزریق میشود که چرا که در این حالت جذب آن به تدریج و به آهستگی انجام میشود.
انواع گوناگونی از انسولین در بازار موجود هستند که تاثیر برخی از آنها بر قند خون در مدت زمان کوتاهتر و به سرعت آشکار میشود، اما دوام این اثر هم کوتاهتر است و انواع دیگری که اثرشان بر قند خون به تدریج ظاهر میشود و برای مدت طولانیتری هم ادامه پیدا میکند.
انسولین دارویی بر اساس سه مشخصه به انواع متفاوت تقسیم میشود: شروع اثر پایینآورنده قند خون، زمان رسیده به حداکثر این تاثیر و مدت ادامه یافتن آن.
پزشک شما با تطبیق دادن ویژگیهای یک انسولین معین با نیازهای شخصی شما یک نوع از آن برای شما تجویز میکند. ممکن است برای یک بیمار فقط یک نوع انسولین تجویز شود یا ترکیبی ازچند نوع انسولین تا بهترین نتیجه از لحاظ کنترل قند خون به دست آید.
انسولینهای دارویی فعلی ممکن است از نوع انسانی ساختهشده با روشیها بیوتکنوژی و نوع آنالوگ که با افزودن،کاستن یا جابجایی چند اسید آمینه در ساختمان انسولین انسانی برای ایجاد تغییر در سرعت عملکرد آن ساخته شدهاند و معمولا به صورت قلمی عرضه میشوند.
انسولینهای انسانی و آنالوگ بر حسب سرعت، اوج و مدت تاثیربخشی به شش نوع اصلی تقسیم میشوند:
۱ – انسولین سریعالاثر که شروع اثر آن در ۱۵ دقیقه، اوج اثر آن در ۳۰ تا ۹۰ دقیقه و مدت اثر آن برای دو تا چهار ساعت است
انسولینهای آنالوگ آسپارت (نوورپید یا نوولوگ) ساخت شرکت Novo Nordisk، گلولیزین (اپیدرا) ساخت شرکتSanofi و لیسپرو (هومولوگ) ساخت شرکت Eli Lilly در این گروه قرار دارند.
۲- انسولین انسانی رگولار (کوتاهاثر) که شروع اثر آن در نیمساعت، اوج اثر آن در دو تا سه ساعت و مدت اثر آن سه تا شش ساعت است.
۳- انسولین متوسط الاثر مانند انسولین انسانی NPH که شروع اثر آن در دو تا چهار ساعت، اوج اثر آن در چهار تا ۱۲ ساعت و مدت اثر آن ۱۲ تا ۱۸ ساعت است.
۴- انسولین طولانیاثر که شروع اثر آن پس از چند ساعت است و نقطه اوج چندانی در تاثیربخشی ندارد و مدت اثر ۲۴ ساعت یا بیشتر است.
انسولینهای آنالوگ دِتِمیر (لِوِمیر) ساخت شرکت Novo Nordisk، گلارژین U-100 (لانتوس)، گلارژین U-300 (توجیو) ساخت شرکت Sanofi و گلارژین U-100 (آبازاگلار) ساخت شرکت Eli Lilly در این گروه قرار دارند.
۵- انسولین بسیار طولانیاثر مانند انسولین Toujeoکه شروع اثر آن پس از شش ساعت است، نقطه اوج اثرگذاری نارد و مدت اثر آن ۳۶ ساعت است.
۶ انسولینهای از پیش ترکیبشده یا آمیخته شده این انسولیها ترکیبی از انسولین متوسطالاثر با انسولین رگولار هستند و برای افرادی مناسب هستند که نیاز به مصرف هر دوی این انسولینها دارند.
یک نوع جدید انسولین که به صورت استنشاقی مصرف میشود با نام تجاری Afrezza از سال ۲۰۱۵ در دسترس قرار گرفت و در همراهی با انسولین طولانیاثر استفاده میشود. اثربخشی این انسولین ۱۲ تا ۱۵ دقیقه پس از مصرف آغاز میشود، پس از ۳۰ دقیقه به اوج میرسد و برای سه ساعت به طول میانجامد.