در فصل تابستان از مصرف غذاهای سرخ شده پرهیز کنید، زیرا سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشک شدن مزاج ماده غذایی میشوند.
در فصل تابستان از مواد غذایی خنک مانند آب دوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز)، گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج استفاده شود.
برای کاهش دادن حرارت بدن در فصل تابستان و آرامش اعصاب از نوشیدنیهای سنتی نظیر آبلیمو، بالنگ، هندوانه، سکنجبین و خیار و آب زرشک استفاده کنید.
استفاده از خاکشیر برخلاف باور عموم برای ایجاد خنکی مناسب نیست، اما فواید درمانی فراوان دیگری دارد و مصرف آن به افراد گرمازده توصیه میشود.
در فصل تابستان غذاها نباید سرخ شوند و باید آبپز باشد. مصرف غذاهایی مانند سوپ جو و آش جو (به دلیل خنک بودن) بسیار مفید بوده و سبب رفع عطش و حرارت بدن میشوند.
در فصل تابستان مصرف مرکبات و میوه جات ملس (بین ترش و شیرین) مانند زرشک و آب زرشک، شاه توت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجه سبز، انار، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپ فروت بسیار مفید است.
در فصل تابستان سالادهای که در آنها از کاهو، کلم، خیار، آبلیمو و... استفاده شده است، مصرف کنید و هرگز سالاد خود را با سسهای مختلف نخورید.
در این فصل استراحت بیشتری داشته باشید، زیرا استراحت در این فصل به افراد کمک میکند تا مزاج آنها خنک شود.
در فصل تابستان برای خنک شدن بدنتان دوش آب سرد بگیرید و استحمام داشته و در آب روان شنا کرده و لباسهای نخی و نازک بپوشید.
در فصل تابستان خوردن ترشیجات که خیلی تند نشده باشند، توصیه میشود.
نوشیدن آب فراوان و هیدراته شدن بدن در تابستان مفید است. آب بدن را خنک کرده و از حرارت آن میکاهد. مصرف آب داغ و توقف در زیر نور خورشید نیز در فصل تابستان مضر است.
در فصل تابستان، افراد با مزاج گرم و خشک بیشتر در معرض آسیب هستند، چون مزاج این افراد با مزاج تابستان برابری میکند و احتمال خطر در این افراد بیشتر است. بر این اساس، باید از تمام خوردنیها و نوشیدنیهایی که حرارت را بالا میبرد و باعث خشکی بدن میشود، اجتناب کنند.
در سالن و در هوای خنک و مطبوع، ورزش سبک انجام دهید و به فعالیت بدنی سنگین و از انجام ورزشهای گرم و خشک همچون فوتبال، والیبال و دویدن در اواسط روز و زیر آفتاب اجتناب کنید.
گرمی و خشکی فصل به معده خالی آسیب میرساند پس در این فصل گرسنگی و تشنگی را سریع برطرف کنید.
ناهار معمولا در میان روز و هنگامی که هوا بسیار گرم و قوه هاضمه ضعیف است، خورده میشود، پس از خوردن غذای سنگین اجتناب کرده و غذای سبک میل کنید.
مصرف گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی نسبت به گوشتهای قرمز گرمای کمتری دارند. مزاج ماهی سرد و تراست و برای این فصل بسیار مناسب است، اما نباید سرخ شده و تند باشد.
خوراکهای تابستانه بهتر است طبع سرد وتر داشته و نیز غلبه بر صفرا باشند تا با متعادل نگه داشتن محیط داخلی بدن، بدن را خنک و حرارت آن را کاهش داده تا بدن عرق کمتری کند.
در تابستان تولید خلط صفرا افزایش مییابد، بنابراین از مصرف خوراکیهای گرم و ورزش سنگین و زیر آفتاب بودن که محرک اخلاط به ویژه خلط صفراست، دوری شود. برای کاهش بوی بد بدن در تابستان باید از هر نوع خوردنی و آشامیدنی گرم و خشک پرهیز کرد.yjc