روند فعلی بیماری کرونا در کشور نشان از آن دارد که تعداد مبتلایان سرپایی، صعودی است و در همین حال تعداد بستریها و فوتیها رو به افزایش است.
شفاآنلاین>سلامت>در حالی آمار مرگومیرهای ناشی از کووید19 در ایران طی روزهای متوالی صفر عنوان میشده که خبرها از اختلافنظر برخی اعضای کمیته علمی ستاد دولتی کرونا در خصوص روند بیماری در کشور حکایت داشته است.
آخرین جلسه ستاد کرونا چهارم تیرماه تشکیل شد و پس از آن، ستاد مزبور حتی در بحبوحه افزایش بیماری به اعتراف وزارت بهداشت و درمان، دیگر جلسهای برگزار نکرد. شنیدهها حاکی است که دلیل عدم تشکیل جلسه ستاد کرونا در شنبه گذشته، اختلافنظرهایی بوده که در بین اعضای کمیته علمی آن وجود داشته است و عنوانشده چرا وقتیکه از آمریکا و اروپا گرفته تا آسیا و خاورمیانه،
روند افزایشی بیماری وجود داشته است و از طرفی، شاخصهای موجود ابتلا و بستری و مرگ و رنگبندی شهرها در ایران به علت فقدان انجام بیماریابی فعال و کاهش تست در بین جمعیت عمومی در اماکن پرتراکم و پرخطر و محلهای تردد مسافران و مبادی ورودی مسافرتی به کشور غیرعلمی ارزیابیشده است، بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت و درمان به عادیسازی بیماری پرداخته و عنوان داشته که در مکانهای باز الزام استفاده از ماسک وجود ندارد. حتی به باور کارشناسان کمیته علمی، مجموعه دولتی و مدیریت شهری در شرایطی که بارها نسبت به آغاز روند افزایشی دوباره بیماری در کشور هشدار داده میشده، اقدام به نصب تبلیغات و بیلبورد بر سر چهارراهها و مبادی اصلی شهری میکردهاند و بهنوعی سبب گمراهی جمعیت کشور و خیال باطل پایان پاندمیشدهاند. تداوم عادیسازی کرونا و دستکم گرفتن عوارض طولانیمدت بیماری به اسم کمخطر شدن و تضعیف ویروس، باعث آن شده است که علیرغم شروع موج جدید بیماری، ستاد کرونا جلسه تشکیل ندهد تا مبادا به اسم افزایش دوباره موارد کرونا، ممنوعیتها و محدودیتهای کرونا بار دیگر اعلام شود و دستاوردهای یکساله دولت سیزدهم در خصوص کنترل بیماری زیر سؤال رود!
روند فعلی بیماری کرونا در کشور نشان از آن دارد که تعداد مبتلایان سرپایی، صعودی است و در همین حال تعداد بستریها و فوتیها رو به افزایش است. درحالیکه روند بیماری در سطح جهان صعودی است و در آمریکا و اروپا و آسیا و کشورهای خاورمیانه، یک افزایش تقریباً 30درصدی در طی یکی دو ماه اخیر مشاهدهشده است، در ایران اما ظرف مدت کوتاه و طی 10روز، تعداد مبتلایان به ناگاه تا چهار برابر افزایش پیدا میکند. ظهور تابستان داغ کرونایی در ایران در پیش است و خیز دوباره کرونا با کاهش شهرهای آبی و زرد شدن شهرها میرود که موج دوم بیماری در کشور را رقم زند. تعداد مبتلایان کرونا با تست مثبت از عدد 1000مورد روزانه فراتر رفته است و این در حالی است که تعداد تست مورداستفاده در کشور بسیار محدود است. خیزش مجدد اپیدمی کرونا حتمی است و صدای پای پیک هفتم در ایران به گوش میرسد. افزایش موارد کنونی بیماری حاصل در چرخش بودن ویروس اومیکرون در سطح کشور و زیرگونههای جهشیافته آن از قبیل BA4 و BA5 است، ضمن اینکه شنیدهشده است که در برخی تستهای هفته اخیر، زیرگونههای BA1 و BA2 و نیز گونههای قبلی ویروس مثل دلتا شناساییشده است.
در حالی موج جدید کرونا در پیش است که متأسفانه سخنگوی ستاد دولتی مقابله با کرونا برخلاف اظهارات کمیته علمی همین ستاد بیان داشته که «نظرات کارشناسی حاکی از آن است که موج جدید کرونا در پیش نداریم و افزایش آمار به دلیل افزایش تستهای کرونا در مرزهای کشور است.» درحالیکه چند تن از اعضای کمیته علمی ستاد مذکور، افزایش دامنه بیماری بهکل کشور را مطرح ساختهاند و همچنین بر این نکته حساس دست گذاشتهاند که مبادی مسافرتی دور از تیررس قرنطینه و بیماریابی فعال به سر میبرند، اظهارات اخیر عباس شیراوژن درباره عدم ورود کشور به موج جدید بیماری تعجببرانگیز مینماید.
چرایی چنین موضعگیری از سوی سخنگوی ستاد کرونا و عدم تشکیل جلسه این نهاد دولتی در بحبوحه کاهش تعداد شهرهای عادی و افزایش موارد ابتلا و بستری، آنهم در وضعیتی که نسبت به چهاررقمیشدن تعداد مبتلایان و دورقمی تعداد مرگها هشدار داده میشود، معلوم نیست. میزان استفاده از ماسک در کشور به زیر ۱۰درصد رسیده است و کمتر کسی پیدا میشود که در مکانهای عمومی مثل ناوگان حملونقل عمومی شهری، دستورات بهداشتی را رعایت کند.
بزرگترین مراسم حج از زمان آغاز کرونا در حال برگزاری است و اقدامات پیشگیرانه در برابر ویروس کرونا در اعیاد قربان و غدیر اتخاذ نشده است و هیچ اطلاعرسانی نیز صورت نمیگیرد. همچنین امکان تردد زائران عتبات از طریق مرزهای زمینی فراهمشده است و با هماهنگیهای بهعملآمده با دولت عراق امکان تردد زائران از مرزهای زمینی شلمچه و مهران بهصورت انفرادی و جمعی جهت حضور در مراسم دعای عرفه در کنار عتبات عالیات تدارک دیدهشده است. هرچند داشتن کارت واکسن ضروری شمردهشده است، خبری از قرنطینه و کنترل مرزها و انجام بیماریابی فعال و رعایت پروتکلهای بهداشتی مثل استفاده از ماسک نیست. مخلص کلام اینکه؛ نمیتوان بهزعم تضعیف ویروس و کاهش بیماریزایی آن، از عوارض طولانیمدت ویروس بر بدن بهبودیافتگان کرونا غافل شد. چهبسا اگر ویروس کرونا یک ویروس عادی مثل سرماخوردگی و آنفلوانزا میبود، کشور چین برای حفظ جان مردم و سرمایه اجتماعی، اقدام به قرنطینه سفتوسخت در حد حکومتنظامی نمیکرد! دولت ایران نباید فراموش کند که شرایط کشور ازنظر اقتصادی و معیشتی در تنگناست و سوءتغذیه در کشور میرود که غالب شود و درنتیجه تضعیف سیستم ایمنی بدن مردم حتمی است. بنابراین اگر بنا این است که همچنان به دستاوردسازی کاذب در خصوص بیماری پرداخت، چهبهتر که برای نجات انسانها در کشور اقدام به تأمین واکسن مختص اومیکرون از کشورهای سازنده کرد و نیز با عنایت به در دسترس بودن داروهای درمان کرونا از طریق شرکتهای فایزر و آسترازنکا، تدابیری اندیشیده شود که بهمنظور کاهش موارد شدید بیماری کروناویروس، دارو به کشور وارد شود و مصرانه از جامعه پزشکی و کادر درمان خواسته شود تا نسخههای بیشتری از داروی ضدویروسی کووید19 را تجویز کنند.
حال اگر دولت، بیتوجه به این توصیههای الزامآور باشد، بهتر است جهت اینکه بیشتر از این جامعه در خصوص بیماری، گمراه نشود و نظارهگر جلسات بیخاصیت ستاد بهاصطلاح ملی کرونا نباشد و اعتبارات مالی در این نهاد دولتی نیز بیش از این به مصرف جلسات برگزار نشده در آغاز پیک هفتم نرسد، ستاد کرونا لغو شود و وزارت بهداشت و درمان، خود در مورد بیماری و پروتکلهای بهداشتی تصمیمگیری کند. بدیهی است؛ از بدو ورود ویروس به کشور در سال 1398، کنترل بیماری طی موج اول و شش پیک متوالی در چرخه سیاستبازی و ناکارآمدی اشباعشده در مجموعه دولت رنج میبرده است که نتیجه آن نیز تعویق واکسیناسیون و ابتلا و مرگ گسترده هموطنان بوده است. به نظر میرسد اگر ستاد کرونا معتقد به امنوامان بودن کشور در مورد بیماری است و به نظرات تخصصی وقعی نمینهد، لغو آن جایز است؛ چراکه کار کنترل و مدیریت بیماری در وزارت بهداشت و درمان، سهل و آسان خواهد بود.محمدرضا محبوبفر (کارشناس حوزه سلامت)/ روزنامه همدلی