به گزارش شفاآنلاین:دکتر کرمی در این باره میگوید: کیستهای کلیه اغلب بیعلامت هستند و به صورت اتفاقی در بررسیهای سونوگرافی تشخیص داده میشود. به طور مثال بیماری به علت درد پهلوی مبهم و جهت بررسی و چکاپ سلامتی کلیهها به دکتر مراجعه میکند و در بررسیهای انجام شده در سونوگرافی، کیست در کلیه تشخیص داده میشود.
این متخصص ارولوژی توضیح داد: کیست کورتیکال کلیه، معمولاً کیسه گرد کوچکی است که با مایع پر شده است. اکثر افرادی که به این کیستها مبتلا هستند، از وجود آنها بیخبر هستند. در صورتی که این کیستها بترکند، خونریزی کنند و یا به حدی رشد کنند که به دیگر اعضای بدن فشار وارد کنند، باید تحت درمان قرار بگیرند.
وی تشریح کرد: یک کیست کلیه، یک کیسه بسته است که با هوا یا مایع پر شده است. کلیهها اندامهای لوبیا شکلی هستند که در پایین کمر قرار گرفتهاند و به کنترل مقدار نمک و آب بدن کمک میکنند. آنها همچنین با تصفیه خون و تولید ادرار، مواد زائد را از بدن خارج میکنند. درون کلیه، واحدهای سازندهای به نام نفرونها قرار دارند. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است.
این متخصص ارولوژی عنوان کرد: با بالاتر رفتن سن، ممکن است کیستهایی روی سطح یا درون نفرونهای کلیه تشکیل شود. این کیستها ممکن است به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک گریپ فروت باشند و میتوانند به مرور زمان بزرگتر شوند.
وی در پاسخ به این پرسش که "چه کسانی به کیست کورتیکال مبتلا میشوند"، ابراز کرد: با بالا رفتن سن، کیست کورتیکال شایعتر میشود. تقریباً نیمی از افراد 50 سال به بالا، حداقل یک کیست کلیه دارند. اکثر افراد فقط در یکی از کلیههای خود کیست دارند اما با افزایش سن، تعداد کیستها و احتمال تشکیل کیست در کلیه دوم بیشتر میشود.
دکتر کرمی بیان کرد: کیست کورتیکال تقریباً همیشه بیخطر است. دلیل نامگذاری آنها این است که احتمال بسیار کمی وجود دارد که تبدیل به یک مسئله جدیتر شوند. گرچه، برخی از کیستها دیوارههای ضخیمی دارند و ممکن است روی اشعه ایکس ناهنجار به نظر برسند و میتوانند مربوط به سرطان کلیه باشند.
این متخصص ارولوژی در پاسخ به این پرسش که " چه چیزی موجب تشکیل کیستهای ساده کلیه میشود"، اذعان کرد: کیستهای ساده کلیه زمانی تشکیل میشوند که لوله یک نفرون شروع به بزرگتر شدن کند و با مایع پر شود. محققان نمیدانند چه چیزی موجب این اتفاق میشود اما میدانند که کیستهای کلیه ارثی نیستند. این اعتقاد نیز وجود دارد که آسیب یا انسداد در لولهها ممکن است منجر به تشکیل برخی از کیسههای ساده کلیه شود.
وی با بیان این نکته که " در کلیه چند نوع کیست وجود دارد که عبارتند از کیست ساده، کیستهای متعدد و کیستهای مخلوط "، اظهار داشت: کیست ساده که اغلب به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی میباشد به علت سن بالا ایجاد میشود و 50درصد افراد بالای 50 سال در بررسی سونوگرافی ممکن است کیست ساده داشته باشند. کیستهای ساده در سونوگرافی دیواره صاف دارند و در داخل آنها چرک و خون و لخته وجود ندارد.
دکتر کرمی ادامه داد: کیستهای متعدد باید دقیقاً بررسی شوند. بعضی از این کیستها علت ارثی دارند و از والدین به بچهها منتقل میشوند. که به آنها (APCK) گفته میشود. نکته مهم در مورد این کیستها تشخیص به موقع و کنترل آنها میباشد چرا که ممکن است در نهایت منجر به از کار افتادن کلیهها و دیالیز در سنین پایین شود لذا انجام سونوگرافی قبل از ازدواج در تشخیص و جلوگیری از انتقال آن بسیار مهم است.
این متخصص ارولوژی مطرح کرد: کیستهای مخلوط بدین صورت است که در سونوگرافی تعداد کیستها متعدد و در داخل آنها دیوارههای متعددی وجود دارد. این کیستها باید از نظر سرطان کلیه دقیقاً بررسی کرد.
> کیست کورتیکال، معمولاً هیچ علائمی ندارد
وی در پاسخ به این پرسش که "علائم کیستهای کورتیکال کلیه چه چیزهایی هستند"، گفت: کیست کورتیکال، معمولاً هیچ علائمی ندارد و به صورت اتفاقی در بررسیهای سونوگرافی تشخیص داده میشود. در حقیقت، اکثر افرادی که این کیستها را دارند از وجود آنها بیخبر هستند. در صورتی که این کیستها پاره شوند و شروع به خونریزی کنند، عفونت کنند و یا بزرگتر شوند، میتوانند مشکل ساز باشند.
دکتر کرمی تصریح کرد:علائم کیستهای ساده کلیه نیز عبارتند از درد پهلو بین دندهها و لگن، شکم یا کمر، تب، تکرر ادرار و وجود خون در ادرار یا ادرار تیره.
این متخصص ارولوژی متذکر شد: کیست، بسته به محل خود میتواند بر عملکرد کلیه تاثیر بگذارد. همچنین در صورتی که کیست از تصفیه مواد زائد خون جلوگیری کند، میتواند منجر به نوعی فشار خون بالا شود. اگر اندازه کیست کلیه خیلی بزرگ باشد میتواند با اثر فشاری روی کلیه آن را از کار بیندازد.
وی در پاسخ به این پرسش که "کیستهای ساده کلیه چگونه تشخیص داده میشوند"، اذعان داشت: کیستهای ساده کلیه معمولا در زمانی شناسایی میشوند که بیمار به علت مشکل دیگری به پزشک مراجعه کرده است.
دکتر کرمی افزود:رایجترین آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص این کیستها عبارتند از سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) که اشعههای ایکس و یک کامپیوتر، تصاویری سه بُعدی از درون بدن فراهم میکنند. این اسکن ها، نیاز به تزریق یک ماده کنتراست یونیزه شده دارند تا کیستهای مایع را از تودههای جامد تشخیص دهند. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) که با استفاده از آهن ربا ها، امواج رادیویی و یک کامپیوتر، تصاویری از درون بدن تولید میشود برای تشخیص کیستهای پر از مایع، از کیستهای جامد استفاده میشود. این روش نیازی به استفاده از ماده کنتراست یونیزه شده ندارد، بنابراین، برای بیمارانی استفاده میشود که به ماده کنتراست حساسیت دارند.
این متخصص ارولوژی اظهار کرد: در اکثر موارد، کیستهای ساده کلیه نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر کیستی به اعضای دیگر بدن فشار وارد کند یا عملکرد کلیهها را تحت تاثیر قرار دهد، کوچک کردن یا خارج کردن آن ممکن است ضروری باشد.
وی اشاره کرد که به طور کلی دو نوع روش برای درمان کیستهای کلیه وجود دارد که عبارتند از آسپیراسیون و اسکلروتراپی و جراحی.
دکتر کرمی افزود: در روش آسپیراسیون و اسکلروتراپی، پزشک یک سوزن بلند را وارد پوست میکند تا کیست را سوراخ و مایع درون آن را تخلیه کند. سپس برای کوچکتر کردن کیست، یک محلول قوی به آن تزریق میکند. در صورت لزوم، این روش باید تکرار شود.
این متخصص ارولوژی ادامه داد: جراحی خارج کردن کیست معمولاً با روش لاپاروسکوپی انجام میشود. در این روش، وسیله نازکی به نام لاپاروسکوپ از طریق حفرههایی کوچک وارد شکم میشود. پزشک در طول جراحی، ابتدا کیست را تخلیه میکند سپس آن را برش میدهد و یا میسوزاند.
وی در پاسخ به این پرسش که "آیا کیستهای ساده کلیه قابل پیشگیری هستند"، ابراز کرد: برخی از کیستهای ساده قابل پیشگیری نیستند. شما میتوانید با نوشیدن مایعات فراوان و مصرف نمک کمتر از 2300 میلی گرم در روز احتمال تشکیل آنها را کاهش دهید.
دکتر کرمی گفت: کیستهایی که دیواره آنها نامنظم و داخل آنها حفره حفره است حتماً باید از نظر سرطان کلیه هرچه زودتر بررسی شوند و کیستهای ارثی متعدد اغلب باعث از کارافتادگی کلیهها میشوند و ندرتاً به سرطان کلیه تبدیل میشوند.
>بهترین ابزار تشخیصی برای کیست کلیه، سونوگرافی است
در ادامه نیز دکتر ناطق در اینباره خاطرنشان کرد: کیست کلیه میتواند درهر جایی از کلیه تشکیل شود، علت به وجود آمدن کیست کلیه میتواند به صورت ارثی و مادرزادی (بیماری کلیه پلی کیستیک) و یا غیر ارثی (کیست ساده) باشد.
وی بیان کرد: به طور کلی کیست یک محوطه بسته با غشایی مجزا است که عموما سلولهای تشکیلدهنده آن با بافت اطراف خود متفاوت میباشند. کیست میتواند شامل مواد نیمه جامد، مایع و حتی گاز باشد. در صورتی که مایع داخل کیست چرکی شود، آبسه تشکیل میشود.
این متخصص ارولوژی بیان کرد: کلیه یکی از ارگانهای بدن است که به طور شایع دچار کیست میشود. در واقع کیست کلیه حاصل ازدیاد سلولی سلولهای پوششی (اپی تلیال) کلیه و تجمع مایع در آنها هستند.اندازه کیست کلیه متغیر بوده و میتواند از نیم سانت تا ٢٠ سانتیمتر متغیر باشد. معمولا کیستهای بالای ١٠ سانتیمتر در کلیه ایجاد درد میکنند.
وی توضیح داد: کیست ساده کلیه شایعترین بیماری کیستیک کلیه در انسان است. اگرچه فرآیند آن اکتسابی و وابسته به سن است، اما امکان بروز آن در هر سنی از جمله در هنگام جنینی نیز وجود دارد.
دکتر ناطق ادامه داد: طی بررسیهای انجام شده توسط محققان شیوع کیست ساده کلیوی با افزایش سن افزایش مییابد. طوری که در ٢٠ درصد افراد ۴٠ ساله و در ۵٠درصد افراد ۶٠ ساله این کیست رویت میشود. این کیست ارثی نبوده و شیوع آن در هر دو جنس مشابه است. کیست معمولا جدار نازکی داشته و حاوی مایع شفاف تا زرد کهربایی است. این متخصص ارولوژی تصریح کرد: میزان مایع داخل کیست در اثر ترشح از دیواره کیست زیاد شده و در اثر جذب از دیواره، از میزان آن کاسته میشود. بر این اساس اندازه کیست در طول زمان تغییر میکند، به طوری که در یک سوم موارد اندازه آن با گذشت زمان افزایش یافته و در بقیه موارد عمدتا اندازه آن ثابت میماند. به ندرت ممکن است اندازه کیست کاهش یابد.
وی تشریح کرد: عمدتا کیستهای کلیه بدون علامت هستند و به شکل تصادفی در طی بررسی کلیه به علل دیگر، کشف میشوند. کیست کلیه به ندرت علامت دار شده، که این علائم عبارتند ازدرد پهلو،احساس توده در پهلو، اثر فشاری و انسداد در سیستم ادراری، عفونت،فشار خون بالا و وجود خون در ادرار.
دکتر ناطق متذکر شد: اگرچه کیست کلیه و فشار خون هر دو در سنین بالا شایع ترند، اما کیست کلیه عامل نادری برای ایجاد فشار خون است. همچنین کیست ساده کلیه در طول زمان به هیچ وجه تغییرات بدخیمی نداشته و از این نظر جای نگرانی وجود ندارد.
این متخصص ارولوژی اذعان کرد: بهترین ابزار تشخیصی برای کیست کلیه، سونوگرافی است. سونوگرافی وسیلهای ارزان، در دسترس و بدون اشعه یونیزان بوده که حتی در خانم باردار نیز محدودیت استفاده ندارد. کیست ساده در سونوگرافی به صورت کیستی با شکل گرد یا بیضی با جدار نازک، صاف و بدون کلسیفیکاسیون (فاقد رسوب کلسیم در جدار کیست) است.
وی ادامه داد: در صورت تایید ساده بودن کیست کلیه در سونوگرافی به بررسی اضافهتری نیاز نمیباشد. در صورتی که مشخصات گفته شد در سونوگرافی دیده نشود و یا هر گونه تردیدی راجع به ساده بودن کیست وجود داشته باشد، جهت تشخیص بهتر از سی تی اسکن با تزریق ماده حاجب بهره میگیریم و همچنین در بیمارانی که به علت نارسایی کلیه و بالا بودن کراتینین امکان تزریق ماده حاجب وجود ندارد، از MRI با تزریق گادالینیوم استفاده میشود.
دکتر ناطق میگوید: کیستهای ساده کلیوی بر اساس نمای ظاهری خود در سی تی اسکن به چهار درجه تقسیم میشوند که عبارتند از کیست کورتیکال کلیه، کیست خوش خیم، کیست کلیه ضخیم و کیست بدخیم کلیه.
این متخصص ارولوژی اضافه کرد: کیست کورتیکال کلیه، در محلی به نام کورتکس کلیه مشاهده میشود. کورتکس کلیه در خارج از کلیه قرار دارد و وظیفه آن پاکسازی خون، حذف سموم و مواد زائد از بدن است. این نوع از کیستها به صورت کیسههایی پر از مایع مشاهده میشوند. در بیشتر افراد این کیستهای کلیوی هیچ علامتی نداشته و طی آزمایشاتی همچون سونوگرافی،ام آرآی و سی تی مشخص میشوند.
وی اضافه کرد کیست خوش خیم کلیوی که در بعضی موارد (مانند ضخامت دیواره و یا رسوب کلسیم در دیواره کیست) با کیست ساده کلیه، متفاوت میباشد. این گروه نیاز به اقدام جراحی نداشته اما بهتر است به دقت پیگیری شوند. شایان ذکر است که کیست کورتیکال کلیه یک حالت خوش خیم است که عوارضی را در پی ندارد. درمان کیست کورتیکال کلیه به اندازه آن بستگی دارد و ممکن است شامل تحت نظر پزشک بودن تا جراحی متفاوت باشد.
دکتر ناطق مطرح کرد: در صورت ابتلا به کیست کلیه ضخیم،جدار کیست کاملا ضخیم و نامنظم به همراه رسوب فراوان کلسیم در دیواره کیست است. ۵٠ درصد این کیستها در طول زمان، شانس ایجاد بدخیمی داشته و بهتر است از طریق جراحی خارج شوند.
این متخصص ارولوژی متذکر شد: سرطان کیستیک کلیه نیاز به درمان جراحی و خارج ساختن کامل کیست همراه با حاشیه کیست دارد. بسته به وسعت و محل کیست جراحی فوق میتواند به صورت پارشیل نفرکتومی (خارجسازی قسمتی از کلیه) و یا توتال نفرکتومی (خارجسازی تمام کلیه) باشد.
وی عنوان کرد: همانگونه که گفته شد غالب کیستهای کلیوی نیازمند درمان نمیباشند. در صورت علامت دار شدن کیست کلیه، درمان کیست از طریق اسپیراسیون ( تخلیه مایع کیست از طریق پوست و توسط سوزن با کمک سونوگرافی) و یا جراحی کیست از طریق لاپاروسکوپی است.
دکتر ناطق اضافه کرد: به علت احتمال عود مجدد کیست پس از تخلیه مایع درون آن، تخلیه مایع کیست فقط در افراد مسن و یا در مواردی که بیمار توان انجام یک جراحی را ندارد، انجام میشود. در صورت اثبات احتمال بدخیمی در کیست، جراحی بصورت خارجسازی تمام و یا قسمتی از کلیه انجام میشود.
این متخصص ارولوژی اذعان داشت: کیستهای اکتسابی کلیه، در بیماران با نارسایی کلیه و بیمارانی که به علت کراتینین بالا دیالیز میشوند، دیده میشود. در واقع شروع این فرآیند در زمانی است که کراتینین سرم به حدود ٣ میرسد. در بیماران با نارسایی کلیه، مصرف سیکلوسپورین نیز با خطر افزایش کیستهای اکتسابی کلیه همراهی دارد. این کیستها هر دو کلیه را درگیر کرده و بین ایجاد کیست با سن و جنس بیمار و یا بیماری زمینهای ایجادکننده نارسایی کلیه، ارتباطی وجود ندارد.
وی ابراز داشت: کیست اکتسابی کلیه نیز غالبا بدون علامت بوده و به شکل تصادفی و طی بررسی کلیه به علل دیگر، تشخیص داده میشوند. در صورت ایجاد، علائم عمدتا به صورت درد و یا خونریزی است. خونریزی و پارگی کیست به خصوص در زمان دیالیز و به علت دادن داروهای ضد انعقاد رخ میدهد.
دکتر ناطق بیان کرد: از عوارض کیست اکتسابی کلیه میتوان به عفونت کیست و یا سنگ کلیه اشاره کرد. خطر اصلی کیستهای اکتسابی کلیه افزایش شانس بدخیمی در کیستها است.
این متخصص ارولوژی میگوید: در واقع حدود ١٠ درصد بیمارانی که به مدت طولانی دیالیز میشوند، دچار بدخیمی کلیه میشوند. شانس ایجاد بدخیمی در جنس مذکر بیشتر بوده و هرچه زمان دیالیز طولانیتر باشد، خطر فوق بیشتر است. قابل ذکر است که نوع دیالیز (خونی و یا صفاقی) نقشی در این قضیه ندارد.
وی اضافه کرد: پیوند کلیه موفق، حتی در صورت متوقف کردن روند ساخت کیست ها، در کاهش ریسک ایجاد تومور و یا بدخیمی نقشی نداشته و بیماران نیازمند پیگیری دقیق میباشند.
وی بیان کرد: شروع بیماری پلی کیستیک کلیه غالبا همراه با هماچوری (خون در ادرار) بوده و درد پهلو و فشار خون بالا نیز از دیگر علائم شایع این بیماری میباشند. شایعترین تظاهر خارج کلیوی کیست کلیه، کیستهای کبدی است که با افزایش سن میزان شیوع آنها بیشتر میشود.
این متخصص ارولوژی اظهار کرد: کیست کلیه شامل طیف وسیعی از بیماریهای کیستیک کلیه بوده که در آن انواع خوش خیم و کاملا بیخطر (مانند کیست ساده کلیوی) تا انواع کشنده و مغایر با حیات (بیماری کیستیک اتوزومال مغلوب) وجود دارد.
وی گفت: وسیله تشخیصی اولیه کیست کلیه سونوگرافی و در صورت نیاز انجام CT SCAN و آزمایشهای تکمیلی است. در تمامی موارد فوق حفظ سلامت کلیه توسط تغذیه سالم، جلوگیری از عفونت کلیه و درمان فشار خون بالا الزامی است. در صورت شک به بروز هر گونه مشکل با پزشک خود مشورت کنید.
با یک کلیه میتوان خون اهدا کرد؟
اهدای خون اقدامی انسان دوستانه است که میتواند جان افراد زیادی را نجات دهد و امکان اهدای خون برای هر فرد سالمی وجود دارد به گونهای که مردان میتوانند هر سه ماه یک بار و زنان هر چهار ماه یکبار خون اهدا کنند.به گزارش ایسنا، اما در پاسخ به این پرسش که افراد دارای یک کلیه میتوانند خون اهدا کنند، پزشکان بر این باورند: اگرچه فرد دارای یک کلیه سالم با عملکرد طبیعی ممکن است هیچ مشکل جسمی نداشته باشد، بدن فرد با یک کلیه باید عملکرد دو کلیه را انجام دهد. این ممکن است در آینده منجر به فشار بر کلیه شود.اگر فرد یکی از کلیههای خود را اهدا کرده باشد یا به دلیل بیماری کلیه خود را از دست داده باشد، عملکرد کلیه دیگر 20 تا 30 درصد به دلیل فرآیندی به نام "هیپرتروفی جبرانی" افزایش مییابد.به طور کلی، فردی که یک کلیه دارد در صورتی که عملکرد کلیه طبیعی باشد، میتواند به طور طبیعی زندگی کند. همچنین در مجموع فردی که از سلامت کامل برخوردار باشد حتی با داشتن یک کلیه نیز میتواند خون اهدا کند.
هرچند در شرایط زیر فرد به طور موقت نمیتواند خون اهدا کند:
1. بارداری 2. تب حاد 3. در صورت مصرف الکل یا انجام تاتو به تازگی
همچنین در این شرایط امکان اهدای خون وجود ندارد:
1. سرطان 2. بیماری شدید ریوی 3. عفونتهای ویروسی همچون HIV و دیگر عفونتهای قابل انتقال
گرمایش جهان تهدیدی برای سلامت کلیههاست
تحقیقات جدید نشان میدهد که گرم شدن کره زمین ممکن است سلامت کلیهها را به خطر بیندازد.به گزارش مهر، برای این مطالعه، محققان دادههای بیمارستانهای بیش از 1800 شهر برزیل را بین سالهای 2000 تا 2015 تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که تنها بیش از 7 درصد از پذیرشهای بیماران کلیوی در زمانهای بوده که هوا به شدت گرم بوده است. این رقم معادل بیش از 202000 مورد بیماری کلیوی است.به ازای هر 1 درجه سانتیگراد افزایش میانگین دمای روزانه، نزدیک به 1 درصد افزایش در بیماری کلیوی وجود دارد. افرادی که بیشتر در معرض خطر بودند، زنان، کودکان کمتر از 4 سال و افراد 80 ساله و بالاتر بودند.محققان دریافتند ارتباط بین دما و بیماری کلیوی، در روز قرار گرفتن در معرض دمای شدید قویتر بود، اما تا یک تا دو روز بعد هم ادامه داشت.به گفته محققان، این مطالعه شواهد محکمی ارائه میکند مبنی بر اینکه باید سیاستهای بیشتری برای کاهش تغییرات آب و هوایی ارائه شود. به گفته نویسندگان این مطالعه، اقدامات باید به سرعت در سیاستهای دولت در مورد تغییرات آب و هوایی گنجانده شود و گروههای خاصی را که در برابر بیماری کلیوی مرتبط با گرما آسیب پذیرتر هستند، از جمله زنان، کودکان، نوجوانان و سالمندان را هدف قرار دهد. طبق مقاله منتشرشده در سال 2017 که بیماری کلیوی را یک نگرانی جهانی برای سلامت عمومی اعلام کرد، گفته شد که در آن سال نزدیک به 2.6 میلیون مرگ در سراسر جهان ناشی از اختلال عملکرد کلیه بوده است. مرگ و میر ناشی از بیماری کلیوی تقریباً 27 درصد بیشتر از دهه گذشته است و این مطالعه نشان میدهد که تغییرات آب و هوایی یکی از عوامل این افزایش بوده است.