حقایق سریع در مورد درد ناف:
بارداری می تواند باعث درد ناف زنان شود.
برخی از شرایط موقتی می توانند باعث درد شکم شوند.
فردی که جراحی شکم داشته باشد ممکن است درد ناف را تجربه کند.
یبوست می تواند باعث درد ناف شود، اما معمولاً یک بیماری جدی نیست.
سوء هاضمه می تواند یکی از دلایل درد ناف باشد. به سوء هاضمه، ناراحتی معده نیز گفته می شود. این باعث درد، سوزش یا ناراحتی در قسمت فوقانی شکم می شود که به ناحیه ناف سرایت می کند. سوء هاضمه را می توان با داروهای ضد اسید و مسدود کننده های اسید بدون نسخه درمان کرد. طبق گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، از هر ۴ نفر ۱ نفر سوء هاضمه را تجربه می کند. علاوه بر این، از بین کسانی که برای سوء هاضمه به پزشک مراجعه می کنند، از هر ۴ نفر ۳ نفر با سوء هاضمه عملکردی تشخیص داده می شوند.
سوء هاضمه عملکردی باعث ایجاد درد در قسمت فوقانی معده شده که به ناف تابش می کند. این بیماری است که بعد از مدتی از بین می رود اما علت مشخصی ندارد. سوء هاضمه عملکردی را می توان با داروهای ضد اسید و مسدود کننده های اسید بدون نسخه درمان کرد.
درد خفیف ناف جای نگرانی ندارد، اما زنانی که هر گونه ناراحتی و درد قابل توجه و مداومی را تجربه می کنند باید آن را به پزشک گزارش دهند. فتق ناف در دوران بارداری یکی دیگر از دلایل احتمالی درد ناف در آن دوران است. با این حال، این نوع فتق ها نادر هستند و زنان باردار را تحت تاثیر قرار دهد با چند قلو بودن یا این که فرد شدیدا چاق باشد این درد تشدید می شود.
علائم فتق ناف عبارتند از:
درد ناف می تواند زمانی رخ دهد که فردی یبوست داشته باشد. یبوست یک بیماری شایع است، طبق گفته موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، حرکات روده در یک دوره ۱ هفته ای انجام می شود. تقریباً همه افراد دچار یبوست می شوند و یبوستی که مدت کوتاهی طول می کشد جدی نیست. یبوست گاه به گاه با نرم کننده های مدفوع و با افزودن فیبرهای فرآوری شده یا مصنوعی به رژیم غذایی درمان می شود.
هر کس که یبوست را برای ۲ ماه یا بیشتر تجربه می کند، باید به پزشک مراجعه کند.
سایر علل بالقوه درد ناف شامل درد پس از جراحی، عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)، عفونت های باکتریایی و گاستروانتریت است.
بیشتر اوقات، درد ناشی از جراحی با بهبودی بدن برطرف می شود. داروهای ضد درد بسته به شدت درد می توانند موثر باشند. هرگونه درد و التهاب شدید که شامل موارد زیر باشد باید دلیلی برای بررسی بیشتر باشد:
افرادی که هر یک از این علائم را تجربه می کنند باید با پزشک خود مشورت کنند، زیرا این علائم عفونت هستند.
UTI در زنان شایع تر از مردان است، اما هر فردی، از جمله کودکان، می تواند به UTI مبتلا شود. UTI احتمال دارد باعث درد در ناحیه شکم و ناف شود. عفونت ادراری توسط باکتری ایجاد و با آنتی بیوتیک درمان می شود.
باکتری های بد روده می توانند وارد بدن شوند و سال ها در دستگاه گوارش زندگی کنند. با گذشت زمان، باکتری ها می توانند زخم های دردناکی در پوشش معده و روده کوچک ایجاد کنند. گاهی اوقات، این عفونت ها افراد را در معرض خطر ابتلا به سرطان معده قرار می دهند .عفونت ها می توانند باعث درد ناف و درد در سراسر شکم شوند.
عفونت های باکتریایی معده را می توان با آنتی بیوتیک ها درمان کرد. هنگامی که آنتی بیوتیک ها شروع به کار می کنند، درد ناف و شکم و سایر علائم معمولا برطرف می شوند.
گاستروانتریت که معمولاً به عنوان آنفولانزای معده شناخته می شود، در اثر مصرف غذا یا نوشیدنی آلوده یا تماس مستقیم با فرد آلوده ایجاد می شود. درد ناف، معده و گرفتگی از علائم کلاسیک گاستروانتریت هستند. گاستروانتریت معمولاً به خودی خود بهبود می یابد. هرکسی که دچار کم آبی بدن در اثر استفراغ و اسهال است، خون در مدفوع دارد، یا علائمی که بیش از ۳ روز طول می کشد، باید با پزشک تماس بگیرند.
برخی از بیماری هایی که باعث درد ناف می شوند، دردناک بوده، اما اکثر آنها قابل درمان هستند. حتی در صورتی که قابل درمان نیستند درد را می توان مدیریت کرد.
حملات کیسه صفرا ناشی از سنگ کیسه صفرا بسیار دردناک هستند و درد شدید معمولا اولین نشانه مشکل است. درد معمولاً از شکم شروع شده و به ناف می رسد. تنها راه درمان درد سنگ کیسه صفرا، جراحی برای برداشتن کیسه صفرا است. پس از برداشتن کیسه صفرا، درد برطرف می شود.
التهاب آپاندیس که منجر به جراحی می شود، احتمال دارد باعث درد شدید ناف شود. آپاندیسیت یک بیماری بسیار دردناک است که باعث التهاب آپاندیس شده و می تواند جدی باشد و حتی منجر به مرگ شود. آپاندیسیت درمان نشده می تواند باعث پریتونیت شود که در صورت پاره شدن آپاندیس و انتشار عفونت در شکم رخ می دهد. پریتونیت یک التهاب خطرناک و جدی پوشش معده است که اندام های معده را می پوشاند.
درد آپاندیس معمولا از اطراف ناف شروع و در سراسر شکم منتشر می شود. درد با هر حرکتی از جمله راه رفتن و سرفه بدتر می شود.
علاوه بر درد، آپاندیسیت علائم زیر را نیز ایجاد می کند:
تب
هرکسی که مشکوک به آپاندیسیت است یا دارای درد شدید ناف و شکم یا هر یک از علائم ذکر شده در بالا است، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.
پانکراتیت یک وضعیت پزشکی است که در آن پانکراس ملتهب می شود. در پانکراتیت، آنزیمهای گوارشی قبل از رها شدن در روده کوچک شروع حرکت به سمت لوزالمعده کرده و به پانکراس حمله میکنند. درد ناف یکی از علائم کلاسیک پانکراس ملتهب است. پانکراتیت اغلب یک بیماری مزمن است و درد ناف هرگز به طور کامل برطرف نمی شود. درمان می تواند به مدیریت پانکراتیت مزمن کمک کند.
اختلالات روده باریک، مانند بیماری کرون، می تواند باعث درد شدید در ناحیه ناف و اطراف آن شود. این نوع شرایط مزمن و دردناک بوده، اما قابل درمان هستند.
درد ناف بیش از یک علت احتمالی دارد. شرایط زیر در مورد درد ناف می تواند نیاز به مراقبت فوری پزشکی داشته باشد و نباید متوقف شود:
درد شدیدی که بر فعالیت روزانه تأثیر می گذارد و از آن پیشگیری می کند.
دردی که باعث بیدار شدن در شب می شود یا کسی را در مسیر خود متوقف می کند.
در بیشتر مواقع، درد ناف جدی نیست، اما در برخی موارد ممکن است خطرناک باشد. تعیین علت درد شکم می تواند به فرد کمک کند تا با درمان های مناسب آن را مدیریت کند. بنابراین، هرکسی که درد ناف بسیار دردناک یا غیرعادی را تجربه می کند، باید آن را به پزشک خود اطلاع دهد.
درد پریوم یک نوع درد شکمی است که در ناحیه اطراف یا پشت ناف ایجاد می شود. این قسمت از شکم به عنوان ناحیه ناف شناخته می شود و شامل بخش هایی از معده، روده کوچک و بزرگ و پانکراس است. شرایط زیادی وجود دارد که می تواند باعث درد پری کام شود. برخی از آنها بسیار رایج در حالی که بعضی دیگر نادرتر هستند.
آنوریسم آئورتی شکمی بصورت آهسته رشد می کند و تنها در مراحل پایانی و پیشرفته علائمی از خود نشان می دهد که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• احساس ضربان قوی در ناحیه شکمی
• درد شدید در منطقه شکمی یا کمر
• درد مداوم و مزمن در قسمت شکمی که ممکن است چند روز طول بکشد.
اگر سرخرگ دچار پارگی شده باشد نیز علائمی مانند درد یکباره و شدید در ناحیه کمر و یا شکم، حالت تهوع، اختلال در ادرار، تعرق شدید و ضربان قلب بالا رخ می دهد. خون ریزی داخلی که بدلیل پارگی سرخرگ رخ می دهد می تواند با خطر مرگ بیمار همراه باشد.
اگر درد پری اپیلیکال را تجربه میکنید که بیش از چند روز طول میکشد، باید با پزشک خود ملاقاتی داشته باشید تا در مورد علائم خود مشورت کنید. در مواقعی که علاوه بر درد پریومبیلیکا، علائم زیر را نیز تجربه می کنید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
حالت تهوع و استفراغی که از بین نمی رود.
برای تعیین علت درد، پزشک ابتدا سابقه پزشکی را می گیرد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. بسته به سابقه پزشکی، علائم و معاینه فیزیکی، پزشک احتمال دارد آزمایشهای بالینی را برای کمک به تشخیص انجام دهد. این آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد:
علل احتمالی زیادی برای درد پری اپیلیکال وجود دارد. برخی از آنها، مانند گاستروانتریت، شایع هستند و به طور معمول در عرض چند روز از بین می روند. موارد دیگر، مانند ایسکمی مزانتریک، فوریت های پزشکی هستند و باید فورا مورد توجه قرار گیرند. اگر چند روزی است که درد پری کام را تجربه کرده اید یا در مورد درد پری کام خود نگران هستید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا در مورد علائم و گزینه های درمانی خود صحبت کنید.