آمار مصرف سيگار، قليان و مواد مخدر در کشور و در دوران پسا کرونا، به امري جدي و خطري مهلک تبديل شده است که باعث کاهش سن اعتياد در کشور ميشود
شفاآنلاین>سلامت> آمار مصرف سيگار، قليان و مواد مخدر در کشور و در دوران پسا کرونا، به امري جدي و خطري مهلک تبديل شده است که باعث کاهش سن اعتياد در کشور ميشود. کارشناسان بر اين باورند که جامعه با يک انباشتگي رواني مواجه شده و همين امر مصرف سيگار و مواد را براي لذتجويي جوانان افزايش داده است.
آمارها نيز اين امر را تاييد ميکند و سال گذشته که ايران درگير کرونا و قرنطينه خانگي بود، آمار تلفات سوء مصرف مواد با رشد 15. 2 درصدي نسبت به سال قبل از آن مواجه بود و اعتياد در اين سال 5 هزار و 342 نفر را به کام مرگ کشاند. از اين تعداد 4 هزار و 561 نفر مرد و 781 نفر زن بودند. اما استانهاي تهران با 1337، فارس با 447 و اصفهان با 433 فوتي بيشترين و استانهاي خراسان جنوبي با 25، ايلام با 27 و خراسان شمالي با 29 فوتي کمترين آمار تلفات اعتياد را داشتند. اما آمار تلفات اعتياد بر اساس جمعيت هر استان، رتبهبندي استانها را در ثبت بيشترين تلفات متفاوت ميکند. در سال 1400 استانهاي کرمانشاه، لرستان، تهران و مرکزي بيشترين و استانهاي آذربايجان غربي، هرمزگان و کردستان کمترين آمار تلفات را بر اساس جمعيت استان داشتهاند. در سال گذشته بيشترين موارد تلفات اعتياد مربوط به داروهاي مخدر با 2 هزار و 417 فوتي بوده است که از اين تعداد 2 هزار و 101 نفر بر اثر مصرف متادون، 224 نفر ترامادول و 92 نفر نيز ساير داروهاي مخدر جان باختهاند. در اين مدت هزار و 74 نفر نيز بر اثر مصرف مواد مخدر، 282 نفر مواد محرک و هزار و 569 نفر بر اثر مصرف همزمان چند دسته مواد و دارو جان خود را از دست دادهاند.
عوامل تمايل به مواد مخدر
پيش از شيوع کرونا، حدود 15درصد افراد بالاي 15سال کشور، مصرف سيگار داشتند که سهم مردان 25درصد و زنان حدود 5درصد بود. مصرف قليان هم در زنان و مردان حدود 20درصد بود. حالا بررسيها نشان ميدهد که حدود 30درصد مردان و 10درصـد زنان سيگار مصرف ميکنند و مصـــرف قليان در هر دو جنس به 30درصد رسيـــده است. در اين شرايط اميرحسين جلالي، روانپزشک اجتماعي درباره دلايل افزايش دخانيات و مواد اعتيادآور با انتشار آماري از افزايش مصرف سيگار و قليان و کاهش سن مصرف کنندهگان در دوران کوويد خبر داده، به طوريکه براساس آخرين بررسيها، سن شروع مصرف دخانيات در مردان به کمتر از 15 سال و در زنان به 17 سال رسيده است. جلالي در اين رابطه با اين موضوع و در گفتوگو با همشهري آنلاين، معتقد است که «اينکه مطرح شود در دوران کرونا، شيوع اين ويروس بهتنهايي منجر به افزايش مصرف دخانيات و مواد ديگر شده، علمي نيست و اصولا اين موضوعات تک متغيره نيستند: ميتوان گفت که در دوران کرونا، افراد تنش فراواني را تجربه کردند، يا قبل از کرونا، برخي از تنشها مرئي نبودند و... بههرحال يک وضعيت هستيشناختي و وجودشناختي و در عين حال يک وضعيت بهداشتي پزشکي در دوران کرونا ايجاد شد که هم افراد را با مسأله مرگ و ترس از آن روبهرو کرد و هم آنها را در برابر مساله بهداشتي- پزشکي قرار داد که پيامدهاي خيلي روشني داشت. مثل زماني که افراد مقابل چشمان ما بيمار ميشدند و جان ميباختند» به گفته اين روانپزشک، جامعه با يک انباشتگي رواني مواجه است که در پس بحرانهاي اقتصادي و اجتماعي که از 4 سال پيش رخ داده، پنهان شده است.