کد خبر: ۳۰۴۳۴
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۹ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - 2014August 11
متخصص اعصاب و روان در گفتگو با شفا آنلاین تشریح کرد:
شفا آنلاین- متخصص اعصاب و روان، خشم را یکی از هیجانات پایه انسان؛ آسیب زا و در اکثر مواقع منفی دانست و گفت: البته در برخی مواقع مانند دفاع از خود در برابر دزدی و تهدید نیز خشم و عصبانیت کارایی دارد.

دکتر غلامرضا حاجتی در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این مطلب اظهار داشت: در واقع به دنبال بروز خشم امکان دارد فرد به اعضای مهم زندگی اش نظیر خانواده؛ دوستان و همکاران آسیب وارد کند.

وی با اشاره به این که عوامل ایجاد خشم در افراد گوناگون متفاوت است؛ تصریح کرد: برای نمونه فرد گرسنه یا خسته و دچار سردرد خفیف یا درد در قسمتی از بدن و... نیز مستعد خشمگین و عصبانی شدن است.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: البته گاهی برخی برای صحبت با فرد مورد نظر زمان مناسبی را انتخاب نمی کنند و واکنش وی با خشم همراه می شود.

وی لرزش بدن و صدا؛ تپش قلب؛ تعریق؛ گر گرفتگی؛ دل پیچه؛ انقباض در قسمتی از بدن برای نمونه فک و صورت و... را از علائم خشم بر شمرد و خاطرنشان کرد: البته این موارد در مورد تمامی افراد صدق نمی کند و مختلف است.

حاجتی با تأکید بر شناسایی عوامل زمینه ساز خشم، موقعیت و علائم  اظهار کرد: یکی از تکنیک های خوب برای کنترل خشم ترک موقعیت است.

وی با اشاره به این که میان ترک موقعیت و قهر سنتی باید افتراق قائل شد؛ ادامه داد: برای نمونه میان دعوای زن و شوهر، در صورتی که یکی از طرفین برای جلوگیری از عود جر و بحث محیط را با اطلاع قبلی ترک کند و پس از فروکش شدن خشم برای حل مشکل برگردد ترک موقعیت معنا می گیرد.

یه گفته وی در صورت عدم ترک موقعیت -برای نمونه حضور در اتومبیل- برای غلبه بر خشم؛ پرت کردن حواس با اشیاء یا یک موزیک ملایم و سایر اقدامات بسیار تأثیر گذار است.

وی تصریح کرد: حال آن که قهر سنتی یعنی فرد بدون اطلاع قبلی و با به کار گیری اصطلاحات رکیک و لجبازی، موقعیت را ترک می کند و برای برگشتن منتظر اقدام همسرش می ماند!

این روانپزشک تغییر موقعیت بدن را از دیگر تکنیک های مدیریت خشم بر شمرد و گفت : برای نمونه می توان قرار گرفتن در حالت دراز کشیده در صورت نشستن؛ ایستادن در صورت نشستن ورا دراین باره مورد اشاره قرارداد.

وی درادامه به شفا آنلاین گفت: راه هایی که درجه خشم را به صورت فیزیولوژیک پائین بیاورد نظیر شل کردن تدریجی عضلات( ریلکسیشن ) نیز در این راستا موثر است.

حاجتی بیان کرد: همچنین کنترل تنفس یعنی تنفس آرام و عمیق به مدت 10 دقیقه برای کنترل خشم به فرد کمک می کند. ضمن این که استفاده از یک برنامه ورزشی سلامت روان را بالا می برد.

وی تأکید کرد: افرادی که اعتقادات مذهبی بالاتری دارند در برابر استرس و خشم بیشتر مصون می مانند.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: