کد خبر: ۳۰۴۲۷۰
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۸ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - 2022May 11
معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری جوانی جمعیت:
دکتر کمال حیدری، در نشست خبری که همزمان با هفته سلامت و به مناسبت هفته ملی جمعیت، برگزار شد، گفت: یکی از دغدغه ‌های نظام بحث جمعیت است و در حال حاضر با توجه به اینکه میزان رشد فرزندآوری به شدت پایین آمده و این موضوع جزو بحران‌ های آتی کشور است.
شفاآنلاین>سلامت>معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: هرچه در زمینه حمایت‌ ها، هزینه کنیم، گویا در حوزه جمعیت و آینده کشور سرمایه‌ گذاری کرده ایم. باید در جهت تقویت این برنامه از نظر مالی و حمایتی، تسهیلات لازم در نظر گرفته شود.

به گزارش شفاآنلاین:دکتر کمال حیدری، در نشست خبری که همزمان با هفته سلامت و به مناسبت هفته ملی جمعیت، برگزار شد، گفت: یکی از دغدغه ‌های نظام بحث جمعیت است و در حال حاضر با توجه به اینکه میزان رشد فرزندآوری به شدت پایین آمده و این موضوع جزو بحران‌ های آتی کشور است، یکی از دغدغه‌ های جدی نظام، بحث جمعیت بوده و به همین دلیل امسال وزارت بهداشت به صورت جدی به این موضوع پرداخته است. لذا، باروری سالم و درمان ناباروری و فراهم شدن زیر ساخت‌ های لازم و حمایت از ازدواج ‌های دانشجویی طبق قانون از جمله برنامه ‌های وزارت بهداشت است.

وی افزود: از آذر ماه سال گذشته با توجه به اهمیت موضوع، درخواست تشکیل قرارگاهی را داشتیم که به دستور وزیر بهداشت با دبیری معاونت بهداشت و با حضور کلیه دست ‌اندرکاران تشکیل شد. تقریبا ۶۰ درصد از قانون جمعیت مربوط به وزارت بهداشت و ۲۵ درصد از این ۶۰ درصد مربوط به حوزه معاونت بهداشت است. از آنجا که معاونت بهداشتی خط اول تماس با جامعه است، تکالیفی برعهده این معاونت است که در چهار مقوله متمرکز می ‌شود؛ یکی پیشگیری و تشخیص زودهنگام ناباروری، یکی آموزش‌ های پیش از ازدواج، یکی حمایت از مادران باردار بی ‌بضاعت است و دیگری بحث تسهیل خدمات زایمانی در راستای ترویج زایمان طبیعی است که برنامه ‌های اصلی معاونت بهداشتی است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت عنوان کرد: نکته ‌ای که از سوی قرارگاه قابل تامل است، این است که کلیه دستگاه‌ ها در جهت ارتقای مباحث آموزشی در زمینه باروری سالم، درمان ناباروی، توسعه خدمات ناباروری، توسعه پوشش ‌های بیمه‌ ای، ترویج ازدواج‌ های دانشجویی و... تلاش کنند. در اصل قرارگاه سلامت و جوانی جمعیت که در وزارت بهداشت تشکیل شد، اکنون در استان ‌ها هم در دانشگاه‌ های علوم پزشکی به صورت متناظر شکل گرفته و در کنار این استاندار هر استان مسئول قرارگاه‌ های استانی است. زیرا بحث جمعیت، یک مقوله بین بخشی است و همه دستگاه‌ ها باید نقش خودشان را در این زمینه ایفا کنند.

دکتر حیدری تصریح کرد: بحث جمعیت در کشور به یک مقوله فرهنگی مبدل شده است و برخی از جوانان ما آن طور که باید به اهمیت فرزندآوری در راستای سلامت روانی، معنوی و اجتماعی و خانوادگی خودشان توجه ندارند و متاسفانه بحث توجه به فرزندآوری به عنوان یک ارزش کمرنگ شده که باید با جدیّت به آن بپردازیم.  

وی در ادامه این نشست، درخصوص تسهیلات در نظر گرفته شده برای فرزندآوری، خاطرنشان کرد: این موضوع در جهت تقویت دغدغه‌ های وزارت بهداشت است، اما در حوزه وزارت بهداشت قرار ندارد. باید به این نکته توجه کنیم که یکی از ابعادی که می‌ تواند ما را در راستای افزایش جمعیت کمک کند، تسهیلاتی است که به زوجین داده می ‌شود که در دنیا هم هر کشوری براساس ظرفیتش، بهترین تسهیلات را در اختیار آنها قرار می‌ دهند تا خانواده و به ویژه مادران بتوانند با کمترین دغدغه به فرزندآوری بپردازند.

هزینه کرد در حوزه فرزندآوری، سرمایه گذاری برای آینده کشور است

وی ادامه داد: آنچه در مجلس شورای اسلامی به آن پرداخته شده، براساس وسعی بوده که توانستند در نظر بگیرند. قطعا این تسهیلات باید افزایش یابد که البته در قانون، در ۵ سال اول فرزندآوری، افرادی که بر اساس آزمون وسع، بضاعت کمتری دارند، حمایت می‌ شوند. هرچه در زمینه حمایت‌ ها، هزینه کنیم، گویا در حوزه جمعیت و آینده کشور سرمایه‌ گذاری کرده ایم. باید در جهت تقویت این برنامه از نظر مالی-حمایتی، تسهیلات لازم در نظر گرفته شود.

وی با بیان اینکه این قانون به مدت هفت سال گذاشته شده تا محک بخورد، گفت: البته اینطور نیست که بعد از هفت سال اگر نیاز به اصلاحی باشد، انجام می‌ شود، بلکه در حال حاضر هم اگر مشخص شود که موضوعی باید تغییر کند یا تقویت شود، به آن پرداخته می‌ شود.

وی ادامه داد: در عین باید توجه کرد که یکی از راه‌ های مهم و اصلی در حوزه جمعیت این است که بتوانیم تسهیلات خوبی را فراهم کنیم. در عین حال این بحث، فرهنگی است؛ در آموزه‌ های دینی ما آمده است که "هرآنکس که دندان دهد، نان دهد". فرزندآوری برکتی را در زندگی ایجاد می‌ کند که هر کودکی که متولد شود، خداوند رزق و روزی او را هم فراهم می‌ کند، اما به هر حال بحث تسهیلات بسیار کمک کننده است و دولتمردان و دستگاه ‌ها باید در این جهت برنامه‌ ریزی کنند. آنچه در سبد خانوار به خانواده‌ ها فشار وارد می‌ کند، از بحث مسکن گرفته تا آموزش و مباحث معیشتی و... در این قانون دیده شده و امیدواریم در راستای اجرای بهتر آن، این مباحث تقویت شود.

جزییات برنامه تقویت شبکه بهداشتی کشور

معاون بهداشت وزارت بهداشت درخصوص جزییات تقویت نظام شبکه، بیان کرد: بعد از چهار دهه نظام شبکه توفیقاتش را در حوزه سلامت نشان داد. متاسفانه یکی دو دهه بود که نظام شبکه دچار بی مهری شده بود و به تدریج دچار اضمحلال و کاستی‌ هایی از نظر فضای فیزیکی، نیروی انسانی و... شده بود. وزارت بهداشت قرارگاهی برای تقویت نظام شبکه ایجاد کرد و برنامه‌ هایی را برای این موضوع، تدوین کرده‌ ایم.

وی ادامه داد: امیدواریم بودجه‌ ها تامین شوند و زودتر بتوانیم این اقدامات را آغاز کنیم. از نظر نرم افزاری، برای تقویت نظام شبکه بسته ‌های خدمتی دیده شده و از طرفی برای ساختارهای آن برنامه‌ ریزی شد. در زمینه نیروی انسانی از پزشک گرفته تا مراقب و ... بسته به نیازهای روز، اقدام می‌ کنیم. مهمترین موضوع هم بحث پرونده الکترونیک سلامت است که مراحل تکامل خود را طی این چند ماه اخیر طی کرد و سامانه سیب را تقویت کردیم و به زودی بر اساس همتی که در معاونت درمان وجود دارد، سامانه مراقبت ‌های اولیه بهداشتی "سیب" به سامانه‌ های درمانی متصل می‌ شود تا مقدمه ‌ای برای اجرای طرح پزشک خانواده در سراسر کشور باشد. اینها اقداماتی است که در راستای تقویت نظام شبکه انجام می ‌شود.

افزایش فرزندآوری در دوران کرونا

وی گفت: در دوره کرونا برخلاف تصور، میزان فرزندآوری بیشتر شد، البته نمی‌ توان به موضوع استناد کرد و شاید یک روند موقت بوده باشد و امیدواریم که این وضعیت استمرار یابد. در عین حال، در دوران کرونا ثبت ازدواج هم بیشتر شد که امیدواریم آن هم ادامه پیدا کند. البته متاسفانه در زمینه مسائل فرهنگی، یکی از معضلات ما، فضای مجازی است؛ درست است که مباحث اقتصادی، معیشتی و حمایتی در زمینه فرزندآوری مهم است، اما القای فضای ناامیدی و اینکه فرزندآوری دردسر دارد، در فضای مجازی مزید بر علت است. امیدوارم با تسهیلاتی که در حوزه آموزش، اشتغال، ازدواج و .. در قانون دیده شده و همانطور که مجلس اعلام کرده اعتبارات آن دیده شده و حتی تحقق یافته است، بتوانیم همین مسیر را استمرار دهیم.

دکتر حیدری ادامه داد: موضوع تک فرزندی نیز دغدغه دیگری است که باید با جدیّت به آن بپردازیم. باتوجه به اینکه فرصت زمانی برای بارداری کم بوده و سن ازدواج هم مقداری بالا رفته است، باید بتوانیم از این فرصت، بهترین استفاده را ببریم. بیشترین تمرکز و تاکیدمان در استان ‌هایی است که TFR شان (نرخ کلی باروری) پایین است. متاسفانه این استان‌ ها با حد جانشینی فاصله دارند و باید تلاش کنند تا در مباحث فرهنگی، مشاوره دادن و... اقدام کنند تا بتوان این خلاء را جبران کرد.

وی عنوان کرد: کلمه "مادران پرخطر" را از این به بعد "مادران بیش مراقبت" تلقی می‌ کنیم. زیرا الفاظی که بار منفی دارد را نباید مطرح کرد و این مادران بیشتر مورد مراقبت قرار می‌ گیرند. باید توجه کرد که بسیاری از آسیب ‌هایی که در جامعه می ‌بینیم ناشی از تک فرزندی است. در واقع والدین در این زمینه فقط خود را درنظر می گیرند و از اینکه کودک تک فرزندشان در آینده با چه مسائلی روبرو می شود، آگاهی ندارند. پژوهشی که چند سال قبل انجام شده، نشان داده که مباحث اقتصادی رتبه پنجم را در عدم فرزندآوری داشته و مباحث و فضای فرهنگی، بیشترین تاثیر را در عدم فرزندآوری دارد، امیدوارم با تلاشی که صورت می گیرد، بتوانیم رویکرد فرهنگی را اصلاح کنیم. این وظیفه همه دستگاه ها، ارگان ها، رسانه ها، هنرمندان و... است. همه باید در این جهاد کمک کنیم تا آینده کشور سرافراز و بانشاط و بالنده باشد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت در پایان تاکید کرد: در مورد کشورهایی که درصدد هستند که کشور ما را زمین‌ گیر کنند، اسنادی لو رفته که آنها در تلاش هستند که کشور ما را در بحث جمعیت تحت تاثیر قرار داده و ضعیف کنند. بنابراین اگر عرق ملی داریم، باید همه باهم برای این مقوله تلاش کنیم تا پویایی، سلامت و جوانی جمعیت را حفظ کنیم.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: