به گزارش شفاآنلاین: متخصصان علوم پزشکی در دانشگاه "بَث" در انگلیس اثرات وقفه یکهفتهای در استفاده از رسانههای اجتماعی را بر بزرگسالان ۱۸ تا ۷۲ ساله بررسی کردند.
در این مطالعه کوچک از شرکتکنندگان که به دو گروه تقسیم شدند، خواستند یا یک هفته از رسانههای اجتماعی استفاده نکنند و یا همچنان طبق معمول در آنها پرسه بزنند.
با این کار، گروه اول شرکت کنندگان هفتهای ۹ ساعت از وقتشان که قبلا به پرسهزنی در اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و تیکتاک میگذشت، آزاد شد.
طبق این تحلیل که مشروح آن در نشریه روانشناسی سایبری، رفتار و شبکهسازی اجتماعی (Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking) منتشر شده است، سلامت کسانی که یک هفته وقفه در استفاده از رسانههای اجتماعی ایجاد کردند از متوسط ۴۶ درجه در مقیاس سلامت روان "وارویک-ادینبرو" به ۵۵.۹۳ درجه افزایش یافته است.
همچنین میزان افسردگی در این گروه از ۷.۴۶ به ۴.۸۴ و میزان اضطراب از ۶.۹۲ به ۵.۹۴ درجه در این مقیاس کاهش یافت.
همهگیری جهانی که سلامت روان را هدف میگیرد
دکتر جف لمبرت، محقق اصلی این پژوهش از بخش سلامت دانشگاه بث گفت: پرسهزنی در رسانههای اجتماعی چنان "همهگیر" است که بسیاری از ما تقریبا بدون فکر این کار را میکنیم.
لمبرت گفت: میدانیم استفاده از رسانههای اجتماعی بسیار رایج است و نگرانی از پیامدهای نامطلوب آن بر سلامت روان رو به افزایش است. به همین دلیل در این مطالعه میخواستیم ببینیم آیا اگر صرفا از افراد بخواهیم یک هفته از این رسانهها استفاده نکنند برای سلامت روان فایدهای دارد یا نه؟
وی افزود: بسیاری از شرکتکنندگان در این مطالعه گفتهاند دوری از رسانههای اجتماعی اثرات خوبی داشته و در مجموع خلقوخویشان بهتر و اضطرابشان کمتر شده است. این نشان میدهد که حتی وقفهای کوتاه هم میتواند اثرگذار باشد.
در این مقاله آمده است شمار بزرگسالانی که در بریتانیا از رسانههای مجازی استفاده میکنند از ۴۵ درصد در سال ۲۰۱۱ به ۷۱ درصد در سال ۲۰۲۱ رسیده است و ۹۷ درصد افراد ۱۶ تا ۴۴ ساله را شامل میشود.
رایجترین فعالیتی که کاربران رسانههای اجتماعی انجام میدهند «پرسه زدن» در لابهلای مطالب است.
به نوشته روزنامه ایندیپندنت، نتایج این بررسی، یافتههای مطالعات پیشین در ایالات متحده و بریتانیا را که پیوندی بین استفاده از رسانههای اجتماعی و افزایش افسردگی و اضطراب دیده بودند، تایید میکند. متخصصان گفتهاند که میخواهند در ادامه این تحقیق ببینند آیا وقفههای کوتاه در استفاده از رسانههای اجتماعی میتواند به اقشار مختلف از قبیل جوانان یا مبتلایان به مشکلات روانی بالینی کمک کند یا خیر.