کد خبر: ۳۰۲۴۵۶
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۳ - ۲۳ فروردين ۱۴۰۱ - 2022April 12
نرخ مواد برای درمان دندان با روند صعودی روبه‌رو بوده و همین امر باعث شده که هزینه‌های دندان‌پزشکی بالا رفته و افراد کمتری به دلیل بالا رفتن هزینه‌ها از درمان منصرف و یا به دندان‌پزشکانی مراجعه می کنند که هزینه کمتری برای استفاده مواد از آن‌ها دریافت می‌کنند

شفاآنلاین>سلامت> دندان‌پزشکان با توجه به خدماتی که در راستای درمان بیماری‌های دهان و دندان، ارتقای سطح سلامت، پیشگیری و آموزش روش‌های بهداشتی ارائه می‌دهند، نقش قابل توجهی در نظام سلامت و ارتقای کیفیت زندگی ایفا می‌کنند اگرچه با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو هستند که باید افراد جامعه نسبت به آن اطلاع بیشتری داشته باشند.

به گزارش شفاآنلاین: مجلس شورای اسلامی در بیست و سوم فروردین سال ۱۳۶۰ به منظور گسترش و پیشرفت خدمات درمانی و بهداشتی دهان و دندان در مناطق محروم کشور و روستاها، قانونی با عنوان طرح تربیت بهداشت‌کاران دهان و دندان تصویب کرد. در این قانون، مجلس، وزارت بهداشت را موظف کرد که داوطلبانی برای تربیت در این دوره، جذب کند و پس از ارائه آموزش‌های لازم، با مدرک فوق دیپلم، آنان را در مناطق محروم به خدمت بگیرد تا از این طریق، ضمن ارائه خدمات اولیه، از شیوع بیماری‌های دهان و دندان جلوگیری شده و اصل پیش‌گیری نیز موردنظر قرار گیرد. هیئت وزیران در تاریخ اول دی ماه ۶۲، بنا به پیشنهاد جامعه اسلامی دندان‌پزشکان ایران، روز بیست و سوم فروردین ماه هر سال را که مصادف با تاریخ تصویب این طرح بود به عنوان روز دندان‌پزشک نام‌گذاری کرد و مصوبه آن به امضای نخست وزیر وقت رسید.


رفتن به دندان‌پزشکی هرگز به اندازه دو سال گذشته چالش برانگیز نبوده است. به دلیل ویروس کرونا و مدل انتقال آن، بیماران به منبع اصلی عفونت دندان‌پزشکان تبدیل شدند چرا که دهان و گلو بهترین مکان برای تکثیر و انتقال ویروس است و این بزرگترین چالش دندان‌پزشکان در سال‌های همه‌گیری کرونا بوده و هست زیرا هم خود دندان‌پزشکان و هم بیماران در معرض مستقیم ویروس کرونا قرار می‌گیرند هرچند این چالش تنها مختص دندان‌پزشکان نبود بلکه تمام حرفه‌ها با ویروس درگیر بودند.

دندان‌پزشکی حرفه لوکس و پول‌سازی نیست

ماندانا دهقان، دندان‌پزشک اظهار می‌کند: یکی از مشکلات حوزه دندانپزشکی کشور عدم آگاهی مردم نسبت به سلامت دهان و دندان است و همین امر باعث شده بسیاری از مردم به خاطر این اطلاعات نادرستی که از فضای مجازی و رسانه‌های زرد دریافت می‌کنند، از خدمات دندانپزشکی که برای سلامت دهان و دندان آن‌ها ضروری است سرباز زنند. به‌عنوان نمونه جرم‌گیری یکی از مهم‌ترین درمان‌هایی است که نقش پیشگیری در حوزه سلامت دهان و دندان دارد و باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان می‌شود ولی به دلیل اینکه در اذهان عمومی به اشتباه عنوان شده که باعث از بین رفتن مینای دندان می‌شود، بسیاری از انجام آن امتناع می‌کنند.

وی با بیان اینکه به‌واسطه اطلاعات غلط در حوزه دهان و دندان، عموم افراد جامعه نسبت به دندان‌پزشک و درمان آنان بی‌اعتماد شده‌اند، می‌افزاید: به دلیل بالا رفتن نرخ ارز بسیاری از مواد دندان‌پزشکی از برندهای مطرح که امتحان خود را برای درمان به‌خوبی پس داده‌اند، هم‌اکنون در کشور موجود نیست و یا قیمت نجومی پیداکرده است.

این دندان‌پزشک تصریح می‌کند: نرخ مواد برای درمان دندان با روند صعودی روبه‌رو بوده است و همین امر باعث شده که هزینه‌های دندان‌پزشکی بالا رفته و افراد کمتری به دلیل بالا رفتن هزینه‌ها از درمان منصرف و یا به دندان‌پزشکانی روی آورند که هزینه کمتری برای استفاده مواد از آن‌ها دریافت می‌کنند. شاید در نگاه اول مواد دندان باهم فرقی نکند ولی این‌طور نیست، اختلاف قیمت مواد بسته به جنس، مواد اولیه و اصل بودن آن دارد و برخی دندان‌پزشکان از مواد تقلبی و بی‌کیفیت استفاده می‌کنند که همین دلیل پایین بودن نرخ برخی دندان‌پزشکان است.

دهقان با بیان اینکه دندان‌پزشکی حرفه لوکس و پول‌سازی نیست، خاطرنشان می‌کند: افرادی که قبل از ۱۰ تا ۲۰ سال پیش در این حرفه فعالیت می‌کردند شاید از رفاه قابل‌توجهی برخوردار بودند، اما در حال حاضر بسیاری از دندان‌پزشکان امکان مالی لازم برای تأسیس مطب را ندارند چه برسد به اینکه بتوانند به‌واسطه فعالیت در این شغل از سطح رفاهی بالایی برخوردار باشند.

‌دندان‌پزشکان بیشترین استرس کاری را تجربه می‌کنند

وی تصریح می‌کند: دندانپزشکی برخلاف ظاهرش که افراد جامعه فکر می‌کنند شغل لوکسی است، شغلی سرتاسر استرس و سختی‌های فیزیکی است، دندان‌پزشکی نسبت به سایر حوزه‌های پزشکی بیشترین درگیری و فشار فیزیکی سر و گردن را دارد و از طرفی نتیجه درمان در دندان‌پزشکی اغلب اوقات قابل‌کنترل دندان‌پزشک نیست و همین امر باعث می‌شود، استرس بیشتری به دندان‌پزشک وارد شود و به خاطر استرس زیادی که در شغل دندان‌پزشکی وجود دارد، سلامت روان بسیاری از دندان‌پزشکان در معرض تهدید قرار می‌گیرد.

۵۷ درصد افزایش خدمت پرسنلی چالش جدید و مهم برای دندان‌پزشکان

شهریار اسلامی‌تبار، دندانپزشک عمومی، اظهار می‌کند: مهم‌ترین مشکلاتی که از سال جاری برای دندان‌پزشکان شروع شده است بحث ۵۷ درصد افزایش خدمت پرسنلی است که بدین معنی است که بیش از صدرصد تغییر در حوزه دندان‌پزشکی صورت می‌گیرد به همین نسبت کالاهایی که تولید می‌شود و هم خدمتی که عرضه خواهد شد، شاهد افزایش قیمت خواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: افزایش قیمت مواد و تجهیزات پزشکی در سال‌های اخیر یکی دیگر از مشکلات جدی حوزه دندانپزشکی است زیرا بسیاری از این مواد و تجهیزات از خارج از کشور وارد می‌شود و قیمت فروش آن بسته به نرخ ارز است و حتی بسیاری از کالاها و مواد دندانپزشکی به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند که همین امر باعث می‌شود که کالاهای تقلبی و بی‌کیفیت در بازار کشور افزایش یابد و اگر کالا و مواد دندان‌پزشکی اصل و باکیفیت خوب باشد باعث افزایش نرخ تعرفه‌های دندان‌پزشکی و محروم شدن بسیاری از اقشار جامعه برای دریافت این خدمات خواهد شد.

تأثیر کرونا بر دندانپزشکی و ناعادلانه بودن نرخ مالیات برای دندان‌پزشکان

این دندان‌پزشک تصریح می‌کند: در نظر گرفتن نرخ مالیات برای دندان‌پزشکان یکی دیگر از مشکلات این حوزه است و باعث می‌شود که بسیاری از دندان‌پزشکان با مشکلات اقتصادی روبه‌رو شوند که در برخی موارد به خاطر این موضوع دندان‌پزشک نرخ و تعرفه خدمات خود را افزایش می‌دهد.

وی با اشاره به تأثیر منفی کرونا در حرفه دندانپزشکی می‌افزاید: شیوع کرونا در کشور باعث شد تعرفه خدمات دندان‌پزشکی در کشور افزایش یابد و این افزایش قیمت بدین خاطر بود که دندان‌پزشکان بیش از هر صنف پزشکی دیگر باید پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی را در روند درمان بیمار رعایت می‌کردند علاوه بر آن شیوع کرونا باعث کاهش مراجعان شد که همین امر تعطیلی بسیاری از مراکز دندان‌پزشکی در کشور را به همراه داشت.

اسلامی‌تبار ادامه می‌دهد: هرچقدر هم جامعه نسبت به تحصیل فرزندان خود در رشته دندان‌پزشکی عطش داشته باشند، ظرفیت رشته دندان‌پزشکی مشخص است و هر فردی با هر سطح سوادی نمی‌تواند در کنکور رشته دندان‌پزشکی قبول شود به همین خاطر نگرانی از تحصیل افراد کم‌سواد در رشته دندان‌پزشکی در داخل کشور نداریم بلکه مشکل اصلی تحصیل برخی افراد در دانشگاه‌های کشورهای منطقه است که با هر سطح سوادی با پرداخت مبلغ گزاف در رشته دندان‌پزشکی شرکت می‌کنند.

رویارویی حوزه دندانپزشکی با کمبود مراجعان و بهای بالای تعرفه‌ها

این دندان‌پزشک تصریح می‌کند: بالا بودن تعداد دندان‌پزشکان در کشور قطعاً تأثیر منفی به همراه دارد، زیرا حوزه دندانپزشکی کشور با کمبود مراجعه‌کنندگان و بهای بالای تعرفه‌ها روبه‌رو است و وقتی‌که تعداد دندان‌پزشکان بالا باشد قطعاً مراجعه‌کنندگان هر دندان‌پزشک کاهش پیدا می‌کند. این کاهش مراجعه‌کننده باعث می‌شود که برخی دندان‌پزشکان برای کسب درآمد بیشتر کار اضافی بر روی دندان بیمار انجام دهند در صورتی که بیمار نیاز به این کار و خدمات ندارد ولی دندان‌پزشک این کار را انجام می‌دهد تا مبلغ بیشتری از بیمار اخذ کند.

اسلامی‌تبار می‌گوید: بالا رفتن نجومی تجهیزات دندان‌پزشکی باعث شده بسیاری از دندان‌پزشکان نتوانند مطب خصوصی خود را ایجاد کنند به‌عنوان‌مثال در یک دهه اخیر قیمت یک یونیت دندان‌پزشکی کمتر از ۱۰ میلیون بود ولی هم‌اکنون قیمت آن به بالای ۴۰۰ میلیون تومان رسیده است و علاوه بر آن اجاره مکان هم برای مطب هم در سال‌های اخیر بالا رفته به همین خاطر بسیاری از دندان‌پزشکان بااستعداد کشور به دلیل گرانی‌ها از دارا بودن مطب بی‌بهره هستند.

حمایتی برای دریافت تسهیلات وام دندان‌پزشکان نیست

وی ادامه می‌دهد: حمایتی برای ارائه تسهیلات جهت خرید تجهیزات و ایجاد مطب به دندان‌پزشکان از سوی دستگاه متولی صورت نمی‌گیرد و دندان‌پزشکان برای دریافت تسهیلات و وام از بانک‌ها همانند افراد عادی جامعه هستند و هیچ بسته و وام حمایتی برای آن‌ها از سوی متولیان امر درنظر گرفته نشده است.

این دندان‌پزشک می‌افزاید: تحریم‌ها ارتباط مستقیمی بر توقف فروش تجهیزات و مواد دندان‌پزشکی نداشته است و بیشترین تأثیر منفی که تحریم‌ها در حوزه دندان‌پزشکی گذاشته در بخش داروها است خوشبختانه کشور در حوزه تولید تجهیزات دندان‌پزشکی در جهان مطرح است، در حوزه مواد دندان‌پزشکی قیمت آن بسته به نرخ ارز است ولی در حوزه داروهای دندان‌پزشکی تحریم‌ها باعث مشکل شده و تأمین اجتماعی بسیاری از این داروها را در لیست بیمه قرار نداده است.

مردم هنوز به تخصص‌های مختلف دندانپزشکی آگاهی ندارند

احسان مؤمنی، متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت و رئیس دانشکده دندان‌پزشکی اراک اظهار می‌کند: عدم آگاهی کافی جامعه نسبت به تخصص‌های دندانپزشکی یکی از مشکلات عمده حوزه دندان‌پزشکی است، متأسفانه مردم هنوز به تخصص‌های مختلف دندان‌پزشکی آگاهی ندارند به‌عنوان نمونه بسیاری از سرطان‌های دهان به دلیل عدم آگاهی مردم در حالت پیشرفته به وقوع می‌پیوندد و تأسف‌بارتر این است که بیماران اطلاع ندارند برای درمان سرطان دهان باید پیش کدام پزشک و با چه تخصصی مراجعه کنند، در صورتی که درمان سرطان دهان یکی از حوزه‌های درمانی دندان‌پزشکی است که به خاطر عدم آگاهی مردم باعث می‌شود که سرطان دهان تا مرحله پیشرفته برسد و زمانی که فرد بیمار مراجعه می‌کند، دیگر کاری از دست دندان‌پزشک برنمی‌آید.

وی ادامه می‌دهد: این عدم آگاهی افراد جامعه در تخصص‌های دندان‌پزشکی مانند تخصص ترمیمی و زیبایی، تخصص درمان ریشه دندان و… هم وجود دارد و در مقابل دندان‌پزشکانی که در این حوزه‌های دندان‌پزشکی تخصص گرفته‌اند به دلیل عدم آگاهی مردم که کمبود مراجعه بیمار را به همراه دارد، متضرر می‌شوند.

رئیس دانشکده دندانپزشکی اراک با اشاره به مشکلات صنفی دندان‌پزشکان کشور، می‌افزاید: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات صنفی دندان‌پزشکان این است که اداره مالیات، مالیاتی‌هایی که برای همکاران دندان‌پزشک درنظر می‌گیرد بیشتر از نرخ انصاف است. دندان‌پزشکی به خاطر ماهیت رشته‌اش با مواد سرکار دارد و اکثر این مواد دندان‌پزشکی وارداتی است و هزینه‌های گزافی را بر روی دست دندان‌پزشکان می‌گذارد.

مؤمنی تصریح می‌کند: بسیاری از بیماران با خود فکر می‌کنند هزینه‌ای که بابت دندان‌پزشکی پرداخت می‌کنند، کل هزینه آن مربوط به دندان‌پزشک است در صورتی که بخش اعظم هزینه برای خرید مواد، کارکنان، اجاره مطب و مهمتر از همه پرداخت مالیات‌های سنگین خرج می‌شود، به همین خاطر افراد این تصور را دارند که شغل دندان‌پزشکی در کشور، شغل پردرآمدی است.

‌‌چرا جای دندانپزشک در بیمارستان نیست؟

وی با بیان اینکه در اکثر اوقات رشته دندان‌پزشکی با رشته پزشکی مقایسه می‌شود، می‌گوید: بسیاری از کارهای رشته پزشکی همچون رشته دندان‌پزشکی از مواد مصرفی بالایی برای درمان فرد بیمار استفاده نمی‌کنند به همین خاطر باعث می‌شود در بسیاری از موارد در حق رشته دندان‌پزشکی اجحاف شود.

این متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت ادامه می‌دهد: ضمن اینکه متخصصان دهان و دندان موظف هستند نصف وقت خود را در دانشگاه‌های علوم پزشکی سپری کنند و همین امر باعث شده که نتوانند وقت کافی برای ویزیت و درمان بیماران در مطب داشته باشند.

وی می‌افزاید: علاوه بر اینکه بسیاری از افراد جامعه از تخصص‌های دندان‌پزشکی اطلاع ندارند، بسیاری از پزشکان و افراد تحصیل‌کرده هم از این تخصص‌ها اطلاع کافی ندارند و همین امر باعث می‌شود که در وهله اول بیماری که نیاز به درمان توسط یک متخصص دهان دارند، متضرر شود. ضمن اینکه عدم آگاهی جامعه و افراد تحصیل‌کرده باعث شده است که در کشور ما جای دندان‌پزشک در بیمارستان نباشد.

فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های غیرمعتبر خارج از کشور چالش مهم حوزه دندان‌پزشکی کشور

مؤمنی تصریح می‌کند: بحران کرونا ضمن اینکه برای دندان‌پزشکان چالش‌هایی ایجاد کرد، باعث ایجاد چالش‌های فراوانی در حوزه آموزش دندان‌پزشکی شد به‌طوری که به خاطر این تعطیلی‌ها و قرنطینه‌ها بسیاری از دانشجویان دندان‌پزشکی نتوانستند ساعت کافی برای گذراندن دروس عملی خود سپری کنند و همین امر باعث شده است که این دانشجویان تجربه و مهارت عملی کافی در حوزه دندانپزشکی کسب نکنند.

رئیس دانشکده دندانپزشکی اراک اظهار می‌کند: معضل دیگر در حوزه دندان‌پزشکی کشور، فارغ‌التحصیلان دندان‌پزشکی از کشورهای منطقه هستند، متأسفانه در دهه اخیر بسیاری از افراد که توان علمی در قبولی کنکور دندان‌پزشکی کشور را نداشتند با صرف هزینه‌های گزاف در دانشگاه‌های غیرمعتبر خارج از کشور و کشورهای منطقه همچون روسیه، عمارات، ازبکستان، فیلیپین، اکراین در رشته دندان‌پزشکی تحصیل و فارغ‌التحصیل می‌شوند و تأسف‌بار است که بگویم بسیاری از این افراد از دانش و مهارت لازم در حوزه دندان‌پزشکی برخوردار نیستند و همین امر باعث شده که بیشترین تخلفات و حادثه‌های دندان‌پزشکی کشور ناشی از فعالیت این فارغ‌التحصیلان گزارش شود.

این متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت می‌گوید: فعالیت فارغ‌التحصیلان دندان‌پزشکی از دانشگاه‌های غیرمعتبر خارج از کشور باعث شده است حجم مراجعه بیمار به دندان‌پزشکان مطرح و باسواد کشور کم شود که درنهایت مهاجرت دندان‌پزشکان باسواد کشور را در سال‌های اخیر به همراه داشته است اگر محدودیت‌ها و حساسیت‌های لازم در به‌کارگیری فارغ‌التحصیلان دانشجویان دندان‌پزشکی خارج از کشور، در داخل کشور صورت نگیرد باعث ضربه‌های جبران‌ناپذیری به حوزه دندان‌پزشکی کشور خواهد شد. ایمنا
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: