کلیه یکی از اعضای اصلی بدن است که رسالت تصفیه خون و دفع سموم و مواد زائد را برعهده دارد. رعایت بهداشت فردی می تواند تاثیر به سزایی در سلامتی این عضو و مصون ماندنش از انواع عفونت ها داشته باشد
شفاآنلاین>سلامت> عفونت کلیه، یکی از شایعترین بیماریها با میزان شیوع بالا در زنان است که در صورت نادیده گرفته شدن، خطرات جبران ناپذیری برای سلامت جسم به دنبال دارد.
به گزارش شفاآنلاین: عفونت کلیه یکی از شایع ترین دردهای کلیوی است که معمولا با علائمی چون درد شکم و پهلو، تب، لرز، سوزش، بد بو شدن و تغییر رنگ ادرار همراه است که باید هرچه سریعتر برای کنترل و درمان آن اقدام کرد.
به گفته بسیاری از کارشناسان حوزه سلامت، عفونت کلیه ناشی از عفونت مجاری ادرار است که سن و سال و جنسیت نمی شناسد.
مصرف مداوم پوشک عامل ابتلا به عفونتهای کلیوی
زهرا دختر ۲ ساله ای است که به دلیل عفونت کلیه در بیمارستان قدس قزوین بستری است.
مادرش می گوید: پزشکان دلیل
عفونت کلیه دخترم را عفونت مجاری ادراری می دانند و از نظر من استفاده مداوم پوشک باعث بروز و ابتلای این عفونت شده است.
وی ادامه داد: بی تابی، درد پهلو و تکرر ادرار باعث شد تا کودکم را به بیمارستان بیاورم و پس از آزمایش مشخص شد که به عفونت کلیه مبتلا شده است.
این مادر قزوینی با بیان اینکه بیش از یک ماه است که متوجه ناراحتی کودکش است، تصریح کرد: از یک ماه گذشته کودکم دچار تکرر ادرار شده بود و هنگام تخلیه ادرار گریه می کرد که به مرور زمان متوجه شدم در برخی ساعات دچار تب است اما فکر می کردم که سرما خورده یا به کرونای خفیف مبتلا شده است بنابراین برای درمان خانگی او با قطره استامینوفن و دمنوش های گیاهی اقدام کردم.
وی ادامه داد: سهل انگاری و متوجه نشدن من و پدرش به ناراحتی فرزندمان باعث شد تا عفونت مجاری ادراری او به کلیه هایش سرایت کند.
مصرف آب و مایعات عاملی موثر در کاهش ابتلا به عفونت کلیه
مهراب قاسمی، مردی ۷۳ ساله است که سال ها به دلیل عفونت کلیه تحت درمان است.
او با بیان اینکه در سال های اخیر عفونت مزمن کلیه باعث از کار افتادن یکی از کلیه هایش شده است، گفت: بیش از ۲۰ سال است که با درد کلیه و عفونت آن دست و پنجه نرم می کنم و در حال حاضر تحت درمان هستم.
قاسمی ادامه داد: درد در ناحیه بین باسن و آخرین دنده اولین نشانه عفونت کلیه است که معمولا علایم آن با درد در این نواحی مشخص می شود و بعد از آن تب، تکرر و سوزش ادرار بروز پیدا می کند.
این پدر قزوینی ادامه داد: از زمان کودکی تا به امروز، میل و رغبتی به نوشیدن آب نداشتم و فکر می کنم همین کم آب خوردن ها باعث شده تا به بیماری های کلیوی مبتلا شوم و مدام در معرض عفونت کلیه قرار بگیرم.
در همین راستا برای بررسی عوامل و علل عفونت کلیه به سراغ دکتر علی اکبر کرمی اورولوژیست، جراح و متخصص بیماری های کلیوی و فلوشیپ و همچنین معاون سابق درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین رفتیم.
انتقال باکتری از عفونت مثانه به داخل کلیهها
وی با بیان اینکه دردهای ناشی از کلیه یکی از سخت ترین و شایع ترین نوع دردهاست که می تواند در نتیجه عفونت در مجاری ادراری بروز یابد، گفت: عفونت کلیه ممکن است، یک یا هر ۲ کلیه افراد را مورد تهاجم قرار دهد که ناشی از صعود باکتری از عفونت مثانه به داخل کلیهها است.
کرمی در خصوص علائم عفونت کلیه اظهار داشت: این بیماری مانند هر بیماری دیگری دارای برخی علائم است که بسته به سن افراد می تواند متفاوت باشد اما به طور کلی علائم عفونت کلیه ۲ روز پس از عفونت ظاهر می شود.
وی ادامه داد: درد شکم، کمر و کشاله ران، تب، حالت تهوع و استفراغ، تکرر، سوزش و کدورت رنگ ادرار، لرز و وجود چرک یا خون در ادرار از شایع ترین علائم و نشانه های عفونت کلیه است.
کرمی با بیان اینکه عفونت کلیه سن و سال نمی شناسد، عنوان کرد: این بیماری در کودکان زیر ۲ سال و به خصوص دختران به دلیل کوتاه بودن مجرای ادرار آنها بسیار شایع است.
وی گفت: کودکان زیر ۲ سال مبتلا به عفونت کلیه ممکن است فقط با علائمی چون تب بالا و گریه هنگام ادرار همراه باشند بنابراین لازم است خانواده ها نسبت به علت گریه کودکان و تب آنها توجه لازم را داشته باشند.
این پزشک متخصص افزود: افراد بالای ۶۵ سال که به عفونت کلیه مبتلا می شوند، ممکن است با مشکلاتی چون گیجی ذهنی مواجه شوند که اگر عفونت به موقع درمان نشود، علائم می تواند بدتر شده و منجر به علائم پیچیده تری چون تنفس سریع و ضربان تند قلب شود.
کرمی تصریح کرد: بیشتر عفونت های کلیه ناشی از باکتری یا ویروس هایی است که از مجاری ادراری وارد کلیه ها می شوند، باکتری هایی که در روده وجود دارند می توانند از طریق مجرای ادرار وارد دستگاه ادراری شوند و سپس تکثیر شده و از آنجا به مثانه و کلیه ها منتقل شوند.
این جراح و متخصص مجاری ادراری و کلیه اظهار داشت: گاهی جراحی مثانه یا کلیه ها و هر آنچه که مانع جریان ادرار می شود، مانند سنگ کلیه یا تومور در دستگاه ادراری یا بزرگ شدن پروستات در مردان می تواند منجر به عفونت کلیه شود.
وی ادامه داد: عفونت کلیه در زنان باردار به دلیل تغییر مکان دستگاه ادراری در این دوران بسیار شایع است که در این زمینه نیز باید موضوعات بهداشتی مورد توجه قرار گیرد چراکه زنان باردار در مصرف برخی آنتی بیوتیک ها و مسکن ها ممنوعیت دارند.
کرمی گفت: افراد مبتلا به ایدز و اچ آی وی، دیابت، برخی بیماری ها مانند لوپوس و التهاب تیروئیدیت به دلیل ضعف در سیستم ایمنی بدن در معرض ابتلا به عفونت کلیه نیز هستند.
این پزشک با بیان اینکه برای پیشگیری از عفونت کلیه، باید مصرف آب را افزایش داد، افزود: توجه نکردن به مصرف آب و احتباس ادرار تاثیر به سزایی در افزایش ابتلا به عفونت کلیه ها دارد.
کرمی در خصوص تشخیص عفونت کلیه، عنوان کرد: برای تشخیص عفونت کلیه انجام معاینه بدنی، آزمایش، کشت ادرار و سی تی اسکن ضروری است به عنوان مثال با انجام معاینه مقعدی در مردان و همچنین بررسی بزرگ بودن پروستات و مسدود شدن اطراف مثانه می توان عفونت کلیه را تشخیص داد.
وی در خصوص درمان عفونت کلیه، گفت: درمان این بیماری به شدت عفونت کلیه بستگی دارد و اگر میزان آن خفیف باشد، می توان با تجویز آنتی بیوتیک های خوراکی آن را درمان کرد اما اگر شدت عفونت زیاد بود نوع آنتی بیوتیک ها تغییر می کند و در صورت لزوم بستری در بیمارستان تجویز می شود تا بیمار با استفاده از آنتی بیوتیک ها و مایعات داخل وریدی روند درمان خود را تکمیل کند.
کرمی در ادامه اظهار داشت: چنانچه افراد مبتلا به عفونت کلیه، دچار درد و ناراحتی هستند، می توانند برای رفع ناراحتی و کاهش درد از کیسه آب گرم و گرم کننده شکم و پهلو استفاده کنند.
وی ادامه داد: همچنین مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن می تواند نقش موثری در کاهش دردهای لحظه ای تا مراجعه به پزشک داشته باشد.
رهاورد:
کلیه یکی از اعضای اصلی بدن است که رسالت تصفیه خون و دفع سموم و مواد زائد را برعهده دارد که رعایت بهداشت فردی می تواند تاثیر به سزایی در سلامتی این عضو و مصون ماندنش از انواع عفونت ها داشته باشد.
چنانچه به هردلیلی کلیه ها عفونی شود، مراجعه به پزشک امری لازم و ضروری است چراکه باکتری های موجود در کلیه ها می توانند جریان خون را مسموم کنند و همین امر باعث بروز مشکلات جدی از جمله زخم کلیه یا فشار خون بالا می شود. ایرنا