کد خبر: ۲۹۸۸۱۰
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۰ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۰ - 2022February 09
اومیکرونی که قرار بود خفیف باشد و بی‌تلفات، همین که اوضاع را برای ابراز وجود مهیا دید، جان گرفت

شفاآنلاین>سلامت> اومیکرونی که قرار بود خفیف باشد و بی‌تلفات، همین که اوضاع را برای ابراز وجود مهیا دید، جان گرفت. ما باز هم به ویروس عصیان‌گر فرصت دادیم تا جان‌مان را نشانه رود و در آستانه سه‌سالگی‌اش فراموشکاری و ساده‌انگاری تلخ‌مان را به رخ‌ بکشد؛ که چه زود همه مرگ‌ها، از دست دادن‌ها، رنج بیماری و روزهای سیاه کرونایی را از یاد بردیم و گویا دوباره قرار است شاهد دومینوی مرگی باشیم که روی سرمان آوار می‌شود.

به گزارش شفاآنلاین: کووید۱۹ حالا برای ششمین‌بار با سویه‌ای جدید به میدان آمده و با تصور خفیف بودنش، ماسک‌ها و فاصله‌های سلامتی را از میان‌برداشته و در جان‌ها رخنه کرده است. برای همین هم وقتی در خیابان راه می‌روید یا در تاکسی و اتوبوس می‌نشینید، خیلی‌ها با چشم‌های سرخ، سرفه می‌کنند، عطسه می‌زنند و خوش خیالند که تنها زکام شده‌اند، اما نمی‌دانند که این سایه اومیکرون است که می‌تواند خودشان و دیگران را در معرض خطر قرار داده و یک به یک بر زمین اندازد.با وجود خوش‌بینی‌ عمومی به اومیکرون، اما کارشناسان حوزه سلامت و ویروس‌شناسان از همان ابتدا نسبت به عدم عادی‌انگاری و لزوم جدی گرفتن واریانت جدید، هشدار داده و بر ضرورت تداوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، تکمیل واکسیناسیون و تزریق دوز سوم واکسن و حتی اعمال محدودیت‌هایی مانند محدودیت در بازگشایی‌ها و…، به منظور جلوگیری از گسترش اومیکرون در کشور تاکید کردند، هشدارهایی که چندان کارساز نشد و ۲۸ آذر ماه ۱۴۰۰ بود که اولین مورد اومیکرون شناسایی و به صورت رسمی اعلام شد که این واریانت به ظاهر آرام که البته از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان واریانتی نگران‌کننده طبقه‌بندی شده بود، وارد کشور شده است.

این در حالی است که از پیش از شناسایی اومیکرون در کشور بسیاری از متخصصین نسبت به سرعت سرایت بالای این مهمان ناخوانده در کشور هشدار داده و حتی اعلام کرده بودند که محدودیت‌های کرونایی باید هرچه سریع‌تر بازگردند. به طوری که دکتر حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا اعلام کرد که باید قرنطینه‌ها را دوباره و حداقل برای چهار هفته بازگردانیم و اجرا کنیم. زیرا اگر قرار باشد پیکی با اومیکرون در کشور ایجاد شود، باتوجه به زمان شیوع تندی که ویروس دارد، احتمال دارد که طی چند هفته آینده ما نیز شاهد این پیک باشیم.

خطر تکرار دوباره یک تراژدی
با وجود هشدارها اما، هنوز از پیک طولانی، پرمرگ و پربستری پنجم با واریانت دلتا عبور نکرده، به ورطه اومیکرون و پیک ششم افتادیم. به طوری که با وجود هشدارهای همه‌جانبه کارشناسان مبنی بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و تهویه مناسب و…، اما درصد رعایت این پروتکل‌ها طی ماه‌های اخیر روی مرز ۵۷ درصدی بود و از سویی تمهیدات آنی و جدی برای اعمال محدودیت در برخی فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی نیز در نظر گرفته نشد. بنابراین این هشدارها در حالی مطرح شد که متاسفانه باز هم گوش کسی بدهکار نبود، سینماها و تئاترها بازگشایی شدند، مدارس برای حضوری شدن دانش‌آموزان برنامه‌ریزی کردند، کافه‌ها و رستوران‌ها بی‌هیچ نظارتی پر شدند از مردم بی‌ماسکی که دل‌خوش از پایان قصه کرونا دور یک میز نشسته بودند و ساعت‌ها کنار هم گپ می‌زنند؛ باشگاه‌های ورزشی، پاساژها، اداره‌ها، مترو و اتوبوس‌هایی که مملو بودند و حالا همه باهم تراژدی پیک ششم را با مرگ‌هایی که دوباره سه رقمی شد، رقم زدند؛ افزایش آماری که تلنگری است برای اقدام به موقع، چراکه این خطر وجود دارد با افزایش تصاعدی مبتلایان اومیکرون، میزان بستری‌ها و به تناسب آن آمار بیماران بدحال و نهایتا نیز مرگ‌های ناشی از آن هم افزایش یافته و دوباره به روزهای سیاه کرونایی بازگردیم.

سهم بالای واکسن‌نزده‌ها در بستری‌های بیمارستانی اومیکرون
با ثبت اولین فوتی‌های اومیکرون، آتش نگرانی‌ها داغ‌تر و اعلام شد که زنگ تفریح کرونا تمام شد. به طوری که برخی کارشناسان حوزه سلامت ضمن ابراز نگرانی نسبت به شیوع بالا و مرگ‌ومیر ناشی از اومیکرون، اعلام کردند که اکثر بیماران بستری و بدحال عمدتا یا پروتکل‌ها را رعایت نکرده‌اند یا با خوش‌خیالی اینکه کرونا مهار شده، واکسن تزریق نکرده‌اند. به طوری که دکتر نادر توکلی معاون درمان ستاد کرونای استان تهران اعلام کرده است که در افراد واکسینه شده میزان بستری و مرگ‌و‌میر به شدت پایین است و کسانی که بستری می‌شوند عمدتا واکسن تزریق نکردند.

کودکان؛ گروه هدف اومیکرون
در عین حال طبق گفته متخصصان، اومیکرون بیش از سایر سوش‌های کرونا به ایجاد بیماری در کودکان تمایل دارد. با وجودی که پیش از گسترده شدن بیماری هشدارهایی درباره گرفتاری کودکان با اومیکرون داده شده و نسبت به واکسیناسیون آنها تاکید شده بود، اما با وجود تایید و تاکید کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا مبنی بر لزوم آغاز واکسیناسیون کودکان زیر ۱۲ سال با دو واکسن پاستوکووک و سینوفارم از چند هفته گذشته، اما به گفته کارشناسان، مجوز و مصوبه نهایی برای واکسیناسیون کودکان با تاخیر و دیرهنگام بود و باعث شد که زمان از دست برود و نتوان کودکان را در برابر پیک ششم و اومیکرون ایمن کرد. بر همین اساس هم‌اکنون شاهد ابتلای گسترده‌تر کودکان به کرونای اومیکرون نسبت به پیک‌های قبلی هستیم، به طوری که تعداد زیادی از کودکان از سنین نوزادی گرفته تا ۱۲ سال و بالاتر گرفتار شده‌اند و حتی تعداد بستری کودکان مبتلا به کرونا نیز بالا رفته و طبق گفته سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت، اکنون حدود ۲۰ درصد مبتلایان اومیکرون را کودکان تشکیل می‌دهند. همچنین دکتر فرهاد چوبدار رییس بیمارستان کودکان علی‌اصغر(ع) با تاکید بر افزایش موارد ابتلای کودکان به کرونا اعلام کرد که بر خلاف پیک‌های قبلی تعداد کودکانی که به کرونا مبتلا می‌شوند از بزرگسالان بیشتر است و ظاهرا گروه هدف اومیکرون گروه سنی زیر ۱۲ سال است، زیرا حتی نوزاد چند روزه‌ مبتلا به کرونای اومیکرون هم در بین بیماران‌مان داریم. وی می‌گوید: بیشتر مراجعات بیمارستانی ما در گروه سنی دو تا شش سال هستند و حداکثر پیک شیوع در این محدوده قرار دارد، ولی مراجعه‌کننده زیر دو سال یا بین ۶ تا ۱۲ سال هم وجود دارد.

ابتلای کادر درمان و نگرانی از دارو و تجهیزات گران‌قیمت ضدکرونایی
در عین حال با توجه به سرعت بالای انتقال اومیکرون، یکی از چالش‌های مهم، ابتلای کادر درمان در بیمارستان‌ها است، چراکه ابتلای گسترده پرسنل درمان کشور علاوه بر اینکه جان مدافعان سلامت را در معرض خطر قرار می‌دهد، می‌تواند سطح کیفی رسیدگی و مراقبت درمانی از بیماران مبتلا به کرونا را نیز کاهش دهد و در نتیجه چنین اتفاقی می‌تواند به افزایش مرگ‌های کرونایی در کشور بینجامد، زیرا همچنان بهترین راه درمان کرونا، مراقبت درست و باکیفیت از بیمار است. در همین راستا دکتر بهنام بهنوش معاون درمان بیمارستان بهارلو می‌گوید: اکنون با درگیری بالایی که اومیکرون ایجاد می‌کند در اکثر بخش‌ها با کمبود نیرو مواجه هستیم. آمار ابتلای کادر درمان به این سویه از کرونا تصاعدی بوده و مثلا از ۱۳ پرسنل یک بخش حداقل پنج ‌نفر مرخصی استعلاجی هستند تا بهبود یابند و مجددا به کار بازگردند. بنابراین از مردم می‌خواهیم که بیش از گذشته رعایت موارد بهداشتی و به ویژه استفاده از ماسک را در نظر داشته باشند.

پیک اومیکرون و داروهایی که گران شده‌اند
در عین حال با توجه به حجم بالای ابتلا به اومیکرون در کشور، بحث تامین دارو و تجهیزات مربوط به درمان کرونا و همچنین دسترسی ارزان مردم به دارو نیز یکی از مسائلی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد؛ موضوعی که هنوز آن‌طور که باید و شاید به آن پرداخته نشده و حتی گفته می‌شود که پوشش بیمه‌ای برخی داروهای مربوط به کرونا مانند رمدسیویر حذف شده و بیماران باید هزینه‌های گزافی برای تامین این داروها بپردازند.مشاهدات نشان می‌دهد که داروهایی مانند رمدسیویر بدون پوشش بیمه‌ای برای بیماران محاسبه شده و هزینه‌های بالایی را به آنها تحمیل می‌کند. به طوری که یکی از بیماران مبتلا به کرونای اومیکرون اعلام کرد که شش آمپول رمدسیویر را با قیمت دو میلیون و ۲۵۰ هزار تومان خریداری کرده که تزریق آنها هم برایش دو میلیون و ۹۰۰ هزار تومان هزینه داشته است.هرچند سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا از مصوبه جلسه اخیر این ستاد برای بازگشت قیمت برخی اقلام دارویی به حالت قبل خبر داد، اما باید پرسید با وجود اینکه قرار بود دارو و درمان مبتلایان به کرونا رایگان شود، چرا پوشش بیمه‌ای این داروها حذف شده است؟ مردم و به ویژه قشر ضعیف جامعه اعم از کارگران روزمزد که حقوق‌های سه تا چهار میلیونی دارند، در صورت ابتلا به کرونا چگونه باید این هزینه‌ها را بپردازند؟
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: