تعداد مبتلایان به کرونا هر هفته نسبت به هفته گذشته ۵برابر میشود و تعداد بیماران بستری در بیمارستانها افزایش چشمگیر داشته است و در هفتههای آینده تعداد بستریها و فوتیها در کشور افزایش پیدا میکند.
شفاآنلاین>سلامت> متخصص اپیدمیولوژی گفت: تعداد مبتلایان به کرونا هر هفته نسبت به هفته گذشته ۵برابر میشود.
به گزارش شفاآنلاین: بنابر افزایش تصاعدی بستری ها و مرگ و میرهای ناشی از امیکرون حمید سوری به سوالاتی درباره افزایش موارد ناشی از امیکرون پاسخ داد.
روند بستریها و فوتیهای
امیکرون را در هفتههای آینده چگونه ارزیابی میکنید؟
سوری: تعداد مبتلایان به کرونا هر هفته نسبت به هفته گذشته ۵برابر میشود و تعداد بیماران بستری در بیمارستانها افزایش چشمگیر داشته است و در هفتههای آینده تعداد بستریها و فوتیها در کشور افزایش پیدا میکند.
ماندگاری سویه امیکرون بر روی اشیا تا چه مدت است؟
سوری: امیکرون تا ۲۰۰ ساعت روی پوست و سطوح پلاستیکی زنده میماند. مدیریت امیکرون سختتر از دلتا است و سویههای قبلی در سطوح حداکثر تا ۲۰ ساعت بر روی سطوح زنده میماند، اما واریانت امیکرون تا حدود ۲۰۰ ساعت یعنی ۸ روز روی پوست و سطوح پلاستیکی زنده میماند.
آیا محدودیتهایی در خصوص مدارس اعمال میشود؟
سوری: موضوع مدارس و مراکز آموزشی بحثی مفصل است. باید تمهیداتی در خصوص مدارس اندیشیده شود، البته تعطیلی به نفع کشور نیست و این به معنای ساده اندیشی هم نیست. مدارس باید نظام مراقبت فعال داشته باشند.
آیا اطلاعاتی درباره میزان کشندگی امیکرون داریم؟
سوری: امیکرون قابلیت انتقال و انتشار بالایی دارد. امیکرون نسبت به دلتا بین ۳ تا ۵ برابر سرعت و قدرت انتشار دارد. اگر فرد مبتلا در فضایی قرار بگیرد که ۱۰ نفر دیگر هم در آن شرایط باشند در مورد دلتا دو نفر و در خصوص امیکرون ۶ نفر مبتلا میشوند. در مورد دلتا اگر ۲۰ درصد بستری میشدند و در نهایت فوت میکردند در مورد امیکرون ۱۰ درصد است، اما به دلیل اینکه قدرت انتشار بالاست تفاوتی در تعداد فوتیها نمیکند.
در حال حاضر به شدت تحت فشار زمان هستیم یعنی ما مجبوریم کارهای متعددی را در یک محدوده زمانی کوتاه انجام دهیم. در غیر این صورت اگر بخواهیم طبق روال معمول واریانتهای قبلی پیش برویم باید بدانیم که قطعاً سرعت امیکرون بسیار بیشتر از بشر است و ما جا میمانیم. هدف اصلی پیشگیری این است که سرعت گسترش را کم کنیم تا بتوانیم اپیدمی را مدیریت کنیم. اقدامات و مداخلات زمانبر است و یا دیر پاسخ دهنده هستند و در حال حاضر جوابگو نیستند.
برای پیشگیری از شدت گرفتن بیماری چه تمهیداتی باید اندیشیده شود؟
سوری: باید به سرعت بر روی مؤلفههای موجود کار کنیم. باید پویشهای جدی برای افزایش پوشش واکسیناسیون به صورت فعال داشته باشیم. از سوی دیگر باید پویشهای آموزشی و ارتقای سلامت در سطح شهرها به راه بیفتد. متاسفانه کمتر نمودی از این اتفاق را در شهرها میبینیم. برای مردم همه چیز عادی شده است. شهرداریها و اصناف همه باید ورود پیدا کنند.
فضای شهر باید به گونهای شود که شرایط عادی نیست. بیمار یابی باید بیشتر شود نه صرفاً برای اینکه چه کسی بیمار است باید متوجه شویم بیشترین تراکم و تمرکز واریانت کجاها است و محدودیتهای لازم را اعمال کنیم.
امیکرون تا حدودی پی سی آر گریز است. منفی کاذب امیکرون بیشتر از دلتا است. اثربخشی واکسنها بعد از گذشت مدتی کمتر میشود. کشورهای دیگر دوز سوم و چهارم واکسن را تزریق میکنند و این مسئله نشان میدهد که یک دوز و یا دو دوز نمیتواند ایمنی کافی را در جوامع ایجاد کند و برای افزایش سطح ایمنی باید دوزهای بعدی تزریق شود. توصیه جدی این است که کسانی که دوز سوم را تزریق نکرده اند حتما اقدام کنند.
چند میلیون نفر تنها یک دوز واکسن دریافت کرده اند؟
سوری: حدود ۲۵ میلیون نفر از مردم کشورمان فقط یک دوز واکسن زده اند و اینها به شدت در معرض خطر هستند و شانس شدت بیماری در آنها بالاست. یکی از ویژگیهای واکسیناسیون کامل این است که شدت بیماری را کم میکند و احتمال بستری و مرگ و میر کاهش پیدا میکند.
آیا نیاز به ساخت واکسن جدید داریم؟
سوری: در دنیای علمی امروز با توجه به کم شدن اثربخشی واکسنها باید به فکر واکسنهای جدید باشیم. پیک به سمت بالا پیش میرود تا حدی میتوانیم به واکسنهای موجود دل خوش کنیم. طبیعتاً نیاز است مراکز علمی تحقیقاتی کشور به عنوان کشوری که قابلیت تولید واکسن را داریم باید به این مسئله به صورت جدی توجه کنیم، این تصور که با پایان امیکرون اپیدمی هم پایان پیدا میکند بیشتر آرزو است و این احتمال ضعیف است. روند خاموشی اپیدمیها روندی تعریف شده و نسبتاً معین است.