به گزارش شفاآنلاین:دوازدهمین بسیج ملی تغذیه سالم با شعار «تغذیه، کرونا، واکسیناسیون» و با هدف فرهنگسازی و اصلاح الگوی تغذیه سالم، تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا با تغذیه سالم، واکسیناسیون به موقع و کاهش شانس ابتلا به کرونا از ۱۵ تا ۳۰ دی ماه آغاز شده است.
در اهمیت این موضوع همین بس که تغذیه سالم ارتباط تنگاتنگی با سلامتی انسان دارد و به معنای محدودیت های شدید غذایی، لاغر ماندن یا محروم کردن خود از غذاهای مورد علاقه نیست بلکه به معنای حس عالی بودن، داشتن انرژی بیشتر، بهبود سلامتی و تقویت روحیه است.
موضوعی که فریبا کوهدانی بر آن تاکید کرد و گفت: تغذیه ای سالم است که باعث سلامت بیشتر بدن شود به همین دلیل این مساله که چه غذایی بخوریم بدن سالمتری داریم یا مصرف چه مواد غذایی می تواند به ضرر بدن تمام شود و در نتیجه سلامت را با تهدید مواجه کند و ما را به سمت مسایل مربوط به بیماری ها سوق می دهد اهمیت پیدا می کند.
وی درباره میزان و نحوه جذب و کسب سلامتی از راه تغذیه سالم، به استفاده به اندازه و متناسب از گروه های مختلف غذایی اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از بهترین شاخص ها برای سنجش تغذیه، وزن افراد است؛ افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند مبین این است که زیادی غذا می خورند یا تعادلی میان غذا و فعالیت بدنی آنان وجود ندارد. در حالیکه باید میان میزان دریافت غذایی و فعالیت بدنی تعادل و توازن مناسبی وجود داشته باشد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه ورزش در کنار تغذیه سالم یکی از اصول و مبانی الگوی زندگی سالم است، یادآور شد: گاهی اوقات عدم توازن به دلیل پرخوری و گاهی به دلیل کم تحرکی است بنابراین اگر اضافه وزن داریم یکی از این دو عامل خوب عمل نمی کند.
کوهدانی با تاکید بر اینکه زیاد خوردن یا بد خوردن از دیگر موارد ایجاد اضافه وزن در افراد است، متذکر شد: بد خوردن باعث افزایش انرژی و کالری در بدن و در نتیجه منجر به اضافه وزن یا چاقی می شود پس اندازه خوردن و انتخاب مناسب غذا هم دریافت انرژی را کنترل می کند و هم سیری سلولی برای بدن ایجاد کند.
با چه منابع غذایی، انرژی مورد نیاز سلول های بدن تامین می شود؟
وی در پاسخ به این پرسش که با چه منابع غذایی، انرژی مورد نیاز سلول های بدن تامین می شود، تصریح کرد: باید از همه گروه های غذایی مانند گروه نان و غلات، لبنیات، پروتئین ها، سبزیجات و میوه ها و غیره به اندازه استفاده کرد اما امروزه بنا بر اطلاعات غلط در برخی شبکه های اجتماعی و فضای مجازی، در برخی رژیم های غذایی، بر روی یک ماده غذایی تمرکز یا یک ماده غذایی را کامل حذف می کنند در حالیکه این کار عوارض بسیار جدی بر روی سلامت افراد ایجاد می کند و در نهایت با عوارض بسیار وخیم به پزشک مراجعه می کنند.
به گفته این رژیم درمانگر، حذف یک ماده غذایی کار اشتباهی است زیرا در میان مراجعه کنندگان، شاهد هستیم که افراد با این کار از مشکلاتی مانند ریزش مو، بیماری های پوستی، یبوست شدید و مسایل خیلی جدی تر رنج می برند. پس انتخاب های ما از گروه های مواد غذایی، باید از تنوع برخوردار باشد یعنی در گروه گوشت نباید فقط از گوشت قرمز استفاده کرد بلکه باید از ماهی، مرغ، بوقلمون، حتی ترکیبات جانشین مانند حبوبات یا پروتئین بسیار عالی مانند تخم مرغ بهره برد زیرا هر کدام از این ها حاوی یکسری مواد مغذی هستند که در دیگری ممکن است به آن اندازه نباشد.
وی با تاکید بر اینکه همه گروه های غذایی به اندازه و بر اساس شرایط جنسی و سنی و میزان کالری مورد نیاز باید در برنامه غذایی ما باشد، تصریح کرد: استفاده افراطی از یک ماده غذایی باعث ایجاد اختلال در جذب یکسری مواد مغذی دیگر را تحت تاثیر منفی قرار می دهد پس تنوع غذایی به ما کمک می کند که نیاز بدن از نظر مواد مغذی را تامین کنیم و از همه مواد در گروه های غذایی برخوردار شویم ضمن اینکه استفاده متنوع از مواد غذایی باعث کاهش تجمع سموم شیمیایی و مواد مضر احتمالی مواد غذایی در بدن می شود.
کوهدانی تاکید کرد: تعادل در مصرف و انتخاب متنوع از همه گروه های غذایی از نکات مهمی است که باید در مقدار دریافت غذا و کالری روزانه مورد توجه قرار گیرد و افراد از توصیه های غیرعلمی و اتکا به یک ماده غذایی در رژیم غذایی خود باید پرهیز کنند.ایرنا