تاکنون نزدیک به 50درصد افراد جامعه یک دُز واکسن خود را دریافت کردهاند. بر اساس آمار واکسیناسیون وزارت بهداشت، تا دیروز 56 میلیون و 532 هزار و 554 دُز واکسن تزریق شده است که در این میان بیش از 40میلیون نفر دُز اول را دریافت کردهاند
شفاآنلاین>سلامت> پس کی میتوانیم این ماسکها را از روی صورتمان برداریم؟ پس کی میشود که دیگر خبری از تلفات کرونا نباشد و راحت بتوانیم دید و بازدید کنیم و همدیگر را با خیال راحت در آغوش بگیریم؟ ماههاست که این قبیل سوالها را از خود میپرسیم بدون آنکه جواب مشخصی داشته باشیم. با تماشای برخی از مردم کشورهای جهان که مدتهاست محدودیتهایشان برداشته شده، بیشتر حسرت میخوریم.
به گزارش شفاآنلاین: روزهای قبل از کرونا، به چشم کسی که نیمه خالی لیوان را نگاه میکند آنقدر هم زیبا نبوده باشد، اما کرونا کاری کرده که حسرت همان روزها را بخوریم. دستکم اگر میخواهیم به قرض و بدهی و قسطمان فکر کنیم، ماسکی در کار نباشد و بتوانیم آزادانه نفس عمیق بکشیم. پاسخ همه اینها در واکسیناسیون کامل کشور است و ما هر روز با این امید، رسانهها را رصد میکنیم تا ببینیم چند نفر واکسن زدهاند.
حدود 20درصد افراد جامعه کاملا واکسینه شدهاند
تاکنون نزدیک به 50درصد افراد جامعه یک دُز
واکسن خود را دریافت کردهاند. بر اساس آمار واکسیناسیون وزارت بهداشت، تا دیروز 56 میلیون و 532 هزار و 554 دُز واکسن تزریق شده است که در این میان بیش از 40میلیون نفر دُز اول را دریافت کردهاند. البته به نظر میرسد تا واکسیناسیون کامل، یعنی دریافت دُز دوم، راه بیشتری باقی مانده باشد، چرا که با عدد 16میلیون و 532 هزار و 554 نفری که دُز دوم را دریافت کردهاند، عملا حدود 20درصد از افراد جامعه واکسینه شدهاند. اما چند درصد جمعیت باید واکسن بزنند تا بتوانیم به زندگی عادی بازگردیم؟ مجید شیرانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در این باره گفته:«ایمنی نسبی دو هفته پس از تزریق دُز دوم ۷۰درصد جمعیت هدف حاصل میشود و پس از آن میتوان با خیال آسودهتری مراسمات و تجمعات را با رعایت قرنطینه هوشمند به روال عادی برگرداند.»
شیرانی ادامه میدهد:«روزانه با افت محسوس تعداد بیماران کرونایی در بخش سرپایی، به تدریج آمار بیماران بستری و بدحال نیز کاهش یافته است، امیدواریم در آینده نزدیک شاهد کاهش میزان مرگ و میر ناشی از کرونا باشیم.»
او با تاکید بر اینکه بر اساس تجربه بهدست آمده پس از دو ماه از زمان فروکش کردن پیک بیماری، موج جدید آغاز میشود، خاطرنشان کرد:«از این رو دو ماه آینده فرصت استثنایی برای کامل کردن واکسیناسیون است، سرعت روند انجام واکسیناسیون مطلوب ارزیابی میشود، چنانچه ۷۰ تا ۷۵درصد مردم دُز دوم را دریافت کنند و بهصورت کامل واکسینه شوند، پس از ۱۰ روز از زمان تزریق در دُز دوم، اطمینان نسبی در زمینه عدم رخداد موج بیماری همراه با بستری بیماران بدحال و مرگ و میر به وجود خواهد آمد.»
پایان واکسیناسیون نهایتا تا نیمه آبان
با این حال محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو طی روزهای گذشته وعده داده است که واکسیناسیون تا آخر مهرماه یا نهایتا نیمه آبان تکمیل شود. این در حالی است که وعده وزیر بهداشت پایان واکسیناسیون تا دهه فجر بوده است.
صدور کارت واکسیناسیون هوشمند
وزیر بهداشت همچنین از قرنطینه هوشمند خبر داده بود که بر اساس گفتههای او به معنای برداشته شدن محدودیتها برای افرادی است که به صورت کامل واکسینه میشوند. در همین راستا وزارت بهداشت صدور کارت هوشمند واکسیناسیون را در دستور کار خود قرار داد و همه افرادی که هردو دُز یا فقط یک دُز از واکسن خود را دریافت کردهاند میتوانند با مراجعه به سامانه دریافت واکسن این کارت را دریافت کنند. مراحل ثبت نام برای دریافت این کارت جز چند دقیقه زمان نمیبرد و پس از تکمیل اطلاعات کارت به صورت لینک به فرد دریافت کننده واکسن ارسال میشود. همچنین افرادی هم که قصد مسافرت به کشورهای خارجی را دارند میتوانند در این سایت، کارت واکسن انگلیسی دریافت کنند. با این کارت افراد میتوانند به زندگی عادی خود باز گردند. البته برخی از گزارشها حاکیست در بسیاری از مواقع این سایت یا برای مردم باز نمیشود یا آنکه بعد از درج کد ملی خبری از ارسال پیامک نیست و کاربرهای زیادی از عدم دریافت کارت واکسن اینترنتی گله داشتند.
واکسنگریزها جریمه میشوند
در این حال ظاهرا وزارت بهداشت بنا دارد کسانی را که نمیخواهند واکسن بزنند، از برخی حقوق اجتماعی محروم کند؛ افرادی که نه به سلامت خود بها میدهند و نه ارزشی برای سلامت دیگران قائل میشوند و تاکنون در تجمعاتی در برابر وزارت کشور و ... مخالفت خود را با واکسیناسیون اجباری نشان دادهاند. حمید سوری رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی کرونا در یک برنامه تلویزیونی گفته:«محدود کردن برخی از خدمات برای کسانی که واکسن نزدهاند، شیوهای است که در سراسر جهان مورد قبول است و ما نیز باید به این سمت برویم. این اقدام برای حفاظت از سلامت جامعه صورت میگیرد.»
محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو هم گفته بود:«کسانی که واکسن نزنند و داوطلب واکسیناسیون نباشند، برای استفاده از خدمات باید به صورت مرتب با هزینه شخصی تست PCR بدهند.»
گروهی از این افراد با تجمع پراکنده، مخالفتشان را با اجباریشدن واکسن نشان دادهاند و عدهای با اینکه نوبت تزریقشان رسیده، تمایلی به ایمنشدن ندارند.
14 درصد مایل به تزریق واکسن نیستند
نتایج یکی از نظرسنجیهای ایسپا (مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) که در شهریورماه انجام شده، حاکی از آن است که ۱۴.۲درصد از افراد بالای ۱۸سال کشور، به هیچوجه تمایلی به تزریق واکسن ندارند. همچنین بیمیلی به دریافت واکسن در گروه سنی زیر۵۰سال (۱۷درصد) بهطور قابل توجهی بیش از گروه سنی بالای۵۰سال (۷درصد) است.
مضاف بر آن، روزنامه همشهری آماری منتشر کرده که نشان میدهد اگر برای واکسنگریزها محدودیت از حقوق اجتماعی در نظر گرفته شود، افراد بسیار زیادی جریمه خواهند شد. به نوشته همشهری «تا کنون ۶۸درصد گروه سنی ۲۵تا ۲۹سال، ۶۶درصد افراد ۲۰تا ۲۴سال و ۵۷درصد افراد ۳۰تا ۳۴سال، واکسن تزریق نکردهاند. البته در این میان بالاترین تزریق مربوط به گروه سنی ۶۰تا ۷۵سال است و از این جمعیت تنها ۲درصد واکسن نزدهاند.»
در همین زمینه علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران میگوید:«با افزایش تعداد مراکز واکسیناسیون زمینه دسترسی آسان شهروندان به واکسن فراهم شده اما برخی افراد هنوز برای دریافت واکسن مراجعه نکردهاند. او با بیان این مطلب که از جمعیت ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفری استان تهران تقریباً حدود ۷۰ درصد آنان دُز اول واکسن را دریافت کردهاند، افزود: روزانه حدود ۷۰درصد مراجعان به مراکز ما دُز اول و ۳۰ درصد نیز دُز دوم را دریافت میکنند.»
واکسیناسیون در منزل
در این میان برای افرادی که به دلیل بیماری، ناتوانی، نداشتن همراه و…، نمیتوانند به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند، واحدهای سیار برای تزریق واکسن در منزل در نظر گرفته شده است. زالی از راهاندازی واحدهای سیار واکسیناسیون برای افراد ناتوان در تهران خبر داد و گفت:«افراد ناتوان که قادر به مراجعه به مراکز واکسیناسیون نیستند، میتوانند به سامانه vaccine.sbmu.ac.ir مراجعه و اطلاعات خود را ثبت کنند. پس از ثبت اطلاعات در سامانه، پیامکی را دریافت خواهند کرد و پس از طی مراحل در زمانبندی مقرر واحدهای سیار برای تزریق واکسن به نشانی این افراد اعزام خواهند شد.»
مرگومیرها همچنان بالای 200نفر
با توجه به واکسیناسیون حدود 16درصد از جمعیت کشور، اما روند بیماری شاید در برخی از شهرها یا کلانشهرها کاقش یافته باشد، ولی هنوز آمار جانباختگان و مبتلایان در کشور نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر بالاست و ایران هنوز در میان کشورهایی قرار دارد که آمار جانباختگان کرونا در آن زیاد است. به نوشته وزارت بهداشت، در طول ۲۴ساعت گذشته، ۲۱۷بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۲۰ هزار و ۸۸۰ نفر رسید.