دانشگاه علوم پزشکی اصفهان چهارشنبه هفته قبل اعلام کرد علاوه بر شهرستان اصفهان، موجودی واکسن در شهرستانهای شاهین شهر و میمه، نجف آباد، خمینی شهر، لنجان، فلاورجان و مبارکه نیز تمام شد
شفاآنلاین>سلامت> جمله «واکسن نداریم، سوال نکنید.» چند روزی است روی درب مراکز واکسیناسیون نوشته میشود، درحالیکه بهنظر میرسد تاریخ تزریق دومین دز واکسن کرونا برای بسیاری از دریافت کنندگان آن سررسیده است بسیاری از مراکز واکسیناسیون در شهرها و استانها مختلف خبر از کمبود واکسن میدهند.
به گزارش شفاآنلاین: عملیات واکسیناسیون کرونا مانند شیوع این ویروس مقطعی شده است. همانطورکه پیکهای یک تا پنج این بیماری پشت سرهم شهرهای ایران را درنوردید تزریق واکسن هم شهر به شهر به نقطه اوج و البته صفر خودش رسید طوریکه اواخر هفته گذشته تعدادی زیادی از استانها و شهرها با نوشتن عبارت «واکسن نداریم» در مقابل درب مراکز واکسیناسیون خبر از توقف عملیان تزریق واکسن دادند.
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان چهارشنبه هفته قبل اعلام کرد علاوه بر شهرستان اصفهان، موجودی واکسن در شهرستانهای شاهین شهر و میمه، نجف آباد، خمینی شهر، لنجان، فلاورجان و مبارکه نیز تمام شد و این مراکز تا شنبه(امروز)، ۱۳شهریورماه فعال نخواهند بود. کمال حیدری، رئیس مرکز بهداشت اصفهان بهرسانهها گفت: «هماکنون برای انجام دُز دوم واکسیناسیون در استان اصفهان با مشکل مواجه هستیم، بهمحض
تأمین واکسن از سوی وزارت بهداشت این اقدام تسریع خواهد شد. درحال حاضر تنها واکسیناسیون فاز دوم واکسن کووبرکت در مراکز واکسیناسیون کرونا موجود است و فعلاً واکسن خارجی نداریم.»همچنین بابک نخستین، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به ایسنا گفت: «واکسنهای توزیعی بهاستان اردبیل روزهای شنبه و یکشنبه در چرخه مصرف قرار میگیرد و ما در مدت دو تا سه روز سهمیه واکسن استان را تمام میکنیم و از روز چهارشنبه به بعد بهدلیل کمبود واکسن مراکز تا آخر هفته تعطیل میشود.
هر هفته 25 تا 30هزار دز واکسن بهاستان وارد میشود درحالیکه ما ظرفیت تزریق روزانه 20هزار دز واکسن را داریم و این مشکل کمبود در کل کشور ساری و جاری است.»در واکنشی دیگر علیرضا طلوعی، رئیس مرکز بهداشت کرمانشاه اواخر هفته گذشته به ایرنا گفت: «سه مرکز واکسیناسیون تا اطلاع بعدی تعطیل است.»
در تبریز هم عملیات واکسیناسیون با کمبود واکسن مواجه شده است؛ عباسعلی درستی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی این استان به رسانهها گفت: «کم کاری از سوی مسئولان و کادر بهداشتی استان وجود ندارد و واکسن لازم به دستمان نرسیده است و با وجود قول مساعد وزارت بهداشت برای تامین واکسن کرونا، استان همچنان با کمبود واکسن مواجه است. اکنون تنها دوز دوم واکسنهای برکت و سینوفارم در آذربایجان شرقی تزریق میشود و هنوز دوز دوم واکسن استرازینکا و اسپوتنیک به دستمان نرسیده و تعداد واکسنهای تحویلی به استان نیز کفاف سرعت تزریق و مراجعه کنندگان را نمیدهند.»
همچنین بهگزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بهدلیل کمبود واکسن روزهای شنبه و یکشنبه این هفته مصادف با سیزدهم و چهاردهم شهریور ماه در این استان واکسیناسیون انجام نمیشود. در واکنش به کمبود واکسن و متوقف شدن عملیات واکسیناسیون در استانها نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقاله با کرونا در استان تهران به خبرگزاری ایلنا گفت: «اگر تامین واکسن صورت نگیرد دوباره بهمشکل میخوریم و میزان دسترسی به واکسن بسیار تعیین کننده است.
ذخیره واکسنها در معاونتهای بهداشتی تاحدودی رو به اتمام است و قاعدتا این مساله باید در دستور کار قرار بگیرد که مشکلی ایجاد نشود.»درحالی با نزدیک شدن به تزریق دز دوم واکسن کرونا برای کسانیکه دز اول را دریافت کردهاند، کمبود واکسن سبب کندی و توقف عملیات واکسیناسیون شده است که بسیاری معتقدند اگر دز دوم به موقع تزریق نشود، دز اول واکسن باید مجدد تزریق شود.
درهمینباره مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی و یکی از محققان واکسن برکت به رسانهها گفته است: «اگر مثلا قرار باشد دز دوم واکسنی چهار هفته بعد تزریق بشود اما این به هر دلیلی رخ ندهد، واکسیناسیون آن فرد باید دوباره از اول شروع شود. این یعنی ممکن است کلا واکسیناسیون انجام شده لغو شود و از اول شروع شود، چون مثلا واکسنی وجود دارد که باید سه ماه بعد تزریق شود و یک واکسن دیگر باید چهار هفته بعد تزریق شود. فاصله زمانی تزریق دز دوم واکسنها به طور کلی فرق میکنند.»
اگرچه در میان تعطیلی مراکز واکسیناسیون، پنجشنبه گذشته یک محموله واکسن آسترازنکا از سازوکار کوواکس وارد کشور شد. کیانوش جهانپور، سخنگوی این وزارتخانه در بخشی از یک پیام توئیتری نوشت: «سومین محموله واکسن کرونا خریداره شده از سازوکار کووکس وارد کشور شد. این محموله شامل 1میلیون و 449هزار و 600 دز واکسن آسترازنکا است...» همچنین بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت در واکنش به کند شدن روند واکسیناسیون در حساب توئیتری خودش نوشت: «همزمان با افزایش و رود و تولید واکسن در کشور سرعت واکسیناسیون افزایش پیدا خواهند کرد و تلاش میکنیم مراکز مربوطه به این بخش گسترش پیدا کند.
از هفته آینده (این هفته) شاهد توزیع گسترده واکسن در استانها برای واکسیناسیون خواهیم بود.» بهگزارش ایرنا عیناللهی روز گذشته در حاشیه دیدار از مرکز واکسیناسیون تبریز با اشاره بهکمبود واکسن گفت: «دولت تمام تلاش و توجه خود را برای تامین واکسن و واکسیناسیون گذاشته است. واکسیناسیون علیه کرونا در واقع یک کار جهادی است و دولت نیز برای واردات واکسن جدیت لازم را دارد تا میزان فوتیهای کرونایی بهحداقل برسد.»او همچنین روز گذشته درحساب توئیتر خود یادآور شد: «از آذربایجان قهرمان و درکنار کادر درمان خستگی ناپذیر با شما صحبت میکنم و روز بهورز را به این قشر زحمتکش تبریک میگم.
همواره سعیم بر این بوده که بیشتر عمل کنم تا وعده بدهم و خدارو شکر میکنم که محمولههای جدید واکسن رسیدند، هفتههای آینده نیز خبرهای خوبی از تسریع واکسیناسیون عزیزانمان در راه است. با تلاشهایی که انجام شده ریاست محترم جمهور نیز برای پرداخت معوقههای کادر درمان و تسریع واکسیناسیون قول مساعدت دادند.»شاید این قولهای مساعد مربوط به همان توئیتی باشد که دستیار وزارت خارجه اواخر هفته گذشته در آن از شروع یک هفته «پر واکسن» خبر داد. رضا زبیب، دستیار وزارت خارجه و مدیرکل شرق آسیا و اقیانوسیه در صفحه توئیتر خود نوشت: «با همت همکاران، کمک وزیر بهداشت و لطف خدا، 5میلیون دز واکسن فوق برنامه میرسد (جزئیات نپرسید. وقت نیست شرمنده میشوم)، 11 الی 19شهریور هفته پُر واکسنی خواهد بود: تلاش برای بیش از 12میلیون دز، بازم دعا کنید. سپاسگزارم»حالا باید دید در آینده روند تامین مقطعی واکسن میتواند تبدیل به یک روند مستمر شود تا مراجعه کنندگان به مراکز واکسیناسیون با کارتننوشتههایی مانند «واکسین نداریم، سوال نپرسید!» مواجه نشوند؟روزنامه همدلی