به گزارش شفاآنلاین:هالوپریدول داروی ضد روان پریشی است که به دسته ضد روان پریشیهای تیپیک تعلق دارد. عموما پزشک این دارو را برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی و دیگر اختلالات روانی که بر افکار و احساسات فرد اثر میگذارد، تجویز میکند. با خبرگزاری سلامت همراه باشید تا دیگر موارد کاربرد و عوارض جانبی این دارو آشنا شوید.
موارد مصرف هالوپریدول
همانطور که پیشتر ذکر شد این دارو برای درمان برخی از بیماریها و اختلالات روانی همانند اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد. البته هالوپریدول برای درمان حالات مانیک (Manic) و سندرم توره (Tourette) نیز تجویز میشود. این دارو عموما با انسداد گیرندههای دوپامین عمل میکند.
عوارض جانبی مصرف هالوپریدول
مصرف این دارو همانند دیگر داروها ممکن با عوارض جانبی همراه باشد. این عوارض جانبی در موارد نادر رخ میدهند اما آشنایی با آنها به شما کمک میکند تا در صورت بروز آنها را شناسایی و از آنها جلوگیری کنید. برخی از عوارض جانبی هالوپریدول در ادامه ذکر شدهاند:
مشکلات ادراری
احساس خواب آلودگی شدید
اضطراب
سبکی سر
اختلالات خواب
اسپاسم عضلانی
مشکلات قاعدگی در خانمها
کم شدن توان جنسی
تولید اسپرم نابارور
لرزش و یا ورم دهان
افزایش تعریق
حالت تهوع
استفراغ
تب
این نکته شایان ذکر است که موارد بالا شامل تمام عوارض جانبی این دارو نیستند. در صورت مصرف هالوپریدول و مشاهده علائم غیر طبیعی با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مصرف و تجربه علائم تهدید کننده سریعا با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
به این نکته باید توجه کرد که ذکر این عوارض جانبی به این معنا نیست که پس از مصرف هالوپریدول حتما این علائم را تجربه خواهید کرد. بلکه ذکر این موارد تنها جنبه آگاهی بخشی دارند و همانطور که ذکر شد در موارد نادر رخ میدهند.
تداخلات دارویی با هالوپریدول
تداخلات دارویی با هالوپریدول
گاه ممکن است مصرف این دارو در کنار دیگر داروها باعث ایجاد تداخل شود. این تداخلات دارویی یا اثربخشی هالوپریدول را کاهش و یا افزایش میدهند و یا باعث ایجاد ایجاد عوارض خطرناک در بدن میشوند. برخی از داروهایی که ممکن است با هالوپریدول تداخل داشته باشند عبارتند از:
فلونیترازپام
پتاسیم سیترات
پتاسیم کلرید
پارالدهید
آزلاستین
اورفنادرین
لوسولپیرید
پیریبدیل
فکسینیدازول
دمپیردون
آمفتامینها
به این نکته توجه کنید که این موارد تنها شامل برخی از داروهایی که با هالوپریدول ممکن است تداخل داشته باشند هستند. در صورت مصرف دارو یا داروهای خاص، لیستی از آنها را به پزشک خود قبل از مصرف تحویل دهید.
مصرف هالوپریدول در دوران بارداری و شیردهی
مصرف در زمان بارداری
مصرف این دارو در دوران بارداری مخصوصا در سه ماهه آخر بارداری توصیه نمیشود. تنها در زمانی که مصرف این دارو ضروری است، مصرف هالوپریدول تحت نظارت دقیق پزشک مجاز است. در موارد نادر دیده شده است که به جنین آسیب رسیده و علائمی همچون مشکلات تنفسی، سفتی عضلات و گریه دائمی در برخی از نوزادها دیده شده است.
مصرف در زمان شیردهی
هالوپریدول به شیر مادر ترشح میکند. مصرف این دارو در دوران بارداری ممکن است با برخی از عوارض جانبی برای نوزاد همراه باشد. البته در برخی از گزارشها آمده است که این دارو در شیرمادر حل شده و بر روی رشد نوزادان اختلالی ایجاد نمیکند. اما در هر صورت توصیه میشود قبل از مصرف این دارو در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.
علائم بیش مصرفی یا اوردوز با هالوپریدول
اوردوز با هالوپریدول
در صورتی که مصرف کنندگان مقدار زیادی دوز مصرفی از این دارو را در باره زمانی کوتاه مصرف کند، ممکن است دچار بیش مصرفی یا اوردوز شود. برخی از علائم اوردوز با هالوپریدول در ادامه ذکر شدهاند:
یبوست
مشکلات ادراری
لرزش بدن
سفتی عضلات
کاهش تعریق
افت فشار خون
خشکی دهان
خواب آلودگی شدید
کما (در موارد بسیار نادر)
افزایش فشار خون
ضربان قلب نامنظم
ابن نکته شایان توجه است که این موارد شامل تمام علائم اوردوز با هالوپریدول نیستند. در صورت مصرف بیش از حد این دارو و تجربه علائم غیرطبیعی یا تهدید کننده سریعا با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
علائم قطع ناگهانی هالوپریدول
در صورتی که این دارو را در دوزهای بالا یا در بلند مدت مصرف کنید، قطع ناگهانی این دارو عموما با برخی عوارض جانبی همراه است. برهی از علائم قطع ناگهانی هالوپریدول عبارتند از:
حالت تهوع
بیقراری
استفراغ
افزایش تعریق
مشکلات خواب
سرگیجه
درد عضلانی
احساس بیحسی
تشدید علائم بیماری تحت درمان توسط این دارو
در صورتی که قصد قطع مصرف این دارو را دارید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما دوز مصرفی هالوپریدول را به تدریج کاهش میدهد تا از قطع ناگهانی این دارو و عوارض جانبی ناشی از آن جلوگیری کند.
هالوپریدول و لاغری
یکی از سوالاتی که اکثر مصرف کنندگان این دارو میپرسند این است که آیا این دارو باعث ایجاد لاغری میشود؟ جواب این سوال مثبت است. هالوپریدول همانطور که پیشتر ذکر شد یک داروی ضد روانپریشی است. اما بخاطر مواد تشکیل دهنده این دارو، مصرف این دارو در برخی افراد منجر به کاهش وزن میشود. به این نکته توجه کنید که هرگز نباید از این دارو به عنوان یک داروی لاغری استفاده کنید.
در پایان هالوپریدول، مفید یا مضر؟
این دارو در صورتی که تحت نظارت پزشک و به صورت دقیق مصرف شود، مشکلی برای مصرف کننده نخواهد داشت. در واقع داروهایی همانند هالوپریدول، از آنجایی که به افراد مبتلا به بیماریهای روحی و روانی کمک میکند تا آرامش پیدا کرده و زندگی عادی داشته باشند، فوایدشان از ضررهایشن بیشتر است.