کد خبر: ۲۸۴۵۳۳
تاریخ انتشار: ۲۰:۱۲ - ۱۳ تير ۱۴۰۰ - 2021July 04
شکیب الحق دکترای میکروبیولوژی بالینی از دانشگاه ناتینگهام انگلستان
هر یک از افراد جامعه با رعایت پروتکل های بهداشتی شامل استفاده از ماسک در اماکن عمومی ، رعایت فاصله گذاری فیزیکی و پرهیز از تجمعات و مسافرت های غیر ضروری می توانند نقشی در کاهش سرعت انتقال جهش های جدید ویروس کرونا داشته باشند.
شفاآنلاین :سلامت >یادداشت >موج پنجم در ایران منجر به گسترش ویروس کرونای جدید نوع دلتا در اکثر استانهای کشور شده است. بر اساس گزارش های رسمی وضعیت در استان سیستان و بلوچستان به دلایل مختلف فرهنگی نظیر تجمعات خانگی ، انتخابات اخیر ریاست جمهوری و شوراها ، نبود عزم جدی ملی از سوی دولت و وزرات بهداشت و درمان و حمایت های کند ائتلاف بین المللی سازمان بهداشت جهانی کوواکس در ارسال واکسن های تایید شده به منظور توزیع عادلانه و همگانی به همراه سیستم خدمات بهداشت و درمانی ناکارامد در برخی از شهرها و روستاها و ضرورت پایبندی حداکثری افراد جامعه به رعایت پروتکل های بهداشتی بحرانی است و متاسفانه منجر به ابتلای روزانه بیش از هزار نفر از شهروندان شده است . ویروس دلتا به نظر می رسد از جنوب شرق وارد ایران شده است و به همین دلیل موارد جدید ابتلا در سیستان و بلوچستان بالاتر از میانگین کشوری می باشد. گونه دلتای هندی قدرت سرایت بیشتری در مقایسه با گونه بریتانیایی دارد. ستاد کرونا همچنین از قرمز بودن وضعیت ده شهر در استان تهران خبر می دهد و بسیاری از شهرهای کشور در وضعیت زرد و نارنجی به سر می برند. این در حالیست که به گفته مقامات ستاد کرونا تا کنون هفت میلیون واکسن کرونا توزیع شده و تنها دو میلیون نفر، یعنی کمتر از ٢ درصد جمعیت ٨٣ میلیونی کشور، هر دو دز واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند. در روزها و هفته‌های اخیر گزارش‌ها و تصاویری در شبکه های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهند بسیاری از شهروندان سالمند برای دریافت دوز دوم واکسن کرونا باید ساعتها در ازدحام مراکز واکسیناسیون انتظار بکشند. همچنین بسیاری از شهروندان ایرانی برای دریافت واکسن های دلخواه خود به ناچار به کشورهای همسایه نظیر ترکیه و ارمنستان سفر می کنند که همگی می تواند نشان دهنده اهمیت بازنگری در نحوه مدیریت و توزیع واکسیناسیون همگانی باشد.
در بررسی جهش های جدید کرونا ، عوامل ژنتیکی و نحوه بیماریزایی ویروس مانند سرعت انتشار ویروس ، شناسایی روشهای انتقال و الگوی تکامل ویروس از طریق گزارش دهی منظم توالی یابی ژنتیکی و مطالعات بالینی در کنار بررسی سیستم ایمنی افراد جامعه و در نظر گرفتن فاکتور های مختلفی نظیر سن ، جنسیت ، سابقه بیماری های زمینه ای و وضعیت دریافت واکسیناسیون باید مورد توجه مداوم قرار بگیرد. درچنین شرایطی هر یک از افراد جامعه با پذیرش مسئولیت فردی و اجتماعی خویش به عنوان شهروند جهانی می توانند نقشی کلیدی در مقابله با پاندمی و جهش های جدید ویروس کرونا ایفا کنند. امادگی های لازم برای مقابله با موج پنجم کرونا می تواند شامل : امادگی فردی ، امادگی استانی و روستاها ، امادگی انجمن های مردم نهاد و رسانه ها ، امادگی مراکز تحقیقاتی و شرکت های واکسن سازی و در نهایت امادگی کشوری و جهانی باشد.

امادگی های فردی
هر یک از افراد جامعه با رعایت پروتکل های بهداشتی شامل استفاده از ماسک در اماکن عمومی ، رعایت فاصله گذاری فیزیکی و پرهیز از تجمعات و مسافرت های غیر ضروری می توانند نقشی در کاهش سرعت انتقال جهش های جدید ویروس کرونا داشته باشند. مطالعه و شناخت کامل در ارتباط با پلت فورم های مختلف واکسن های جهانی و معتبر موجود در کنار بررسی تفاوت ها در اثر بخشی و ایمنی هر یک از واکسن های تایید شده فعلی می تواند در انتخاب واکسن دلخواه بسیار کمک کننده باشد. از ترویج شایعات و خرافات در شبکه های اجتماعی بپرهیزیم و در انتخاب منابع خبری برای اطلاع یافتن از اخرین وضعیت پاندمی کرونا و نحوه توزیع واکسیناسیون نهایت دقت را داشته باشیم. به نگرانی ها و سوالات اطرافیان خود نسبت به تردید در انجام واکسیناسیون بی تفاوت نباشیم و با دلایل علمی و مبتنی بر شواهد پاسخگوی سوالات انها باشیم . به یاد داشته باشیم که تردید در انجام واکسیناسیون می تواند ریشه در باورها و تجربه های متفاوت زندگی افراد جامعه باشد. تنها با اگاهی و اطلاع رسانی صحیح و علمی می توان به ابهامات و شایعات خبری پاسخ داد. در نهایت ، با کادر درمان و وزارت بهداشت و درمان کشور در ارتباط با رعایت پروتکل ها و توزیع همگانی واکسن های مختلف جهانی نهایت همکاری را داشته باشیم.




امادگی های استانی و روستا های محلی
دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور با توزیع پمفلت ها و پوستر های خیابانی و تشویق عموم مردم به رعایت پروتکل های بهداشتی در کنار فراهم نمودن بستر مناسب برای واکسیناسیون همگانی و همکاری نزدیک با وزارت بهداشت و درمان جهت تسهیل دسترسی شهروندان به واکسن های موجود جهانی با ایجاد پایگاه های مختلف توزیع واکسن در شهرها و روستا ها و رعایت حق انتخاب واکسن برای شهروندان ایرانی می توانند نقشی کلیدی در ایجاد ایمنی جمعی در شهرها و روستاهای کشور ایفا کنند. در ارتباط با تفاوت پلت فورم های مختلف واکسن های جهانی کرونا ، مراکز اموزشی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور با ایجاد سامانه های پاسخگویی شبانه روزی برای شهروندان و بهره گیری از نیروهای متخصص و کارامد می توانند پاسخگوی ابهامات و پرسش های شهروندان در خصوص ایمنی و اثر بخشی واکسن های تایید شده فعلی باشند. تقویت نظام مراقبت از بیماری های عفونی نوپدید نیازمند همکاری های بین بخشی و درون بخشی میان دانشگاه های علوم پزشکی ، انجمن های مردم نهاد ،رسانه ها ، شهروندان و وزارت بهداشت و درمان کشور خواهد بود .
امادگی های انجمن های مردم نهاد و رسانه ها
انجمن های مردم نهاد و رسانه های مردمی و مسئول با ادامه تعامل سازنده با اقشار مختلف جامعه و تلاش برای مقابله با محرومیت ها و فقر زدایی می توانند زمینه را برای توزیع عادلانه واکسن ها و رسیدن به نظام سلامت فراگیر در جامعه ایجاد نمایند.

امادگی مراکز تحقیقاتی و گسترش همکاری های شرکت های واکسن سازی داخلی و بین المللی
بهره گیری از تکنولوژی های هوش مصنوعی می تواند در جمع اوری داده های لحظه ای شهروندان و پیش بینی الگوهای تکاملی جهش ویروس های نوپدید در اینده بسیار کمک کننده باشد و به عنوان جایگزینی در تعیین وضعیت شیوع ویروس در شهرهای مختلف به صورت لحظه ای مورد استفاده قرار بگیرد. با تقویت زیر ساخت های تحقیقات علوم پایه و مولکولی در دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور و ارتقا توان تشخیص ، درمان ، پیشگیری و توالی یابی در کنار تولید واکسن های چند منظوره برای مقابله با جهش های مختلف کرونا و سایر ویروس های نوپدید از طریق پلت فورم های نسل جدید می توان با سرعت بیشتری به مقابله با جهش های جدید پرداخت. ارتقا همکاری ها و گسترش تعامل پژوهشگران ایرانی با سایر مراکز تحقیقاتی معتبر در جهان می تواند زمینه ساز نواوری و خلاقیت برای تولید واکسن های جدید و موثر باشد.

امادگی کشوری و جهانی
تقویت زیر ساخت های نظام مراقبت از بیماری های عفونی ، ارتقا سیستم گزارش دهی لحظه ای با بهره گیری از تکنولوژی های جدید و هوشمند ، دسترسی اسان و گسترده شهروندان به واکسن های مختلف جهانی ، ایجاد نهاد های مستقل نظارتی و شفاف در ارتباط با تولید و توزیع واکسن ها و همکاری وزارت بهداشت و درمان کشور با سازمان بهداشت جهانی نیازمند عزم سیاسی و اجتماعی است که در نهایت می تواند منجر به توسعه پایدار و مقابله با بحران های بهداشتی پیش رو باشد. تنها با همکاری و همبستگی ملی و جهانی در توسعه ، تولید و دسترسی اسان به واکسن هاست که می توان به پایان پاندمی کرونا در اینده امیدوار بود.


عضو انجمن بیماری های عفونی و ویروس های نوپدید

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: