متاسفانه این جهش جدید کرونا، نهتنها قدرت بیماریزایی و انتشار بالایی دارد، بلکه افراد مبتلا را شدیدتر بیمار میکند. این موضوع برای افرادی که هنوز واکسینه نشدند یا واکنش ایمنی ضعیفتری در برابر ویروس کرونا دارند بسیار نگرانکننده است
شفاآنلاین>سلامت> بسیاری از ایالتهای آمریکا از محدودیتهای کرونا خلاص شده بودند و به مردم اجازه بازگشت به نوع زندگی پیش از عالمگیری کووید۱۹ داده شده بود. اما کرونای دلتا که جهش جدیدی از کووید۱۹ است در حال به هم زدن شرایط جدید است.
به گزارش شفاآنلاین: روند کند واکسیناسیون با گسترش سویه جدید کووید۱۹ متخصصان بهداشت و درمان را نگران کرده است تا جاییکه آنها تصور میکنند، کووید۱۹ به این سادگی قرار نیست دست از سر مردم جهان بردارد. این جهش تازه کروناویروس با نام B.1.617.2، اولین بار در هند پیدا شد و اکنون بنا به گفته سازمان جهانی بهداشت به بیش از ۷۰ کشور دیگر هم سرایت کرده است.
متاسفانه این جهش جدید
کرونا، نهتنها قدرت بیماریزایی و انتشار بالایی دارد، بلکه افراد مبتلا را شدیدتر بیمار میکند. این موضوع برای افرادی که هنوز واکسینه نشدند یا واکنش ایمنی ضعیفتری در برابر ویروس کرونا دارند بسیار نگرانکننده است.
علائم ویروس کرونای دلتا
پزشکان چینی دریافتند که کرونای دلتا در سراسر کشورشان گسترش یافته و علائم آن در افراد مبتلا بسیار شدیدتر از کرونا ویروس جدید است.
تب در این بیماری معمول است و مقدار تکثیر کرونای دلتا در بدن فرد مبتلا بسیار بالاتر از چیزی است که در شروع این عالمگیری مشاهده شده است و فرد مبتلا پس از ۳ یا ۴ روز به شدت مریض میشود. در بریتانیا در حال حاضر ۹۱ درصد موارد ابتلا از نوع کرونای دلتاست و این بیماران علائمی چون سردرد، گلودرد و آبریزش بینی دارند.
جوانترها هنگام ابتلا به کرونای دلتا ممکن است احساس سرماخوردگی داشته باشند اما این ویروس را به افرادی که در خطر ابتلای شدید هستند منتقل کنند.
همچنین افراد مبتلای بدون علامت هم میتوانند این ویروس را به دیگران سرایت دهند.
افراد باید مراقب علائمی مانند سرفه، تنگی نفس، سردرد، خستگی، از دست دادن حس بویایی یا چشایی باشند.
جهش تازه قدرت بیماریزایی و انتشار بالا
ایالات متحده آمریکا و بریتانیا ۴۳ درصد از جمعیت خود را کاملا واکسینه کردهاند. اما کرونای دلتا در این چند هفته اخیر موارد ابتلا در بریتانیا را افزایش داده تا جایی که مسوولان بهداشت بریتانیا را نگران کرده است.
افزایش مبتلایان به کووید۱۹ در هند هم مشاهده شده و کرونای دلتا در این کشور قربانی بسیاری داشته است. به همین دلیل کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که سرایتپذیری این نوع از کووید۱۹ بسیار بالاست. در واقع کرونای دلتا ۴۰درصد بیشتر از کرونای آلفا سرایتپذیر است.
شدت بیماریزایی کرونای دلتا
شواهد اولیه نشان داده است که کرونای دلتا خطر بستری شدن در بیمارستان را بیشتر از کرونای آلفا بالا میبرد.
همچنین بررسی سازمان بهداشت عمومی بریتانیا روی بیش از ۳۸هزار نفر مبتلا به کووید۱۹ نشان داد که کرونای دلتا، ۲/۶۱ درصد بیشتر از کرونای آلفا خطر بستری شدن افراد در بیمارستان را بالا میبرد. این وضعیت نشان میدهد کرونای دلتا میتواند شدت بیماری را در مقایسه با کرونای آلفا افزایش دهد.
بررسیها نشان داده است کرونای دلتا بیشتر افرادی را گرفتار و راهی بیمارستان کرده است که هنوز واکسن کرونا دریافت نکردهاند. این نتیجه نشان میدهد که وقتی افراد در برابر کووید۱۹ کاملا واکسینه شوند، حتی کرونای دلتا نمیتواند آنها را چنان بیمار کند که در بیمارستان بستری شوند.
شواهد دیگری نشان میدهد که واکسنهای کووید۱۹ میتوانند از پس کرونای دلتا برآیند.در تحقیقی روی ۲۰ فرد که دو دوز کامل واکسن فایزر- بیونتک دریافت کرده بودند، بدن آنها به اندازه کافی پادتن برای مقابله و خنثیسازی عملکرد انواع جهشهای کرونا، از جمله دلتا را داشت. این موضوع نشان میدهد که واکسنهای فعلی میتوانند فرد را در برابر کرونای دلتا مقاوم کنند.
بررسیهای دیگر اهمیت واکسیناسیون تاکید دارد، بهویژه اکنون که کرونای دلتا بهسرعت در حال گسترش است.
محققان موسسه فرانسیس کریک در لندن گزارش دادهاند که واکنش ایمنی بدن افراد پس از دریافت دوز اول فایزر- بیونتک نمیتواند به اندازه سویه اولیه کرونای جدید در برابر کرونای دلتا قوی باشد. بنابراین لازم است که واکسیناسیون افراد تکمیل شود و آنها هر دو دوز واکسن را دریافت کنند تا در برابر کرونای دلتا مقاوم شوند.
وقتی افراد کاملا واکسینه شوند، در برابر کرونای دلتا ۸۸درصد ایمن باقی میمانند که البته این ایمنی در برابر کرونای آلفا بیش از ۹۳درصد است. اما اگر افراد یک دوز واکسن دریافت کرده باشند، فقط ۳۳درصد در برابر کرونای دلتا و ۵۰درصد در برابر کرونای آلفا ایمن خواهند بود.
افرادی که واکسیناسیونشان تکمیل نشده است و آن دسته از افرادی که نقص ایمنی دارند یا مسن هستند در معرض خطر ابتلا به کرونای دلتا قرار دارند. همچنین افراد بالای ۸۰ سال یا کسانیکه دچار سرکوب سیستم ایمنی بدن هستند، باید کاملا مراقب این نوع کرونا باشند، چراکه در صورت ابتلا، بیماری آنها بسیار شدید خواهد بود یا حتی ممکن است جان خود را از دست بدهند.
افزایش کشورهای درگیر کرونای دلتا و تشدید محدودیتها
با افزایش موارد ابتلا به سویه دلتای کرونا، محدودیتهای شدیدتری برای مقابله با شیوع این ویروس در برخی از کشورها اعمال شده است.
شهر مسکو، پایتخت روسیه بالاترین نرخ مرگ و میر ناشی از کروناویروس را در این کشور داشته و اکنون شیوع سویه دلتای کروناویروس که از قدرت سرایت بالاتری برخوردار است موجب شده که محدودیتهای شدیدتری در کشورهای سراسر منطقه آسیا-پاسیفیک اعمال شود.
همچنین شیوع سویه دلتای کرونا نگرانیهایی را در مورد سفرهای تفریحی به کشورهای اروپایی به همراه داشته است.
شیوع سریع سویه دلتای کرونا به این مفهوم است که تا پایان همهگیری مسیر طولانی باقی مانده است. هرچند روند واکسیناسیون، موارد ابتلا به کروناویروس را در شماری از کشورها کاهش داده و محدودیتها در فعالیتهای روزمره شهروندان در برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا به تدریج برداشته میشود اما کارشناسان سلامت همچنان هشدار دادهاند که شیوع سریع سویه دلتای کرونا به این مفهوم است که تا پایان همهگیری مسیر طولانی باقی مانده است.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) در جدیدترین گزارش خود از کاهش موارد ابتلا به بیماری کووید۱۹ در جهان از ماه فوریه خبر داده اما در عین حال هشدار داده است که سویه دلتای کروناویروس که اکنون در ۹۲ کشور گسترش پیدا کرده، موجب موج مرگبار بیماری در کشورهای مختلف از اندونزی گرفته تا روسیه شده است.
ابتلای ۳ برابری افراد سالم نسبت به بیماران سرطانی
رییس اداره سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه افراد سالم سه برابر بیشتر از بیماران سرطانی به کرونا مبتلا میشوند، گفت: این بیماران پروتکلهای بهداشتی را بیشتر از سایر افراد رعایت میکنند و به همین دلیل کمتر از افراد عادی به این بیماری مبتلا میشوند.
علی قنبریمطلق افزود: مطالعات انجام شده روی ۱۵۰ نفر از بیماران مبتلا به سرطان و هزار نفر از افراد سالم نشان میدهد که میزان مثبتشدن کرونا در این بیماران کمتر از افراد عادی است و در واقع افراد سالم سه برابر بیشتر مبتلا به کرونا میشوند.
وی اظهار داشت: نتایج این مطالعه نشان میدهد که بیماران مبتلا به سرطان مراقبتهای بیشتری از خود برای عدم ابتلا به کرونا کرده و در واقع پروتکلهای بهداشتی را بیشتر از سایر افراد رعایت میکنند، در عین حال بیماران مبتلا به سرطان وقتی به بیماری کرونا دچار میشوند احتمال مرگومیر آنها دو برابر است.
قنبری ادامه داد: در دوران کرونا، مراجعات غیرضروری بیماران سرطانی به مراکز درمانی کاهش یافته و با برنامهریزیها و هماهنگیهای انجام شده در نظام شبکه بهداشتی و خدمات درمانی کشور، بسیاری از آنها به صورت آنلاین و بدون مراجعه به مراکز درمانی ویزیت میشوند البته کسانی که جراحی یا شیمیدرمانی دارند، روند درمان آنها قطع نشده و حضوری است.
وی تصریح کرد: همچنین کارشناسان سامانه ۴۰۳۰ را آموزش دادهایم تا به سوالات و نحوه درمان این بیماران پاسخ دهند تا از میزان مراجعات غیرضروری به مراکز درمانی و عدمابتلای آنها به کرونا کاسته شود و این عمل موثر بوده است.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت، سرطان دومین علت مرگومیر در جهان است که در سال ۲۰۱۵ باعث ۷/۸ میلیون مرگ شده است. بر اساس پیشبینی سازمان بهداشت جهانی، شیوع سرطان در کشورهای توسعهیافته تا سال ۲۰۲۵، ۴۵ درصد افزایش خواهد یافت.
در ایران پس از حوادث ترافیکی و بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان به عنوان سومین علت مرگ شناخته میشود و بر اساس نتایج مطالعه جهانی «بار سرطان در ۱۹۵ کشور جهان» در سال ۲۰۱۶، ۵۴ هزار ایرانی بر اثر سرطان فوت کردهاند که این میزان مرگ، ۹/۱۴ درصد از کل مرگها (۳۶۰ هزار مرگ) در این سال را شامل شده است.
نرخ بروز سرطان در ایران ۷۴/۱۴۹ در هر ۱۰۰ هزار نفر است، متوسط بروز سالانه سرطان در دنیا (بدون در نظر گرفتن سرطان پوست) بر اساس گزارش مرجع جهانی «ثبت سرطان در پنج قاره جهان»، ۱۸۲ در هر ۱۰۰ هزار نفر و حاکی از نرخ بسیار پایینتر بروز سرطان در ایران در مقایسه با متوسط دنیاست.
افزایش فاکتورهای خطر سرطان، رشد جمعیت و پیری جمعیت در افزایش موارد بروز سرطان در کشورهای در حال توسعه (شامل ۸۲ درصد جمعیت جهان)، به علت افزایش آمار کلی سرطان در ایران است.روزنامه جهان صنعت