برخی کشورها از جمله فرانسه و آمریکا با لغو حق انحصار فرمول واکسن کرونا موافقت کردهاند، اما انگلیس، آلمان و بعضی کشورهای بلوک غرب با این پیشنهاد مخالفند. انگلیس ادعا میکند که موفقیت واکسن شرکت انگلیسی-سوئدی آسترازنکا مرهون حمایت مالی دولت لندن است
شفاآنلاین>سلامت> دبیرکل سازمان ملل متحد که برای شرکت در اجلاس گروه هفت به انگلیس سفرکرده با اشاره به گسترش افسارگسیخته ویروس کرونا درجهان تصریح کرد: «هدفگذاری گروه هفت برای اهدای یک میلیارد دز واکسن کرونا به کشورهای فقیر کافی نیست و باید اقدامات بیشتری انجام شود.»
به گزارش شفاآنلاین: آنتونیو گوترش از قدرتهای اقتصادی جهان خواست تا این مساله را درک کنند که تمام کشورها با کرونا «در جنگ» هستند و از این منظر به طرح واکسیناسیون جهانی سرعت بخشند.
وی خاطر نشان کرد: «برای شکست کرونا باید عمق بحران را درک و با منطق و فوریت عمل کرد.»
وی از توزیع «ناعادلانه و نابرابر» واکسن کرونا در جهان انتقاد و تصریح کرد: «سرعت بخشیدن به طرح واکسیناسیون در جهان به نفع همه کشورهاست.» دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین با گوشه چشمی به اختلاف نظر کشورها در مورد لغو حق مالکیت فرمول واکسن کرونا تصریح کرد: «بدون وحدت میان ملتها، سازمان های بینالمللی و تولیدکنندگان واکسن «ریسک گسترش افسارگسیخته ویروس
کرونا در کشورهای فقیر باقی میماند.»
وی خاطر نشان کرد: «اشتراک علوم تولید واکسن برای خروج از بحران کنونی امری حیاتی است.»
برخی کشورها از جمله فرانسه و آمریکا با لغو حق انحصار فرمول واکسن کرونا موافقت کردهاند، اما انگلیس، آلمان و بعضی کشورهای بلوک غرب با این پیشنهاد مخالفند. انگلیس ادعا میکند که موفقیت واکسن شرکت انگلیسی-سوئدی آسترازنکا مرهون حمایت مالی دولت لندن است.
دیروز رهبران انگلیس و آمریکا پس از دیدار دوجانبه اعلام کردند که مجموعا ۶۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا به کشورهای فقیر اهدا خواهند کرد. جو بایدن رییس جمهوری آمریکا گفت: «نیم میلیارد دز واکسن کرونا از ماه اوت بسیار سریع ارسال میشود، انگار که روی یک ریل متحرک هستند. وی ادعا کرد که این اهدا بدون هیچ پیش شرطی انجام میشود و هیچ "لطف یا مصالحهای" در پس آن نهفته نیست.»
نخست وزیر انگلیس نیز قول اهدای ۱۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا را داده است. رهبران هفت قدرت صنعتی برتر جهان هم که در انگلیس گردهم آمدهاند قرار است ۴۰۰ میلیون دوز دیگر را تامین کنند تا سر جمع به یک میلیارد دوز برسد. اما گفته میشود که زمان ارسال این واکسنها به سال آینده موکول شده است.
سازمان ملل متحد اخیرا گزارش داد که شش ماه از آغاز واکسیناسیون کرونا در جهان میگذرد اما از مجموع واکسنهای تزریق شده، ۴۴ درصد در کشورهای ثروتمند و تنها چهار دهم درصد در کشورهای فقیر استفاده شده است؛ به عبارت دیگر، دسترسی ثروتمندان به واکسن، ۱۱۰ برابر بیشتر بوده است.
در این گزارش آمده است: ناامیدکنندهتر از آمار نابرابر توزیع واکسن، تداوم این روند بوده به طوریکه برای ماهها هیچ تغییری در این دسترسی به واکسن حاصل نشده است.
پیشتر مدیر کل سازمان جهانی بهداشت با انتقاد از نابرابری در دسترسی به واکسیناسیون کرونا از اعضای گروه هفت خواست تا واکسیناسیون دستکم ۱۰ درصد از جمعیت جهان را تا ماه سپتامبر (شهریور) و تامین واکسن حداقل ۳۰ درصد جمعیت جهان را تا پایان سال تضمین کنند.
تدروس آدهانوم با تاکید بر لزوم تلاش گسترده جهانی برای تامین واکسن کشورهای کم درآمد گفت: «به طور فزاینده ای شاهد یک همهگیری دو طرفه هستیم؛ از یک سو بسیاری از کشورها با وضعیت بسیار خطرناکی روبرو هستند و از سوی دیگر برخی کشورها با بالاترین آمار واکسیناسیون از پایان دادن به محدودیتها سخن میگویند.»
آدهانوم ضمن تاکید بر انتقال نگرانکننده گونههای ویروس کرونا از جمله گونه دلتا در سطح جهان هشدار داد: «لغو سریع محدودیتها میتواند برای افرادی که هنوز واکسینه نشده اند، فاجعه بار باشد.»
مدیر کل سازمان جهانی بهداشت با درخواست از کشورهای ثروتمند موسوم به «جیهفت» برای همکاری در توزیع واکسن گفت: «برای رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده به ۱۰۰ میلیون دوز واکسن فقط در ماه ژوئن و ژوئیه (خرداد تا مرداد) و ۲۵۰ میلیون دوز تا ماه سپتامبر (شهریور) نیاز داریم.»
وی همچنین از تولیدکنندگان واکسن در قالب برنامه دسترسی جهانی «کوواکس» خواست تا حجم تولید خود را در سال جاری تا ۵۰ درصد افزایش دهند.