سازمان غذا و دارو یکی از نقش آفرین ترین دستگاه هایی است که در امر نظارت بر کیفیت غذا کار میکند
شفاآنلاین>سلامت>وزیر بهداشت به مباحث مرتبط با سلامت که در مناظره روز گذشته کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد، واکنش نشان داد و گفت: در نمایش ناشیانه دیروز هم از راست خوردیم و هم از چپ که این هم استقلال ما را نشان میداد که ما زیر بیرق جریان و جناحی نیستیم، بلکه افراد مستقلی هستیم و دل در گرو عشق مردم و رضایت خداوند داریم.
به گزارش شفاآنلاین: دکتر سعید نمکی در مراسم اختتامیه روز جهانی ایمنی غذا، گفت: ما دل به خدا بستیم و برای سلامت این مردم آمدیم. به هیچ حزب و گروه و دستهای هم وابسته نبودیم. بر همین اساس در نمایش ناشیانه دیروز هم از راست خوردیم و هم از چپ که این هم استقلال ما را نشان میداد که ما زیر بیرق جریان و جناحی نیستیم، بلکه افراد مستقلی هستیم و دل در گرو عشق مردم و رضایت خداوند داریم.
وی با اشاره به بحث ایمنی غذایی، گفت: غذا مقوله بسیار پر اهمیتی است که به عنوان یک عنصر و موضوع چند وجهی باید به آن نگاه کرد. اعتقاد دارم متولی گری در مقوله غذا تنها به دلیل اینکه ما در وزارت بهداشت سازمانی به نام غذا و دارو داریم، تنها با ما نیست. گرچه ممکن است که ما به عنوان یکی از عناصر موثر در سیاستگذاری و اصلاح رویههای تامین غذای سالم میتوانیم نقشآفرینی کنیم، اما بخشهای متعددی از حکومت باید در زمینه امنیت غذایی گام بردارد. امروز دنیا به دلیل بی عدالتی از یک سو و به دلیل فقر فرهنگی و جهل نسبت به آنچه که اسمش را غذای سالم میگذاریم و از سوی دیگر به دلیل آلایندههای زیست محیطی، صنعتی شدن و عدم استفاده درست از ابزار صنعتی و به دلیل توسعه بی رویه ناپایدار، دارد تمام زیرساختهایی که به آن به عنوان ابزار کافی برای تهیه غذای سالم و امنیت غذایی صحبت میکنیم، لگدمال میکند. امروز ما از ظرفیت سرزمین به خصوص در کشورهای در حال توسعه، چند برابر استفاده میکنیم. خاک، آب، زمین حاصلخیز و هوای سالم از مسائل مهمی است که امنیت غذایی کشورهای در حال توسعه را به شدت تهدید میکند.
نمکی ادامه داد: باید امنیت غذایی و تامین غذای سالم را از بعد کمی و کیفی ارزیابی کنیم. ما یک بحثی به نام کمیت غذا داریم و یک بحث هم در زمینه کیفیت غذا داریم؛ کمیت غذا آن است که مشخص میکند که یک فرد در طول روز باید چه میزانی مواد پروتئینی و... را مصرف کند. آنچه که امروز در دنیا به شدت زیر سوال است، کیفیت این کمیتی است که از آن صحبت میکنیم. من چند روز پیش استان گیلان بودم که در آنجا دو رودخانه داریم. این دو رودخانه 17 کیلومتر سم را به تالاب انزلی میبرد که زیستگاه زمان تخمگذاری ماهیان است. اطراف این تالاب زمینهای کشاورزی و شالیزارهاست و ما مقدار زیادی کود شیمیایی در این شالیزارها به کار میبریم و نیترات و نیتریتی است که وارد این تالاب میشود، غیر از حوضچههای آب زیرزمینی که از این باقی مانده نیترات و نیتریت سرشار میشوند و اثراتی که در مواد غذایی ما میگذارند.
وی گفت: ایستگاه زباله سراوان را داریم که در شرایط خشک چهار لیتر در ثانیه و در شرایط بارندگی 24 لیتر در ثانیه شیرابه زبالهها را به سمت تالاب انزلی میبرد. حال ما به مردم توصیه میکنیم که ماهی بیشتر بخورند. اوضاع ما در خلیج فارس و آبهای ساحلی آنجا هم به دلیل فاضلابهای صنعتی که ایجاد کردیم، بهتر از این نیست. نوع سمپاشیها و ... هم چه در گندمزار، چه در باغ و شالیزار ما و... جدی است. باید بدانیم که باقی مانده سموم یکی از تهدید کنندههای جدی است. ما مردم را به خوردن سبزی توصیه میکنیم، اما آبی که از باقی مانده فلزات سنگین میرود و سبزی را سیاه میکند، ماحصلش چیزی است که باید توصیه کنیم مردم بخورند. بنابراین اگر کمیت را با کیفیت مناسب ارزیابی نکنیم، امنیت غذایی هیچگاه تامین نخواهد شد و برعکس مردم باید هزینههای سنگینی را برای درمان بیماریها، سرطانها و... بپردازند. گاهی اوقات نخوردن، از غذای مسموم بهتر است.
وزیر بهداشت اظهار کرد: سازمان غذا و دارو یکی از نقش آفرین ترین دستگاه هایی است که در امر نظارت بر کیفیت غذا کار میکند و من خواهشم این است که در طرحی که برای ردیابی غذا از مزرعه تا سفره دارند، این را تشدید کنند و به عنوان حرکتی بسیار اساسی و ملی دنبال کنند.
نمکی گفت: نکته دیگر در زمینه امنیت غذایی همکاری بین بخشی است. تقویت همکاری بین بخشی در قالب شورای عالی غذا و تغذیه یکی از رسالتهای اصلی ما در وزارت بهداشت است. اگر سازمان محیط زیست، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و .... کمک نکنند، کامیابی درستی در بحث امنیت غذایی کشور حاصل نمیشود. به هر حال مقدار زیادی از موادی که در برخی سوپرمارکتها است از رنگهای غیر مجاز و... از موضوعاتی است که حتما باید از سوی سازمان غذا و دارو دنبال شود. در عین حال همکاری بین بخشی در بحث قاچاق در اختیار ما نیست. ما فقط گزارش و نظارت میکنیم، این حجم انبوهی که هم بر تولید داخلی و هم بر سلامت مردم اثر سوء میگذارد، از حیطه مسئولیت و اقتدار ما خارج است و باید به شدت بحث همکاری بینبخشی را پیگیری و دنبال کنیم.