شفا آنلاين-عضو هیئت علمی پژوهشکده صنایع غذایی گفت: اغلب فرآوری آجیل و خشکبار در کشور ما به صورت سنتی و غیر اصولی انجام میشود.
به گزارش
شفا آنلاين به نقل از روابط عمومی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی علیرضا صادقیان با بیان این مطلب اظهار کرد: این نوع از روشها به دلیل نبود کنترل درست و علمی معمولاً سبب از بین رفتن ارزش تغذیهای آجیل و خشکبار شده که نه تنها برای بدن مفید نبوده بلکه میتواند زیان آور نیز باشد.
وی گفت: مغزها منبع بسیار غنی از ویتامینها نظیر A و E و املاحی چون فسفر، منگنز، کلسیم، آهن و سلنیوم هستند بهعلاوه، وجود اسیدهایچرب ضروری امگا-3 و امگا-6 در این محصولات آنها را در مقایسه با بسیاری از مواد غذایی ارزشمندتر ساخته است.
وی تصریح کرد: روشهای قدیمی فرآوری نظیر نمکسودکردن، خشککردن و دیگر مواردی از این قبیل، مواد مغذی آجیل و خشکبار را از بین برده و در برخی موارد با تولید ترکیبات مضر سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازند به عنوان مثال افزودن بیش از حد نمک به پوسته بیرونی برخی از انواع آجیل و خشکبار برای فرآوری سبب افزایش فشار خون شده که خود عوارض متعددی را برای مصرف کننده ایجاد میکند.
عضو هیئت علمی گروه فرآوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی ادامه داد: به علاوه، در برخی موارد فرآوری با روشهای غیر علمی و سنتی سبب فساد و مسمومیت این دسته از مواد غذایی میشود. به عنوان مثال میتوان به مسمومیتهای غذایی ناشی از آلوده شدن آجیل و خشکبار با سموم قارچی نظیر آفلاتوکسین اشاره کرد که مصرف آن عوارض جدی از جمله ابتلا به سرطان به دنبال دارد.
صادقیان با اشاره به پایین بودن بازده اقتصادی روشهای سنتی فرآوری آجیل و خشکبار خاطر نشان کرد: روشهای سنتی از آنجایی که بازده پایینی به لحاظ حفظ مواد مغذی و بهرهوری انرژی داشته و سبب هدر رفتن بخشی از ماده خام میشوند، از نظر اقتصادی صرفه مناسبی نداشته و سبب پایین آمدن سود بالقوه این صنعت میشوند.
وی با بیان اینکه انجام پژوهشهای کاربردی در زمینههای مختلف فرآوری و بستهبندی میتواند در اجرای درست این مراحل، تضمین سلامت محصولات و افزایش سود حاصله از فرآوری آن تأثیر بسزایی داشته باشد خاطر نشان کرد: در پژوهشکده علوم و صنایع غذایی برای بهبود کیفیت فرآوری آجیل و خشکبار اقدامات زیادی در قالب طرحهای پژوهشی با بهرهگیری از دانش نوین انجام شده است.
عضو هیئت علمی گروه فرآوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی افزود: از جمله طرحهای انجام گرفته در پژوهشکده میتوان به انجام تحقیقات کامل در زمینه فرآوری و بستهبندی پسته، زرشک و چند محصول راهبردی دیگر اشاره کرد.
صادقیان اضافه کرد: انجام تحقیقات کاربردی به دلیل ارائه راهکارهای جدید در نگهداری مواد مفید این دسته از مواد غذایی، سبب افزایش امنیت غذایی و ارتقاء سطح سلامت جامعه در تمام گروههای سنی میشود.
فارس