کد خبر: ۲۸۰۲۶۹
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۳ - ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۰ - 2021May 09
تا زمان ورود واکسن‌های کرونای ایرانی به فاز تولید انبوه، واردات واکسن در دستور کار است و تاکنون چهار نوع واکسن یعنی آسترازنکا در قالب سبد کوواکس و تولید کشور کره‌جنوبی، اسپوتنیک روسی، واکسن چینی و بهارات هندی وارد ایران شده‌اند.
شفاآنلاین>سلامت>تاکنون چهار نوع واکسن کووید۱۹ به ایران وارد شده‌ تا بر اساس اولویت‌های تعیین‌شده در سند ملی واکسیناسیون به افراد دارای اولویت تزریق ‌شوند. 

به گزارش شفاآنلاین:در حال حاضر بعد از پایان مرحله اول واکسیناسیون که شامل کادر درمان، کارکنان خانه‌های سالمندان، جانبازان شیمیایی، تنفسی و بالای ۵۰ درصد، کارکنان مربوط به تغسیل اموات، افراد کم‌توان ذهنی و جسمی و بیماران خاص و صعب‌العلاج بود، دومین مرحله واکسیناسیون علیه کرونا از روز سه‌شنبه هفتم اردیبهشت آغاز شد و در دو بخش شامل افراد به ترتیب از سنین ۸۰ سال به بالا، ۷۵ تا ۸۰، ۷۰ تا ۷۵، ۶۵ تا ۷۰ و بیماران زمینه‌ای و صعب‌العلاج و در عین حال افراد ۱۶ تا ۶۴ ساله‌ای که حداقل دارای یک بیماری زمینه‌ای هستند، پیش می‌رود. در عین حال گفته می‌شود به دلیل بالا بودن جمعیت افراد در اولویت در فاز دوم، این مرحله طولانی‌تر بوده و شاید تا تیر ماه ۱۴۰۰ به طول انجامد. باید توجه کرد که تا زمان ورود واکسن‌های کرونای ایرانی به فاز تولید انبوه، واردات واکسن در دستور کار است و تاکنون چهار نوع واکسن یعنی آسترازنکا در قالب سبد کوواکس و تولید کشور کره‌جنوبی، اسپوتنیک روسی، واکسن چینی و بهارات هندی وارد ایران شده‌اند.

واکسن آسترازنکا
واکسن آسترازنکا واکسنی است که برای محافظت از افراد بزرگتر از ۱۸ سال در مقابل بیماری کرونا ساخته شده و در کشورهای مختلف، در گروه‌های سنی مختلف در حال استفاده است. باید توجه کرد که واکسن واردشده به ایران تولید کارخانه Bio SK کره‌جنوبی است. این واکسن موجب تحریک دفاع طبیعی بدن (سیستم ایمنی) می‌شود. این واکسن دلیل ایجاد آنتی‌بادی بدن در مقابل ویروس است که به محافظت از فرد در مقابل کووید۱۹ در آینده کمک می‌کند. باید توجه کرد که هیچ‌یک از ترکیبات موجود در این واکسن منجر به بروز کووید۱۹ نمی‌شوند.
بنا بر اعلام دانشگاه علوم پزشکی تهران، اثربخشی واکسن آسترازنکا ۶۳ درصد است. هر چند که با افزایش فاصله نوبت اول و دوم از چهار هفته به ۱۲ هفته، اثربخشی بالاتر و تا ۷۹ درصد نیز اعلام شده است. این واکسن تاییدیه مصرف در برزیل را دارد و در ۵۳ کشور دیگر از جمله در اتحادیه اروپا و همچنین سازمان بهداشت جهانی مجوز مصرف اضطراری دارد.

موارد ممنوعیت استفاده
از واکسن آسترازنکا
باید توجه کرد که موارد ممنوعیت مصرف واکسن کرونای آسترازنکا به شرح زیر است: وجود سابقه واکنش حساسیتی شدید (آنافیلاکسی) به دوز قبلی یا ترکیبات این واکسن. بهتر است افرادی که سابقه واکنش آنافیلاکسی با سایر فرآورده‌های غذایی یا دارویی داشته‌اند نیز از دریافت این واکسن خودداری کنند.
در عین حال به جهت احتیاط از نظر بروز آنافیلاکسی، توصیه می‌شود همه افراد واکسینه‌شده حداقل ۱۵ دقیقه در مرکز دریافت واکسن بمانند. در صورت وجود تب بالای ۳۸ درجه دریافت واکسن باید به تعویق افتد و فرد از نظر ابتلا به سایر بیماری‌ها از جمله کووید۱۹ بررسی شود. باید توجه کرد که وجود بیماری‌های خفیف منع دریافت واکسن نیست.
استفاده در موارد خاص
گروه‌های سنی بالای ۱۸ سال: سازمان بهداشت جهانی استفاده از این واکسن را برای همه گروه‌های سنی بالای ۱۸ سال مجوز مصرف اضطراری داده است. البته در ماه‌های اخیر موارد نادری از بروز عارضه ایجاد لخته خون در سیستم وریدی بدن (از جمله عروق مغزی) سبب نگرانی و قطع برنامه واکسیناسیون در معدودی از کشورها شده یا برخی کشورها محدوده سنی برای استفاده واکسن قرار داده‌اند.
گرچه رابطه علیتی عارضه یادشده با واکسن هنوز اثبات نشده، اما بروز آن در زنان و در سنین زیر ۶۵ سال بیشتر گزارش شده است. در عین حال بروز این عارضه نادر حدود چهار در یک میلیون فرد واکسینه‌شده برآورد شده است. این عارضه عموما چهار تا ۲۸ روز بعد رخ داده است. میزان بروز این عارضه بعد از ابتلا به بیماری کووید۱۹ بیش از هزار برابر بیشتر از احتمال بروز بعد از واکسن است.
بر این اساس با توجه به فواید زیاد دریافت واکسن در مقایسه با ریسک این عارضه نادر، استفاده از این واکسن برای همه گروه‌های سنی بالای ۱۸ سال از سوی وزارت بهداشت توصیه شده است.
نکته مورد توجه در واکسن آسترازنکا این است که اگر بیماری خونریزی‌دهنده یا مبتلا به اختلال انعقادی (هموفیلی) دارید یا داروهای رقیق‌کننده خون (ضدانعقادی) استفاده می‌کنید، واکسیناسیون باید در ساعت‌های اول بعد از دریافت فاکتورهای انعقادی انجام شود. بعد از تزریق واکسن هم محل حدود ۳۰ دقیقه تحت فشار قرار داده شود.
استفاده از واکسن آسترازنکا در دوران شیردهی
هنوز مشخص نیست که واکسن در شیر ترشح می‌شود یا خیر، اما به دلیل ماهیت غیرتکثیرشونده واکسن توصیه می‌شود آن دسته از زنان که فرزندشان را شیر می‌دهند اگر در ریسک بالای ابتلا مانند کارکنان بهداشتی درمانی یا عوارض ابتلا به بیماری دارای بیماری زمینه‌ای هستند، واکسینه شده و نیازی به قطع شیردهی پس از واکسیناسیون ندارند.
استفاده از واکسن آسترازنکا
در موارد ضعف سیستم ایمنی
با توجه به ماهیت واکسن که ویروس غیر‌تکثیر‌شونده است، بنابراین چنانچه افرادHIV مثبت، افراد با ضعف سیستم ایمنی و یا افراد دچار بیماری‌های اتوایمیون جزو گروه‌های اولویت‌دار، در ریسک بالای ابتلا (مانند کارکنان بهداشتی- درمانی) یا عوارض ابتلا به بیماری (دارای بیماری زمینه‌ای) هستند، واکسینه شوند.
همچنین توصیه می‌شود افرادی که ایمونوگلوبولین و یا آنتی‌بادی منوکلونال دریافت کرده‌اند تا ۹۰ روز بعد از دریافت این فرآورده‌ها، واکسن را به تعویق بیندازند تا از تداخل واکنش سیستم ایمنی جلوگیری شود. باید توجه کرد که حداقل فاصله بین دریافت این واکسن و سایر واکسن‌ها ۱۴ روز است.
عوارض جانبی احتمالی آسترازنکا
مانند هر داروی دیگری، این فرآورده نیز عوارض جانبی دارد، که البته همه به آن دچار نمی‌شوند. در مطالعات بالینی انجام شده، تمام عوارض جانبی مشاهده شده خفیف تا متوسط بوده و در عرض چند روز برطرف شدند. در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی خارج از لیست حتما به پزشک، داروساز یا پرستار خود اطلاع دهید. در صورت نیاز به داروهای مسکن درد یا تب نیز می‌توانید از داروهای حاوی استامینوفن استفاده کنید. عوارض بسیار شایع عبارتند از: عوارض موضعی مانند درد، گرمی و خارش محل تزریق، احساس کسالت عمومی، احساس خستگی و سرگیجه، تب و لرز، سردرد، تهوع و درد مفاصل یا عضلات.
نحوه نگهداری واکسن آسترازنکا
واکسن کووید۱۹ آسترازنکا که تاریخ انقضای آن گذشته نباید مصرف شود. تاریخ انقضا روی کارتن واکسن نوشته می‌شود و منظور آخرین روز ماه ذکر شده است. این واکسن باید در دمای دو تا هشت درجه سانتیگراد نگهداری شود و از یخ‌زدگی محافظت شود. به منظور محافظت از نور، ویال‌ها را داخل بسته‌بندی کارتنی نگه‌داری کنید. واکسن فاقد هرگونه مواد نگهدارنده است.
واکسن اسپوتنیک روسیه
این واکسن نیز برای ایجاد مصونیت علیه ویروس کووید۱۹ است. واکسن اسپوتنیک، نوترکیب و با استفاده از وکتور آدنو ویروس انسانی ۶۲ برای واکسن نوبت اول و آدنوویروس انسانی پنج برای واکسن نوبت دوم تولید شده است. ژن تولید گلیکوپروتئین S در ژنوم آدنوویروس قرار داده شده است. بنابراین آدنوویروس در سطح خودش این آنتی‌ژن را دارد که باعث تحریک سیستم ایمنی می‌شود.
آنتی‌ژن S سبب اتصال ویروس کرونا به سلول‌های بدن و آغاز روند بیماری می‌شود. بنابراین با تحریک سیستم ایمنی می‌توان از ابتلا به بیماری محافظت کرد. آدنوویروس استفاده شده به عنوان وکتور، به نحوی تغییر داده شده که قابلیت تکثیر و بیماری‌زایی را در بدن نخواهد داشت. اثربخشی این واکسن ۶/۹۱ درصد است. هر چند که ممکن است اثربخشی آن در سالمندان و یا افراد با ضعف ایمنی کمتر باشد.
باید توجه کرد که بهترین پاسخ ایمنی از حدود دو هفته بعد از دریافت نوبت دوم واکسن ایجاد می‌شود.
موارد منع مصرف واکسن اسپوتنیک
موارد ممنوعیت مصرف واکسن اسپوتنیک عبارتند از: دوره بارداری و شیردهی، سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید، وجود هرگونه بیماری حاد با یا بدون تب (این افراد حدود دو هفته بعد از بهبودی می‌توانند مراجعه کنند)، افراد زیر ۱۸ سال و ظهور هرگونه عارضه شدید مانند واکنش حساسیتی مانند تب بالای ۴۰ درجه، تشنج و… به دنبال تزریق نوبت اول که منع تجویز برای تزریق نوبت دوم محسوب می‌شود. قبل از تزریق از فرد در مورد سابقه از حال رفتن در حین خونگیری یا تزریقات پرسش شود و در افرادی که سابقه مثبت دارند، تزریق واکسن حتما در حالت نشسته انجام شود و سپس حدود ۱۰ دقیقه درازکش روی تخت معاینه استراحت کنند. دقت شود در افرادی که برای نوبت اول مراجعه کرده‌اند، فقط ویال آبی رنگ که مخصوص نوبت اول است و برای افراد مراجعه‌کننده برای نوبت دوم فقط از ویال قرمز رنگ استفاده شود.
عوارض واکسن اسپوتنیک
بر اساس مطالعات بالینی انجام شده، عوارض واکسن نوبت اول یا دوم عموما خفیف و متوسط بوده و در طی حدود سه روز برطرف می‌شوند. شایع‌ترین عارضه ایجاد حالت شبه‌آنفلوانزای خفیف شامل تب، لرز، دردهای عضلانی و مفصلی، گلودرد، احتقان و آبریزش بینی، ضعف، احساس ناخوشی و سردرد یا عوارض موضعی مانند درد و تورم و قرمزی محل تزریق هستند. عوارض فوق عموما خود به خود بهبود می‌یابند، اما می‌توان از مسکن‌های ضدالتهابی غیر‌استروئیدی برای کنترل تب یا از آنتی‌هیستامین‌ها برای عوارض موضعی استفاده کرد.
عوارض کمتر شایع عبارتند از تهوع، بی‌اشتهایی و بزرگی غدد لنفی منطقه‌ای هستند و به ندرت هم گیجی و سنکوپ گزارش شده است. افزایش موقت آنزیم‌های کبدی، افزایش کراتینین سرم و CPK، کاهش نوتروفیل‌ها، افزایش لنفوسیت‌ها، افزایش و کاهش پلاکت‌ها، کاهش هماتوکریت و افزایشESR نیز گزارش شده است. همچنین تداخل دارویی این واکسن با سایر داروها مطالعه نشده است.
در چه مواردی واکسن اسپوتنیک باید با احتیاط تزریق شود؟
در مواردی مانند بیماری مزمن کبدی، کلیوی، بیماری‌های متابولیک (دیابت کنترل نشده و اختلال فاحش عملکرد تیروئید)، اختلالات خونی (مانند هموفیلی یا اختلالات انعقادی)، صرع و سایر بیماری‌های اعصاب مرکزی یا سابقه سکته مغزی، بیماری‌های عروق کرونر، میوکاردیت، اندوکاردیت و یا پریکاردیت، بیماران مبتلا به بیماری‌های خودایمنی (اتوایمیون) و مبتلایان به سرطان‌های بدخیم، این واکسن باید با احتیاط تزریق شود.
در عین حال به دلیل احتمال بروز واکنش‌های حساسیتی شدید و آنافیلاکسی، امکانات دارویی و تجهیزات اولیه احیا و همچنین آمادگی خدمات اورژانس پزشکی و انتقال بیماران احتمالی باید پیش‌بینی شده باشد.
همچنین باید توجه کرد که افرادی که در بررسی اولیه قبل از ورود به پایگاه واکسیناسیون تب بالای ۳۷ درجه دارند اجازه واکسیناسیون تا رفع بیماری احتمالی زمینه‌ای ندارند. افرادی که سابقه ابتلا به بیماری کرونا را در یک سال گذشته داشته‌اند، می‌توانند واکسینه شوند. همچنین واکسیناسیون کرونا برای عموم افرادی که در گروه‌های اولویت‌دار قرار دارند اختیاری است و الزام وجود ندارد.
واکسن چینی
واکسن سینوفارم از نوع واکسن غیرفعال شده ویروس کووید ۱۹ است که توسط یک شرکت چینی تولید شده است. برای تهیه واکسن ابتدا ویروس روی کشت سلولی تکثیر شده، سپس با استفاده از بتا پروپیوالکتون غیرفعال شده، بعد از عملیات تغلیظ و خالص‌سازی، با ادجوان آلومینیوم به شکل مایع واکسن تبدیل شده است.
ظاهر محلول سوسپانسیون نیمه‌شفاف کمی سفید رنگ است که ممکن است لایه رسوب داشته باشد، اما به سادگی با تکان دادن سوسپانسیون یکنواخت می‌شود. بعد از دریافت واکسن، آنتی‌بادی علیه ویروس کووید ۱۹ در بدن ایجاد شده و سبب محافظت و مصونیت فرد در مقابل بیماری می‌شود. البته باید در نظر داشت که هیچ واکسنی مصونیت کامل ایجاد نمی‌کند و اثربخشی این واکسن ۷۹ درصد ذکر شده است.
کدام گروه‌های سنی می‌توانند واکسن چینی تزریق کنند
این واکسن برای افراد ۱۸ تا ۶۰ سال کاربرد دارد. هر چند در بروشور واکسن بالای ۱۸ سال ذکر شده است، اما از آنجایی که حجم گروه مطالعه شده در سالمندان محدود بوده، بنابراین تا زمان دریافت اطلاعات تکمیلی، فعال توصیه به استفاده در گروه سنی ۱۸ تا ۶۰ سال می‌شود.
عوارض جانبی واکسن چینی مورد استفاده در ایران
عوارض خیلی شایع این واکسن که در بالاتر از ۱۰ درصد از گیرندگان واکسن دیده می‌شود، درد محل تزریق بوده است. همچنین عوارض شایع آنکه در بین یک تا ۱۰ درصد از گیرندگان واکسن بروز می‌یابد، تب موقت، احساس ضعف، سردرد، اسهال و همچنین قرمزی، سفتی، تورم و خارش محل تزریق بوده است. در عین حال عوارض ناشایع آنکه بین یک در هزار تا یک درصد گیرندگان واکسن است، راش (نوعی ضایعه پوستی) در محل تزریق، تهوع و استفراغ، خارش در محل‌های غیر‌از تزریق، درد عضلانی، درد مفاصل، خواب‌آلودگی و گیجی بوده است. در مطالعات بالینی عوارض شدید با این واکسن مشاهده نشده است.
موارد منع دریافت واکسن چینی
در موارد زیر دریافت این واکسن ممنوع است: اشخاصی که سابقه آلرژی به این واکسن و یا هر یک از اجزای تشکیل‌دهنده آن دارند. اشخاصی که سابقه واکنش‌های افزایش حساسیتی یا بیماری‌های مزمن شدید دارند. اشخاصی که دچار بیماری حاد متوسط تا شدید با یا بدون تب هستند تا زمان بهبودی ممنوعیت مصرف دارند؛ خانم‌های باردار و دوران شیردهی
هشدارهای اختصاصی
برای این واکسن
این واکسن برای تزریق داخل عروقی اکیدا ممنوع است. داروهای درمان آنافیلاکسی مانند اپی نفرین(نوعی محرک قوی قلبی) برای درمان واقعه احتمالی باید در دسترس باشند. افراد دریافت‌کننده واکسن باید تا ۳۰ دقیقه بعد از تزریق در دسترس بوده و در مرکز بمانند.
موارد احتیاط در مصرف واکسن چینی مورد استفاده در ایران
در صورت وجود اختلالات انعقادی و یا کاهش پلاکت‌های خون به دلیل خطر خونریزی محل تزریق باید احتیاط شود. در افراد با ضعف سیستم ایمنی یا افراد دریافت‌کننده داروهای مضعف سیستم ایمنی (مانند بیماران سرطانی که در حال دریافت شیمی درمانی هستند) ممکن است پاسخ سیستم ایمنی به واکسن کاهش یابد. در این شرایط اگر امکان محافظت فرد با سایر روش‌های پیشگیری وجود دارد، می‌توان واکسیناسیون را تا پایان دوره مصرف داروها به تعویق انداخت. در افراد با ضعف مزمن سیستم ایمنی، واکسیناسیون توصیه می‌شود گرچه ممکن است پاسخ ایمنی کمتر باشد؛ در موارد صرع کنترل نشده یا بیماری‌های عصبی پیشرونده و افرادی که سابقه ابتلا به گیلن‌باره (نوعی بیماری عصبی) داشته‌اند حتما نظر پزشک معالج قبل از دریافت واکسن پرسیده شود. همچنین در مورد تداخل دارویی با سایر داروها مطالعات انجام نشده است.
واکسن بهارات هند
این واکسن برای ایجاد مصونیت علیه ویروس کووید۱۹ است و نوع غیرفعال شده تمام ذره ویروسی است که به شکل مایع سفید شفاف حاوی ۶ میکروگرم ذره ویروسی کامل آنتی‌ژن ویروس کرونای غیر‌فعال شده (۷۷۰-۲۰۲۰)NIV Strain است. واکسن بهارات برای افراد ۱۸ سال و بالاتر قابل استفاده است.
موارد منع مصرف واکسن بهارات
موارد منع این واکسن هم همانند دیگر واکسن‌ها است، از جمله حساسیت به هر یک از اجزای واکسن، خانم‌های باردار و دوران شیردهی در بیماری‌های حاد و یا تب‌دار، اشخاص زیر ۱۸ سال نباید این واکسن را تزریق کنند.
موارد هشدار اختصاصی و یا احتیاط در مصرف
تزریق این واکسن به صورت زیر جلدی، داخل جلدی یا وریدی ممنوع است، امکان بروز عارضه آنافیلاکسی وجود دارد. بنابراین باید در جایی تزریق انجام شود که امکانات درمان آن
فراهم باشد.
در عین حال فرد واکسینه شده باید تا ۳۰ دقیقه بعد از دریافت واکسن تحت نظر باشد. قبل از استفاده، ویال واکسن را به خوبی تکان دهید تا سوسپانسیون یکنواخت سفید رنگ شفاف حاصل شود. قبل از تجویز، ویال را از نظر وجود هر گونه ذرات نامحلول و یا جسم خارجی بررسی کنید و اگر شک داشتید استفاده نکنید. در عین حال واکسن با دارو یا واکسن دیگری مخلوط نشود.
وضعیت تداخل واکسن بهارات با سایر فرآورده‌های دارویی
کلروکین و کورتیکواستروئیدها ممکن است باعث کاهش پاسخ آنتی‌بادی شوند. مصرف در دوره بارداری و یا دوران شیردهی مورد بررسی قرار نگرفته است. تاثیر واکسن بر توانمندی رانندگی و یا کار با تجهیزات و ماشین‌آلات مورد بررسی قرار نگرفته است.
عوارض جانبی احتمالی واکسن بهارات
در مطالعات بالینی فاز یک، دو و سه (روی ۲۵۸۰۰ نفر) هیچ مورد عارضه شدیدی گزارش نشده است. شایع‌ترین عارضه موضعی درد در محل تزریق بوده و شایع‌ترین عارضه سیستمیک سردرد و سپس ضعف، تب، درد و کوفتگی بدن، درد شکم، تهوع و استفراغ بوده است.
از عوارض کمتر شایع این واکسن نیز احساس گیجی، لرزش، تعریق، احساس سرما، سرفه و تورم محل تزریق بوده است. طول دوره محافظت واکسن مشخص نیست.
توجه داشته باشید که نوبت اول و دوم واکسن بهارات کاملا یکسان است و تفاوتی در نوع واکسن نوبت اول و دوم وجود ندارد.جهان صنعت
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: