با وجود روزهای نفسگیر افزایش شمار فوتیها و مبتلایان از ۱۳ فروردین ماه، دیروز خبرهایی مبنی بر آغاز واکسیناسیون عمومی در برخی دانشگاههای علوم پزشکی منتشر شد
شفاآنلاین>سلامت> واکسیناسیون عمومی کرونا دیروز بهطور رسمی در کشور کلید خورد و افراد بالای 80 سال در اولویت فهرست دریافتکنندگان واکسن کرونا قرار گرفتند. از روز 7 اردیبهشت دانشگاههای علوم پزشکی در 31 استان کشور برای واکسیناسیون سالمندان بالای 80 سال آستینها را بالا زدند و حالا با اتمام تقریبی فاز اول از اینپس میزبان دومین گروه پرخطر برای تزریق واکسن کرونا هستند.
به گزارش شفاآنلاین: آن طور که مسئولان وزارت بهداشت می گویند از این ماه واکسیناسیون با سرعت بیشتری انجام میشود زیرا علاوه بر واکسنهای داخلی ، سفارش های واکسنهای خارجی نیز وارد کشور می شود و پوشش واکسیناسیون گروههای هدف طبق سند ملی انجام خواهد شد .
7 میلیون و 200 هزار سالمند واکسن میزنند
با وجود روزهای نفسگیر افزایش شمار فوتیها و مبتلایان از ۱۳ فروردین ماه، دیروز خبرهایی مبنی بر آغاز واکسیناسیون عمومی در برخی دانشگاههای علوم پزشکی منتشر شد. ایران در حالی با اوضاع فوق بحرانی روبهرو است که طبق وعدهها در هفته اول اردیبهشت فاز اول واکسیناسیون کرونا را با اولویت کادر درمان و بیماران خاص بهطور تقریبی به اتمام رسانده و وارد فاز واکسیناسیون عمومی شده است. به گفته سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در فاز دوم افراد به ترتیب از سنین ۸۰ سال به بالا، ۷۵ تا ۸۰، ۷۰ تا ۷۵، ۶۵ تا ۷۰ سال و بیماران زمینهای و خاص، واکسن دریافت خواهند کرد. گفته میشود این فاز سنگین خواهد بود و تا تیر ماه ادامه دارد.
براساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت در این فاز افراد سالمند گروه هدف 7 میلیون و 200هزار نفر هستند البته در فاز دوم گروههای پرخطر مانند سالمندان بالای ۶۵ سال نیز به ترتیب اول از ۸۰ تا ۸۵ سال، ۷۵ تا ۸۰ سال، ۷۰ تا ۷۵ سال و… اولویتبندی میشوند و واکسن دریافت میکنند.
همچنین افراد بین ۱۶ تا ۶۴ سال که بیماری زمینهای از جمله دیابت، فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی دارند نیز در این فاز قرار می گیرند بنابراین مجموع جمعیت فاز دوم 12 میلیون نفر است و اگر مبنا دریافت حداقل دو نوبت واکسن به ازای هرفرد باشد برای واکسیناسیون فاز دوم به 24 میلیون دوز واکسن نیاز داریم.
نیمی از سالمندان در تهران زندگی میکنند
بابک عشرتی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران میگوید: در حال حاضر در فاز دوم واکسیناسیون سالمندان بالای 80 سال اعلام شده و این افراد برای دریافت واکسن فراخوان داده شدهاند، هنوز برای بیماران زمینهای 16 تا 64 سال و سالمندان 65 تا 80 سال برای تزریق واکسن فراخوانی داده نشده است و اینها بعد از اتمام سالمندان 80 سال و بالای آن به ترتیب به لیست دریافتکنندگان واکسن اضافه میشوند شبیه همان فرایندی که در فاز یک رقم خورد یعنی ابتدا کادر درمان درگیر با کرونا واکسینه شدند و سپس نوبت به پرسنل مراکز درمانی دولتی و خصوصی رسید. همچنین طبق اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت؛ در این فاز علاوه بر واکسنهای وارداتی همچنین از واکسن تولید داخل انستیتو پاستور استفاده خواهد شد.
با این حال دولت همچنان 60 میلیون دوز با روسیه برای واکسن اسپوتنیک قرارداد دارد و از طریق کوواکس هم 16.8 میلیون دوز واکسن خریداری کرده که بهتدریج وارد کشور میشوند.اگرچه واکسیناسیون سالمندان بالای 80 سال از روز گذشته در دانشگاههای علوم پزشکی کشور آغاز شده است اما شرایط در پایتخت به دلیل فراوانی جمعیت سالمند در آن به گونه دیگری است. نیمی از سالمندان در تهران زندگی میکنند و با توجه به اینکه هنوز مقدار دوز واکسن برای این گروه سنی کامل در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی در تهران قرار نگرفته برای همین هم کار واکسیناسیون افراد بالای 80 سال در تهران نسبت به استانهای دیگر کمی کند پیش میرود.
117 هزار سالمند بالای 75 سال در نوبت واکسن
عشرتی درباره شیوه کار واکسیناسیون سالمندان بالای 80 سال اینگونه توضیح میدهد: سالمندان تحت پوشش هر دانشگاه دو دستهاند، کسانی که پرونده الکترونکی سلامت دارند و مشخصات و شماره تماسهایشان در پایگاههای محل زندگیشان ثبت شده است. کارشناسان بهداشت در پایگاهها با این گروه از سالمندان تماس میگیرند و براساس ظرفیت مراکز یعنی تعداد پرسنل واکسیناتور و مقدار واکسن در دسترس به محلهای تزریق واکسن دعوت میشوند.
او در پاسخ به اینکه تاکنون چقدر سهمیه برای واکسن سالمندان بالای 80 سال تخصیص داده شده است؛ میافزاید: فاز اول واکسیناسیون برای گروههای بهداشتی و درمانی، جانبازان، سالمندان سرای سالمندان، بیماران خاص و پاکبانها تا حدود زیادی تمام شده است ما همان مراکز را برای تزریق واکسن سالمندان نیز اختصاص دادیم که کل منطقه تحت پوشش ما 12 مرکز است با توجه به اینکه سهمیه واکسن سالمندان را بهطور کامل تحویل نگرفتهایم به محض اینکه تعداد ورودی واکسنها زیاد شود مراکز تزریق هم افزایش خواهد یافت.وی در ادامه میگوید: دسته دوم سالمندانی هستند که پرونده الکترونیک سلامت از قبل ندارند این گروه از افراد باید در سامانه salamat.gon.ir ثبتنام کنند و نشانی منزل، کد ملی و شماره تلفنشان را وارد سامانه کنند با این گروه نیز بعد از ثبتنام در سایت تماس گرفته میشود.
عشرتی با بیان اینکه جمعیت تحت پوشش سالمندان بالای75 سال در دانشگاه علوم پزشکی ایران 117 هزار نفر است، میگوید: ما هماکنون به این مقدار دوز واکسن دسترسی نداریم وزارت بهداشت نیز قسمت به قسمت واکسن را تحویل میدهد ما بر اساس تعداد دوز واکسن در دسترس با سالمندان تماس میگیریم. سالمندان نگران نباشند هیچ تماسی با هیچ جایی نگیرند، هیچ جای نگرانی نیست نیروهای بهداشت بعد از تخصیص سهمیه واکسن با این افراد تماس میگیرند. وی با بیان اینکه تزریق واکسن در تهران به شکل بسیار محدود شروع شده است، میگوید: ما از واکسنهای باقی مانده از فاز اول برای فاز دوم استفاده میکنیم حدود 30 هزار دوز واکسن داریم که البته بخشی از آن را برای اعضای سازمان نظام پزشکی، پرسنل درمانگاههای سرپایی، داروخانهها و آزمایشگاهها استفاده کردیم و مقدار اضافه 6 هزار دوز است که این دوز را برای سالمندان اختصاص دادهایم. البته به نظر میرسد همین مقدار دوز هم در دسترس شبکههای بهداشت باشد تزریق را شروع میکنیم و منتظر هستیم تا وزارت بهداشت باز به ما واکسن بدهد. در واقع واکسیناسیون سالمندان بالای 80 سال را براساس مقدار واکسن و ظرفیتها گسترش میدهیم. از امروز چرخه تزریق واکسن راه میافتد البته اینگونه نیست که در سطح شهر قابل لمس باشد و کم کم تزریق این گروه افزایش پیدا میکند.
به گفته عشرتی؛ نوع واکسن استفاده شده برای سالمندان بالای 80 سال سینوفارم چین است و بهتدریج واکسنهای تولید داخل نیز به چرخه تأمین واکسن اضافه میشوند. ما به سالمندان توصیه میکنیم بعد از دریافت هر دو دوز واکسن به هیچوجه بدون ماسک تردد نکنند و از دورهمیها کماکان بپرهیزند.
63 هزار 80 ساله تبریزی واکسن میزنند
سیمین خیاطزاده مدیر گروه بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز که دیروز میزبان سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا برای آغاز تزریق واکسیناسیون سالمندان بالای 80 بود میگوید: جمعیت سالمند بالای 80 سال دانشگاه علوم پزشکی تبریز 63 هزار و 500 نفر است. قرار است بعد از اتمام سریع واکسیناسیون این گروه به سراغ سالمندان با فاصله سنی 5 سال به 5 سال برویم. او با بیان اینکه در فاز یک تقریباً 90 درصد افراد دارای شماره نظام پزشکی و کارکنان بهداشت و درمان مراکز درمانی واکسینه شدهاند، میافزاید: طبق سند ملی در فاز دوم بیماران زمینهای دارای بیماریهای پر فشاری خون، دیابت، قلبی و چاقی مفرط 16 تا 64 سال نیز باید واکسینه شوند اما هنوز مشخص نیست چه زمانی واکسن این گروه آغاز میشود اولویتبندیها را تهران برای استانها اعلام میکند. خیاطزاده در پاسخ به اینکه چه مقدار دوز واکسن برای سالمندان بالای 80 سال تخصیص داده شده است، میگوید: ما الان آنچه در انبارهایمان داریم 10 هزار دوز است ولی اعلام کردهاند در چند روز آینده ادامه پارت واکسن را تحویل خواهیم گرفت.
به گفته وی؛ روز گذشته در بیمارستان کودکان مردانی آذر؛ به 25 سالمند بالای 80 سال شامل مادر یا پدر شهید، بازنشسته فرهیخته دانشگاهی و برخی خیرین واکسن کرونا تزریق شد.
شناسایی ۳ مورد ویروس آفریقایی و 5 مورد کرونای هندی
وزیر بهداشت از شناسایی سه مورد ویروس آفریقای جنوبی کرونا در یکی از استانهای جنوبی کشور خبر داد.سعید نمکی اظهار کرد: با توجه به اینکه علم به حضور و شیوع ویروس آفریقای جنوبی و برزیلی در کشورهای همسایه داشتم، مکاتباتی برای منع ورود و خروج موارد از برخی کشورهای همسایه کرده بودم که متأسفانه دوشنبه شب اطلاع پیدا کردیم که در یکی از استانهای جنوبی برای اولین بار سه مورد ویروس آفریقای جنوبی را در یک مجموعه پیدا کردیم. لذا داریم دنبال و رصد میکنیم تا با شیوههای مجدد آزمایش بتوانیم در چک مجدد اگر قطعی شد به مردم اطلاع میدهیم.
اوگفت: در زمینه ویروس هندی هم صدای پایش را نزدیکتر و کنار خودمان میشنویم. تمام اتباع هندی و پاکستانی که وارد شدند را بررسی میکنیم. دیروز در یکی از شهرستانهایمان مواردی را از هندیهایی که مبتلا به کرونا بودند داشتیم که باید ارزیابی کنیم و امیدواریم از نوع موتاسیون یافته هندی نباشند.
همچنین بنابر گزارش خبرگزاری صدا و سیما معاون سیاسی استاندار بوشهر گفت: ۵ تبعه هندی با کرونای مثبت در یکی از مراکز اقامتی استان شناسایی شدند که ابتلای آنها به نوع جدید کرونا در دست بررسی است.
تعداد فوتیهای کرونا به ۷۰۰ نفر در روز میرسد؟
معاون کل وزیر بهداشت نیز در گفتوگوی تلویزیونی گفت حداقل تا ٢ هفته آینده روند مرگهای کرونایی صعودی خواهد بود و روند کاهشی در بستری و ابتلا به کرونا بسیار شکننده است. ایرج حریرچی افزود: بر اساس پیشبینی دانشگاه واشنگتن، تعداد مرگ و میر در کشورمان تا ۲۵ اردیبهشت به حدود ۷۸۰ نفر میرسد و کاهش آن در اوایل خرداد با حدود ۲۰۰ فوتی در روز است.
ظرف امروز یا فردا تعدادی شهرها از قرمز به نارنجی تبدیل خواهد شد که اینها خبرهای خوبی است.وی افزود: دلیل کاهش تعداد مرگ و میر در پیک آبان گذشته؛ اعمال دقیق طرح کنترل هوشمند ترددها و مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا و اجرای طرح شهید سلیمانی در همه ابعاد بود.معاون کل وزیر بهداشت در ادامه گفت اکنون ویروس آفریقایی، هندی و برزیلی عامل خطر هستند؛ دیر یا زود انواع جهش یافته ویروس وارد همه کشورها خواهد شد. برای جلوگیری از ورود ویروس هندی به کشور از سپاه پاسداران برای کنترل مرزهای شرقی کمک گرفتهایم و در مرزهای جنوبی نیز اقدامهای بسیار جدی انجام میدهیم.
حریرچی افزود: همه باید دست به دست هم دهیم و به وزارت بهداشت اعتماد کنیم و انتقادها از مسئولان کنونی بهداشت و درمان کشور را به پایان این دولت موکول کنیم.
وی با بیان اینکه دولت آینده نیز با ویروس کرونا درگیر خواهد بود، گفت: اثرات سیاسی- اجتماعی- اقتصادی کرونا دو تا سه سال آینده باقی خواهد ماند.او افزود: امیدواریم تا پایان پاییز با واکسیناسیون مناسب کشور؛ وضع را به حالت قابل کنترل برسانیم.روزنامه ایران