کد خبر: ۲۷۹۱۵۲
تاریخ انتشار: ۲۱:۳۶ - ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰ - 2021April 24
در ابتدا به مدت ۱۰ دقیقه ادویه‌های مورد نظر را با آب درون یک قوری ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا زمانیکه مواد درون قوری نرم و پخته شوند.
شفاآنلاین>سلامت> چای ماسالا که از ترکیب چای سیاه، زنجبیل و برخی ادویه‌های دیگر تهیه می‌شود، خواص درمانی زیادی دارد و برای سلامتی بسیار مفید است.
به گزارش شفاآنلاین:اگر از آن دسته از افرادی هستید که به طب سنتی اعتقاد دارید یا ترجیح می‌دهید از روش‌های طبیعی برای درمان یا حفظ سلامتی خود استفاده کنید، احتمالا با نام «چای ماسالا» آشنا هستید و می‌دانید که این نوشیدنی هندی چقدر در سال‌های اخیر میان بسیاری از مردم رواج پیدا کرده است.

چای ماسالا در واقع یک نوع چای است که انواع مختلفی از ادویه جات و همچنین شیر ترکیب شده و اثرات آرام بخش و درمانی زیادی دارد. اما چای ماسالا دقیقاً چه نوع نوشیدنی است و ترکیبات آن شامل چه موادی است؟

ریشه این نوشیدنی به کجا می‌رسد و چه فواید و مضراتی دارد؟ اگر شما نیز به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید، این مطلب می‌تواند اطلاعات جامعی درخصوص چای ماسالا و خواص آن در اختیار شما قرار دهد.

چای ماسالا چیست؟
چای ماسالا نوعی نوشیدنی خوش عطر و با طعمی نسبتاً تند و شیرین است که در تمامی کشور‌های دنیا با همین نام شناخته می‌شود و از محبوبیت بالایی برخوردار است. این چای از ترکیب چای سیاه، زنجبیل و برخی ادویه‌های دیگر تهیه می‌شود. جالب است بدانید این نوع چای ریشه در جنوب آسیا و احتمالاً هند دارد و به همین خاطر در برخی از کشور‌های اروپایی با نام چای هندی مشهور است. واژه «ماسالا» نیز در زبان هندی به معنای ادویه مخلوط است و شاید ترکیب این واژه هندی با نام این نوع چای حکایت از ارتباط آن با کشور هند باشد. همانطور که از نام این چای پیداست، این نوشیدنی از ترکیب چندین ادویه مختلف تهیه می‌شود و البته میان هندی‌ها رایج است که به پیروی از فرهنگ بریتانیایی که در این کشور جا افتاده، به چای ماسالا شیر هم اضافه کنند.

تاریخچه استفاده از چای ماسالا
چایی که امروزه تقریباً در هر قهوه خانه‌ای و منزلی می‌توان پیدا کرد، دارای سابقه‌ای است که قدمت آن به هزاران سال قبل بازمی گردد. ماسالا (به معنی چای ادویه دار)، یک چای باستانی است که در داستان‌های سلطنتی و داستان‌های مربوط به دارو‌های گیاهی نام آن آمده است. براساس افسانه‌ها، تاریخچه چای ماسالا به هزاران سال قبل و یک دربار سلطنتی باز می‌گردد. برخی از این افسانه قدمت ۹۰۰۰ ساله و برخی دیگر پیشینه‌ای ۵۰۰۰ ساله برای چای ماسالا قائل هستند که برای اولین بار در دربار پادشاهان هند و یا تایلند، برای اهداف درمانی پدید آمد. گویا در ابتدا، چای ماسالا با طیف گسترده‌ای از ادویه جات و با روش‌های مختلفی تهیه می‌شد و به عنوان دارویی برای بیماری‌های خفیف به صورت گرم یا سرد سرو می‌شد. در آن زمان، این نوشیدنی شیرین و تند حاوی برگ چای نبود و فاقد کافئین بود.

در سال ۱۸۳۵ میلادی که استعمارگران انگلیسی مزارع چای را در آسام هند راه اندازی کردند، چای سیاه تولید شده در آنجا به دستورالعمل‌های محلی تولید چای ماسالا راه پیدا کرد. در واقع این رویداد، اولین ظهور چای ماسالایی بود که امروزه شناخته شده است؛ نوعی چای همراه با ادویه، شیر و شیرین کننده. با این حال، این مخلوط فاقد جذابیت گسترده در منطقه بود، زیرا چای در درجه اول محصولی صادراتی بود و برای بیشتر هندی‌ها بسیار گران بود. به گزارش فرارو، در اوایل ۱۹۰۰، انجمن چای هند که متعلق به پادشاهی انگلیس بود، شروع به تبلیغ مصرف چای هندی در داخل کشور هند کرد. اما از آنجایی که چای سیاه یکی از گرانترین محصولات به شمار می‌رفت، فروشندگان با اضافه کردن افزودنی‌هایی همچون شیر، شکر و ادویه جات به چای خود، هم هزینه‌ها را کاهش دادند و هم به این شکل نوعی دم نوش خوش طعم را به بازار عرضه کردند. بدین شکل بود که محبوبیت محصول جدید یعنی چای ماسالا گسترش یافت. در دهه ۱۹۶۰ وقتی که تولید مکانیزه چای، قیمت این محصول را به صرفه‌تر کرد، محبوبیت چای ماسالا نیز روز به روز افزایش یافت و در بسیاری از مناطق به نوشیدنی اصلی مردم تبدیل شد. همزمان با گسترش محبوبیت چای ماسالا در هند، تولید کنندگان این نوع چای، آن را به دیگر نقاط جهان نیز بردند و بدین شکل این محصول تبدیل به یک نوشیدنی جهانی شد.

ادویه‌های اصلی چای ماسالا و خواص آن‌ها
اگر چه ممکن است دستورالعمل‌های زیادی برای تهیه این چای وجود داشته باشد، اما به طور معمول مواد اولیه آن مشابه هم هستند، بنابراین شما می‌توانید به سلیقه خود برخی از ترکیبات چای ماسالا را کم و یا اضافه کنید. روی هم رفته معمول‌ترین ادویه‌های لازم برای تهیه چای ماسالا عبارتند از؛

۱. هل: هل یکی از اصلی‌ترین ترکیبات چای ماسالا است که در اغلب دستورالعمل‌های تهیه این چای، پای ثابت ترکیبات این نوشیدنی است. هل با طعم و بوی معبوعی که به عنوان یک چاشنی به غذا‌ها می‌دهد، نقش محوری در محبوبیت عمومی چای ماسالا دارد. هل حاوی مواد شیمیایی است که می‌تواند اسپاسم، برخی باکتری‌ها و تورم را کاهش داده و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک بکند. تأثیر این ادویه برای تسکین ناراحتی معده نیز شناخته شده است و مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که دانه‌های هل حتی ممکن است اثر ضد التهابی نیز داشته باشند. همچنین تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که مصرف هل به صورت خوراکی ممکن است به کاهش فشار خون در مبتلایان به فشار خون بالا نیز کمک کند.

۲. زنجبیل: زنجبیل نیز به عنوان یکی از ترکیبات اصلی چای ماسالا به شمار می‌رود که اغلب در همه دستورالعمل‌های تهیه این نوشیدنی دیده می‌شود. ترکیب زنجبیل به اغلب نوشیدنی ها، طعم گرم، تند و مطلوبی به آن‌ها می‌دهد که بسیار شادی بخش است. زنجبیل می‌تواند به رفع مشکلات معده و دستگاه گوارش کمک کند. همچنین مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که زنجبیل خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی داشته و ممکن است در پیشگیری از بیماری‌هایی مانند سرطان نقش داشته باشد.

۳. فلفل سیاه: طعم تند چای ماسالا به طور معمول مربوط به استفاده از فلفل سیاه در آن است. فلفل سیاه علاوه بر دادن طعم تند به چای ماسالا، بوی بسیار مطبوعی نیز به این نوشیدنی می‌دهد. این ادویه حاوی ماده‌ای شیمیایی به نام پیپیرین است که به نظر می‌رسد این ماده باکتری ها، قارچ‌ها و انگل‌ها را از بین می‌برد. پیپیرین همچنین ممکن است به جذب دارو‌ها و محافظت بدن در برابر سرطان کمک کند. تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که استنشاق رایحه فلفل سیاه باعث حفظ تعادل در افراد مسن هنگام بسته بودن چشمان می‌شود.

۴. دارچین: اگر تاکنون چای ماسالا را امتحان کرده اید احتمالا متوجه وجود طعمی شیرین در آن نیز شده اید. جالب است بدانید که در اغلب دستورالعمل‌های تهیه چای ماسالا برای افزودن این طعم شیرین از دارچین استفاده می‌کنند چرا که شیرینی آن فاقد قند و کالری است. مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که دارچین خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد التهابی داره، اما در حال حاضر، مطالعات کافی در این خصوص نگرفته است.

۵. میخک: این گیاه یکی از ادویه‌های بسیار قدیمی است که استفاده دارویی نیز از آن می‌شود. نکته حائز اهمیت در خصوص این ادویه، بوی بسیاری قوی و معطر آن است که در واقع چای ماسالا را به یکی از خوش عطرترین نوشیدنی‌ها تبدیل کرده است. میخک حاوی ماده شیمیایی به نام اوژنول است که احتمالا در کاهش درد و مبارزه با عفونت‌ها نقش موثری ایفا می‌کند.

۶. رازیانه: تمام قسمت‌های گیاه رازیانه که طبع گرم و خشک دارد، دارای خاصیت دارویی و درمانی است، اما بذر این گیاه بیشترین مورد مصرف را دارد. رازیانه بصورت خوراکی برای مشکلات گوارشی مختلف از جمله سوزش سر دل، نفخ، بی اشتهایی و قولنج در نوزادان استفاده می‌شود. رازیانه به علت وجود ترکیبات استروژن (هورمون زنانه)، برای خانم‌ها بسیار مفید است.

چای ماسالا چه خواصی دارد؟
۱. کاهش وزن و لاغری: چای سیاه از مواد اصلی تشکیل دهنده چای ماسالا است که از چاقی پیشگیری کرده و جذب کالری در بدن را کاهش می‌دهد. تحقیقات نشان داده مصرف ۳ فنجان چای سیاه در روز می‌تواند مانع افزایش وزن ناخواسته شده و برای آب کردن چربی‌های شکمی عالی است. از سوی دیگر در تهیه چای ماسالا از شیر گاو یا شیر سویا استفاده می‌شود که هر دو حاوی پروتئین فراوان بوده و فرد را برای مدت طولانی تری سیر نگه می‌دارند.

۲. کاهش مشکلات گوارش: مواد اصلی تشکیل دهنده چای ماسالا از جمله دارچین، زنجبیل و رازیانه همگی برای معده و هضم مفید هستند و التهاب دستگاه گوارش را کاهش داده و فرایند گوارش را بهبود می‌بخشند. مصرف منظم چای ماسالا نفخ و باد معده و دستگاه گوارشی را برطرف می‌کند. توصیه می‌شود برای رفع ناراحتی‌های گوارشی ۱ فنجان چای ماسالا بعد از وعده غذایی سنگین میل شود.

۳. خواص ضد التهابی: تمام ادویه‌های مورد استفاده در تهیه این نوشیدنی با هم کار می‌کنند و تأثیر عمیقی بر بدن دارند. چای ماسالا دارای اثرات ضدالتهابی است که بیشتر از زنجبیل حاصل می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد زنجبیل تأثیر مثبتی در کاهش التهاب در بدن دارد. میخک ماده دیگری است که دارای تأثیرات مشابهی است. این دو ادویه همچنین به عنوان دارو‌های ضد درد موثر شناخته شده اند.

۴. سلامت قلب: مصرف چای ماسالا باعث کاهش التهاب و هورمون استرس در بدن می‌شود که هر دو از عواملی هستند که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهند. چای ماسالا حاوی دارچین است که به کاهش فشار خون بالا، کلسترول بد خون و تری گلیسیرید کمک کرده و چای سیاه و میخک موجود در آن نیز کاهنده کلسترول بوده و از تشکیل پلاک‌های شریانی جلوگیری می‌کنند. تانن موجود در چای ماسالا با گشاد کردن عروق خونی به تنظیم ضربان قلب و فشار خون کمک می‌کند.

۵. پیشگیری از سرطان: تحقیقاتی وجود دارد که نشان داده است که خاصیت آنتی اکسید کننده چای ماسالا می‌تواند به جلوگیری از سرطان کمک کند. زنجبیل، دارچین و هل دارای خاصیت پیشگیری از سرطان هستند. سلول‌های سرطانی با افزایش تعداد سلول‌های شورشی و به سایر سلول‌های سالم و DNA آسیب می‌رسانند. با چای ماسالا به طور مرتب می‌توانید این موضوع را بررسی کنید.

۶. درمان دیابت: مطالعات نشان داده مصرف منظم چای ماسالا به کنترل انسولین و گلوکز خون کمک کرده و علائم بیماری دیابت را کاهش می‌دهد. دارچین موجود در چای ماسالا نیز مقاومت انسولین و سطح قند خون ناشتا را کاهش می‌دهد.

۷. درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا: چای ماسالا به لطف ترکیبات موجود در آن دارای خواص ضد التهابی، ضد قارچی و ضد باکتریایی است و برای درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا، سرفه و گرفتگی بینی مفید می‌باشد. میخک و دارچین موجود در چای ماسالا نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کند و از ابتلا به بیماری‌های مختلف و عفونت‌ها پیشگیری می‌کند.

۸. کاهش مشکلات قاعدگی: نوشیدن چای ماسالا قبل از قاعدگی، بخصوص در زنانی که از سندرم پیش از قاعدگی شدید رنج می‌برند بسیار مفید است، زیرا اثر آرام بخشی روی اعصاب و عضلات دارد و گرفتگی‌های عضلانی در این دوران را برطرف می‌کند.

۹. افزایش دهنده انرژی: چای سیاه عنصر اصلی چای ماسالا است. این کافئین دارد که انرژی شما را تقویت می‌کند. در حالی که کافئین به تنهایی در مقادیر بیش از حد اثرات منفی دارد، اما سایر ترکیبات چای ماسالا آن را متعادل می‌کنند. این ماده محرک طبیعی و سالم است که می‌توانید بدون هیچ گونه نگرانی از آن استفاده کنید.

۱۰. رفع مشکلات پوستی: نوشیدن چای ماسالا به کاهش التهاب پوست، درمان آکنه و جوش، کاهش خطوط ناخوشایند و چین و چروک‌ها کمک کرده و لکه‌های قرمز پوستی را برطرف می‌کند. گردش خون ضعیف و نامطلوب از عوامل ایجاد خشکی پوست و سیاهی و پف دور چشم است، دارچین و میخک موجود در چای ماسالا به افزایش گردش خون در نواحی گردن و صورت کمک می‌کند و تاثیر عالی در صاف و جوان شدن پوست دارد. همچنین چای ماسالا خواص آنتی اکسیدانی قوی دارد که علاوه بر کاهش علائم پیری، از پوست در برابر اشعه مضر خورشد محافظت کرده و به تولید و رشد سلول‌های جدید کمک می‌کند.

عوارض جانبی مصرف زیاد چای ماسالا
در کنار فواید و مزایای متعدد چای ماسالا، باید توجه داشت که مصرف بیش از حد این نوشیدنی می‌تواند برای برخی از افراد عوارضی را در پی داشته باشد که شایع‌ترین آن‌ها عبارتند از:

۱. این چای سرشار از کافئین است. از همین رو این امکان وجود دارد که عوارضی همچون اضطراب، بی خوابی، میگرن و همچنین فشار خون بالا را برای افراد به دنبال داشته باشد. پزشکان بر این عقیده اند که نباید در نوشیدن چای ماسالا اسراف کرده و بیشتر از ۴۰۰ میلی گرم به بدن برسانید.

۲. چای ماسالا اغلب با دارو‌هایی همچون کوآمیدین، هپارین، کلوپیدوگرل و همچنین دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی مانند NSAID مانند ایبوپروفن و ادویل تداخل دارد و میتواند خاصیت آن‌ها را از بین ببرد. از همین رو قبل از قرار دادن چای ماسالا در رژیم غذایی خود، با پزشک مربوطه مشورت نمائید.

۳. اگر در تحمل لاکتوز در بدن مشکل دارید. توصیه می‌شود که برای تهیه چای ماسالای خانگی از شیر‌های گیاهی مانند شیر نارگیل و یا آب به جای شیر گاو استفاده کنید. تا عوارض کمتری را به بدنتان برسانید.

۴. همانطور که گفته شد چای ماسالا میتواند فشار خون و همچنین قند خون را تا حدود زیادی کنترل کرده و آن‌ها را کاهش دهد. اما باید بدانید که این نوشیدنی ممکن است با دارو‌های کاهنده فشار خون و قند خون تداخل داشته و منجر به کاهش شدید فشار خون شود که این مسئله همواره مشکلاتی را برای افراد به دنبال خواهد داشت. از همین رو توصیه می‌شود که حتما برای قرار دادن این نوشیدنی در رژیم غذایی خود با پزشک مربوطه مشورت کرده و تمامی جوانب را در نظر بگیرید.

میزان استاندارد مصرف چای ماسالا در روز
هنوز کسی نمی‌تواند با قاطعیت بگوید که مصرف چه میزان چای ماسالا در روز می‌تواند اثرات مثبت و مفیدی بر سلامت جسم داشته باشد. اکثر مطالعات انجام شده بر خواص و فواید مواد و ادویه‌های استفاده شده در تهیه چای ماسالا تأکید می‌کنند. به همین خاطر نمی‌توان به‌طور دقیق گفت که چه میزان چای ماسالا در طول روز برای سلامت بدن لازم و ضروری است. به گزارش فرارو، علاوه براین، توجه داشته باشید که چای ماسالا حاوی کافئین است که ممکن است در برخی افراد حساسیت ایجاد کند. به همین دلیل توصیه می‌شود افراد در طول روز از مصرف بیش از ۴۰۰ میلی‌گرم چای کافئین اجتناب کنند که این میزان در دوران بارداری نباید بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم باشد. هر فنجان چای ماسالا حدود ۲۵ میلی‌گرم کافئین دارد. این میزان تقریبا نصف میزان کافئین موجود در چای سیاه و یک‌چهارم یک فنجان قهوه معمولی است.

طرز تهیه چای ماسالا خانگی
برای درست کردن یک فنجان چای ماسالای خوش طعم، می‌توانید پودر آماده چای ماسالا را تهیه و با مخلوط کردن آن با شیر جوشیده، به راحتی آن را درست کنید. معمولا یک قاشق غذاخوری برای یک فنجان کافیست، ولی اگر به طعم زنجفیل یا دارچین حساس هستید از قاشق چایخوری استفاده کنید. البته شما می‌توانید به سادگی مراحل کامل تهیه چای ماسالا را در خانه نیز به انجام برسانید. مواد لازم برای تهیه چای ماسالا، مقداری زنجفیل تازه یا پودر آن، دارچین، چای خشک سیاه و بر اساس سلیقه تان می‌توانید از سایر ادویه جات مثل فلفل سیاه، میخک، رازیانه و ... هم استفاده کنید.

در ابتدا به مدت ۱۰ دقیقه ادویه‌های مورد نظر را با آب درون یک قوری ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا زمانیکه مواد درون قوری نرم و پخته شوند. سپس چای خشک سیاه را به آن اضافه کرده و بذارید تا ۵ دقیقه بر روی حرارت ملایم باشد. بعد آن را صاف کردن و به شیری که درون ظرف در حال جوشیدن است اضافه کنید. به مدت دو یا سه دقیقه بعد آن را در فنجان ریخته و وقتی کمی خنک شد آن را نوش جان بفرمایید، البته می‌توانید آن را در یخچال گذاشته تا خنک شود و بخورید و یا بعدا میل کنید.
برچسب ها: خواص ، شگفت انگیز ، ماسالا
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: