به گزارش شفا آنلاین ،دکتر محمود نبوی با بیان این خبر، گفت: بیماریهای منتقله از آب و غذا بیماریهایی هستند که با خوردن آب یا غذای آلوده به افراد منتقل میشوند. بروز این بیماریها در فصل گرم سال نسبت به سایر فصول بیشتر است. بر این اساس با گرم شدن هوا انتظار میرود که مردم با رعایت چند اصل بهداشتی خود را از ابتلا به این بیماریها در امان بدارند.
به گفته وی، در فصل گرما امکان انتقال بیماریهای منتقله از آب و غذا به دنبال مصرف میوه، سبزی و مسافرتها و همچنین به جهت امکان فاسد شدن مواد غذایی به علت گرما و مصرف آب ناسالم افزایش مییابد. بر این اساس لازم است که میوه، سبزیجات و صیفیجات قبل از مصرف به خوبی شستوشو و ضدعفونی شوند.
وی تاکید کرد: نخستین توصیه در فصل گرم سال آن است که موازین بهداشتی به صورت کلی رعایت شوند؛ به این ترتیب رعایت نظافت شخصی و شستوشوی مکرر دستها با آب و صابون مایع قبل از تهیه غذا، هنگام صرف غذا و پس از اجابت مزاج در کنترل بیماریهای منتقله از آب و غذا بسیار موثر است.
نبوی با تاکید بر لزوم حصول اطمینان از سلامت آب آشامیدنی هنگام مصرف آن، ادامه داد: آب شبکههای آبرسانی شهری و روستایی سالم و قابل شرب است؛ چرا که این آب کلرزنی شده و تحت نظارت مراکز بهداشتی قرار دارد. نباید از آب چشمهها، رودخانهها و آبهایی که از سلامت آنها اطمینان نیست از جمله شیرهای آب در پارکها که قابل شرب نیستند، استفاده شود.
وی به مسافران نیز توصیه کرد که حتما آب بطری شده همراه داشته باشند و بر لزوم تهیه و مصرف غذای سالم تاکید کرد و افزود: غذا باید به طور کامل پخته شود. غذاهای پخته شده نیز باید در اسرع وقت مصرف شوند. همچنین غذای پخته شدهای که مصرف نمیشود باید در درجه حرارت کمتر از چهار درجه در یخچال نگهداری شود. غذاهای پخته شده که در یخچال نگهداری میشوند، زمان مصرف باید به طور کامل گرم شوند. لازم است از تماس غذاهای پخته شده با مواد غذایی خام در یخچال و خارج از یخچال جلوگیری شود. هنگام تهیه غذا دستها به طور مکرر شسته شود و تمام سطوح آشپزخانه تمیز باشند. همچنین باید غذاها از دسترس حشرات، جوندگان و سایر حیوانات محفوظ باشند. برای تهیه غذا نیز از آب سالم استفاده شود.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بر لزوم خودداری از شنا کردن در آب چشمهها، رودخانهها و کانالهای آب به منظور جلوگیری از انتقال بیماریها به فرد تاکید کرد و جهت شنا کردن تنها باید از استخرهای بهداشتی که کلرزنی را با رعایت موازین مربوطه انجام میدهند، استفاده شود.
وی افزود: اگر فرد به بیماریهای گوارشی از قبیل استفراغ، اسهال یا دل درد مبتلا شد لازم است ابتدا به نزدیکترین مرکز بهداشتی – درمانی مراجعه کند. این افراد باید از خوددرمانی و مصرف آنتی بیوتیک خودسرانه، پرهیز کنند و مایعات فراوان بنوشند. بهترین مایعات برای این افراد آب آشامیدنی سالم، دوغ، چای کم رنگ، آب میوه طبیعی و محلول خوراکی درمان اسهال (ORS) است. افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی از قبیل اسهال و استفراغ باید از مصرف نوشابههای گازدار، آب میوههای صنعتی، شیر و سبزیجات و میوهجات خام جدا پرهیز کنند؛ چرا که مصرف این مواد تشدید اسهال و استفراغ را به دنبال دارد. استفاده از ماست و میوهجات پخته و کمپوت شده نیز مفید است. همچنین تغذیه افراد بویژه کودکان در زمان اسهال و استفراغ نباید قطع شود.
به گفته نبوی، بیماریهای منتقله از آب و غذا در هر محلی قابل وقوع است اما امکان بروز این بیماریها در مکانهایی که به لحاظ بهداشتی از سطح پایینی برخوردارند و مردم نیز در رعایت موازین بهداشتی سهل انگاری میکنند، بیشتر است.
وی در عین حال گفت: لازم است افراد از پراکنده کردن باقیمانده مواد غذایی و زباله در محیط زندگی و محیط زیست خودداری کنند؛ چرا که این موضوع سبب انتشار آلودگی در محیط میشود.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، گفت: خوشبختانه از ابتدای سال تاکنون هیچ موردی از بیماری وبا در کشور گزارش نشده است. البته سیستم بهداشتی کشور نسبت به این بیماری و دیگر بیماریهای اسهالی و منتقله از آب و غذا حساس است و در صورت مشاهده موارد مشکوک، افراد بلافاصله مورد آزمایش و بررسی قرار میگیرند و در صورت مثبت بودن، درمان آغاز میشود.
وی به ایسنا گفت: سال گذشته حدود 250 مورد از این بیماری در کشور گزارش شد که 220 مورد آن مربوط به مهاجران، حدود 30 مورد مربوط به ایرانیهایی که با این مهاجران در ارتباط بودند و 3 مورد نیز داخلی بود. در مجموع سالانه 250 هزار نمونه کشت از بیماران مبتلا به اسهال شدید گرفته میشود.