ای کاش یک نفر در بدنه دولت و وزارت بهداشت، برای میلیونها نفر بهطور شفاف اعلام کند که وضعیت خرید واکسن چگونه است که مردم تکلیف خود را بدانند
شفاآنلاین>سلامت> امروزه در میان تناقضگویی برخی از مسئولان، واکسن کرونا به یک آرزوی محال برای مردم تبدیل شده است. یکی از مسئولان میگوید تا پایان خرداد واکسیناسیون آغاز میشود و چند ساعت بعد یک مسئول دیگر میگوید که مهرماه و دیگری میگوید تا پایان سال 1400.
این تناقضگویی در ارائه اخبار، آنهم در مدت چند ساعت، بزرگترین چالش برای مردم به حساب میآید، چون مردم به بیاعتمادی میرسند و به مسئولیتهای اجتماعی و مراقبتهای شخصی چندان پایبند نخواهند بود.
در دو ماه گذشته چند خبر در رابطه با واکسیناسیون مردم منتشر شده و حال عدهای به شک افتادهاند و دائم در گوش هم میگویند که شاید تولیدکنندگان این واکسنها با توجه به گردش مالی عظیمی که
واکسن به همراه میآورد، درصدد جلوگیری از واردات واکسن هستند و از توان و امکانات خود در این راستا بهره میبرند؟
البته این صحبتها خیلی هم بیمنطق نیست و اگر دوز لازم برای واکسیناسیون کامل را برای جمعیت ایران حدودا 170 میلیون دوز برآورد کنیم، خواهیم دید که اگر هر واکسن را فقط پنج دلار قیمتگذاری کنیم، 850 میلیون دلار ارزش داخلی آن است و بسیاری را میتواند وسوسه کند. در عین حال تولیدکنندگان ماسک و الکل، آزمایشگاههای تشخیص ویروس و واردکنندگان کیتهای تشخیصی مطمئنا پس از فروکش اپیدمی دچار ضرر میشوند.
ای کاش یک نفر در بدنه دولت و وزارت بهداشت، برای میلیونها نفر بهطور شفاف اعلام کند که وضعیت خرید واکسن چگونه است که مردم تکلیف خود را بدانند. همه این عوامل و اخبار ضد و نقیض سبب شده که بسیاری از مردم در برابر شیوع کرونا بیتفاوت باشند و حتی ویروس جهش یافته و خطرناک کرونا را باور نکنند. ما هیچ زمانی به مردم این آگاهی را ندادیم که اگر به خودتان رحم نمیکنید، به کادر درمانی و دیگر افراد جامعه رحم کنید و فقط از مردم خواستیم که مراقبت از خودشان را در اولویت قرار دهند.
کرونا یک بار دیگر ثابت کرد که آگاهی بخشی اجتماعی ما بسیار ضعیف است. همچنین تاکید بیش از حد ما در ارائه آمار و ارقام واقعی باعث شده، مردم به عدد و ارقامهای رسمی نیز تا حدودی بیاعتماد شوند.
متاسفانه امروز تناقض در صحبتهای مسئولان وزارت بهداشت و دولت نیز بسیار مشهود است و مردم نیز در این تناقضگویی دچار سردرگمی اجتماعی شدهاند و ثمره آن هجوم مسافران به شهرهای شمالی در تعطیلات نوروز، موج چهارم کرونا و... میشود. برای خود وزارت بهداشت نیز بهتر است تا زمانی که تعداد واکسن تا این حد محدود و اندک است، با ذکر نام، کد ملی، جایگاه شغلی، محل و زمان تلقیح واکسن افراد واکسینهشده را مشخص کند.
این شفافیت ضد فساد است و باعث میشود که افراد با صبوری نوبت خود را در صف تلقیح واکسن انتظار بکشند وگرنه خلاف این امر و ایجاد حس بیعدالتی میتواند موجد و موجب سوءظن شود. امروزه آنچه که واقعیت دارد ویروس کرونا همچنان با قدرت در میان مردم شیوع پیدا میکند و شاهد امواج سهمگین کرونا هستیم.امیر محمود حریرچی جامعه شناس/ روزنامه آرمان ملی