با وجود اینکه تولیدکنندههای زیادی در کشور آماده تولید مرغ هستند، اما سیاستهای اشتباه در حمایت از تولید و تولیدکننده، باعث شده تا بسیاری از این تولیدیها یا به تعطیلی کشیده شوند یا هزینههای تولیدشان به قدری افزایش یابد که تولید صرفه اقتصادی نداشته باشد. یکی از سیاستهایی که در این باره اتخاذ شده است واردات مرغ است
شفاآنلاین>سلامت> مشکل تامین مرغ در کشور از سه ماه گذشته آغاز شده و بهرغم همه وعدههایی که از سوی مسئولان مختلف داده شده همچنان این مشکل پا برجاست و مردم هنوز هم برای تامین مرغ مورد نیاز خود در صفهای طولانی میایستند تا بتوانند مرغ دولتی با قیمت کمتر تهیه کنند.
به گزارش شفاآنلاین: یکی از مشکلات اصلی تامین مرغ برای عرضه به بازار و پاسخگویی به نیازمندیهای مردم؛ تامین نهاده بوده است! بسیاری از مسئولان با تایید اینکه نهاده به دلیل وجود باندهای مافیایی دلالی بهرغم تخصیص ارز 4200 تومانی، با قیمت نرخ آزاد به دست تولیدکنندهها میرسد و همین موضوع هم به افزایش قیمت مرغ منجر شده است، البته برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند علاوه بر مشکلات موجود، نبود مدیریت صحیح تولید تا عرضه خود به تنهایی کافی است تا مردم درگیر مشکلاتی از این دست باشند.
نمونه بازر این سوءمدیریتها هم انداختن مسئولیت و نقص اجرائی به گردن یکدیگر بوده است که همچنان هم ادامه دارد. در این میان البته کسی نیست که به درد دل مردم و تولیدکنندگان گوش بدهد تا شاید بتوان این مشکل را از ریشه حل کنند. مسئولان پیش از آغاز سال 1400 وعده دادند و از مردم خواستند که نگران تامین کالاهای اساسی خود نباشند، این درحالی است که تنها با گذشت چند روز از سال نو، نه تنها مشکلی حل نشده بلکه شدت هم پیدا کرده است. این شدت را میتوان در طولانیتر شدن صفهای خرید مرغ یا روغن بهویژه در محلات پایین شهر که توان کمتری در تامین کالاهای اساسی دارند؛ مشاهده کرد. این وضعیت نشانه سوءمدیریت مدیران جهادکشاورزی و صمت و اتحادیههای مرغ است.
با وجود اینکه تولیدکنندههای زیادی در کشور آماده تولید مرغ هستند، اما سیاستهای اشتباه در حمایت از تولید و تولیدکننده، باعث شده تا بسیاری از این تولیدیها یا به تعطیلی کشیده شوند یا هزینههای تولیدشان به قدری افزایش یابد که تولید صرفه اقتصادی نداشته باشد. یکی از سیاستهایی که در این باره اتخاذ شده است واردات مرغ است! وارداتی که در این میان با وجود اصرار برخی به اشتباه بودن آن، نه کامل اجرائی شده نه معلق مانده است! حبیب اسدا... نژاد، نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با بیان اینکه تصمیمگیری در خصوص واردات مرغ آن هم با فوریت فاجعه بزرگی است، گفت: «دولت با تخصیص نهادههای دولتی به مرغداران یارانه میدهد و با واردات مرغ مجدد در این بخش هزینه میکند درحالیکه بهتر بود به جای هزینه مجدد نظارت، رصد و پایش در توزیع بیشتر میشد.»
او با بیان اینکه کشور پتانسیل صادرات بیش از یک میلیون تن مرغ را دارد، افزود: «این تصمیمگیری درباره واردات مرغ با فوریت فاجعه بزرگی است و صرف نظر از ارز تخصیص یافته، در مدت کوتاه نمیتوان مرغ با کیفیت وارد کشور کرد و مسلم است که مرغ بیکیفیت و با تاریخ انقضای کم از کشورهایی مانند ترکیه وارد کشور خواهد شد.»
آن همه مسئول کجا هستند؟
با کاهش دسترسی مردم به مرغ، این محصول مانند هر محصول دیگری که با کمبود دچار رشد قیمت میشود؛ با رشد قیمت سرسامآوری روبهرو شد. شرایط به شکلی شده که هر فروشندهای خودش قیمت را تعیین میکند و کسی برای قیمتهای مصوب تره هم خورد نمیکند! این درحالی است که مسئولان نظارت ستاد تنظیم بازار پیش از این از دقت و اهتمام این ستاد برای نظارت و برخورد با گرانفروشی خبر داده بودند، حالا اما خبری نه از این ستاد هست نه از سازمان حمایت از مصرف کننده و صمت و جهاد کشاورزی و نه دیگر ناظرانی که وظیفهشان برخورد با گرانفروشی است! به گفته نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی دولت با تخصیص نهادههای دولتی به مرغداران یارانه میدهد و با واردات مرغ مجدد در این بخش هزینه میکند درحالیکه بهتر بود به جای هزینه مجدد نظارت، رصد و پایش بیشتر میشد. در چنین شرایطی و درحالیکه حداکثر قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ ۲۰۴۰۰ تومان و براساس اعلام انجمن پرورهش دهندگان نرخ این محصول بر اساس هزینههای تولید ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان است، اما بیکفایتی مسئولان و عدم حمایت از تولید قیمت این محصول به ۴۰ هزار تومان رسید. با وجود همه این مشکلات وزیر جهاد کشاورزی به تازگی اعلام کرده است که در تولید مرغ و تخممرغ بسیار خوب عمل کردهایم، اما مسئولان این وزارتخانه از جمله معاونت امور دام حاضر به پاسخگویی در این زمینه به رسانهها نیستند و تنها شرکت پشتیبانی امور دام در این ارتباط وعده بهبود شرایط در آینده نزدیک میدهد.
مردم سرگردان تصمیمات!
در میان همه تصمیماتی مسئولان ستاد تنظیم بازار در مورد مرغ گرفتند، ممنوعغیت قطعه قطعه کردن مرغ هم بود! تصمیمیکه نه تنها فروشندههای سطح شهر بلکه تولیدکنندههای بزرگ هم آن را رعایت نکردند! این روش فروش به افزایش قیمت تا 50 هزار تومان برای هر کیلو گوشت مرغ منجر شده است. بهعنوان مثال ران پاک شده 1800 گرمیعرضه شده در یکی از فروشگاههای زنجیرهای از سوی یکی از برندهای عرضه کننده مواد پروتئینی با قیمت 107 هزار تومان به مردم فروخته میشود و مردم ناچار با گرانتر و نایاب شدن مرغ از این نوع خریدها را انجام میدهند. تصمیم و عمل و اتفاقاتی که در حوزه این محصول پرمصرف رخ میدهد دور از شان مردم ایران است و همین موضوع هم خوراک رسانهها و دولتهای عربی برای تمسخر ایرانیان را فراهم ساخته است! اتفاقاتی که در ماههای اخیر در موضوع مرغ افتاده نشان میدهد که هیچ ارادهای برای کنترل بازار وجود ندارد که اگر داشت تا امروز به جای اتخاذ سیاستهایی که به تولید ضربه میزنند؛ تصمیماتی اجرائی شده بود که این بازار ار التهاب خارج شود. التهابی کاذب که دست ساز عدهای خاص است تا در این روزهای پر از سختی، خون مردم را در شیشه فرو کنند و معیشت آنها را بیش از گذشته به چالش بکشند. امسال باید موانع تولید را با پشتیبانی همه جانبه برطرف کرد و گوشه چشمی به داخل داشت؛ ایران ظرفیتهای زیادی دارد ولی سوءمدیریتها این ظرفیتها را از بین بردهاند وقت آن رسیده که دست تولید را بگیرم.