اواسط اسفند سال گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا با همکاری وزارت کشور اعلام کرد که رنگبندی شهرهای کشور از اواخر اسفند تا اواسط فروردین یکسان است و ورود به شهرهای نارنجی و قرمز ممنوع است
شفاآنلاین>سلامت> با وجود اینکه شیوع کرونا در اواخر سال 1399 و در روزهای آغازین سال 1400، با روند کاهشی مواجه بود، اما مسافرت مردم به شهرهای مختلف کشور (مخصوصا شهرهای شمالی) سبب شد که کشور با خطر موج چهارم کرونا روبهرو شود.
به گزارش شفاآنلاین: برخلاف نوروز سال گذشته که مردم به توصیه «در خانه بمانیم» عمل کردند، اما امسال این شعار خیلی پررنگ نبود و با وجود اینکه دولت نیز قصد نداشت از سود سرشار گردشگری در ایام نوروز امسال چشم پوشی نماید، اعلام کرد که مسافرت فقط به شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع است، این درحالی بود که فقط خودروهای شخصی حق ورود به شهرهای پرخطر کرونایی را نداشتند و مسافران میتوانستند با اتوبوس، قطار و هواپیما به هر مقصدی که دلشان میخواست سفر کنند.
اواسط اسفند سال گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا با همکاری وزارت کشور اعلام کرد که رنگبندی شهرهای کشور از اواخر اسفند تا اواسط فروردین یکسان است و ورود به شهرهای نارنجی و قرمز ممنوع است؛ طبق آخرین اعلام شهرهای آبادان، اهواز، بندر ماهشهر، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، رامهرمز، شادگان، شوشتر، کارون و هویزه در وضعیت قرمز و شهرهای ارومیه، اشنویه، خوی، ماکو، نقده در استان آذربایجان غربی، شهرضا در استان اصفهان، امیدیه، ایذه، باغ ملک، حمیدیه، شوش، هفتکل، هندیجان و اندیمشک در استان خوزستان، دهلران در استان ایلام، دامغان و شاهرود در استان سمنان، پاسارگاد، گراش، لامرد، خنج و مهر در استان فارس، سیرجان در استان کرمان، کهگیلویه و گچساران در استان کهگیلویه و بویر احمد، گرگان در استان گلستان،
رودبار و رودسر در استان گیلان، آمل، رامسر و ساری در استان مازندران و خمین در استان مرکزی شهرهای با وضعیت نارنجی کرونا بودند و خودروهای سواری میتوانند به همه نقاط کشور مسافرت کنند و این آغاز فاجعه بود. طولی نکشید که ترافیک جادههای کشور را فرا گرفت و آمار شیوع کرونا افزایش پیدا کرد.
در حالی که تا اواخر سال 1399، 11 شهر استان خوزستان در وضعیت قرمز، ۳۱ شهرستان نارنجی، ۲۵۲ شهرستان زرد و ۱۵۴ شهرستان آبی بودند، در حال حاضر ۱۷ شهر کشور در وضعیت قرمز و ۴۲ شهر در وضعیت نارنجی قرار دارند. در ابتدای نوروز مجموع شهرهای قرمز و نارنجی کشور ۴۱ مورد عنوان شده بود. این یعنی در مجموع از تاریخ ۲۹ اسفند تا ۵ فروردین ۵۶۱ زندگی در ایران در اثر ابتلا به کووید-۱۹ به پایان رسیدند، تعداد قربانیان بیماری هفته قبلی ۵۶۵ نفر بود، این نشان میدهد که هنوز تعداد قربانیان بیماری در کشور ثابت است و با یک شیب خفیفی این آمار نوسان میکند. پیرحسین کولیوند رئیس سازمان اورژانس، در این رابطه گفته بود: «با توجه به افزایش سفرها موج چهارم شیوع کرونا آغاز شده است و شاهد افزایش شیب ملایم کرونا هستیم در هفته سوم و چهارم فروردین وضعیت در مقایسه با سال گذشته مشخص میشود.»طبق آخرین اعلام وزارت بهداشت و درمان در روزگذشته، با شناسایی ۷۹۸۰ مبتلای جدید به کرونا و فوت ۸۱تن از مبتلایان به این ویروس، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۸۳۸ هزار و ۸۰۳ نفر رسید و ۶۲ هزار و ۲۲۳ نفر جانشان را از دست دادند. ۳۹۰۸ نفر از مبتلایان به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
طغیان کرونای جهشیافته
۸۲ بیمار جدید مبتلا به کرونای انگلیسی از پنج شنبه تا جمعه (6 اسفند) در یکی از استانهای کشور شناسایی شدهاند که متاسفانه ۳ نفر از آنها فوت کردهاند. دکتر فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تایید کرد که با این آمار جمع مبتلایان به این نوع کرونا به ۴۸۱ نفر رسید. شهرستانهای بندرعباس، بندرلنگه، بندرخمیر، قشم، پارسیان، میناب، حاجیآباد، رودان و جزیره کیش بیشترین آمار کرونای انگلیسی را دارند. اکنون بیش از ۹۰ درصد موارد مثبت کرونا در استان از نوع کرونای جهشیافته انگلیسی است.
2 میلیون سفر به گیلان در 7 روز
طبق آخرین آمار بیش از دو میلیون نفر در چند روز گذشته به استان گیلان سفر کردهاند، اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای گیلان نیز اعلام کرده از ابتدای تعطیلات نوروز تاکنون ۶۶۰ هزار خودرو و همچنین یک میلیون و ۵۷۰ هزار نفر وارد گیلان شده و ترافیک در محورهای مواصلاتی استان پرحجم و نیمه سنگین است. حسن رخشاد، مدیر گروه بیماریهای مرکز بهداشت گیلان نیز به این خبرگزاری گفته، «بیشترین حجم ورودی مسافر در کشور وارد گیلان شده و اکثر این افراد بدون رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و زدن ماسک در اماکن مسقف» حضور داشتهاند.
وی در مورد شیوع موج سنگین کرونا در گیلان هشدار داده و افزود که هفته گذشته ۲۹۰ بیمار کرونایی در بیمارستانهای استان بستری بودند، ولی با افزایش سفر و دید و بازدید نوروزی، تعداد بیماران شناساییشده و افراد بستری در مراکز درمانی استان افزایش یافته است. اما در حالی که مقامهای این استان از مسافران نوروزی میخواهند که این استان را ترک کنند، فرماندار گلپایگان در استان اصفهان از وجود مشکل قانونی در بازگرداندن مسافران نوروزی خبر داد. حسین یارمحمدیان به ایسنا گفت: «قانونگذار برای تخلف ورود به شهرهای قرمز جریمه نقدی در نظر گرفته و برگرداندن مسافران را در اعمال محدودیتها پیشبینی نکرده است.تنها کاری که به غیر از جریمه نقدی میتوانیم انجام دهیم این است که با خواهش از مسافران بخواهیم به شهرهای خودشان برگردند.»
ضربالاجل بازگشت
در پی ضربالاجل سه روزه، ستاد ملی مقابله با کرونا با توجه به رنگبندی جدید و جریمه شدن افراد و تغییر رنگ شهرها و مهلت ۷۲ ساعته به مسافران، ولی تیموری معاون وزیر گردشگری در جریان سفرش به کرمان نسبت به این دستورالعمل واکنش نشان داد و گفت: این دستورالعمل، مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا را ندارد چون در ابتدای سال مقرر شد تا انتهای ایام نوروز ۱۴۰۰ به تعداد شهرهای قرمز و نارنجی اضافه نشود.
ما دغدغههای وزارت بهداشت را درک میکنیم و همکاری لازم را با آنها داریم. مقرر بود دستورالعملها و پیشنهادات در جلسات ستاد ملی کرونا تصویب شود اما اخیراً شاهد برخی تغییرات در تصمیمات وزارت بهداشت هستیم ولی این دستورالعمل بی برنامگی و سردرگمی برای مردم به وجود آورده است.» همچنین هراز گاهی خبر میرسد که یکی از جادههای پر تردد در کشور مسدود میشود مانند جاده چالوس که طبق اعلام رئیس مرکز اطلاعات پلیس راهور ناجا، با توجه به هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی درباره وزش باد شدید و احتمال ریزش سنگ، این جاده روز گذشته برای ساعاتی مسدود شد. این خبرها نشان میدهد که اگر مسافری هم به سفر در استانی برود ممکن است یا در میانه راه با مسدود شدن جاده مواجه شود و یا اینکه آن شهر یا استان با تغییر وضعیت رو به رو باشد در آن صورت برای جلوگیری از جریمه شدن، میبایست به مبدا برگردد بنابراین سفر خوشایندی برای مسافر نوروزی نخواهد بود.روزنامه آرمان ملی