باید این موضوع را برای مردم روشن کرد که در برابر این بیماریها هم مردم و هم مسئولان یکسری وظایف اجتماعی دارند.
شفاآنلاین>سلامت> در روزهای مانده به عید نوروز یکی از دغدغههای وزارت بهداشت، اقناع مردم به عدم مسافرت غیر ضروری است. تقریبا بخشی از سخنرانیها و گفتوگوهای روزانه مسئولان وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا به این موضوع اختصاص دارد. علیرغم اینکه بیش از یکسال از شیوع کرونا میگذرد و مردم در این مدت روزانه هشدارها و اطلاعات لازم را دریافت کردهاند و نسبت به عواقب سفرها و شکستن پروتکلها آگاهی دارند اما بازهم به سفر میروند، پروتکلها را رعایت نمیکنند و تقریبا به هشدارها بیتوجه هستند. حتی برخی نیز حاضر به پرداخت جرایمی میشوند که برای خروج از شهرها در نظر گرفته شده است.
به گزارش شفاآنلاین: حال این پرسش مطرح میشود که چگونه میتوان مردم را به ماندن در شهر و خانه خود به ویژه در تعطیلات دو هفتهای نوروز راضی کرد.
تبیین حقوق اجتماعی افراد در کرونا
احسان آقاپور، متخصص سلامت اجتماعی، با بیان اینکه جنبه اجتماعی
کووید19 در میان مردم و مسئولان مغفول مانده است، گفت: «باید این موضوع را برای مردم روشن کرد که در برابر این بیماریها هم مردم و هم مسئولان یکسری وظایف اجتماعی دارند. از دیدگاه یک انسان اجتماعی باید به شرایط جامعه توجه کرد و نگاهها باید بر این مساله متمرکز باشد که هر رفتاری از سوی یک فرد یا یک بخش در این شرایط کرونایی بر دیگر افراد جامعه نیز تاثیر میگذارد.»
وی افزود: «هر زمان فرد به ارتباط حقوق خود با جامعه و تاثیر آنها بر یکدیگر پی ببرد، در موضوع کرونا اصول پیشگیری و پروتکلها رعایت میشود. شاخصهایی نیز وجود دارد که میتواند اجتماعی بودن بیماری را برای مردم تبیین کند.»
آقاپور تاکید کرد: «بخشهایی از مردم هنوز جنبه اجتماعی بیماری را درک نکردهاند و به این مرحله از تفکر نرسیدهاند که این بیماری میتواند حقوق جامعه و افراد را متزلزل کند. اگر ما پایبند به حقوق فردی باشیم حتما باید حقوق جامعه را نیز مدنظر قرار دهیم و هر زمان ارتباط متقابل این دو حق شکل گرفت میتوان مردم را متقاعد کرد که به سفر نروند.»
وی یادآور شد: «دو موضوع اصلی نیز در زمینه بیماری ناپیدا بوده و چندان مورد توجه قرار نگرفته است. اگر این بیماری را صرفا جسمی ببینیم شرایط متفاوت است و تنها باید به جنبههای جسمی آن پرداخت و اما اگر جنبههای روحی، روانی و اجتماعی بیماری را نیز در نظر بگیریم و بر این موضوع تاکید کنیم آنگاه افراد خود به خود به نمیخواهند که آرامش فضای جامعه را با اعمال خود به هم بریزند. شرایط زمانی برای اینکار حاصل میشود که در رسانهها و دیگر کانالهای ارتباطی تاثیر رفتار افراد در شکلگیری فضای آلوده و تزلزل حقوق جامعه را تبیین کرد. این اقدام بهتر از در نظر گرفتن جرایم و محدودیتها در اقناع برای نرفتن به سفر و اجرای دیگر پروتکلها نتیجه خواهد داد.»
این متخصص سلامت اجتماعی با بیان اینکه یکسو شدن ارتباط سازمانها در نیل به یک هدف بالاترین نقطه رسیدن به سلامت جمعی افراد است، گفت: «تمامی ارگانها از مردم نهاد گرفته تا سازمانهای حکومتی باید برای جلوگیری از شکلگیری فضای اجتماعی کرونایی تلاش کنند. آنها نخست باید بدون تعارض با یکدیگر فعالیت کنند، رفتارها و تصمیماتشان را یکی کنند و اگر مصوبهای در ستاد ملی کرونا وجود داشت بلا استثنا در همه سازمانها اجرا شود تا هم مردم به اهمیت موضوع پی ببرند و هم اینکه سازمانها با یک پروتکل یکسان به مقابله با کرونا بپردازند.»
وی افزود: «مسئولین دو وظیفه اصلی دارند نخست هماهنگی را با یکدیگر ایجاد کنند و وظیفه دیگر این است که بر اساس پروتکلهای مصوب رفتار کنند. مردم نیز دو وظیفه اصلی دارند نخست حقوق اجتماعی را یاد بگیرند و دوم اینکه نحوه رعایت این حقوق اجتماعی را یاد بگیرند.»
گفتوگو با مردم به جای دستور
عباسعلی یزدانی، عضو هیئت مدیره انجمن مددکاران اجتماعی ایران نیز با اشاره به نقش مسئولیتپذیری اجتماعی در کاهش ویروس کرونا در ایام نوروز اظهار کرد: «در اوایلی که موضوع کرونا مطرح شد، این نگرانی وجود داشت که اگر کرونا به عنوان پدیدهای زودگذر باشد میتوان برای آن چاره جویی کرد، اما اگر قرار باشد به صورت طولانی مدت با آن مواجه باشیم، یکی از پیامدها و عوارض آن این است که مردم خسته خواهند شد. وقتی خسته شوند کمتر احتیاط میکنند و طبیعتا باید خود را به نوعی سازگار کنند که به زندگی عادیشان لطمهای وارد نشود به ویژه در زمینه دید و بازدیدها که مباحث زیادی وجود دارد و نمیتوان از مردم انتظار داشت تا سنتی که با آن بزرگ شدهاند و به نوعی سبک زندگیشان محسوب میشود را کاملا نادیده بگیرند.»
وی ادامه داد: «اما باید به این نکته هم توجه کنیم و تبلیغات را به این سمت و سو ببریم که ما اکنون در حال ترسیم دوره تاریخی از تمدن بشری هستیم و این شرایط را شاید در دورههایی که جنگهای گستردهای هم اتفاق افتاده تجربه کردیم.»
این مددکار اجتماعی گفت: «هرچند دید و بازدیدهای مجازی نمیتواند جای دید و بازدیدهای واقعی و حضوری را بگیرد، اما برای جلوگیری از عوارض خطرناکی که میتواند غیرقابل جبران هم باشد، چارهای جز اینکه از ابزار فضای مجازی و ابزارهای مشابه استفاده کنیم وجود ندارد.»
یزدانی با اشاره به این که فضای مجازی یکی از راههای رفع بخشی از این محدودیتهاست، گفت: «البته سیاستگذاران ما باید برای این موضوع فصل تبلیغاتی، اطلاعرسانی و آگاهسازی را باز کنند و صرف توصیههای مستقیم (که به خانه یکدیگر نروید و با فضای مجازی این نقیصه را جبران کنید) نمیتوان راهگشایی کرد. باید برای این موضوع هزینه و در قالب سریالها و فیلمها برنامهریزی کنیم.»
عضو هیئت مدیره انجمن مددکاران اجتماعی ایران یکی دیگر از راهها را گفتوگوی با مردم دانست و اظهار کرد: «یکی از ضعفهای مهمی که در کشور داریم ضعف گفتوگوی بین اجزای مختلف جامعه است. به عبارتی قشرهای مختلف جامعه مانند دولتمردان، مدیران و تصمیمسازان بسیار کم با مردم گفتوگو میکنند و تصور بر این است که مردم باید گوش به فرمان باشند، اما این تصور در این شرایط که با دشمن خطرناکی به نام اپیدمی کووید19 مواجه هستیم ممکن است چندان راهگشا نباشد.»
وی با تاکید بر اینکه باید از این شرایط برای اصلاح رویهها استفاده کرد، گفت: «باید باب گفتوگو با مردم را باز کنیم و مردم را تشویق کنیم که اگر سوالی دارند بپرسند و پاسخ درستی هم بگیرند. این سوال باید برای سیاستگذاران ما وجود داشته باشد که چرا باوجود توصیههای بهداشتی موجود، تعدادی از مردم هنوز از ماسک استفاده نمیکنند؟ که یکی از دلایل آن می تواند ضعف اعتماد اجتماعی باشد. میتوان از شرایط موجود به عنوان فرصت استفاده کرد و تغییر رویهای را در جامعه بنا بگذاریم و مردم را تشویق کنیم که سوال بپرسند و از سوی دیگر خود را در هر موقعیت و شرایطی که هستیم ملزم بدانیم که مردم را توجیه کنیم به جای اینکه صرفا توصیه و دستور و جریمه کنیم، مردم را توجیه کنیم. مردم کشور ما مردمی عاقل و هوشمند هستند و اگر قانع و توجیه شوند که اتفاقی به نفع خود و جامعه است همکاری خواهند کرد.»
توصیههای وزارت بهداشت
موضوع اقناع مردم برای نرفتن به سفر روز شنبه نیز در توصیههای علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی کرونا نمود پیدا کرد. رئیسی با بیان اینکه بر اساس توصیه متخصصین، مقام معظم رهبری، وزیر بهداشت و... تا حد امکان از سفرهای غیرضروری خودداری کنند تابدون ایجاد خیز جدید بیماری عید و سال نو را پشت سر بگذاریم، گفت: «ان شاءالله روند واکسیناسیون کامل میشود و مطمئن هستیم سال آینده از مهر ماه به بعد پس از اینکه واکسیناسیون قسمت اعظمی از مردم انجام شود وضعیت خیلی بهتری داشته باشیم.»
سعید نمکی، وزیر بهداشت نیز در آخرین توصیه خود گفت: « من به عنوان وزیر درخواست داشتم تا سفرها منتفی شود. البته روزهای سختی بر مردم گذشته اما همین مردم اگر بدانند چقدر این رفت و آمدها باعث افزایش خطر مرگ و میر است، در محل جغرافیایی تنگ تر میمانند تا ویروس را از گوشهای به گوشهای دیگر نبرند. این ویروس بسیار وحشتناکتر از قبل است و تا میتوانیم باید چرخهی انتقال را کاهش دهیم، مثلا وقتی ویروس را با خود به یک روستایی میبریم که رد پای ویروس در آن نیست، ما آنجا سوغاتی مرگ با خود بردیم، ما التماس کردیم که مردم سفر نروند، حتی اگر تمام دروازهها باز بود مردم حضرت عباسی سفر نروند. »روزنامه سپید