کد خبر: ۲۷۳۹۸۱
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۵ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - 2021February 15
در حال حاضر شرکت‌های دانش‌بنیان و سایر شرکت‌ها به 4 تا 5 شیوه وارد حوزه تولید واکسن کرونا شدند و هنوز برای ما مشخص نیست
شفاآنلاین>سلامت>دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری با اشاره به دلایل واکسیناسیون کشورهای همسایه و آغاز نشدن واکسیناسیون عمومی در کشور، گفت: اکنون به مرحله‌ای وارد شدیم که تا شهریور سال آینده واکسن ایرانی کرونا در انواع مختلف به تولید می‌رسد که در این صورت ما به عنوان قطب تولید واکسن در دنیا محسوب می‌شویم
به گزارش شفاآنلاین: دکتر مصطفی قانعی در نشست «ترویج علم با موضوع تشریح روش‌های ساخت واکسن کرونا» که توسط جایزه مصطفی (ص) و به صورت آنلاین برگزار شد، با بیان اینکه مدیریت و تأمین واکسن کرونا از لحاظ تولید در کشور آغاز شده و اکنون چندین پلتفرم توسط محققان در حال پیگیری است، افزود: در این باره سوالاتی مینی بر تولید متنوع واکسن در کشور مطرح شد؛ چرا که برخی اعتقاد داشتند که کرونا پس از 3 تا 4 ماه از بین می‌رود و ممکن است اپیدمی در کشور به وجود نیاید اما این اپیدمی به وجود آمد و ما در عین حال، اقدامات برای تولید واکسن را آغاز کردیم.

وی با تأکید بر اینکه همزمان حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ در راستای تولید واکسن انجام شد، گفت: در حال حاضر شرکت‌های دانش‌بنیان و سایر شرکت‌ها به 4 تا 5 شیوه وارد حوزه تولید واکسن کرونا شدند و هنوز برای ما مشخص نیست که این واکسن متناسب چه گروه سنی است.زیرا همانطور که مشاهده شد که برخی از واکسن‌ها در برخی از سنین مشکلاتی را به‌وجود آورده و این موضوع ایجاب می‌کند که از واکسن‌های متنوع دیگری استفاده کنیم.

قانعی با تاکید بر اینکه پیش‌بینی می‌شود که در خرداد ماه 1400 در حوزه واکسن کرونا به نتیجه برسیم و واکسیناسیون را در کل کشور داشته باشیم، یادآور شد: در عرصه تولید واکسن این‌گونه نیست که بتوان واکسن‌های متنوع را از سایر کشورها تهیه کرد از این ‌رو باید انواع واکسن‌ها در کشور موجود باشند تا بتوان برای هر گروه سنی از واکسن خاصی استفاده کرد ضمن آنکه هنوز فواصل تزریق این واکسن برای ما مشخص نیست و اینکه آیا فواصل 6 ماه کفایت می‌کند یا خیر؟ و اینکه کدام گروه سنی از چه واکسنی باید استفاده کند.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، با بیان اینکه در خرداد ماه وضعیت واکسیناسیون کشور مشخص خواهد شد، اظهار کرد:در حال حاضر این برنامه واکسیناسیون مبتنی بر یک برنامه است و تست‌های انسانی هنوز نتیجه نداده‌اند.

وی به تجربیات جهانی در زمینه خرید واکسن کرونا اشاره کرد و گفت: ممکن است هر پروژه تولید واکسن در مراحل یک، دو و سه انسانی با شکست مواجه شود؛ همانطور که آفریقای جنوبی اقدام به خرید واکسن «آستروزنیکا» کرد ولی وقتی در این ویروس موتاسیون ایجاد شد متوجه عدم کارایی این واکسن شدند که یا باید شروع به تولید واکسن می‌کردند یا یک سفارش جدید از یک کشور دیگر می داشتند.

رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا، ادامه داد: انستیتو پاستور فرانسه تحقیقات تولید واکسن کرونا را شروع کرد اما در فاز یک با شکست مواجه شد ازاین‌رو نباید این انتظار را داشت که هر واکسن در مرحله تست بالینی نتیجه بدهد؛ ممکن است تست‌های بالینی که در خصوص واکسن کرونا در کشور آغاز کردیم، موفق نشوند.

قانعی با تأکید بر اینکه به ازای هر واکسن، یک فناوری در ایران نهادینه می‌شود، گفت: کرونا یک فرصت در کشور محسوب شد زیرا اکنون در مرحله‌ای هستیم که دو آزمایشگاه سطح سه ایمنی در حال تأسیس است در حالی که در گذشته نیاز به وجود چنین آزمایشگاهی احساس نمی‌شد ولی اکنون جزو دارایی‌های کشور محسوب می‌شود.

وی نهادینه شدن تکنولوژی‌هایی مانند mRNA در کشور را از دیگر دستاوردهای اپیدمی کرونا نام برد و خاطر نشان کرد: به واسطه این اپیدمی  مسئولان به حوزه تولید واکسن‌سازی در کشور توجه کردند و به عبارت دیگر این اولین ‌باری است که واکسن‌سازها جایگاه مهمی در کشور پیدا کردند و به حرف‌های آنها گوش ‌داده شد.

رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا با تأکید بر اینکه ما تنها نباید به فکر خرید واکسن باشیم، بلکه باید به تولید واکسن کرونا توجه زیادی داشته باشیم، گفت: ستاد توسعه زیست فناوری از همان ابتدای وظیفه حمایت مادی و معنوی از فناوران این عرصه را بر عهده داشت و معاونت علمی ریاست جمهوری نیز تکمیل این زنجیره را در دستور کار خود قرار داد و علاوه بر آن مشاهده شد که برای انجام فاز ۳ یک واکسن نیاز به زیرساخت‌های تولیدی است که به شدت هزینه‌بر است؛ ازاین‌رو دولت‌ها باید هزینه‌های تولید واکسن و مراحل قبل از تولید آن را در نظر بگیرند. 

قانعی یادآور شد: در ایران باید دولت ۱۵ میلیون دوز واکسن کرونا را از شرکت‌های تولیدکننده که فاز ۳ کارآزمایی‌های بالینی را با موفقیت سپری کرده باشند، پیش‌خرید کند این پیش خرید موجب خواهد شد که صنعت ورشکسته نشود.

عدم مشارکت ایران در کارآزمایی‌های بالینی بین المللی

قانعی افزود: از همان ابتدا برخی کشورها تمایل داشتند که تست‌های مختلف فاز ۱، ۲ و ۳ انسانی واکسن کرونا را به صورت مشترک با کشور ما انجام دهند. این در حالی است که ایران می‌بایست ۵۰ درصد پول واکسن را پرداخت می‌کرد و اگر پروژه با شکست مواجه می‌شد، این پول به هیچ عنوان بازگشت داده نمی‌شد ضمن آنکه اگر در تست‌های بالینی عوارضی متوجه مردم مورد تست می‌شد، هزینه درمان آن را باید دولت متقبل می‌شد به این دلیل ما این روش را برای مشارکت با سایر کشورها در تولید واکسن در اولویت قرار ندادیم.

وی با طرح این سوال که چرا کشورهای اطراف ما واکسینه شدند اما ایران واکسیناسیون را آغاز نکرده است، توضیح داد: دلیل آن است که ایران تست انسانی در مراحل اولیه کشورها را قبول نکرد و ما این شرط را ارائه کردیم که در صورت به نتیجه رسیدن اجرای فاز ۱، در فاز ۳ انتقال فنی صورت گیرد که تنها کشوری که با این شرط موافقت کرد کشور کوبا بود و با ایران وارد تعامل شد و همکاری خود را با انستیتو پاستور آغاز کرد.

قانعی با بیان اینکه در ابتدا کشور روسیه با این شرط حاضر به همکاری با ایران نبود اما اکنون حاضر شده که واکسن خود را در مراحل یک و دو انجام دهد و فاز ۳ را به صورت مشترک با ایران آغاز کند، یادآور شد: نیاز کشور ۱۶۰ میلیون دوز واکسن کرونا است و پیش‌بینی ما این است که هرکدام از فناوری‌های در پیش گرفته شده تولید واکسن کرونا بین ۱۵ تا ۲۵ میلیون دوز تولید داشته باشند که باز هم این میزان کم است.

دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری با تأکید بر اینکه تولیدات داخل پاسخگوی نیاز به واکسن نیست اما باید در هر صورت نیاز خودمان را برطرف کنیم، افزود: اگر واکسیناسیون ۶ ماه دوام داشته باشد، باید سناریوی دیگری را در حوزه تولید واکسن در نظر بگیریم.

حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی در پروسه تولید واکسن

رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا گفت: اولین‌بار بود که صندوق نوآوری و شکوفایی در پروسه تولید واکسن حمایت‌هایی مبنی بر اهرم کردن پول برای صنعت از واکسن‌سازها داشت و معاونت علمی این کار را پیش می‌برد.

وی با بیان اینکه اکنون پروژه تولید دو واکسن ایرانی کرونا دارای همکار صنعتی است، یادآور شد: زنجیره فناوری تا تولید در پروسه واکسن‌سازی کامل شده به طوری که دو صنعت خواستار تولید واکسن‌های ایرانی بعد از تست‌های موفقیت‌آمیز هستند که این جزو دستاوردهای کرونا محسوب می‌شود و اتفاقی است که ممکن است هر 100 سال یک بار در کشور رخ دهد.

قانعی با تاکید بر اینکه اکنون به مرحله‌ای وارد شدیم که تا شهریور سال آینده واکسن ایرانی کرونا در انواع مختلف به تولید می‌رسد، ادامه داد: در این صورت ما به عنوان قطب تولید واکسن در دنیا محسوب می‌شویم.

دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری افزود: بر اساس اعلام یونیسف، اکنون ما هشتمین کشور تولیدکننده واکسن (۲ واکسن) هستیم اما اگر ۵ واکسن را در دستور کار داشته باشیم، این رتبه نیز ارتقاء می‌یابد.

وی تأکید کرد: احتمال دارد در بعضی از روش‌های غیرمعمول تولید واکسن همچون واکسن خوراکی در سال آینده ورود پیدا کنیم که در این خصوص پژوهش‌هایی در حال انجام است.
برچسب ها: شرط ، کارآزمایی ، واکسن
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: