همه مطمئناند بهجز خانمبزرگ كه بهتازگی نوهها برایش جشنتولد ۸۵ سالگی گرفتهاند. او همین هفته پیش با پزشك خود دیدار داشته و حالا می داند برخی مواد غذایی كه ممكن است برای بقیه مفید باشد با بدن او چندان دوست نیست.
شفاآنلاین>سلامت> میوه خوری پر است از میوه های رنگ و وارنگ فصل. همگی خوشمزه و سرشار از فایده. قراراست مهمانها ابتدا هریك بشقابی پر از میوه بخورند و بعد نوبت برسد به قهوه و چای به همراه قند یا كشمش و خرما. همگی خیالشان راحت است كه این مواد همه در نوع خود مفیدند و نگرانی خاصی در مصرف آن نیست.
به گزارش شفاآنلاین: همه مطمئناند بهجز خانمبزرگ كه بهتازگی نوهها برایش جشنتولد ۸۵ سالگی گرفتهاند. او همین هفته پیش با پزشك خود دیدار داشته و حالا می داند برخی مواد غذایی كه ممكن است برای بقیه مفید باشد با بدن او چندان دوست نیست.
وی این اسرار را به همسنوسالان خود میگوید تا همه با احتیاط به استقبال عمری طولانی و مملو از سلامت بروند.( با تشكر از جاوید نجفی)
گریپ فروت
سرشار است از خاصیت و مصرف آن در زمستان به همه توصیه می شود، اما سالمندان باید در مورد آن محتاط باشند.
معمولا هر فرد سالمند انواع و اقسام قرص و دوا و دارو مصرف می كند. گریپ فروت ازجمله موادی است كه می تواند بر داروی مصرفی تاثیر گذاشته و آن را دستخوش تغییراتی كند. خوردن گریپفروت به افرادی كه داروی كنترل فشارخون مصرف می كنند توصیه نمی شود.
بدن فردی كه دارو مصرف میكند آنزیمی تولید میكند كه ممكن است گریپفروت آن را از بین ببرد. در نتیجه دارو آزادانه در بدن او به حركت خود ادامه میدهد و میتواند فرد را دستخوش اوردوز كند.
سالمندانی كه مایل به استفاده از گریپفروت هستند باید از پزشك درمانگر خود مشاوره بگیرند تا اطمینان حاصل كنند خوردن گریپفروت، داروی مصرفیشان را تحتالشعاع قرار نمیدهد. همچنین ممكن است گریپفروت در افراد ایجاد حساسیت كند و این به دلیل خود میوه یا روغن موجود در پوست آن است.
قهوهبه آرامش كمك میكند و مبارزی جدی با سرطان است، اما ممكن است نوشیدن آن برای سالمندان مضراتی به همراه داشته باشد. سالمندان خواب كمتری از جوانترها دارند و كافئین موجود در قهوه و چای و شكلات، این بیخوابی را افزایش میدهد.
نوشیدن قهوه در حد زیاد اضطراب، تشویش و احساس خستگی را برای سالمند به ارمغان میآورد. قهوه آب بدن را كم میكند و این خود عامل بسیاری از بستریشدنها در میان سالمندان است. افرادی كه دچار مشكلات قلبیاند باید از قهوه دوری كنند چون استرسزاست و موجب ضربان قلب میشود.
از این گذشته، قهوه اسید معده را تحریك میكند، پس مصرف آن به سالمندان دچار زخممعده توصیه نمیشود. بهطوركلی، سالمندان باید مواد كافئیندار ازجمله قهوه و چای و شكلات را در حجمی محدود مصرف كنند.
سالمندان میتوانند به انواع دمنوش گیاهی مثل بابونه، بهلیمو، نعناع، گل یاس و دارچین و دیگر موارد زیرنظر پزشك خود روی بیاورند.
نوشیدنی های شیرین
تعدادشان كم نیست. انواع نوشابه زرد و مشكی و بیرنگ و آبمیوههای صنعتی كه یخچال هر سوپری را پر كرده دشمن درجه یك هر سالمندی است.
هر لیوان نوشابه به طور متوسط حاوی ۱۳ حبه قند است، یعنی بیشتر از حجم مورد نیاز بدن فرد در یك روز. نكته جالب اینجاست كه برخی نوشابهها برای خود ظاهری آبرومند دست و پا كردهاند و ادعای رژیمی بودن دارند.
این یك باور غلط است. شیرین كننده های مصنوعی باعث افزایش وزن میشوند و چون كالری كمتری دارند فرد را وسوسه میكنند در حد بیشتری مصرف كند كه نتیجه آن، چاقیای است كه خود سرآغاز هزار و یك درد و بیماری، بهخصوص در سالمند است و همچنین آسیب جدی به دندانها.
آبمیوه های صنعتی هم معمولا از حداقل میوه طبیعی و حداكثر قند و مواد افزودنی تولید شدهاند كه سلامت هر فردی را نشانه میگیرد، بهخصوص افراد مسن. مصرف نوشیدنیهای خنك سالمی مثل شربت عسل، دوغ كمنمك یا سركه انگبین میتواند جایگزینی خوب برای این نوع نوشیدنیهای صنعتی باشد.
خرما
قطعا یكپارچه ضرر نیست. جایگزینی فوقالعاده است برای قند و شكر. انرژیزاست و روند خونرسانی را بهبود میبخشد، اما نباید بیش از حد مصرف شود. سالمندانی كه قندخون و فشارخون بالا دارند باید در مصرف خرما احتیاط كنند.
دیابتی ها باید طبق نظر پزشك این ماده غذایی را در رژیم تغذیه خود بگنجانند. خرما طبع گرمی دارد و افرادی كه خود طبیعت گرم دارند ممكن است با مصرف آن دچار خارش و مشكلاتی مشابه شوند. دراین موارد باید خرما را به همراه مادهای سرد مصرف كرد.
خرما دارای فیبر بالاست و اگر فرد آن را به همراه مواد فیبردار بخورد ممكن است تحت هجوم این میزان بالا فیبر قرارگیرد كه نتیجهاش یا یبوست است یا اسهال. خرما چیزی نیست كه بتوان از آن چشمپوشی كرد اما سالمندان باید مقدار مصرفی آن را بادقت بسنجند و زیر نظر پزشك به مصرف آن بپردازند.
نمك
این یكی پیر و جوان ندارد و همگی باید در مصرف آن یك دنیا احتیاط كنند. اما خطر آن برای سالمندان به مراتب بیشتر است.
سالمندان بالای هفتاد سال نباید روزانه بیش از ۱و۲ گرم نمك مصرف كنند و این مقدار یعنی مصرف ناهاری كم نمك، و حذف نمك پاش از زندگی.
سالمند باید خیار را بدون نمك بخورد به خصوص سالمندی كه فشارخون بالا دارد یا سابقه ناراحتی قلبی داشته است.
پنیر شور، صبحانهای ناسالم را برای فرد سالمند فراهم میآورد و بهترین جایگزین آن، پنیرهای كمنمك است به همراه سبزی خوردن یا خیار. پوكیاستخوان و تنگی نفس هم از عواقب مصرف نمك است. فرد سالمند میتواند غذای خود را با ادویهجات مفید طعم دهد تا از مضرات نمك در امان بماند.
تخم مرغ
سرشار از مود مغذی است اما به دلایلی نمیتوان آن را روزانه مصرف كرد. تخم مرغ كلسترول بالایی دارد و به همین دلیل مصرفی بیش از دو یا نهایتا سه عدد از آن در هفته برای فرد سالمند یعنی به جان خریدن خطر كلسترول بالا.
همچنین تحقیقات فراوان نشان میدهد ربط مستقیمی بین كلسترول و دیابت وجوددارد. پس مصرف روزانه تخم مرغ برای دیابتیها ممنوع است و ازاین گذشته، ممكن است رهآورد مصرف بالای آن، شكلگیری دیابت در بدن باشد.
مصرف زیاد تخم مرغ یا گوشت و مرغ نیمپز ممكن است باعث مسمومیت غذایی در سالمند شود و ازطرفی باعث ایجاد عفونت خون شود. تمامی افراد احتمال ابتلا به عفونت خون را دارند، اما این خطر درمورد سالمندان به مراتب بالاتر است.
توصیه میشود سالمندان حداكثر دوتخم مرغ در هفته استفاده كنند و آن هم آب پز باشد. نیمرو یعنی گذاشتن تخم مرغ كنار روغن اشباع شده كه خود بلایی جدید است برای سلامتی سالمند.