کد خبر: ۲۶۸۴۸۲
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۱۱ آذر ۱۳۹۹ - 2020December 01
به هیچ وجه نباید مساله سلامت روان مبتلایان به اچ آی وی را دست کم گرفت.
شفاآنلاین>سلامت>رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: همه گیری بیماری کووید۱۹ به این زودی ها تمام نمی شود، پیک های دیگر این بیماری در پیش است و باید برای روزهای سخت تر آماده شویم.

 به گزارش شفاآنلاین: محمد مهدی گویا روز سه شنبه در همایش روز جهانی ایدز که به صورت آنلاین برگزار شد، افزود: هنوز دارو و واکسن مناسبی برای بیماری کووید۱۹ در دنیا پیدا نشده است و باید برای روزهای سخت تر آماده شویم.

وی ادامه داد: همه گیری کووید۱۹ آثار سوئی بر خدمات جاری سلامت داشته است، دسترسی به خدمات سلامت برای سایر بیماری ها نیز کمتر شده است و از هم گسیختگی در ارائه خدمت سلامت بسیار چشمگیر است. پیش بینی می شود همه گیری کووید۱۹، موج های پشت سر همی داشته باشد و موج های جدید این بیماری در راه است.

گویا گفت: همه گیری کووید۱۹ بر افزایش بسیاری دیگر از بیماری ها به خصوص ایدز، سل و مالاریا داشته است و آثار سوئی بر خدمات جاری سلامت در همه کشورها به خصوص درباره اچ آی وی و دسترسی به سایر خدمات سلامت ایجاد کرده و از هم گسیخته شدن خدمات درمانی بسیار چشمگیر بوده است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت افزود: همه گیری کووید۱۹ باعث ایجاد مشکلات جدی در ارائه خدمات پیشگیری و درمان ایدز در دنیا شده است. هنوز یک پنجم کسانی که مبتلا یه اچ ای وی هستند از ابتالای خود آگاه نیستند. حداقل یک سوم این مبتلایان در دنیا در مقاطعی خدمات پیشگیری و درمان را رها کرده اند و این مساله به خصوص در میان کودکان و نوجوانان بیشتر از سایر گروههای سنی است.

کووید۱۹ عوارض روانی و اجتماعی ایدز را افزایش داد

گویا گفت: در سال ۲۰۱۹ حدود ۶۲ درصد مبتلایان جدید اچ آی وی از بین جمعیت های فقیر بوده اند. برنامه ۹۰-۹۰-شناسایی و درمان مبتلایان به ویروس اچ آی وی حتی قبل از پاندمی کووید۱۹ راکد شده و عقب افتاده بود در بسیاری از نقاط دنیا پیشرفت چندانی نداشت. کووید۱۹ باعث شد عوارض سلامتی، اجتماعی و اقتصادی بیماران مبتلا به عفونت اچ آی وی شدت پیدا کند. همه جای دنیا شاهد این وضعیت بودیم و آثار بسیار مخربی در کشورها به جا گذاشته است.

وی هشدار داد: اگر اچ آی وی و سل در طول پاندمی به درستی مدیریت نشود مرگ های این بیماری ها در پنج سال آینده دو برابر می شود.در بسیاری از مناطق دنیا به خصوص کشورهای زیر صحرای آفریقا خدمات  کاهش آآسیب ایدز به شدت آسیب دیده است تعداد مبتلایان کودک افزایش پیدا کرده و انجام تست آچ ای وی کاهش یافته است.

گویا گفت: خدمات سلامت روان در بسیاری از کشورهای دنیا برای مبتلایان به اچ آی وی متوقف شده است. کووید۱۹ آثار مخربی بر روان این بیماران به جا گذشته و اگر مراقبت نشود آثار جدی تری خواهد داشت.

وی ادامه داد: بعد از کرونا بسیاری از خدمات سلامت به اجبار در اختیار کووید۱۹ قرار گرفته است. این مساله آثار بسیار مخربی بر ابعاد اقتصادی و اجتماعی کشورها گذاشته است. بیکاری و فقر اول سراغ جمعیت های فقیرتر می رود، این همه گیری و آثار سوء اقتصادی آن همچنان در حال افزایش است.

گویا گفت: باید ابتکارات جدیدی در نظر بگیریم وزارت بهداشت نباید تنها باشد. همه سازمانها باید به کمک بیایند سازمانهای دولتی، غیردولتی؛ مردم نهاد حتی بخش خصوصی باید به کمک وزارت بهداشت بیایند.

وی افزود: یکی از تبعات کووید۱۹ کمبود ذخایر داروهای اچ آی بوده است، که در کشورهای فقیر بیشتر دیده می شود.مطالعات سازمان ملل نشان داده ۶ ماه کمبود دارو امکان توقف درمان اچ آی را دو برابر کرده است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت گفت: نیاز به جهش در برنامه مبارزه با ایدز هستیم به همین علت  تصمیم گرفته ایم که برنامه پنجم مبارزه با ایدز را اجرا کنیم. همگی دست به دست هم متعهد شده اند به رغم پیامدهای سنگین کووید۱۹ روی بسیاری  از برنامه های سلامت، اجازه ندهند هیچ وفقه ای در برنامه ایدز، سل، مالاریا و بیماری ای غیر واگیر رخ دهد.

گویا گفت: دسترسی چند ماهه به داروهای اچ آی وی برای این مبتلایان یکی از برنامه های وزارت بهداشت در ماههای گذشته بوده است. در این مورد نگران سلامت روان این مبتلایان هستیم و به سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کردیم باید حق انتخاب را به کسانی بدهیم که با اچ آی وی زندگی می کنند نمی شود به سادگی ارتباط با فرد مثبت فقط به ارائه دارو منحصر شود. این افراد نیازمند این هستند که رو رو رو با آنها صحبت شود و خدمات سلامت روان دریافت کنند و بیش از سایر مردم در این شرایط به خدمات سلامت روان نیاز دارند.

وی تاکید کرد: به هیچ وجه نباید مساله سلامت روان مبتلایان به اچ آی وی را دست کم گرفت. فقط تجویز دارو برای چند ماه کافی نیست. باید به هر دو جنبه جسمی و روانی این بیماری توجه کنیم. سازمان بهداشت جهانی هم به این نتیجه رسیده است که بی توجهی به این مساله تبعات جبران ناپذیر دارد.

داروهای جدید پیشگیری از اچ آی وی در ایران

گویا گفت: خبر خوب اینکه از داروهای جدید برای پیشگیری استفاده می کنیم، داروهای جدیدی برای پیشگیری اچ آی وی به خصوص برای خانم ها آمده است که تزریقی هستند و اثرات طولانی تا ۸ هفته دارند ود می تواند تاثیر پیشگیرانه برای انها مناسبی داشته باشند. این داروها در کاهش ابتلا به عفونت اچ آی وی به خصوص در خانم ها اثر دارد.

وی افزود: برای کودکان، زنان، نوجوانان و جمعیت های کلیدی آسیب پذیر باید اقدامات زیادی در جهت پیشگیری و درمان انجام دهیم. باید همکاری با جامعه مدنی را در این زمینه گسترش می دهیم و هر روز بیشتر برای پیشگیری سرمایه گذاری می کنیم. جزو ائتلاف جهانی پیشگیری از ایدز هستیم و از هیچ کوششی در این زمینه دریغ نمی کنیم.         
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: