در بسیاری از موارد، علت بیماری کیسه صفرا موارد زیر هستند:
شایعترین مشکلات کیسه صفرا عبارت است از:
کولیک صفرا به دوره هایی با درد بسیار شدید اشاره دارد که در نتیجه انسداد مجاری کیستیک به دلیل وجود سنگ صفرا است. این انسداد منجر به انقباض شدید کیسه صفرا گردیده و باعث درد شدید متناوب یا گاهی اوقات درد ثابت می شود. از نظر دوره زمانی، این دردها ممکن است دو الی سه ساعت به طول بیانجامد، گاهی هم ممکن است سالها بروز نکند.
کیسه ی صفرا به دلیل تولید سنگ صفرا و ایجاد التهاب های مکرر ممکن است زخمی شود.
سنگ صفرا در واقع در داخل کیسه صفرا به وجود آمده و می توانند باعث درد شوند. این در حالی است که ممکن است حدود ۹۰٪ از بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا علائمی نداشته باشند و یا حتی ممکن است سالها دچار سنگ صفرا شده باشند.
کیسه صفرای ملتهب میتواند در نتیجه سنگ کیسه صفرا ایجاد شود. مهمترین دلایل ابتلا به التهاب کیسه صفرا عبارتند از: مصرف بیش از اندازه مشروبات الکلی، مبتلا شدن به برخی عفونت ها و یا تومورهایی که خود منجر به تجمع صفرا می شوند.
کلانژیت اسکلروزان در واقع نوعی بیماری مجاری صفراوی است که منجر به التهاب کبد می شود و جریان صفرا به روده را کند میکند و یا آن را کاهش میدهد. خود این موضوع میتواند باعث سیروز کبدی، نارسایی کبدی و یا حتی سرطان کبد شود.
علائم مشکلات و اختلالات کیسه صفرا فرد به فرد میتواند متفاوت باشد. در هر صورت، اکثر علائم با شروع درد در ناحیه فوقانی شکم آغاز میشود. دیگر علائم اختلالات کیسه صفرا عبارتند از:
از آنجا که بیماری کیسه صفرا با علائمی همچون سوزش معده و درد قفسه سینه همراه است، گاهی ممکن است با درد قلبی اشتباه شود. اگر میخواهید بدانید سوزش زیر دل شما بابت چیست می توانید با دکتر مرعشی متخصص قلب و عروق مشورت کنید.
سنگ کیسه صفرا در حالت عادی به واسطه درمان های پزشکی و یا با برداشتن کیسه صفرا مدیریت می شوند. درمان های نادر شامل موارد زیر است:
نوشیدن قهوه به طور روزانه می تواند ریسک ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کمتر کند. گمان میرود که کافئین منجر به تحریک انقباضات کیسه صفرا و در نتیجه کاهش غلظت کلسترول در صفرا میگردد.
مصرف چربیهای اشباع شده در مواد غذایی مانند گوشت، کره و سایر فرآوردههای حیوانی با حملات سنگ کیسه صفرا در ارتباط است. همچنین برخی مطالعات نشان دادهاند که غذاهای حاوی چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون و کانولا، یا اسیدهای چرب امگا ۳ که در کلزا، بذر کتان و روغن ماهی وجود دارد، ریسک ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش میدهد. مصرف روغن ماهی میتواند مفید باشد (علیالخصوص در بیمارانی که سطح تریگلیسیرید بالایی دارند)، چرا که منجر به بهبود عملکرد در تخلیه کیسه صفرا می شود.
رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد، ریسک ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش میدهد.
مطالعات نشان داده اند که مصرف میوه و سبزیجات بیشتر، احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش میدهد.