کد خبر: ۲۶۷۶۴۰
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۱ - ۲۴ آبان ۱۳۹۹ - 2020November 14
اقدام دیرهنگام
عضو هیات‌مدیره اتحادیه کشوری کسب‌و‌کارهای مجازی اظهار کرد: مایه تاسف است که در کشوری کار می‌کنیم که برای انجام کارهای معمولی و الزامی که در همه جای دنیا معمول و مرسوم است باید از نهادهای دولتی تشکر کنیم.
شفاآنلاین>اجتماعی>سازمان تامین اجتماعی تقریبا ۹ ماه پس از شیوع ویروس کرونا و اجرایی شدن پروتکل‌های فاصله‌گذاری اجتماعی و دورکاری، شرایط بیمه کارکنان دورکار را اعلام کرد. با ابلاغ این بخشنامه به نظر می‌رسد از این پس کارفرمایان برای اجرای دورکاری دیگر با مشکل بیمه مواجه نخواهند شد. مدیران استارت‌آپ‌ها و دست‌اندرکاران اکوسیستم استارت‌آپی کشور از این همه تاخیر و طولانی شدن درک مفهوم دورکاری توسط کارشناسان تامین اجتماعی عصبانی هستند. از سوی دیگر بسیاری از فعالان استارت‌آپی نیز از اینکه مشکل دورکاری بالاخره حل شد خشنود و قدردان هستند. البته مساله دورکاری فقط موضوع مربوط به استارت‌آپ‌ها نبود، بسیاری از کسب‌و‌کارهای کشور به کارمندان خود اجازه دورکاری داده‌اند. با این همه درک امکان دورکاری و پیشبرد کارها برای کسب‌و‌کارهای فیزیکی و سنتی کمی مشکل است.

به گزارش شفاآنلاین:پیش از این بارها ماموران و بازرسان اداره تامین اجتماعی و مالیات از شرکت‌های استارت‌آپی بازدید می‌کردند و بابت اینکه کارمندان در محل کار حاضر نبودند، مدیران را توبیخ یا جریمه می‌کردند. هرچقدر مدیران استارت‌آپ‌ها به آنها توضیح می‌دادند که کارمندان را به دلیل شیوع کرونا به دورکاری فرستاده اند، بازرسان توجهی به حرف آنها نمی‌کردند. این اتفاق برای دیگر کسب‌و‌کارها نیز رخ داده یا نه، مشخص نیست. دارندگان کسب‌و‌کارهای سنتی کمتر در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنند و البته کمتر هم کارمندان را به دورکاری می‌فرستند. احتمالا از ترس جریمه شدن!

تقریبا از اسفندماه سال ۹۸ با گسترش ویروس کرونا بسیاری از شرکت‌ها برای حفظ سلامت کارکنان خود و همچنین اجرای پروتکل‌های اعلام‌شده از سوی دولت اقدام به اجرای سیاست‌های دورکاری کردند و تمامی کارکنان یا بخشی از آنان را دورکار اعلام کردند اما طی این دوره زمانی همواره با مشکل بازرسان بیمه مواجه می‌شدند چرا که طبق قانون کارفرما موظف به رد کردن بیمه برای شخصی است که در محل کار حضور دارند.
حال سازمان تامین اجتماعی طی بخشنامه‌ای اعلام کرد کارگاه‌هایی که تاکنون اقدام به ارسال لیست بیمه کارکنان خود می‌کردند اما طی سال‌ جاری به دلیل شیوع ویروس کرونا و با اجرای سیاست‌های دورکاری تعطیل بوده‌اند یا با نیمی از افراد خود فعالیت می‌کردند در صورتی که حداقل یک ماه برای افراد خود پیش از ابلاغ این بخشنامه بیمه پرداخت کرده‌ باشند می‌توانند بدون بازرسی بازرس بیمه همچنان اقدام به ارسال لیست بیمه کنند و دیگر نیازی به بازرسی نخواهد بود.
همچنین بازرس بیمه نیز موظف شده اگر کارفرما اعلام کرد که نیمی یا تمامی افراد حاضر در کارگاه دورکار هستند باید اسامی دورکاران را به عنوان بیمه شده تامین اجتماعی در لیست بیمه‌شدگان قید و تاکید کند که آنان دورکار بوده‌اند.
البته این مقررات مشمول کارفرمایان کارگاه‌های دارای معافیت حق بیمه سهم کارفرمایی تا میزان پنج کارگر نمی‌شود و بازرسی از آن کارگاه‌ها همچنان ادامه دارد. در این بخشنامه سازمان تامین اجتماعی تاکید کرده که حقوق و مزایای اشخاص دورکار مانند شاغلان حاضر در کارگاه است.
همچنین در این بخشنامه آمده است که اگر کارگاه در دوره دورکاری اقدام به جذب نیروی دورکار کند نیز کارفرما باید لیست این افراد را در سامانه سازمان اعلام کند و سازمان نیز باید موافقت خود را به صورت غیرحضوری و آنلاین به آنان اعلام کند.
همچنین مرکز فناوری اطلاعات، آمار و محاسبات این سازمان نیز موظف شده ظرف مدت یک هفته پس از صدور این دستور اداری تمهیدات لازم را به منظور طراحی و ساخت سیستم‌ مکانیزه مورد نیاز و اصلاح سیستم‌های موجود اندیشیده و اقدام کند.
بعد از ۹ ماه توقع تشکر هم دارند!
فعالان اکوسیستم استارت‌آپی اما بسیار عصبانی هستند. آنها معتقدند این اقدامی است که باید ماه‌ها پیش انجام می‌شد نه اینکه ۹ ماه دارندگان کسب‌و‌کارهای مجازی را آزار دهند و سپس بعد از گذشت ۹ ماه، دورکاری را به رسمیت بشناسند و توقع تشکر هم داشته باشند.رضا الفت‌نسب عضو هیات‌مدیره اتحادیه کشوری کسب‌و‌کارهای مجازی اظهار کرد: مایه تاسف است که در کشوری کار می‌کنیم که برای انجام کارهای معمولی و الزامی که در همه جای دنیا معمول و مرسوم است باید از نهادهای دولتی تشکر کنیم. در واقع باید متشکر باشیم که سازمان تامین اجتماعی بعد از گذشت ۹ ماه از شیوع ویروس کرونا و بسیار دیرتر از بسیاری از کشورها دورکاری را به رسمیت شناخته است!
او افزود: به جای اینکه دولت و نهادهای دولتی از ما ممنون باشند که نیروهای خود را به دورکاری فرستاده‌ایم و با حضور فیزیکی آنها در شرکت، کرونا را گسترش نمی‌دهیم، ما باید سپاسگزار باشیم که دورکاری به رسمیت شناخته شده است.
الفت‌نسب گفت: با این وضع و این نگاه دولت مگر می‌توان به موفقیتی دست یافت؟ سازمان تامین اجتماعی موظف بود از ابتدای شیوع کرونا دورکاری را به رسمیت بشناسد. واقعا ما کجای کار هستیم که چنین مسائل بدیهی بعد از ۹ ماه به رسمیت شناخته می‌شود؟
او افزود: سازمان تامین اجتماعی باید رسیدگی و از استارت‌آپ‌ها سوال می‌کرد مشکلات‌شان کدام است، چه ضررهایی را متحمل شده‌اند و چه نیازهایی دارند. باید به استارت‌آپ‌ها کمک می‌کرد.
الفت‌نسب با تایید اینکه وزارت ارتباطات به کسب‌و‌کارهای اینترنتی وام داده است بیان کرد: البته بودجه به میزانی نبود که بتوانند به همه کمک مالی کنند. به جز آن تمامی نهادهای دولتی گیر می‌دهند و ایراد می‌گیرند و این فقط مختص به تامین اجتماعی نیست.
تامین اجتماعی زیر بار ابطال بخشنامه ۱۰۸ نمی‌رود
الفت‌نسب گفت: وقتی دیدم فعالان کسب‌و‌کارهای اینترنتی برای به رسمیت شناخته شدن دورکاری خوشحالی می‌کنند فقط تاسف خوردم. با این روند در نهایت می‌خواهیم به کجا برسیم؟ مشکلات بسیاری داریم اما نهادهای دولتی به مشکلات ما رسیدگی نمی‌کنند. تامین اجتماعی از هر هزینه شرکت‌ها ۳۰ درصد مطالبه می‌کند. با اینکه بخشنامه ۱۰۸ را دیوان عالی ابطال کرده اما این سازمان زیر بار آن نمی‌رود و به شرکت‌ها می‌گوید از هزینه‌هایی که در قالب قرارداد پرداخت می‌کنند باید ۳۰ درصد به تامین اجتماعی بپردازند.
راه رشد بسته است
با مدیران استارت‌آپ‌ها که صحبت می‌کنید به شما می‌گویند دولت سقفی برای استارت‌آپ‌ها قرار داده که از آن نمی‌توانند بیشتر رشد کنند، مگر آنکه رانت داشته باشند یا آقازاده باشند. اما با روند کندی که نهادهای دولتی برای درک مفاهیم و تغییرات جدید مانند دورکاری در پیش گرفته‌اند، نیازی به سقف نامرئی نیست. نهادهای دولتی خود به خود جلوی رشد استارت‌آپ‌ها را می‌گیرند. به همین دلیل است که در ایران هرگز فردی مانند ایلان ماسک نخواهیم داشت مگر آنکه از کشور مهاجرت کند. هرگز شرکتی مانند تسلا که خودروهای خودران تولید کند احداث نمی‌شود چراکه قطعا مورد تمسخر مردم، دولت و سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد. سقف رویاها و تفکرات ما کوتاه است.جهان صنعت
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: