به گزارش
شفاآنلاین:سایت نشنال جئوگرافیک در این رابطه مینویسد: «محققان میگویند مغز ما برای درک اعداد بزرگ سیمکشی نشده است. همچنین ما در حال هضم تلفات کروناویروس در میان دریایی از نگرانیهای دیگر مثل مسائل اقتصادی، انتخابات، تغییرات نحوه کار، روند آموزش فرزندان و… هستیم.»
دیوید کسیل متخصص سوگواری در لسآنجلس در این رابطه میگوید: «ظرفیت محدود ذهن انسان و میلمان به اجتناب نباید به ما اجازه دهد که هیچ فعالیتی در راستای بهتر شدن انجام ندهیم. بیحسی نباید منجر به فرار ما از مشکل شود.»
بر این اساس برخلاف آنچه سیمکشی ذهن برایمان تعریف میکند، رکوردهای روزانه کرونا صرفا اعداد نیستند بلکه هر کدام به شکل جدا یک زندگی است که به پایان رسیده.
اما این روند صعودی در آمار تعداد مبتلایان کرونا بسیار تندتر هم بود به طوری که هفته پیش در روزهای ۱۷ و ۲۱ آبان رکورد تعداد مبتلایان به کووید۱۹ در کشور شکسته شد. چهارشنبه ۲۱ آبان سیاهترین روز کرونایی ایران است که در آن نزدیک به ۱۲هزار نفر به این بیماری مبتلا شدند و زندگی ۴۶۲ نفر هم به پایان رسید. به طور میانگین هفته پیش روزانه ۱۰۲۳۵ نفر به کووید۱۹ مبتلا شدند.
مقایسه وضعیت هفتمین هفته پاییز با هفتههای قبلی نشان میدهد که آمار مبتلایان و شیوع کروناویروس در کشور با چه سرعتی افزایش پیدا کرده است؛ ۷۱۶۴۹ نفر، تعداد افرادی هستند که هفته پیش در خطر مرگ قرار گرفتند و متاسفانه احتمالا تا هفتههای بعد چیزی حدود ۵درصد این افراد فوت میکنند؛ ۳۵۸۲ نفر.
خبر بدتر اینکه این تنها پیامد روزهای مرگبار کرونایی نیست. به گفته پزشکان دیگر اکثر بیمارستانها پر شدهاند و این میتواند پیامدهای خطرناکی برای دیگر بیماران هم داشته باشد.
شناسایی ۲۳ جهش ژنتیکی کرونا
یکی از دلایل افزایش مبتلایان جهشیافتگی و قدرت
سرایت ویروس کروناست. در همین راستا معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری گفت: با مطالعه بیش از ۲۰۰ توالی ژنی و ژنوم کرونا، ۲۳ جهش ژنتیکی این ویروس شناسایی شد که چهار جهش آن مختص ایران است.
محمدعلی ملبوبی اظهار داشت: ویروس کرونا در مقیاس بسیار بالایی تکثیر میشود و براساس منابع علمی هر ویروس روزانه حدود ۹۰۰ ویروس جدید تولید میکند.
وی افزود: برخی مردم بر این باور غلط هستند که تعداد کم ویروس نمیتواند مشکلی ایجاد کند. به طور مثال اگر یک ویروس وارد بدن شود روز اول به حدود ۹۰۰ ویروس تکثیر میشود و در روز دوم به حدود یک میلیون ویروس میرسد و پس از آن به میلیاردها ویروس، به عبارتی این ویروس به سرعت بدن را فرا میگیرد.
وی به مردم توصیه کرد با رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی خود را در معرض ویروس کرونا قرار ندهند.
تجمیع جهشهای ژنتیکی میتواند خطرناک باشد
معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری همچنین گفت: هرچند تقریبا تمام جهشهای ژنتیکی ویروس کرونا خنثی و بیخطر هستند و به ندرت یک جهش تک منجر به تهاجمی شدن میشود اما تجمیع آنها موضوع مهمی بوده و میتواند خطرناک باشد.
ملبوبی با یادآوری اینکه تاکنون بیش از ۱۲ هزار جهش در ژنوم ویروس کرونا در جهان شناسایی شده است، ادامه داد: ویروسها سعی میکنند با جهشهای متعدد، بقای خود را در جمعیت میزبان حفظ کنند که این کار سلامت انسانها را به خطر میاندازد.
این ویروسشناس امکان جهشهای متعدد ویروس کرونا در انسان را محتمل دانست و گفت: جهشها تقریبا خود به خود طی تکثیر ویروس رخ میدهند، چون جنس این ویروس از «آرانای مثبت» است، زمان همانندسازی خطا در ویروس رخ میدهد که به آن جهش گفته میشود.
ملبوبی یادآور شد: ۲۳ جهش ژنتیکی ویروس کرونا در ایران شناسایی شده که از مطالعه بیش از ۲۰۰ توالی ژنی و ژنوم به دست آمدهاند. برخی از این توالییابیها در داخل کشور و برخی از ویروس کرونا از بدن بیمار ایرانی با سابقه مسافرت به کشور در خارج انجام شدهاند. بخشی از این جهش در کشورهای دیگر هم مشاهده شده اما چهار جهش ویروس کووید۱۹ مختص ایران است.
وی افزود: متخصصان در حال بررسی روی جهشهای ژنتیکی هستند تا مشخص شود چه تغییراتی در آنها رخ داده یا جهشها چه مقدار بوده است تا بر اساس آن بتوانیم روشهای تشخیص بیماری را بهینه کنیم و گروهبندی بیماران انجام شود.
وی با یادآوری اینکه در ساخت واکسنها به جهشهای ژنتیکی توجه جدی میشود، افزود: براساس جهشهای شناسایی شده، میتوان بیماران را گروهبندی کرد تا بهترین دارو برای مداوای آنان انتخاب شود.
وی تاکید کرد: در این حالت بیماران زودتر مداوا میشوند و هزینههای درمان کاهش پیدا میکند. برخی از داروها ممکن است حال بیمار را بدتر کنند که باید با دانستن نوع و سویه ویروس از مصرف آن جلوگیری شود.
مسافرت سبب در هم آمیختن جهشها میشود
معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری همچنین اظهار داشت: در حال حاضر در برخی شهرها جهش ژنتیکی ویروس کرونا مشاهده شده است که با مسافرت مبتلایان، امکان در هم آمیختن جهش ژنتیکی و تجمیع آنها در جمعیت و حتی در سویههای ویروسی بیشتر میشود.
ملبوبی ادامه داد: افراد مبتلا با مسافرت از شهری به شهر دیگر در یک استان یا از استانی به استان دیگر و حتی مسافرت هوایی داخلی و خارج از کشور، میتوانند کار را سختتر و سلامت افراد بیشتری را به خطر اندازند.
وی محدودیتهای تردد بینشهری را مفید ارزیابی کرد و گفت: کاش محدودیتهای اخیر زودتر اعمال میشدند و مردم نیز با آگاهی از واقعیات فوق بیشتر همکاری و همراهی کنند.
جزئیات واکسنهای در راه
سخنگوی سازمان غذا و دارو در توئیتی نوشت: تا این لحظه پنج واکسن ایرانی در فهرست کاندیداهای واکسن کووید١٩ سازمان بهداشت جهانی قرار گرفتهاند. از طرفی مطالعات جدید در مورد واکسن فایزر که امید تازهای برای درمان کووید ۱۹ است، نشان میدهد عوارض جانبی این واکسن شباهت زیادی به عوارض جانبی واکسن آنفلوآنزا دارد اما شدت آنها بیشتر است.
به تازگی اخباری مبنی بر تولید واکسن مشترک دو شرکت Pfizer و BioNTech با کارایی ۹۰ درصدی در محافظت از مردم منتشر شد.
قرار است واکسن جدید فایزر برای کووید ۱۹ تا پایان ماه نوامبر مجوز تولید انبوه را دریافت کند. احتمالا برای ایجاد ایمنی توسط این واکسن باید دو واحد از آن با فاصله چند هفته
تزریق شود.
دادههای اولیه به دست آمده از آزمایشات بالینی نشان میدهد مصرفکنندگان این واکسن باید خود را برای عوارض جانبی آن آماده کنند.
به گفته مقامات شرکت فایزر عوارض جانبی واکسن کووید ۱۹ شباهت زیادی به عوارض جانبی واکسن آنفلوآنزا دارد اما شدت آنها بیشتر است.
این عوارض شامل درد در بازوها، دردهای عضلانی و تب بوده و تا چند روز باقی میمانند.
با وجود اینکه عوارض جانبی واکسن شدید نیست، میتواند به طور موقت زندگی فرد را مختل کند و مانع انجام فعالیتهای عادی روزمره شود.
همچنین با توجه به اینکه لازم است واکسن در دو مرحله به فرد تزریق شود، دریافتکنندگان این واکسن، به ناچار عوارض جانبی آن را دو مرتبه تجربه میکنند.
به گفته شرکت فایزر برقراری ارتباط موثر با مصرفکنندگان و اطلاعرسانی درباره لزوم تزریق دو واحد از واکسن و نیاز به سپری شدن یک ماه از تزریق آن برای ایجاد مصونیت در برابر ویروس، امری ضروری است.
در مرحله سوم از آزمایشات بالینی این واکسن نزدیک به ۴۴ هزار داوطلب آن را دریافت کردند.
تزریق دومین واحد واکسن ۲۱ روز بعد انجام شد و یک هفته پس از تزریق دومین واحد آن، مشخص شد این واکسن در ۹۰ درصد از دریافتکنندگان، مصونیت ایجاد میکند.
بنابراین ۱۰ درصد از دریافتکنندگان این واکسن در برابر بیماری کووید ۱۹ آسیبپذیر هستند. در نتیجه تا زمانی که استفاده از واکسن به مرور زمان ایمنی جمعی در برابر ویروس را افزایش میدهد، نمیتوان تدابیر محافظتی از جمله فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک را کنار گذاشت.
اوایل این هفته شرکت آمریکایی فایرز اعلام کرد با همکاری شرکت آلمانی بایونتک موفق شده واکسن کرونا را کشف کند و این واکسن در تحقیقات اولیه، نشان داده میتواند به میزان ۹۰ درصد به افراد در برابر کووید ۱۹ مصونیت دهد.
محققان این شرکتها مدعی شدند که این واکسن روی ۴۳ هزار و ۵۰۰ نفر در شش کشور دنیا آزمایش شده و هیچگونه نگرانی در زمینه سلامت و ایمنی مرتبط با آن مشاهده نشده است. این دو شرکت قصد دارند درخواست خود را برای تایید استفاده واکسن تا پایان ماه جاری میلادی درخواست دهند. دهها واکسن مختلف در مراحل پایانی آزمایش قرار دارد اما این اولین واکسن است که نتایجی را نشان داده است. با این حال این واکسن باید به تایید مراجع معتبر پزشکی دنیا و سازمان بهداشت جهانی برسد.جهان صنعت