شفاآنلاین>سلامت>وقوع هرگونه سقط جنین برای زنان چه به صورت عمدی و چه با تجویز و توصیه پزشک عوارض روحی و روانی متعددی را به دنبال دارد. بر اساس آمار حدود ۲۰ درصد بارداریها به سقط منتهی میشود. جالب است بدانید بیش از ۴۰ درصد زنانی که تجربه سقط جنین دارند پس از این اتفاق دچار اندوه شده و دوست دارند با فردی که از وضعیت آنها خبر دارد درباره این اتفاق صحبت کنند.
به گزارش شفاآنلاین:همراهی همسر و نزدیکان زنی که به طور خواسته یا ناخواسته سقط جنین داشته است و ابراز این احساس که حال او را درک میکنند، اهمیت به سزایی در بهبود حال چنین افرادی دارد و نباید از این موضوع غفلت کنند. اگرچه افرادی که به هر دلیلی بدون تجویز پزشک به این کار دست میزنند به دلیل اقدام غیر اخلاقی که مرتکب شدهاند، تا مدتها و گاهی تا پایان عمر به عذاب وجدان دچار میشوند.
فهیمه قبیتی، روانشناس اجتماعی و متخصص واقعیت درمانگر اظهار کرد: سقط جنین در برخی از موارد به توصیه پزشک و برای حفظ جان مادر تجویز شده و در نهایت انجام میشود.
او افزود: وجود معلولیت و عدم سلامت جنین یکی از مواردی است که موجب تجویز نسخه سقط جنین برای مادران باردار شده و با انجام غربالگریهای لازم در نهایت منجر به سقط جنین میشود.
این روانشناس ادامه داد: البته سقط جنین چه با تجویز پزشک و چه به صورت غیرقانونی، عوارض روحی و روانی بسیاری را برای مادر به دنبال دارد. عذاب روحی ناشی از مرگ یک موجود زنده برای مادری که به طور عمدی به سقط جنین اقدام کرده او را دچار عذاب وجدان میکند.
قبیتی بیان کرد: در دوران بارداری در بدن مادر، هورمونی به نام آندورفین ترشح میشود. این هورمون موجب بالا رفتن آستانه تحمل او شده و همچنین سطح نشاط مادر را افزایش میدهد و تحمل درد و رنج را برای او آسانتر میکند. با این وجود انجام سقط جنین با ایجاد اختلال در پروسه تولید هورمونها خلق و خوی مادر را نیز با اختلال روبرو خواهد کرد.
او تاکید کرد: مادر در دوران بارداری به جنین داخل شکم خود تعلق خاطر دارد و وجود موجودی زنده از جنس خود مادر حس خوشایندی را درون او به وجود میآورد.
این روانشناس ادامه داد: افسردگی عارضه شایع در میان مادرانی است که تجربه سقط جنین عمدی دارند و به عنوان پیش زمینه بسیاری از بیماریها در این مادران به شمار میرود و استرس و اضطرابی فراگیر آنها را پس از این حادثه احاطه میکند.
قبیتی افزود: افسردگی و اضطراب مادرانی که به طور عمد به سقط جنین اقدام میکنند در اغلب موارد به اندازهای حاد میشود که نیازمند دارو درمانی مستمر میشوند و باید دورههای درمانی خود را تا مدتها ادامه دهند.
سقط جنین عمدی، احتمال خودکشی را تا ۶ برابر افزایش میدهد
این روانشناس بیان کرد: متاسفانه احتمال خودکشی مادرانی که به صورت عمدی تجربه سقط جنین دارند بیش از سایرین است. این مسئله به عذاب وجدان ناشی از این اقدام باز میگردد، به آرامش رسیدن این افراد در چنین شرایطی بسیار سخت است.
قبیتی گفت: استفاده از مشاوره و همچنین انجام روان درمانی تلفیقی به صلاحدید مشاور و پزشک و روانپزشک معالج فردی که سقط جنین عمدی داشته است از جمله مواردی است که این افراد باید جهت بازیابی نسبی آرامش و سلامت روانی خود مدنظر داشته باشند.
او تصریح کرد: نحوه رفتار و عملکرد خانواده و همسر زنی که با حادثه تلخ سقط جنین و آن هم به طور عمدی روبرو بوده است، نقش مهمی در بازیابی روحیه او دارد و به طور حتم بار روانی چنین اتفاق تلخی را تا حد زیادی سبک خواهد کرد.