کد خبر: ۲۶۶۸۶۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۵ - ۰۹ آبان ۱۳۹۹ - 2020October 30
ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا اجازه فعالیت مجدد سالن‌های سینما را آن هم با نیمی از ظرفیت و با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی صادر کند.
شفاآنلاین>اجتماعیکرونا تقریبا صنعت سینما را به زانو درآورده است. هشت ماه است که یا سینماها تعطیلند و یا با استقبال بسیار اندک تماشاگران روبه‌رو هستند. دور از انتظار نیست که در این شرایط سینماداران توانایی پرداخت بدهی‌های خود به پخش‌کنندگان فیلم‌ها را ندارند. اما از سوی دیگر در شرایط پرنوسان اقتصادی کشور، پخش‌کنندگان هم حق دارند وصول طلب‌های خود باشند.

به گزارش شفاآنلاین:تقریبا اسفند ماه سال گذشته بود که پس از اعلام رسمی ورود ویروس کویید 19 به کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمامی فعالیت‌های فرهنگی و هنری را برای جلوگیری از انتشار بیشتر این ویروس تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآورد. بنابراین سینماها تعطیل شدند. همه امیدوار بودند این تعطیلی روزهای زیادی به طول نینجامد اما حدودا 4 ماه طول کشید تا ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا اجازه فعالیت مجدد سالن‌های سینما را آن هم با نیمی از ظرفیت و با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی صادر کند. در این 4 ماه اما اکران آنلاین به صحنه آمد. گرچه فروش فیلم‌ها در پروژه اکران آنلاین به پای فروش در سینما نمی‌رسید اما توانست بخشی از ضررهای پخش‌کنندگان را جبران کند. با وجود سینمای آنلاین دیگر تمایل مردم برای حضور در سالن‌های سینما به حداقل خود رسید. در این میان چندین بار هم با افزایش مبتلایان کرونا، سینماها برای مدتی تعطیل شدند و این روزها همچنان درهای سینماها بسته است. طبیعی است که در چنین شرایطی سینماداران توانایی پرداخت بدهی‌های خود به پخش‌کنندگان فیلم‌ها را نداشته باشند. حدودا مرداد ماه بود که سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که برای پرداخت بدهی‌های سینماداران به پخش‌کنندگان مساعدت‌هایی خواهد کرد اما این مساعدت‌ها به جایی نرسید. همان زمان علی سرتیپی پخش‌کننده و سینمادار درباره پرداخت وام گفت: هنوز پرداختی صورت نگرفته و جلسه‌ای هم داشتیم تا این کار سریع‌تر صورت گیرد چون برای پرداخت وام و ضمانت‌هایی که برای برگشت باید گرفته شود خلل ایجاد شده و باید شرایط پرداخت تسهیل شود که امیدوارم ظرف چند روز آینده این مسئله برطرف شود.
13 شهریور ماه، روابط عمومی سازمان سینمایی، پیرو مصوبه جلسه دوازدهم کارگروه بررسی آسیب‌های کرونا در سینما مبنی برتادیه بدهی اکران ۹۸ سینماداران بدهکار به دفاتر پخش، لیست کامل بدهی سالن‌های سینما با شرح کامل جزئیات و به تفکیک میزان بدهی به شرکت‌های پخش را منتشر کرد. بنا براین گزارش مبلغ کل بدهی سالن‌های سینما ۱۶۳,۸۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال است و سازمان سینمایی در راستای سیاست‌های حمایتی خود در جبران ضرر و زیان صنعت سینما ناشی از ویروس کرونا، مجموع این مبلغ را در قالب حمایت پرداخت خواهد کرد.
15 مهر، اعلام شد که سازمان سینمایی در شهریور ماه بیش از 500 میلیون تومان برای حمایت از شرکت‌های پخش و 171 میلیون تومان هم برای حمایت از سینماها واریز کرده است. طبق اعلام روابط عمومی سازمان سینمایی؛ پیرو مصوبه جلسه دوازدهم کارگروه بررسی آسیب‌های کرونا در سینما بوده مبنی بر اختصاص درآمد فروش فیلم‌ها به سالن‌های سینما و پرداخت معادل فروش خالص آن‌ها به شرکت پخش که مقرر شد با توجه به نیم بها شدن قیمت بلیت، طی ماه‌های مرداد، شهریور و مهر این میزان برای سینما و شرکت پخش به قیمت بلیت تمام بها برای فیلم‌های ایرانی اکران اول در نظر گرفته شود و مابه‌التفاوت به صورت حمایت از سوی سازمان سینمایی به شرکت‌های پخش و سینماها در پایان اکران هر فیلم پرداخت شود.
با تعطیلی دوباره سینماها در روزهای اخیر اما نکته‌ای که برخی سینمایی‌ها را بیشتر گله‌مند کرده وعده‌هایی بوده که برای کمک به سالن‌های سینما داده شده بود. قرار بود سازمان سینمایی وامی را به سینماداران بدهد تا آن‌ها بدهی خود را با تهیه‌کننده‌هایی که فروش سال قبل خود را هنوز دریافت نکرده‌اند، تسویه کنند. تهیه‌کننده‌ها در این باره می‌گویند هنوز پولی نگرفته‌اند و قصد دارند این بار یک اقدام جدی برای گرفتن پول خود انجام دهند، بخصوص آنکه با کم شدن ارزش پول ملی، رقمی که الان بگیرند با آنچه سال قبل می‌توانستند بگیرند بسیار متفاوت است. از آن طرف سینمادارها هم می‌گویند بانک‌ها هنوز ریالی‌ها را به آن‌ها پرداخت نکرده‌اند.
برخی از تهیه‌کنندگان سینما هم با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند که با تسویه نشدن مطالبات‌شان از فروش فیلم‌هایشان از سوی سینماداران و بی‌نتیجه ماندن اقدامات سازمان سینمایی، از سینما‌داران به قوه قضائیه شکایت می‌کنند.
تمام این‌ها در حالی است که برخی تهیه‌کننده‌های سینما معتقدند در این 9 ماه گذشته سازمان سینمایی بیش از هر گروهی هوای کسب و کار، سالن‌های سینما را داشته و از آن‌ها بیش از بقیه حمایت کرده است.
همچنین این اواخر شنیده شد قرار است بخشی از بلیت فیلم‌های در حال اکران از سوی سازمان سینمایی خریداری شود ولی پیگیری مشخص کرد که هنوز مسئله قطعی نشده چرا که باید ابتدا تامین منابع مالی صورت گیرد.
حالا برای بار دیگر روابط عمومی سازمان سینمایی با اعلام تمدید مهلت مراجعه سینماهای بدهکار به صندوق اعتباری هنر، فهرست به‌روز‌رسانی شده بدهی سینماهای کشور به دفاتر پخش از اکران 98 به مبلغ 293 میلیارد و 130 میلیون ریال را نیز منتشر کرده است.
براساس این گزارش، پیرو لیست منتشر شده در 13 شهریور ماه و اعلام مغایرت برخی دفاتر پخش، لیست اصلاح شده به همراه سه جدول شامل فهرست بدهی سینماهای کشور، فهرست بدهی سینماها به تفکیک دفتر پخش و فیلم و فهرست بدهی سینماهای حوزه هنری منتشر شد.
مهلت دریافت این تسهیلات که ازسوی سازمان سینمایی تامین شده است تا هفته آینده تمدید شده و آخرین فرصت مراجعه سینماداران بدهکار به صندوق اعتباری هنر برای دریافت وام 4 درصدی طبق جداول جهت تسویه با فیلم‌ها خواهد بود.
در این میان مصطفی کیایی، کارگردان سینما که سال گذشته فیلم سینمایی «مطرب» را به عنوان پرفروش‌ترین فیلم سال اکران کرد، درباره اینکه هنوز پول فروش فیلم خود را پس از گذشت نزدیک به یک سال به طور کامل از سینمادارها دریافت نکرده است، در گفت‌وگویی بیان کرد: بخش کوچکی از این پول اخیرا تسویه شد که البته بیشترین سهم پرداختی هم متعلق به پردیس سینمایی کورش بود، اما هنوز رقم قابل توجهی باقی مانده و بخش عمدای از آن مربوط به حوزه هنری است که سینماهای زیادی را در تهران و شهرستان‌ها در اختیار دارد.
او با اشاره به اینکه حوزه هنری ردیف بودجه مشخصی دارد، گفت: این مجموعه در سال‌های گذشته هنگام اکران بعضی فیلم‌ها، صاحبان آن‌ها را بسیار اذیت کرده و فیلمسازها را به تغییر یا کوتاه کردن فیلم‌ها بنا بر سلیقه «حوزه هنری» مجبور کرده است تا به این شرط اجازه اکران فیلم را در سالن‌های سینمایی خود که تعداد قابل توجهی هم در کل کشور هستند، بدهد. حال برای من سوال است در این مجموعه‌ای که نگاه ارزشی در راس آن حاکم است، آیا کسی به فکر است که طلب ما را پرداخت کند؟ اگر الان از مراجع تقلید درباره پول تهیه‌کننده‌هایی که در اختیار حوزه هنری است استفتا بگیریم چه حکمی می‌دهند؟ در مملکت ما همیشه از حق‌الناس صحبت شده و هنوز هم اگر یک آدم عادی بدهی داشته باشد، ماشین خود را می‌فروشد چون به حق الناس اعتقاد دارد، اما چرا این دم و دستگاه و تشکیلات برای حق‌الناس ارزش قائل نیست؟
کارگردان مجموعه «همگناه» با اشاره به از بین رفتن ارزش بدهی در طول این یک سال (با کم شدن ارزش پول ملی) ادامه داد: «مطرب» سال گذشته فروش خوبی کرد ولی من اگر در شبکه نمایش خانگی «همگناه» را نساخته بودم، باید خانه‌ام را بابت وامی که برای ساخت «مطرب» از بانک گرفته و آن را به رهن گذاشته بودم، از دست می‌دادم. اگر الان در این اوضاع اقتصادی و شرایط کرونا خانواده من آواره خیابان می‌شدند کسی در همین حوزه هنری بود که جواب مرا بدهد؟ واقعا چطور می‌شود که آن‌ها با پول من و همکاران من در مجموعه خود همه کار انجام می‌دهند ولی نسبت به بدهی خود و حق ما اینقدر بی‌تفاوت هستند؟
مصطفی کیایی افزود: من امیدوارم مسئولان رده بالای حوزه هنری در جریان نباشند که چه اتفاقی در مجموعه آن‌ها رخ می‌دهد چون در غیر این‌صورت این حق بر گردن آن‌ها نیز هست و من از هر کسی که در حوزه هنری می‌داند با وجود این بدهی‌ها چه اتفاقی در حال رخ دادن است نمی‌گذرم، چراکه مسئول سازمان سینمایی حوزه هنری هیچگاه درباره فیلم‌ها و مشکلاتی که بر سر اکران پیش آمده پاسخگو نبوده و الان هم نیست. این دوستان بدانند گذران امورشان با پول ماست؛ پولی که در جیب آن‌ها امانت بود اما خیانت در امانت کردند.
سرانجام باید به نحوی مشکل بین سینماداران و پخش‌کنندگان فیلم‌ها حل شود و طبیعی است که این مشکل بدون حمایت نهادهای دولتی راهی برای مرتفع شدن نخواهد داشت، چراکه سینمادارانی که ماه‌ها است نتوانسته‌اند حتی هزینه‌های جاری خود را تامین کنند قطعا توانایی پرداخت بدهی‌هایشان را نخواهد داشت. و این نکته نیز نباید فراموش شود که در صورت حل نشدن این مشکل در آینده نه‌چندان دور احتمالا شاهد خاموش شدن چراغ بسیاری از سینماهای کشور برای همیشه خواهیم بود و این به معنای مرگ صنعت سینما در کشور است.
برچسب ها: کرونا ، سینما ، کویید19
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: