به گزارش شفا آنلاین، محمدمهدی طرزی عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران در نشست خبری تشریح عوارض جراحی بینی اظهار داشت: در مکاتب مختلف به مباحث زیباییشناسی به طرق مختلفی پرداخته شده است که با چالشهای زیادی مواجه است ولی همانطور که در قرآن کریم آمده است، خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد ولی مبحث نازیبایی به دلیل عدم هارمونیها به وجود میآید که یک بحث هنری نیز به آن دخیل میشود بنابراین در جراحیهای بینی استفاده از تناسبات هنری و ادغام با پزشکی بسیار اهمیت دارد زیرا در مبحث پزشکی با بافت زنده روبهرو هستیم.
افزایش جراحی بینی در ایرانیان به دلیل عدم هارمونی در صورت و نژاد ایرانی
وی درباره اینکه چرا عملهای جراحی بینی در ایران بسیار رواج پیدا کرده است عنوان کرد: هارمونیها در ملل مختلف متفاوت است که این امر را میتوان در چهره مردمان اروپا و آسیای شرقی مشاهده کرد که اندامهای صورت آنان تناسب بهتری دارد ولی در ایران به دلیل نژاد استخوانی خاصی که ایرانیان دارند و براساس هارمونی که بین چشم و بینی رخ دهد انجام عملهای جراحی نیز در ایران برای ایجاد یک هارمونی مناسب بیشتر رخ داده است. البته توجه به زیبایی در اقوام مختلف نیز تاثیرگذار است.
طرزی ادامه داد: البته مبحث مذهب را نیز باید در این مساله دخیل کرد زیرا به دلیل آنکه صورت ایرانیان در مبحث زیبایی بیشتر چهره شده است، مساله زیبایی در صورت نیز بیشتر در بین جامعه ایرانی مورد توجه قرار گرفته است.
این عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران درباره اینکه عنوان میشود آمار جراحی بینی در بین مردان ایرانی نیز افزایش پیدا کرده است، بیان داشت: بله این مساله صحیح است و عمل جراحی بینی در مردان کشورمان از آمار 5 درصد طی 10 تا 15 سال گذشته به 15 تا 20 درصد افزایش یافته است و علت مهم آن این است که جوانان در گذشته به مبحث شخصیت و درآمد خود توجه داشتند ولی جوانان امروزی به مقوله زیبایی بیشتر میپردازند البته در برخی اقوام همچنان عمل جراحی بینی را «بد» میدانند زیرا معتقدند که این کار دستکاری در خلقت خداست که این نظریه نیز هیچ اشکالی ندارد و این مسائل دارای بُعد فرهنگی است.
وی تصریح کرد: در سالهای اخیر انجام عملهای جراحی بینی بهتر، علمیتر و کم عارضهتر شده است و امروز دیگر کوچک کردن بینی شاخص به حساب نمیآید بلکه بر اساس شاخصهای علمی که کاملا نیز تغییر کرده است جراحی بینی برای تقویت آن صورت میپذیرد. براین اساس باید افراد دقت داشته باشند که از مهمترین عوارض جراحی بینی میتوان به عارضه خرخر کردن، آبریزشهای بینی و مشکلات تنفسی اشاره کرد که افراد دچار سردردهای شدیدی میشوند که این عوارض در گذشته در پی عملهای جراحی بینی بسیار بود و امروز کمتر شده است و این امر باعث شده است که استقبال از جراحی بینی علمی افزایش یابد.
طرزی درباره تاثیر مسائل روانی برای انجام جراحیهای بینی عنوان کرد برخی بیماران بدون هیچ عیبی در بینیشان تقاضای عمل جراحی میکنند که این مساله مربوط به عدم اطمینان نفس آنها است و اگر بهترین عملهای جراحی برای آنها انجام شود به هیچ عنوان راضی نخواهند شد بلکه باید آنها دیدشان را نسبت به چهره زیبا تغییر دهند.
عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران عنوان کرد: البته برخی افراد نیز هستند که واقعا احتیاج به عمل جراحی بینی دارند و انجام چنین عمل جراحی باعث افزایش اعتمادبه نفسشان میشود.
وی درباره اینکه آیا جراحان بینی به افرادی که میخواهند بینی خود را جراحی کنند مشاورههای صحیحی را ارائه دهند، گفت: جراحی آرایشگری نیست، پزشک نیز قسم خورده است که کار طبابت خود را براساس اصول انسانی انجام دهد بنابراین مشاورههای قبل از عمل جراحی به خوبی انجام میشود چون یک وظیفه اخلاقی برعهده پزشک است که بیمار خود را راهنمایی کند و مشاورههای صادقانه ارائه دهد و بارها شده است که پزشکان افرادی که میخواستند جراحی بینی کنند را از این جراحیها منع کردهاند بنابراین براساس آمارها 15 تا 25 درصد بیماران با ارائه مشاورههای پزشکان از انجام عملهای جراحی منصرف میشوند بنابراین تب جراحی بینی در کشور نیز میتواند توسط پزشک کنترل شود.
طرزی درباره تفاوت هزینههای جراحی بینی در کشور نیز عنوان کرد: هزینههای جراحی زیبایی در کشور تعرفه ندارد، زیرا مقوله هنر به نوعی وارد عرصه پزشکی شده است و معنای این آن است که مثلا یک تابلوی هنری به حراج گذاشته شود، امکان دارد به قیمتهای متفاوت و براساس ارزشهای هنری فروخته شود. بنابراین در جراحی زیبایی علیالخصوص جراحی دینی مسائل هنری نیز دخیل شده است و قیمتهای این جراحی براساس هنر و کار پزشک تعیین میشود ولی قیمتها براساس مسائل اقلیمی و اقتصادی متفاوت است. بنابراین هر جراحی که اعمال جراحی وی کمعارضهتر باشد و بیمار نیز راضیتر باشد قیمت جراحی این فرد نیز افزایش مییابد ولی در مجموع قیمت جراحی بینی از حداقل 700 هزار تومان تا 17 میلیون تومان است.
عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران در زمینه ضمانتهای جراح به افرادی که بینی خود را جراحی میکنند، عنوان کرد: جراح باید 2 ضمانت در این زمینه به افراد ارائه کند، یک اینکه به هیچ عنوان بعد از جراحی بینی فرد نباید دچار مشکل تنفسی باشد و امروزه جراحیهای بینی به سمتی رفته است که از غضروفهای برداشته شده افراد برای دیگر ساختارهای بینی استفاده میشود و حتی تنفس فرد نیز بهتر خواهد شد بنابراین دیگر تضمین جراح به اینگونه افراد نداشتن صدای دودماغی و گرفتگی بینی است. براین اساس ما خوانندههایی از داخل و خارج از کشور داشتیم که بینی خود را تحت عمل جراحی قرار دادهاند و هیچ مشکلی در صدای آوازی آنان رخ نداده است.
وی درباره میزان شکایات در زمینه جراحی بینی در کشور بیان داشت: مرجع رسیدگی به این شکایت نظامپزشکی است. در برخی شکایتها وقتی بررسیها صورت میپذیرد متوجه میشوند که عارضه هیچ ربطی به جراح نداشته است ولی در برخی مواقع بحث قصور پزشکی مطرح میشود که با این مبحث برخورد میشود و حتی به پرداخت دیه و اختلال در پروانه مطب جراح نیز منجر خواهد شد. البته این شکایتها نسبت به گذشته خیلی کمتر شده است. بنابراین بیشترین کنگرههای جراحی بینی نیز در ایران برگزار میشود ولی همیشه زیبایی در صدر شکایتها بوده است، با این وجود عملهای جراحی بینی زیاد شده است ولی شکایتها کمتر رخ میدهد و در مجموع به 2 تا 3 درصد رسیده است که این شکایتها نیز به مکانها و اقلیم شهرها متفاوت است.
طرزی در تشریح جراحیهای بینی که برای دومینبار بر روی صورت یک فرد انجام میشود، توضیح داد: غالبا عمل جراحی دوم بر روی بینی نتیجه بهتری خواهد داشت ولی انتظار فرد نیز بسیار مهم است و تجربه نشان داده است در عمل جراحی دوم ایرادها و شاخصهای جراحی نخست حل شده است. البته به شرطی که ایراد توسط پزشک به صورت علمی ثابت شده باشد.
این عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران درباره زمان مناسب جراحی بینی اظهار داشت: از زمان بسته شدن صفحه رشد در افراد میتوان جراحی بینی را انجام داد که در این مساله در دخترها از سن 17 سالگی و در پسرها از سن 18 سالگی مصداق دارد البته در برخی افراد توقف رشد استخوانی کمی عقبتر و در سن 19 و 20 سالگی انجام میشود که پزشک باید آن را مشخص کند ولی بهترین سن برای جراحی بینی در دخترها 20 تا 25 سالگی و در پسرها 22 تا 27 سالگی است و در حال حاضر نیز بیشتر عملهای جراحی بینی در سن 20 تا 22 سالگی رخ میدهد. ولی این مساله را نیز باید عنوان کرد دخترها پس از سن بلوغ بیشتر تمایل به انجام عمل جراحی دارند ولی نمیتوان عمل جراحی بینی را جلو انداخت و باید براساس شاخصهای بسته شدن صفحه رشد انجام شود.
وی درباره اینکه برخی پزشکان عمومی نیز دست به انجام عملهای جراحی بینی میزنند عنوان کرد: جراحی بینی فقط توسط 3 گروه شامل متخصص گوش، حلق و بینی و فوق تخصصان جراحان پلاستیک و در نهایت متخصصان فک و صورت باید انجام شود و انجام عمل جراحی بینی توسط پزشکان عمومی کاری غیرقانونی است که باعث ابطال پروانه مطب آن پزشک میشود و به هیچ عنوان گذراندن دورههای کوتاهمدت برای پزشکان عمومی جهت انجام عملهای جراحی بینی قانونی نیست و باید آنها دورههای تخصصی 4 ساله را بگذرانند و عنوان کردن گذراندن دورههای کوتاهمدت بیشتر مربوط به مسائل پوستی است که آن هم باید زیر نظر متخصص انجام شود.
طرزی ادامه داد: اگر امروز ما با انجام جراحی بینی توسط پزشکان عمومی مواجه میشویم بیشتر یک کار مخفی است که با آن به شدت برخورد می شود و اگر چنین شکایتی در نظام پزشکی رخ دهد در کمترین زمان پروانه طبابت آن پزشک عمومی باطل میشود در حالی که اگر از عوارض عملهای جراحی بینی توسط آن 3 گروه متخصصی که عنوان کردم صورت پذیرد این شکایت توسط متخصصان امر مورد بازبینی، بررسی قرار میگیرد و آن زمان امکان دارد حتی این شکایت از این گروه متخصصان منتفی شود ولی در مجموع در تمام دنیا انجام عمل جراحی بینی توسط پزشک عمومی غیرقانونی است.
عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران درباره اینکه آیا در زمان مراجعه افراد برای اجام عملهای جراحی بینی نظر آنان نیز توسط جراح گرفته میشود، عنوان کرد: همیشه در بحث جراحی های زیبایی مسلما نظر فرد نیز اهمیت دارد ولی پزشک نیز براساس شاخصهای زوایای چشم، خط خنده، ارتفاع صورت، استخوانی بودن صورت و موارد دیگر را مورد توجه قرار میدهد ولی در مجموع بیش از 90 درصد طراحی عملهای جراحی بینی توسط جراح با سلایق فرد مطابقت میکند. براین اساس شاخصهای پوستی نیز در این کار بسیار اهمیت دارد و عنوان کردن اینکه در برخی مطبها با استفاده از نرمافزارهایی اشکال صورتی را به آنان نشان میدهند مورد تایید نیست و در هیچ کنگرهای نیز این اجازه به جراح داده نمیشود که یک عکس فتوشاپ شده به فرد بدهند و به او بگویند که بینی وی به این شکل در خواهد آمد.
وی درباره تاثیر هنرمند بودن جراح در انجام چنین عملهای جراحی بر روی بینی گفت: مسلما هنرمند بودن جراح زیبایی بسیار میتواند در ارتقاء شاخصهای جراحی بینی موثر باشد.
طرزی درباره اینکه چرا عمل جراحی بینی در بین خود جراحان بسیار کم صورت میپذیرد، عنوان کرد: یکی از دلیلهای مهم آن این است که جراح به دلیل آگاهی از اینگونه عملهای جراحی دارد عیبی را دارد در بینی خود مشاهده نمیکند، بنابراین اشکالی در اینگونه عملهای جراحی وجود ندارد ولی جراح با توجه به دانشی که دارد متوجه میشود بینی وی احتیاج به عمل جراحی ندارد.
عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران درباره اینکه بعد از آمار بالای جراحی بینی چه جراحی دیگر در کشور شایع است، عنوان کرد: بعد از جراحی بینی جراحی پلک بیشترین آمار را به خود اختصاص داده است که این نوع جراحی به سن افراد بسیار ربط دارد و بعد از آن اعمال جراحی پروتز گونه و چانه و در نهایت کشیدن صورت جزء آمارهای بالا است که باید این مساله را در نظر داشت که کشیدگی صورت باید توسط متخصصان انجام شود زیرا اگر درست صورت نپذیرفت باعث پیری صورت فرد میشود.
وی با اشاره به چالش بین خانوادهها و فرزندان در مقوله انجام جراحی بینی نیز گفت: خانوادهها به انجام جراحی بینی مخالف هستند ولی فرزندان آنان این مساله را میپسندند که راهنمایی و مشاوره پزشک میتواند نقش مهمی در این مساله داشته باشد بنابراین ما به خانوادهها توضیح میدهیم که برای جراح نیز سلامت فرزندانشان مهم است و هیچ جراحی بینی بدون عدم رضایت خانواده انجام نمیشود.
طرزی در پایان به مساله کوچک کنندههای بینی نیز اشاره کرد و افزود: کوچکسازی بینی بیشتر شارلاتانیزم است و حتی این مقوله برای بینیهای گوشتی نیز به خوبی جواب نمیدهد. براین اساس ایران در جراحی بینی رتبه نخست را در تعداد انجام اینگونه عمل جراحی دارد و بعد از ایران نیز ترکیه در رتبه دوم دنیا قرار دارد.