وقتی مبارزه با بیماری کرونا آغاز شد، سخن از جریمه و قوه قهریه نبود، مگر اینکه یکی دو بار بهصورت محترمانه و در بسیاری از موارد توسط نیروهای مردمی مانع سفرهای بین شهرستانی شوند.
شفاآنلاین>اجتماعی>وقتی مبارزه با بیماری کرونا آغاز شد، سخن از جریمه و قوه قهریه نبود، مگر اینکه یکی دو بار بهصورت محترمانه و در بسیاری از موارد توسط نیروهای مردمی مانع سفرهای بین شهرستانی شوند. در واقع بیش از اینکه قدرت اجتماعی تحت تاثیر تصمیم دولتی قرار بگیرد، این جامعه مدنی بود که به شکل اخلاقمدار با سوژه اجتماعی کرونا مقابله و ذهنها را برای تغییر رفتار آماده میکرد. با این حال جامعه ایران که بهقول محققان در برخی مسائل با ارزشهای تجزیه شده همراه است، دچار دوبینی شده و به همین دلیل خیلی زود قدرت جامعه مدنی هم سست شد و چه بسیار افراد که به مسائلی چون سفر و نفی رعایت پروتکلها پرداختند. اینک که کرونا بار دیگر و به خاطر همین سستی ها اوج گرفته است، نشان از این دارد که کرونا یک گودال درون این تجزیه ارزشهای اجتماعی پیدا کرده و با قدرت نفوذ میکند. اما حالا از سوی نهادهای قانونی و اجرایی اعلام میشود که برای جلوگیری از افزایش و شیوع کرونا در جامعه و خسارتهای جانی آن لازم است هر یک از شهروندان بهعنوان مجری قانون عمل کرده و مانع از گسترش این ویروس مرموز و کشنده شوند حتی در این زمینه لازم است تشکلها و سازمانهای مردم نهاد نیز برای ریشه کنی این بیماری خطرناک به کمک مجریان و قانونگذاران آمده و تک تک افراد جامعه را برای پذیرش تصمیمات و پروتکلهای بهداشتی آماده کنند، چرا که بیتوجهی به سلامت عمومی میتواند آمار مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا را افزایش دهد.
رئیس جمهوری خواستار برخورد با متخلفانی که پروتکلهای ستاد ملی مقابله با کرونا را اجرا نمیکنند، شده است، صحبتهای رئیس جمهور، بیشتر برای ادارات و نهادها بوده است، چون اجرای قوانین سختگیرانه برای آحاد جامعه امری است که به سختی امکانپذیر است. از طرفی برای مردم عادی ممکن است خرید ماسک گران باشد، شاید یک خانوادهای که از ضعف مالی برخوردار هستند، نتوانند برای تک تک اعضای خانواده به کرات ماسک تهیه کنند. در ادارات همه باید پروتکلهای بهداشتی را بشدت رعایت کنند و این خوب است که با افرادی که ماسک ندارند و یا رئیس ادارهای که به پروتکلهای بهداشتی توجه نمیکند، برخورد جدی شود. در محیطهای باز اجتماعی، امکان برخورد در کوتاهمدت وجود ندارد. کاش این امکان فراهم میشد تا در خیابانها ماسکهای رایگان در اختیار مردم قرار میدادند، البته در نظر داشته باشیم که از ابتدا باید این برخوردها و پیشبینیها انجام میشد. چنانچه پیشبینی میشد کرونا ماندگار است، شاید امروز شاهد آمار مرگ و میر و ابتلا با این گستردگی نبودیم؛ همچنان که سازمان ملل هم اعلام کرده باید یاد بگیریم با کرونا زندگی کنیم.
احمد زینالی جامعهشناس
آرمان ملی