کد خبر: ۲۵۶۷۵۷
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - 2020May 04
باتوجه به اینکه این‌گونه خانواده‌ها به دلیل شرایط ویژه این بیماری اجازه نیافتند مراسم سوگواری برگزار و به روش‌های معمول و سنتی با عزیز خود خداحافظی کنند ممکن است با دشواری‌ها و مشکلاتی روبرو شوند
شفاآنلاین>سلامت>اندوه فراق و غم فقدان عزیزان، همیشه سخت است اما این اندوه برای داغدیدگان از کروناویروس که مجال برپایی آیین سوگ را نیز ندارند، به مراتب سخت‌تر است.

به گزارش شفاآنلاین،شهلا حقیقت روانشناس و رئیس گروه سلامت روانی،اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان با اشاره به مشکلات روانی ناشی از شیوع کروناویروس در جامعه و خصوصا اثرات آن بر خانواده‌های داغدار اظهار کرد: با برخی مداخلات می‌توان با کاستن از بار روانی این سوگ‌ها، سازگاری بیشتری در فرد ایجاد کرد.

این روانشناس با بیان اینکه خانواده‌های داغدار به دلایل خاص بیماری کووید19 و محدودیت‌های ارتباطی ناشی از آن نتوانسته‌اند آیین خاکسپاری و مراسم درخوری برای عزیز از دست رفته خود بگیرند ادامه داد: از آنجا که این‌گونه خانواده‌ها به دلیل شرایط ویژه این بیماری اجازه نیافتند مراسم سوگواری برگزار و به روش‌های معمول و سنتی با عزیز خود خداحافظی کنند ممکن است با دشواری‌ها و مشکلاتی روبرو شوند.

رییس گروه سلامت روانی،اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان با سخت خواندن این فقدان و سوگ گفت: وجود محدودیت برای حضور در سر خاک قربانیان و برگزاری آیین‌های مرسوم در کنار شرایط متفاوت این بیماری ممکن است که به بروز مشکلات در برخی از اعضای خانواده‌های داغدار بیانجامد که باید برای رفع آن برنامه‌ریزی شود.

وی به نقش مهم برگزاری آیین‌های سوگ اشاره و خاطرنشان کرد: برپایی این آیین‌ها به فرد سوگوار کمک می‌کند که به تدریج با این فقدان و سوگ کنار بیاید اما از آنجا که در شرایط دشور این چند ماهه امکان برگزاری این آیین‌ها وجود ندارد ممکن است برخی از افراد این خانواده‌ها با مشکلات روانی مواجه شوند لذا باید با تمهیداتی و با اشکال دیگری از این سوگ کم کنیم.

سوگواری مجازی راهی برای کاستن از بار روانی ناشی داغ عزیزان

وی از سوگواری مجازی به عنوان یک راهکار برای کاستن از بار روانی ناشی از این داغ‌ها نام برد و اضافه کرد: برگزاری مراسمی درخور در فرصت مناسب و بعد از پایان این بیماری همه‌گیر و نوپدید نیز می‌تواند به تسکین این خانواده‌های داغدار کمک کند.

حقیقت از برنامه‌ریزی برای برگزاری مراسم‌های نمادین در تاریخ‌های معنی‌دار برای اینگونه افراد به عنوان یک راهکار دیگر برای کاستن از بار روانی ناشی از این شوگ‌ها نام برد و افزود: به طور مثال خانواده‌های داغدار می‌توانند در ایام خاصی همچون تاریخ تولد این عزیزان و یا در سالگرد و یا هر تاریخی که در ارتباط با فرد متوفی برای آنها معنی‌دار است به برگزاری آیین‌ها و سوگ‌هایی بپردازند.

رئیس گروه سلامت روانی،اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان با بیان اینکه فضای مجازی فرصت و بسترخوبی برای کاستن از دردهای ناشی از این سوگ‌ها است ادامه داد: به طور مثال افراد داغدار می‌توانند با خانواده، دوستان و فامیل و...در ساعات مشخصی در بستر فضای مجازی مراسم مجازی برگزار کنند.

وی با بیان اینکه برگزاری این مراسم مجازی می‌تواند به داغداران آرامش دهد گفت: به طور مثال افراد می‌توانند در یک ساعت مشخص با استفاده از فضای مجازی، به دعا خواندن بپردازند و یا در فضای مجازی به صحبت درباره عزیز از دست رفته‌شان پرداخته و خاطرات خود از وی را مرور و با هم به اشتراک بگذارند. ضمن اینکه صحبت کردن درباره احساسات خودشان نیز می‌تواند در کاستن از این بار روانی کمک کننده باشد.

رئیس گروه سلامت روانی،اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان، از برگزاری مراسم‌های خصوصی به عنوان یک راهکار دیگر نام برد و اظهار کرد: به عنوان مثال فرد داغدار در این بخش می‌تواند با روشن کردن شمع، دعا خواندن، پرداختن به خاطرات فرد متوفی، جمع‌آوری عکس‌ها و خاطرات و دیگر آثار احتمالی وی و..به آرامش برسد.

این روانشناس از پرداختن به آنچه این افراد متوفی به آن علاقمند بودن به عنوان یک راهکار دیگر برای آرامش‌بخشی و تسکین افراد داغدار یاد کرد و گفت: مشارکت در کارهای خیریه، کاشت گل، درختکاری و مواردی ز این قبیل به یاد فرد متوفی می‌تواند تسکین‌دهنده باشد.

خطر مواد افیونی و الکلی

وی با بیان اینکه در صورت اطمینان از ایمنی لازم در ساعات خاص و در شرایط کاملا مطمئنی نیز می‌توان بر سر مزار این افراد حضور یافت ادامه داد: پرداختن به برخی علایق فرد متوفی مثل گوش دادن به آهنگ‌ها و یا کارهای مورد علاقه وی نیز می‌تواند در این شرایط کمک‌کننده باشد.

این تحصیل‌کرده روانشناسی، غمگینی و بروز برخی واکنش‌ها از سوی فرد داغدیده را طبیعی خواند و گفت: در چنین شرایطی فرد داغدیده ممکن است دچار شوک، اندوه و غم شدید و حتی احساس خشم و عصبانیت و...شود.

وی با بیان اینکه ممکن است فرد داغدیده در چنین شرایطی مرگ عزیز خود را باور نکند افزود: حتی ممکن است فرد در چنین شرایطی احساس گناه کند. البته بسیاری از این احساس‌ها طبیعی است و ممکن است هر فردی در چنین شرایطی با بخشی از آنها روبرو شود لذا مهم این است که در اینگونه شرایط این احساسات را بپذیریم و درباره این احساس‌ها با دیگران صحبت کنیم.

وی بر ضرورت مراقبت از سلامت فرد در این شرایط تاکید و تصریح کرد: باید در این‌گونه شرایط مراقب سلامت فرد، خورد و خوراک و خواب مناسب آنها باشیم.

این روانشناس با برحذرداشتن افراد داغدیده به پناه بردن به مواد الکلی و مخدر در این شرایط گفت: نباید به هیچ عنوان برای سرکوب این حس منفی به موادمخدر، الکل و دیگر مواد مشابه پناه برد. ضمن اینکه فرد باید در این شرایط اگر نیاز به مشاوره و کمک دیگران دارد آن را با دیگران در میان بگذارد.

رئیس گروه سلامت روانی،اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان در پاسخ به پرسشی در ارتباط با خدمات این اداره به داغدیدگان از کرونا در استان اظهار کرد: همکاران روانشناس ما در مراکز خدمات جامع سلامت آماده همکاری و ارائه مشاوره به داغدیدگان و آسیب‌دیدگان از کرونا هستند.

اگر بعد از یکی دو ماه هنوز در سوگواری هستید به روانشناس مراجعه کنید

وی از ارائه مداخلات سوگ به خانواده‌های داغدیده از کروناویروس در استان سمنان خبر داد و خاطرنشان کرد: ما در همین ارتباط لیست خانواده‌های داغدیده را تهیه کردیم و همکاران ما با برقراری تماس تلفنی با خانواده‌ها شرایط آنها را مورد بررسی قرار می‌دهند و اگر نیاز به مداخله‌ای باشد صورت می‌گیرد.

حقیقت با بیان اینکه برای افرادی که از نظر سلامت روانی و سوگ مشکلی داشته باشند برنامه مشاوره‌ای گذاشته می‌شود گفت: چنانچه نیاز باشد از این افراد دعوت می‌شود و در چهار –پنج جلسه به آنها مشاوره‌های لازم داده می‌شود.

و رئیس گروه سلامت روانی،اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان از آن دسته از داغدیدگان از کروناویروس که یک‌تا دو ماه از مرگ عزیزشان گذشته و هنوز در مرحله سوگواری بوده و همچون روز اول مرگ عزیزانشان آزار می‌بینند، خواست با مراجعه به مراکز جامع سلامت از خدمات روانشناسی بهره‌مند شوند.ایسنا
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: