دکتر ماهر، معاون برنامهريزي ستاد فرماندهي کرونا نيز از شيوع کرونا در کشور ابراز نگراني ميکند و روز گذشته در يک برنامه تلويزيوني عنوان کرد که يا بايد ايمني گلهاي با مرگ و مير بسيار بالا و عوارض اقتصادي و اجتماعي آن را قبول کنيم يا فاصلهگذاري اجتماعي يا همان قرنطينه شديد را انجام دهيم. ما الان بينابين اين دو تصميم هستيم، براي همين هنوز نتوانستيم بيماري را کنترل کنيم. سياست مشخصي هم نداريم و همين الان هم مردم خسته شدهاند. مينو محرز، قائم مقام انجمن حمايت از بيماريهاي عفوني نظراتي همسو دارد و گفته است که البته ويروس کرونا ناشناخته است و هر روز مطالب جديدي درباره آن مشخص ميشود، ولي به نظر ميآيد که اجراي جداسازي فيزيکي براي مقابله با ويروس کرونا در کشورهاي اروپايي خيلي موفق بوده است. اگر بتوان جداسازي فيزيکي را بيشتر ادامه داد ميتوان ويروس کرونا را کنترل کرد. اين عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران بيان کرد: «نميتوان گفت که در دنيا تستي وجود دارد که صد در صد جوابش معتبر است. چون امکانات تست گرفتن از همه مردم را در کشور نداريم نميتوانيم بگوييم که دقيقا در کشور ما چند درصد مردم به کرونا مبتلا هستند.»
جنجال تست کرونا در مهمانيها
چندي پيش ويدئويي از تست خصوصي براي برگزاري يک مهماني منتشر شد، بر اساس گزارش رسانهها شمار آزمايشگاههاي خصوصي که تست کرونا را با هزينه بالا براي متقاضيان انجام ميدهند 30 آزمايشگاه است که تعداد آزمايشگاههاي تست کرونا به 90 آزمايشگاه رسيده است، اما 30 مورد از اين فهرست آزمايشگاه خصوصي است. انجام تستهاي خصوصي 850 هزار تومان براي برگزاري قبل از مهمانيها است. افزايش «تست خصوصي» با قيمتهاي بالا در حالي است که عموم مردم امکان پرداخت هزينههاي آن را ندارند. عليرضا زالي، فرمانده عمليات مقابله با کرونا در پايتخت، دومين مقام دولتي است که وجود تست خصوصي را تاييد ميکند و به لحاظ پيامدهاي بهداشتي درباره آن هشدار ميدهد، اما هيچ يک از مقامهاي مسئول تاکنون درباره جنبههاي تبعيضآميز تست خصوصي کرونا سخني نگفتهاند. پيشتر کيانوش جهانپور، سخنگوي وزارت بهداشت، انجام تستهاي خصوصي را تخلف خواند و گفت: «حتي اگر اين آزمايش درست هم باشد، به دليل برقراري زنجيرهاي از خلاف در مهماني اقدام درستي نيست. از طرف ديگر جواب آزمايش به اين سرعت مشخص نميشود و حتي اگر جواب منفي بود، اعتمادبهنفس کاذب به فرد ميدهد.» وزارت بهداشت انجام تست براي بيماران مشکوک به کرونا را منحصر به بروز علايم شديد ابتلا به کرونا کرد که در بسياري موارد بعد از وخامت حال بيماران در بيمارستانها انجام ميشود و در مواردي حتي تا بعد از جانباختن بيماران نيز اين تست انجام نشده است.
تاييد تستهاي خصوصي
عليرضا زالي، فرمانده عمليات مقابله با کرونا در پايتخت، روز گذشته وجود و انجام تستهاي خصوصي را تاييد کرد و با اشاره به انجام مواردي از تست خصوصي کرونا براي برگزاري مهمانيها، به ايسنا، گفت: «اين حرکت يعني اخذ تست کرونا پيش از ورود به مهماني، يک امنيت کاذب گذرا ايجاد ميکند که به شدت خطرناک است، چراکه ممکن است فردي به دلايلي آلوده بوده، ولي جواب تست منفي باشد، به همين دليل افراد با خيال راحت وارد مهماني شده و در پي آن تمام اختلاطهاي تجمعي شکل گرفته و به شيوع و انتقال بيماري دامن ميزند. اين تستها گاهي بين 30 تا 50 درصد منفي کاذب است، به اين معنا که فرد احتمالا مبتلا بوده ولي پاسخ تست منفي ميشود. ضمن اينکه گاهي اوقات براي شکلگيري بيماري تا مثبت شدن تست فاصلهاي وجود دارد، يعني ممکن است فرد در شروع بيماري و بروز علايم باشد، ولي پاسخ تست منفي باشد.»آرمان