وقتی سازمان جهانی بهداشت مطلع میشود که ویروس جدیدی مشاهده شده، هوش مصنوعی میتواند بسیار پیش از پزشکان و سازمانهای بهداشت کشورها، عوارض این ویروس را در افراد تشخیص داده و اعلام کند و این ما را بسیار جلو میاندازد
شفاآنلاین>سلامت>نوعی ایمپلنت مجهز به هوش مصنوعی میتواند علائم حیاتی بیمار را کنترل کند. دکتر نور المحیری، مدیر خدمات پزشکی بیمارستان ابوظبی میگوید: «میتوانیم این ابزار را زیر پوست کار بگذاریم و وضعیت بیماران قلبی را در خانه هم زیر نظر داشته باشیم. تا حالا این وسیله را برای ۳۰ بیمار کار گذاشتهایم. یکی از این بیماران ساکن لندن است و وقتی دیدیم قلبش مشکلی دارد مستقیما با او تماس گرفتیم و گفتیم به نزدیکترین بیمارستان برود و به این شکل نجاتش دادیم.»
به گزارش شفاآنلاین ،انتشار ویروس کرونا نشان داد که بهداشت جهانی چقدر آسیبپذیر است. تقویت ارتباط سازمانهای بهداشتی کلید مهار چنین بیماریهایی است و این دقیقا موضوع نمایشگاه بهداشت عربی ۲۰۲۰ است.
سازمانهای پزشکی میتوانند در زمان بحران با هوش مصنوعی اطلاعات را بهسرعت همرسان کنند.
دکتر ژاک کوبرسی، رئیس اورژانس بیمارستان کلیولند شعبهٔ ابوظبی میگوید: «ما پزشکان و کارکنان بخش اورژانس در خط مقدم هستیم.
مثالی میزنم از اینکه چطور فناوری و هوش مصنوعی میتواند جلوی انتشار مواردی نظیر ویروس کرونا و آنفلوانزای فصلی را بگیرد. وقتی سازمان جهانی بهداشت مطلع میشود که ویروس جدیدی مشاهده شده، هوش مصنوعی میتواند بسیار پیش از پزشکان و سازمانهای بهداشت کشورها، عوارض این ویروس را در افراد تشخیص داده و اعلام کند و این ما را بسیار جلو میاندازد، گاه تا یک ماه.»
۵۵ هزار شرکتکننده از ۱۵۹ کشور آمدهاند تا فناوریهایی نوظهور را به نمایش بگذارند و ببینند. نگاهی داریم به برخی از آنها که بناست بهداشت را دگرگون کنند.
آمبولانس خودران
بهزودی آمبولانس مجهز به هوش مصنوعی به شکل خودکار به در خانهٔ بیمار میآید.
دکتر رشید الهاشمی، عضو شورای جوانان در وزارت بهداشت امارات میگوید: «اسم این ماشین را آمبولانس هوشمند گذاشتهایم. به بیماران اورژانسی لباس مخصوصی میپوشانند که وقت بروز مشکل، تمامی دادههای مربوط به علائم حیاتی را به اورژانس بیمارستان میفرستد. به این ترتیب پزشک با داشتن همهٔ دادهها میتواند بیمار را ۲۴ ساعت تحت نظر داشته باشد.
وی میافزاید: «این آمبولانس در آینده، خودران خواهد بود و خودش مستقیم به سراغ بیمار خواهد رفت. در زمان حرکت، چراغهای راهنمایی برای آمبولانس سبز و مسیر مقابلش باز میشود. درون آمبولانس چند دوربین فیلمبرداری با کیفیت بالا هست که بهویژه صورت بیمار را تشخیص داده و چک میکنند و این اطلاعات بسیار مهم را برای کمکرسانان میفرستند. گویی وقتی این آمبولانس به سوی بیمارستان میرود نوعی پزشک مجازی در آن هست.»
ایمپلنت مجهز به هوش مصنوعی و نجات از راه دور
نوعی ایمپلنت مجهز به هوش مصنوعی میتواند علائم حیاتی بیمار را کنترل کند. دکتر نور المحیری، مدیر خدمات پزشکی بیمارستان ابوظبی میگوید: «میتوانیم این ابزار را زیر پوست کار بگذاریم و وضعیت بیماران قلبی را در خانه هم زیر نظر داشته باشیم. تا حالا این وسیله را برای ۳۰ بیمار کار گذاشتهایم. یکی از این بیماران ساکن لندن است و وقتی دیدیم قلبش مشکلی دارد مستقیما با او تماس گرفتیم و گفتیم به نزدیکترین بیمارستان برود و به این شکل نجاتش دادیم.»
سلولهای بنیادی و ترمیم بافت قلب
پیشرفت بیسابقه در حوزهٔ پژوهش سلولهای بنیادی نشان میدهد که سلولهای آسیبدیدهٔ قلب را نیز میتوان ترمیم کرد.
دکتر نورالمحیری: «ما در امر درمان با دانشگاه اوزاکا همکاری میکنیم. آنها روی سلولهای بنیادی کار میکنند و توانستهاند تعدادی از سلولهای قلب را از نو رشد بدهند، و میتوان از آنها برای ترمیم بافت قلب استفاده کرد. این یکی از آخرین فناوریها در درمان قلب است.»
یادگیری ماشین و کمک به قطع نشدن عضو در بیماریهای حاد
همچنین بهکارگیریِ «یادگیری ماشین» در تحلیل تصویری جراحت میتواند مانع از قطع عضو در بیماریهایی نظیر دیابت حاد شود.
دکتر حلیمه الشهی، مدیر واحدهای اورژانس، وزارت بهداشت و پیشگیری امارات: «این ماشین فرآیند بهبود پای یک مبتلا به دیابت را بررسی کرده، نتیجه را در ۳۰ ثانیه اعلام میکند. ما فقط زخم را اسکن میکنیم. این ماشین جراحت کنونی را با دادههای پزشکی ۱۵ سالهٔ فرد مقایسه و نوع مشکل را بهدقت اعلام میکند. به این شکل میتوان از قطع عضو جلوگیری کرد.»
از هوش مصنوعی در تجهیزات پزشکی گرفته تا قابلیتهای جدید در معاینه و درمان که چند سال پیش تخیلی بود حالا دارد به بهرهبرداری میرسد.
به نظر میرسد، بهزودی، عصر درمان بیماری جای خود را به عصر پیشگیری از آن خواهد داد.یورونیوز فارسی