علائم این بیماری هم تقریبا مشابه بیماری سرماخوردگی و شال تب، سرفه، آبریزش بینی، بدن درد، قرمزی چشم و ... است و اختلاف چندانی نمیتوان برای این دو بیماری قائل شد، اما آنفلوآنزا بدن دردهای شدیدی ایجاد می کند که ممکن است فرد مبتلا را از پا بیندازد
شفاآنلاین>سلامت>یک متخصص بیماریهای عفونی در بیمارستان شهید مدرس ساوه به بیان تفاوت سرماخوردگی با آنفلوآنزا پرداخت و رعایت بهداشت تنفسی را بهترین روش پیشگیری از ابتلاء به آنفلوآنزا دانست.
به گزارش شفاآنلاین،دکتر سیدحسن مظفر ، به تعریفی از بیماری آنفلوآنزا و تفاوت آن با سرماخوردگی پرداخت و اظهار کرد: بیماری آنفلوآنزا یک نوع سرماخوردگی ویروسی تلقی میشود که علائم آن تا حدودی با سرماخوردگی مشابه است. البته از طریق معاینه بالینی نمیتوان این دو بیماری را کاملا افتراق داد، اما زمانی که فرد مبتلا متوجه میشود که به طور ناگهانی دچار تب بالا، لرز شدید و بدن درد<the pain> بسیار زیاد شده است میتوان تا حدود زیادی به ابتلای او به بیماری آنفلوآنزا شک کرد و فرد باید هر چه سریعتر پزشک مراجعه کند.
وی به علائم بیماری آنفلوآنزا اشاره کرد و افزود: علائم این بیماری هم تقریبا مشابه بیماری سرماخوردگی و شال تب، سرفه، آبریزش بینی، بدن درد، قرمزی چشم و ... است و اختلاف چندانی نمیتوان برای این دو بیماری قائل شد، اما آنفلوآنزا بدن دردهای شدیدی ایجاد می کند که ممکن است فرد مبتلا را از پا بیندازد.
وی ادامه داد: آنفلوآنزا در کسانی که دارای سیستم ایمنی قوی هستند مشکلی به وجود نمیآورد، اما معمولا در افرادی که ما آنها را افراد پر خطر به حساب میآوریم ممکن است ایجاد عارضه کند. افراد پر خطر شامل افراد سالمند، کودکان، افرادی که مشکلات ریوی و قلبی زمینهای دارند، افرادی که دارای نقص ایمنی هستند مانند HIV، بیمارانی که دچار سوء تغذیه هستند و همچنین بیماران عصبی و تشنجی می شوند که به این افراد پیشنهاد میشود حتما واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.
دکتر مظفر در پاسخ به این پرسش که تزریق واکسن آنفلوآنزا برای چه کسانی مفید است و بهتر است در چه زمانی تزریق شود؟، اظهار کرد: بهترین زمان تزریق واکسن اوایل فصل پاییز یعنی اواخر مهرماه و اوایل آبان ماه است که هنوز در این برهه زمانی آنفلوآنزا اپیدمی نشده است. از سن ۶ ماهگی به بعد بهتر است تمامی افراد جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند، چراکه این واکسنها براساس سوشهایی که در سال گذشته کشف شده و احتمال میدهند که بتواند پوششی برای ویروسهای سال جدید باشد، تهیه شدهاند.
وی ادامه داد: در پاسخ به این سوال که تزریق واکسن آنفلوآنزا برای چه افرادی لازم است، میتوان گفت که افراد پرخطر بهتر است که این واکسن را تزریق کنند.
در کنار این افراد، بانوان باردار در سه ماهه دوم و سوم بارداری، سالمندان بالای ۶۵ سال، افرادی که دچار بیماریهای خونی هستند مانند بیماران تالاسمی، آنمی، افرادی که از بیماری آسم رنج میبرند و بیماران ریوی مزمن، افراد سیگاری، افرادی که دارای سابقه ناراحتی قلبی هستند، بویژه کسانی که نارسایی احتقانی قلب دارند، افرادی که تشنج میکنند به این علت که اگر تب کنند ممکن است دچار تشنج شدیدتری بشوند، بسیاری از افراد دیگر مانند عقب افتاده های ذهنی، کسانی که در سیستمهای مراقبتی کار میکنند مانند پرسنل بهداشت و درمان و در نهایت همه افرادی که نمیخواهند دچار این بیماری شوند لازم است که واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.
این متخصص بیماریهای عفونی افزود: واکسن آنفلوآنزا را در طول سال میتوان تزریق کرد، اما چون طول اثر واکسن آنفولانزا بین دو الی چهار ماه است، بهتر است که در اوایل پاییز تزریق شود تا اثر آن تا آخر فصل زمستان که اپیدمی آنفلوآنزاست در بدن فرد باقی بماند؛ بنابراین تزریق واکسن برای کسانی که تا به حال به این بیماری مبتلا نشدهاند در هر زمانی از فصل سرما منعی ندارد.
وی گفت: معمولا اولین افرادی که دچار اپیدمی آنفلوآنزا میشوند کودکان دبستانی هستند که با علائم تب و دیگر علامت های آنفولانزا مراجعه میکنند و تعداد آنها با سرایت بیماری به یکدیگر زیاد میشود، اما به طور کلی خطر انتقال بیماری در هر زمانی وجود دارد.
دکتر مظفر در پاسخ به این پرسش که آیا به طور کامل میتوان از انتقال آنفلوآنزا پیشگیری کرد؟ گفت: برای پیشگیری از آنفلوآنزا بهترین روش رعایت بهداشت تنفسی است به این صورت که فرد مبتلا بهتر است در طول مدت درمان از منزل خارج نشود و در منزل یک اتاق جداگانه به بیمار اختصاص داده شود، فرد بیمار باید در هنگام عطسه و سرفه با دستمال کاغذی جلوی دهان خود را بگیرد، باید از دست دادن و روبوسی کردن با دیگران پرهیز کند، وسایل شخصی فرد بیمار مانند ظرف غذا، حوله و ... باید جدا از دیگران باشد چرا که این وسایل میتوانند از طریق قطرات تنفسی دیگران را نیز مبتلا کنند.
وی با اشاره به اینکه دو روش برای انتقال ویروس آنفلوآنزا وجود دارد، تصریح کرد: یک روش مستقیم است که از طریق صحبت کردن، عطسه و ... ویروس منتشر می شود و دیگری روش غیر مستقیم که از طریق دست زدن به اشیای آلوده مانند دستگیرههای درب، لوازم منزل و حتی پولی که داد و ستد میشود، منتقل می شود یعنی اگر موارد گفته شده به قطرات تنفسی آلوده باشند میتوانند ویروس را به دست طرف مقابل منتقل کنند و دست آلوده فرد، قطرات آلوده را به دهان و بینی منتقل کند و فرد درگیر این بیماری شود. افراد بیمار باید فاصله یک متری خود را با دیگران رعایت کنند و بنده اکیدا بر شست و شوی مرتب دستها با آب و صابون تاکید میکنم.
مظفر گفت: هرزمان که شک کردیم به علائم گفته شده مبتلا شدهایم بویژه در صورت تب بالا و بدن درد شدید، اگرچه ممکن است در شروع بیماری تب بالا وجود نداشته باشد، اما با گذشت زمان شدت میگیرد و فرد متوجه میشود که بیماری در حال پیشرفت است، پس باید حتما باید به پزشک مراجعه کرد چراکه داروی آنفلوآنزا در ۲۴ الی ۴۸ ساعت اول بیماری در بدن فرد بیمار جواب میدهد و هرچه زمان بگذرد پاسخ درمانی کمتر میشود. بنابراین لازم است پزشکان عمومی که معمولا اولین افرادی هستند که بیمار را معاینه میکنند زمانی که متوجه شدند از درمان نتیجهای نمیگیرند بیمار را به متخصصین ارجاع دهند.
وی به پیشنهادات تغذیهای برای افراد در قبل و بعد از ابتلا به این بیماری اشاره کرد و گفت: فرد بیمار و اطرافیان او باید تغذیه خوبی داشته باشند؛ مصرف ویتامین C و روی که معمولا در میوهها و تنقلات بویژه در بادام بیشتر وجود دارد، در افزایش ایمنی بدن بسیار تاثیر گذار و ضروری است. همچنین استفاده از پرتقال، آبلیموو لیمو شیرین به این علت که سرشار از ویتامین C هستند و خاصیت ضد التهابی دارند میتواند باعث افزایش مقاومت بدن در مقابل ویروس آنفولانزا شود.
به گفته این متخصص بیماریهای عفونی، درجه حرارت منزل باید متعادل باشد، از لیوان یکبار مصرف استفاده شود و هرگز از ظروف مشترک و بطریهای آب مشترک استفاده نشود، استفاده از اسپند در منزل به این علت که یک عامل ضدعفونی کننده است، باز گذاشتن درب و پنجرهها برای چندین ساعت در طول ۲۴ ساعت به این علت که هم آفتاب وارد شود و هم هوا در منزل رد و بدل شود که ویروس از منزل خارج شود، لازم است. حمام کردن نیز منعی ندارد به این شرط که فرد دوباره در معرض سرما قرار نگیرد. این موارد از جمله مواردی هستند که میتوانند در پیشگیری و رفع بیماری کارساز باشند.
وی تصریح کرد: تزریق واکسن در واقع یک روش پیشگیری است. ما دو روش پیشگیری داریم که یک روش با استفاده از داروست که واکسن را پیشنهاد میکنیم و البته داروی ضد آنفلوآنزا از دیگر راههای درمانی است یعنی اگر شخصی با فرد مشکوک به آنفلوآنزا برخورد کرد با مراجعه به پزشک و در صورت صلاحدید پزشک میتواند از این دارو به عنوان عامل پیشگیری استفاده کند، دومین مورد نیز پیشگیری با رعایت بهداشت تنفسی است که پیش از این به آن اشاره شد.ایسنا