به گزارش شفا آنلاین، و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با حمایت صورت گرفته از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سالهای اخیر، طرح کلان تولید واکسن آنفلوانزا مورد توجه قرار گرفت و با نهایی شدن این طرح در ماههای آینده از واردات این فراورده دارویی به کشور بی نیاز خواهیم شد.
از واردات واکسن تا خودکفایی در تولید
تا پیش از این، سالانه حدود یک میلیون تا یک میلیون و پانصد هزار دوز واکسن آنفلوانزا توسط دولت و بخش خصوصی به کشور وارد میشد که با توجه به هزینه حداقل شش دلاری هر واکسن در مجموع بالغ بر ۹ میلیون دلار در این بخش هزینه میشد که اینک با استفاده از فناوری جدید و بهرهگیری از روشهای دانش بنیان، نه تنها نیازی به واردات این میزان واکسن به کشور وجود ندارد بلکه، از خروج ارز کشور جلوگیری و حتی گام هایی برای فراهم کردن صادرات بخشی از محصول تولید شده نیز برداشته شده است.
اسماعیل صابرفر مدیرعامل شرکت بایر پل فناور از شرکتهای دانشبنیان تولیدکننده واکسن آنفلوآنزا، ازمراحل پایانی ارائه محصول این شرکت برای تست نهایی در وزارت بهداشت خبر میدهد و میگوید: واکسن تولیدی تا مرداد ماه سالجاری در اختیار وزارت بهداشت قرار خواهد گرفت و این وزارتخانه، در پروسهای سه تا حداکثر شش ماهه با بررسی محصول تولید شده در این شرکت، در صورتی که صحت و سلامت آن را تایید کند، مجوز لازم برای عرضه واکسن آنفلوانزا را در بازار صادر و مردم از این پس، محصول ایرانی دارای کیفیت مشابه نمونه خارجی را ای درمان بیماری خود استفاده خواهند کرد.
تولید ۴۰۰ هزار دوز واکسن
مجری طرح کلان ملی تولید واکسن آنفلوانزا، حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را در اجرای این طرح مورد قدردانی قرار داد و گفت: با استفاده امکانات و سرمایهگذاری بخش خصوصی و استفاده از تسهیلات ارایه شده توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مجموعا با صرف ۱۵ میلیارد تومان در این پروژه علاوه بر تحقق خودکفایی در تامین این فراورده دارویی، ۶۰ فرصت شغلی جدید نیز ایجاد شده است.
به گفته وی، این شرکت هم اینک قادر به تولید سالانه ۴۰۰ هزار دوز واکسن آنفلوانزا است که این میزان با توجه به ایجاد ظرفیتهای جدید در صورت تامین تجهیزات مورد نیاز در فازهای بعدی با افزایش چشمگیری روبرو خواهد داشت.
از بی مهری دیروز تا حمایت امروز
برای تولید واکسن آنفلوآنزا در کشور نیازمند برخی پیشنیازها از جمله تخم مرغ استریل(SPF) به عنوان ماده اصلی در تولید هستیم. به همین دلیل در طی سالهای گذشته طرحی برای تامین تخم مرغ استریل (spf) مورد استفاده در تولید واکسن آنفلوانزا و جلوگیری از خروج ارزش از کشور، از سوی معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری به موسسه واکسن و سرمسازی رازی واگذار شد که هم اکنون مراحل پایانی تولید پایلوت تخم مرغ spf در موسسه مذکور در حال انجام است.
با توجه به رویکرد جدید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حمایت بیشتر و جدیتر از طرحهای دانش بنیان شرکتهای فعال د این حوزه، این امید ایجاد شده است که فعالان این بخش، با حضور پر رنگتر در تولید و به خودکفایی رساندن کشوربه شکل موثرتری فناوری خود را در استای سیاستهای کلان نظام اسلامی قرار دهند.
تخم مرغ استریل (spf)
مدیرعامل شرکت دانشبنیان بایر پل فناور با تایید این موضوع میگوید: در صورت حمایت معاونت علمی و دستگاههای مسئول در این بخش، این آمادگی را داریم در دو سال با استفاده از فناوری موجود داخل، نسبت به تولید تخم مرغهای استریل و بی نیاز کردن کشور در واردات این محصول اقدام کنیم.
صابر فر ضرورت این کار را انتقال دانش فنی مورد نیاز برای تولید تخم مرغ استریل به داخل کشور دانست و گفت: برای کسب تکنولوژی مورد نیاز قادر هستیم با حداقل هزینه و با انعقاد همکاریهای فنی با شرکتهای خارجی در کوتاهترین زمان ممکن نسبت به ترانسفر تکنولوژی اقدام کنیم.
وی به نامگذاری سال جاری به سال اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی از سوی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: با تاسی از این شعار، ضرورت دارد مسئولان با عزمی جهادی و با برنامهای دقیق و هدفمند، با حمایت از توانمندی داخلی و بر اساس زمان داده شده از سوی آنان برای اجرای پروژهها، حمایت کنند.
اجرای طرحهای جدید اولویت کار شرکتهای دانش بنیان
در سالهای اخیر شرکتهای دانش بنیان فعالیتهای ارزندهای را در حوزه کاهش نیازمندی کشور به خارج و یا قطع کامل آن به انجام رساندهاند که این موضوع نشان میدهد، سرمایهگذاری در این حوزه در کوتاه و بلند مدت برای کشور منافع سرشار بسیاری را در پی دارد و از ان رو، شرکتهای دانش بنیان در تلاشند با استفاده از فن آوری خود و به روز رسانی مستمر یافتهها و تکنولوژی خویش، در مسیر توسعه و تعالی بیشتر خود و کشور گام بردارند.
ایجاد اعتماد به نفس و اجرایی کردن شعار «ما میتوانیم» از سوی متخصصان و دانشمندان ایرانی سبب شده است که حرکت شتابانی به سوی فعالیتهای تولیدی در بستر فناوریهای نوین صورت گیرد که ضرورت دارد، شرکتهای دانش بنیان با نگاه به این موضوع و شناخت نیازهای موجود در راستای تامین این کمبودها اقدام کنند.
صرفهجویی چهارپنجمی در هزینه تولید
صابرفر توضیح داد: برای تولید واکسن هاری آمادگی دایم با توجه به زیرساختهای موجود در سایت تولید شرکت با هزینهای هشت میلیارد تومانی و در مدت دو سال اقدام کنیم و این در حالی است که، برخی دیگر از شرکتها برای اجرای چنین پروژهای هزینهای ۴۰ میلیارد تومانی و زمان ۴ سال را مطالبه کردهاند.
مدیرعامل شرکت بایر پل ادامه داد: این آمادگی را داریم نسبت به تولید واکسن آبله مرغان با هزینهای هشت میلیارد تومانی و زمان اجرایی دو ساله و نیز واکسن فلج اطفال با هزینهای ۲۵ میلیارد تومانی و در بازه زمانی چهار ساله اقدام کرده و کشور را از واردات این نوع واکسنها بی نیاز کنیم.
اجرای چنین برنامهها و طرحهایی منوط به اعتماد به بخش خصوصی و نیز حمایتهای فنی و اعتباری به موقع از آنان است تا در آیندهای نه چندان دور شاهد بالندگی نظام اسلامی باشیم.